Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Tarkkailija on 06.11.12 - klo:13:41

Title: Scientific Seminar on Organic Food
Post by: Tarkkailija on 06.11.12 - klo:13:41
Luomututkimuksen yhdistyminen tiedemaailmaan alkaa tuottaa luomuhedelmää, sillä Helsingin Yliopiston sivuilta löytyi monen monta esitelmäpumaskaa Mikkelin tieteellisiltä luomupäiviltä:

Scientific Seminar on Organic Food – open, critical and collaborative approaches (http://www.helsinki.fi/ruralia/OrganicFood2012/programme.htm)

Sieltä voi alkaa purkaa luomutiedepäivien sisältöä parhaaksi katsomassaan järjestyksessä. Hetken selasin ja ei oikein vielä vakuuta, mutta jospa joskus.
Title: Vs: Scientific Seminar on Organic Food
Post by: Heikki Jokipii on 08.11.12 - klo:18:51

Tämä kuvaus tilaisuudesta, erityisesti sen otsikko väittää, että (lihav. HJ) ...

Luomututkimusseminaarissa toteutuivat avoimuus, kriittisyys ja yhteistyö (http://www.luomu.fi/tietopankki/luomututkimusseminaarissa-toteutuivat-avoimuus-kriittisyys-ja-yhteistyo/)

... mutta kyllä se on taitanut olla enemmän herätyskokous, jossa mm. "sisar todisti väkevästi" (tästä uutisesta (http://pienyrityskeskus.aalto.fi/fi/info/ajankohtaista/view/2012-11-07/), lihav. HJ):

Quote
"Tällä hetkellä on paradoksaalista, että yritämme vastata ruoan kysyntään lisäämällä laajamittaista tavanomaista viljelyä, jonka tiedetään lisäävän ympäristöongelmia ja johtavan globaalissa mittakaavassa niukkenevaan ruoantuotantoon. Toinen paradoksi on, että paikallisesti luomuruokaa tuottavat joutuvat kantamaan vastuuta ja maksamaan massatuotannon aiheuttamista ympäristöongelmista."

Professori Kyrö muistuttaa, että koska pienet luomu- ja lähiruoan tuottajat joutuvat maksamaan suurtuotannon aiheuttamista haitoista, se nostaa heidän ympäristöystävällisesti tuottamiensa tuotteiden hintaa.

"Mielestäni olisi perusteltua myöntää esimerkiksi verohelpotuksia pienille lähi- ja luomuruoan tuottajille."

Olemme nyt tainneet saada tästä Paula Kyröstä paikallisen "vandana shivan" (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=7.0).

Rauhallisempaa, mutta toisaalta melkoisen löysää juttua oli tämä  Leo Granbergin tarina "Is organic production a solution for global food crises?" (http://www.helsinki.fi/ruralia/OrganicFood2012/pdf/Granberg.pdf). Empedokleesta lähdettiin, ja lopulta tultiin tulokseen: "Yes, organic farming can be a part of solution", eli osa ratkaisua olisi. Vaikka en ainakaan ko. dioista ymmärtänyt, miten ja miksi. No, oli ainakin riittävän akateemista.

Eipä taida tämä juuri perustetun luomuinstituutin (http://www.muc.fi/luomuinstituutti-perustettu-keskuspaikka-mikkelissa) tavallaan ensimmäinen kansainvälinen kokous tieteen historiaan kovin legendaarisena tapauksena jäädä.

Tai mene tiedä, ehkäpä heidän keskuudessaan jääkin.
Title: Vs: Scientific Seminar on Organic Food
Post by: Heikki Jokipii on 09.11.12 - klo:07:09
Eipä taida tämä juuri perustetun luomuinstituutin (http://www.muc.fi/luomuinstituutti-perustettu-keskuspaikka-mikkelissa) tavallaan ensimmäinen kansainvälinen kokous tieteen historiaan kovin legendaarisena tapauksena jäädä.

Ja luultavasti jatkossakin nämä tilaisuudet (joita aiotaan pitää vuosittain, kansaiinvälisinä joka neljäs vuosi) ovat aika lailla samantyyppisiä, koska intstituutin tarkoitus on tällainen (lihav. HJ):

Quote
Luomuinstituutti tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko elintarvikeketjussa tutkimuksen, kehityshankkeiden ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen keinoin. Tutkimus on monitieteistä ja kohdistuu koko elintarvikeketjuun. Luomuinstituutti harjoittaa myös koulutus- ja kehittämistoimintaa.

Luomuinstituutin tehtävänä on elinkeinoelämän ja tutkimuksen välisen vuorovaikutuksen sekä luomututkimusrahoituksen vahvistaminen, luomututkimuksen verkostoiminen kotimaassa ja Suomen luomututkimuksen kansainvälistäminen, tutkimukseen perustuvan perusopetuksen, täydennyskoulutuksen ja tieteellisen jatkokoulutuksen edistäminen, luomututkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistaminen, tutkimustuloksista tiedottaminen sekä yritystoiminnan ja liiketoimintakonseptien kehittäminen.

[...] perustaisivat Luomuinstituutin edistämään luomutuotannon tieteellistä tutkimusta ja sitä kautta luomun tuotantoa ja kysyntää.

