Tuottava Maa Turvattu Luonto

Muut => Muut aiheet => Topic started by: Heikki Jokipii on 26.12.10 - klo:12:05

Title: Nk. eettinen joululahja meidän kauttamme tai vaihtoehdollamme?
Post by: Heikki Jokipii on 26.12.10 - klo:12:05
Ryhdymmekö valmistelemaan asiaa, että ensi Jouluna myös meillä olisi ehdokas tähän KEPAn ”eettisten joululahjojen” listaan?

Nimittäin lannoitesäkki. Joka toimitettaisiin kehitysmaan perheelle.

Kaksinkertainen sato lienee yhtä hyvä asia kuin vaikka vuohi.

Tähän asiaan voisi löytyä yhteistyökumppaneita. Luulen.

Ja tässä asiassa eivät meidän sääntömmekään (http://www.tuottavamaa.org/rules.php) olisi esteenä, vaikka otettaisiin yhteyttä keheen ikinä vaan (http://www.suomenyritysrekisteri.fi/yritysrekisteri/kemianteollisuus/lannoiteteollisuus/)?


Title: Vs: Nk. eettinen joululahja meidän kauttamme tai vaihtoehdollamme?
Post by: Heikki Jokipii on 01.12.11 - klo:19:20

Tällainen idea (yllä) on siis esitetty, ja siihen on lisätty pari lisäideaa uutisessamme:

Haluaisitko antaa köyhälle afrikkalaiselle äidille ja perheelle mieluisan joululahjan? (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=200)

Minkälaisia yhteistyömahdollisuuksia asiassa voisi olla?

Tämän Afrikkaan annettavien lahjojen suuri organisaattori Suomessa on esim, evankelisluterilainen kirkko,  Kirkon ulkomaanavun kautta:

Toisenlainen lahja (http://www.toisenlainenlahja.fi/fi/)

Voisiko sen kanssa keskustella? Ehkä, vaikka hiukan huonolta näyttää. Ev. lut. kirkon piirissä näyttää edelleen olevan vallalla, ellei ehdoton niin aika vahva luomulinja, myös kehitysapukysymyksissä Vaikka mekin olemme osaltamme yrittäneet (aikanaan) asiaan vaikuttaa, mm. kirjoituksilla Kotimaa-lehdessä (http://web.archive.org/web/20041206070647/http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=48),

Pahin ”kanto kaskessa” olisi tässä asiassa kuitenkin varmaan em. lahjasivustolla mainittu yhteistyötaho, brittiläinen Christian Aid -järjestö, joka on radikaalisti ja täysin (myös) luomujärjestö, on julkaissut äskettäin jopa kirjasen luomun puolesta (http://www.christianaid.org.uk/pressoffice/pressreleases/october-2011/african-green-revolution-ignores-downside-intensive-farming-1310.aspx) Afrikassa.

Kirjeenvaihtoa kirkon suuntaan voisi ehkä kuitenkin käydä. Myös Fidan (http://www.fida.info/lahjoita/taivaan-lahja/) kanssa voisi keskustella. Mutta pari muutakin ideaa minulla on, minne muuallekin sähköposteja asiasta voisi lähettää.

***

Mutta nyt asiaan täytyy (edes jollakin tavalla) ryhtyä, edellisen viesti päivämäärästä näen, että tässä on lipsahtanut lähes vuosi!
Title: Vs: Nk. eettinen joululahja meidän kauttamme tai vaihtoehdollamme?
Post by: Heikki Jokipii on 01.06.12 - klo:18:20
Eräänä joululahjana voisi olla metallinen viljasiilo:
 
Africa: Metal Silos Lock Out Maize Pests (http://allafrica.com/stories/201201250008.html)

Tämä on sopusoinnussa Suomen valtion linjankin kanssa - se oli yksi niistä asioista, joista sen kehitysmaiden maatalouden kehittämislinjauksessa (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=120) olemme ihan samaa mieltä!

Siilo on siinäkin mielessä hyvä lahja tai apu, koska se on kannustava: siilo täytyy täyttää, ennen kuin siitä on hyötyä.
 
 
Title: Vs: Nk. eettinen joululahja meidän kauttamme tai vaihtoehdollamme?
Post by: Heikki Jokipii on 30.11.12 - klo:18:24

Tässä KEPAn vuoden 2012

eettisten joululahjojen listassa (http://www.kepa.fi/osallistu/eettiset-joululahjat)

on ainakin kaksi yritystä (Ekolo-verkkokauppa ja Osuuskauppa Oma Maa), joilla ei ole mitään erityisen "eettistä" tarjottavaa.