Pelkäänpä pahoin, että näiden tilaisuuksien eräänä päätehtävänä on jatkossakin tämä "yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistaminen", so. luomun puffaaminen päättäjille, ja myös suurelle yleisölle. Koska luomun kysyntä on kiinni siitä, mihin asiassa uskotaan.

Niinpä todella krittisiä tuloksia on turha odottaa. Tunnustuksellinen Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta saattaa tuottaa myös kriittistä eksegeettistä tutkimusta, mutta luulenpa, että Luomuinsituutti ei vastaavaa tule tekemään. Tai ainakaan esittelemään sellaisia tuloksia näissä seminaareissaan.
Title: Vs: Scientific Seminar on Organic Food
Post by: Tarkkailija on 09.11.12 - klo:09:33
Kieltämättä nuo mainitut tavoitteet ovat hieman oudon kuuloisia tieteelliseen maailmaan, bisnesmaailmaan tietenkin soveliaita.

Ajatellaanpa, että Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta kertoisi, että heidän tarkoituksensa on edistää lääkkeiden tuotantoa ja kysyntää, sekä tehdä niistä kuluttajille helpommin lähestyttäviä, sekä kehittää liiketoimintakonsepteja, joilla lääkkeiden myyntiä lisätään huomattavasti.

"Luomututkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistaminen" tuntuisi tuossa tarkoittavan sitä, että on aivan sama sille, mitä se tutkimus saa selville, mutta jopa se potaska, jota sen luomututkimuksen nimissä tullaan kansalle ja päättäjille tarjoilemaan, pitäisi olla sanamuodoltaan luomun vaikuttavuutta vahvistavaa ja myyntiä edistävää.

Ilman virallisen yliopiston mukana keikkumista, niin mikäpä siinä, sillä saahan jokin yksityinen ideologinen ideahautomo koettaa myydä tuotteitaan parhaaksi ktsomallaan tavalla, mutta Helsingin yliopiston ottaminen mukaan tällaiseen touhuun on aika epäilyttävää.

Mutta tästähän voidaan löytää heti esimerkkejä yliopistomaailmasta, eli erilaiset uskonnolliset lahkot kouluttavat jäseniään yliopistojen teologisissa tiedekunnissa, vaikka he eivät millään tasolla hyväksy yliopiston tieteellisen teologisen tutkimuksen mitään väitteitä, vaan esimerkiksi eksegetiikka on kirosana niille ihmisille.

Yliopiston koulutuksen läpiselvittämisen ainoa tarkoitus on se, että lahkon ihmeelliset opit kuullostavat tulevien asiakkaiden korviin miellyttävimmiltä, kun niitä on kertomassa henkilö, jolla on oikean yliopiston hienolta kalskahtava titteli paitansa nimilapussa. Itse uskonnollisilla yhteisöillä ei ole yliopiston kanssa mitään tekemistä, vaan he vain käyttävät koulutuksen tuomaa arvostusta, jonka koulutuksen sisältöä eivät hyväksy, omien oppien markkinointiin.

Mitä tulee tieteellisistä tutkimuksista tiedottamiseen, niin kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sille, joka löytää Luomuliiton tai Ruralia-instituutin sivuilta edes pienen vihjeen muutama hetki sitten julkaistuista Oxfordin ja Stanfordin tutkimuksista, jotka keskittyivät juuri luomutuotantoon ja luomutuotteisiin hyvin päättäväisellä ja tieteellisellä lähestymistavalla.
Title: Vs: Scientific Seminar on Organic Food
Post by: Heikki Jokipii on 09.11.12 - klo:20:25
Onko tietoa siitä ...

a) missä määrin vastaavia yliopistotasoisia luomuseminaareja on järjestetty - muualla maailmassa?

Ja sen lisäksi:

b) onko maailmassa yhtään tällaista yliopistotasoista - tai edes siihen liittyvää - pysyvää järjestelyä missään muualla?

Erilaisia luomuprojekteja on toki ollut - mutta tällainen pysyvä systeemi?

Saksassa  saattaisi olla?

Title: Vs: Scientific Seminar on Organic Food
Post by: Heikki Jokipii on 09.11.12 - klo:20:59
Mitä tulee tieteellisistä tutkimuksista tiedottamiseen, niin kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sille, joka löytää Luomuliiton tai Ruralia-instituutin sivuilta edes pienen vihjeen muutama hetki sitten julkaistuista Oxfordin ja Stanfordin tutkimuksista, jotka keskittyivät juuri luomutuotantoon ja luomutuotteisiin hyvin päättäväisellä ja tieteellisellä lähestymistavalla.

Vähän toisella tavalla sama sanottuna uutisessamme:

Valtiovalta ja tiede (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=241)

Oma kokemukseni tieteen tulosten välittämisessä tietyille, asiassa vaikuttaville kansanedustajille on ollut masentava. Yksi vastaus, mutta kun olen siihen ollut, hyvin perustellen, tyytymätön - ei enää uutta vastausta. Puolueesta riippumatta.

Nämä Itä-Suomen poliitikot uskovat nyt kaikki, että luomusta olisi siellä jotain alueellista vetoa. Voi olllakin, hetken. Tai sitten - vähintään, kun pieni talouden yleisnotkahdus tulee - syövät luomunsa alueellisesti ihan keskenääm.