Ne tarjoavat kyllä luomutuotteista, mutta mitä eettistä luomussa on?

Niille tämä KEPAn lista on kyllä ihan itsekäs markkinointikanava, koko juttu haisee.

***

Tämä kritiikki, vaikka suruksemme saamattomuutemme myöntäen: edellä hahmoteltuja vaihtoehtoisia ideoita ei ole pystytty edistämään vuoden aikana.
Title: Vs: Nk. eettinen joululahja meidän kauttamme tai vaihtoehdollamme?
Post by: Heikki Jokipii on 19.12.16 - klo:12:46
Nyt huomaan, että näinä vuosikausina emme tuossa asiassa ole saaneet mitään aikaan. Kerkeästi tulee (ihmiselle) mieleen ja kieleen verukkeita: olemme pieni yhdistys, meillä ei ole resursseja, ja varsinkaan valmista organisaatiota ...

Mutta tämä asia tuli ajatuksiini nyt Ilta-Sanomista, jossa pilapiirtäjä Heikki Paakkasella oli tänään kuva perheestä ja Joulupukista. Pukilla oli mukanaan pikku porsas, vuohi ja kana, ja hän sanoi:

Quote
"... lelu- ja krääsäpuolella on niin kiireistä; voisitteko toimittaa eettiset lahjanne itse?"

Nyt aivan varmasti Afrikkaan hankittua vuohtakaan ei toimiteta Suomesta, mutta silti tuli kyllä mieleen, että vielä yksinkertaisempaa olisi saada perille siemen-, lannoite- ja torjunta-ainepaketti. Nyttemmin luultavasti niissäkin kaikissa tuote olisi saatavissa Afrikasta, vain rahan täytyisi tulla täältä.
Title: Vs: Nk. eettinen joululahja meidän kauttamme tai vaihtoehdollamme?
Post by: Heikki Jokipii on 26.01.17 - klo:07:58
Yhtään puolustelematta omaa saamattomuuttamme asiassa, täytyy kuitenkin valittaen todeta, että tätäkin toimeliaisuutta ...

Toisenlaisia Lahjoja hankittiin 1,1 miljoonalla eurolla vuonna 2016 (http://maailma.net/artikkelit/toisenlaisia_lahjoja_hankittiin_11_miljoonalla_eurolla_vuonna_2016)

... näyttää vaivaavan pahasti se, minkä olemme jo todenneet nk. Reilun kaupan kohdalla:

asia on kovin pienimuotoista. Suomen valtion kehitysavun loppusumma kävi jo yli miljardissa eurossa, ja on yhä, hiukan pienennyttyään, yli 800 miljoonaa euroa.

Vaikkei mitään näistä voi mitenkään moittia:

Quote
Toisenlaisen Lahjan Vuohi kuuluu jo joulun klassikkolahjoihin. Sitä hankittiin 4 300 kappaletta. Varoilla parannetaan köyhimpien perheiden toimeentuloa kehitysmaissa. Hyvin suosittu oli myös Naisten Pankin Ammatti-lahja, jota hankittiin 4 000 kappaletta. Kolmanneksi suosituin oli Koulupuku, jota meni 3800 kappaletta. Nämä lahjat ovat muodostaneet kolmen kärjen jo monena vuonna.

Kuten ei voisi ideoimaamme siemen-, torjunta-aine- ja lannoitepakettiakaan. Mutta senkin päämäärät toteutuisivat varmasti paremmin, jos vastaanottavan valtion hallitus omaksuisi sen asian politiikakseen. Tai apua lähettävä valtio (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=500.0) ...
Title: Vs: Nk. eettinen joululahja meidän kauttamme tai vaihtoehdollamme?
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.20 - klo:05:05
Olemme edelleen olleet saamattomia. No, yksi yritys puhua asiasta (sähköpostitse) kirkolle meillä on ollut.

Mutta entisellään nämä lahjat edelleen ovat. Voisi sanoa, että juuri toisenlaisia lahjoja ei ole valikoimaan tullut. Tuli Hesarin mukana esite noista, ja edelleen ne koostuvat samanlaisista hyvin matalan teknologian välineistä. Vuohi on tietysti yhä mukana.

Jos ilkeästi tulkitsee, niin noudatetaan politiikkaa, jossa lahjavalikoimaa ei tarvitse ikinä vaihtaa. Kun mikään ei noilla lahjoilla kehitysmaissa muutu, niitä voi antaa sinnepäin maailman tappiin.