Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:49

Title: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:49
YTV:n mainoksessa Metro-lehdessä on tänään  otsikko: "Vietä vähäjätteistä joulua". Kuvassa on lapsia joulupipareita tekemässä.

Mutta kuvassa hyllyllä on pussi, jossa lukee "Luomujauho". Kyllä pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaavan YTV:n pitäisi edes se tietää, että juuri luomusta tulee suhteessa eniten elintarvikejätettä, pellolta poskeen -prosessin eri vaiheissa.

(Heikki Jokipii 13.12.04)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:52
olen joutunut "luomun"piilomainonnan uhriksi.tulin vahingossa osataneeksi "luomu"kananmunia.huomasia virheen vasta,kotona vilkaistuani kuittia.pakettia katsomalla siinä oli kyllä pieni "luomu"maininta.päätin kuitenkin heittää tuotteen roskiin.koska en halua vaarantaa omaa tai läheisten terveyttä.vaikka riski on pieni siitä ei saa mitään hyötyö vastineeksi.

("joku vain" 17.12.04)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:53
Onko tämä piilomainontaa vai piilomielipiteenmuokkausta, vai mitä, ja miten tämä olisi ylipäänsä tulkittava?

Hesarin 13.1.2005 sarjakuvassa Viivi ja Wagner käydään tälläinen keskustelu:

Viivi: "Menen luennolle: 'Haavoittuva Itämeri ajatuksissamme'"
Wagner: "Ajattelisit kotona ja laittaisit ruokaa."
Viivi: "Luonto ruokkii meidät, jos pidämme siitä huolta."
Wagner: "Vain jos syö käpyjä ja levää."
ja viimeinen ruutu:
Wagner: "Tehomaatalous ruokkii meidät!"
Viivi (ajatuskupla): "Pian pois ... ettei tule parku."

Pitäisiköhän kommentoida mielipideosastossa nyt sarjakuvaa? Onkohan sitä ennen Hesarissa  tapahtunut ...?   

(Heikki Jokipii 15.01.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:54
No, sanoista tekoihin, kirjoitin tämän seuraavan HS:n mielipidepalstalle, mutta sitä ei julkaistu.

*********************************

”Viivi ja Wagner”, nälkä loppuu!

Tervehdimme suurella ilolla sitä, että myös Helsingin Sanomien sarjakuvasivulla on otettu myönteinen kanta maailman tulevaisuuden ratkaisevan tehoviljelyn puolesta. Lehden sarjakuvan "Viivi ja Wagner" 13.1.2005 viimeisessä ruudussa Wagner julistaa ilosanoman: "Tehomaatalous ruokkii massat!" Tästä Viivi - aivan meidän yhdistyksemme lailla - liikuttuu: "Pian pois, ettei tule parku". On todellakin vaikea pidättää ilon kyyneliään, kun miettii, miten suurenmoisella tavalla tehomaatalous, "vihreä vallankumous" on 1960-luvulta alkaen parantanut kehitysmaiden, maailman vähäväkisten asemaa. Kun modernin maatalouden keinovalikoimaan vielä nyttemmin on saatu bioteknologia, jolla voidaan auttaa kuivuudesta, maan suolaisuudesta ja tuholaisista kärsiviä maanviljelijöitä, ”Viivin ja Wagnerin” toiveesta tulee kohta totta: maailmasta voidaan lopultakin nälkä poistaa.

Heikki Jokipii
puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

(23.01.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:55
Lauantaina 22.1.04 oli sitten taas seuraava sarjakuva Hesarissa, joka ei suoranaisesti ollut  luomun piilomainontaa, mutta kylläkin sarjakuvallista propagandaa geeniteknologiaa vastaan. Listaan senkin nyt tänne perään:

*****

Sarjakuva "Valtiaat", tiedemieshahmo kertoo päämistererille:
- Muuntogeeninen ruoka voi poistaa nälänhädän maan päältä
- Mutta ihmiset pelkäävät, että se aiheuttaa vielä jsokus arvaamattomia ongelmia.
Seuraavasa kuvassa sarjakuvan pääministeri on valtavan lihansyöjäkasvin suussa, ja tiedemies:
- Naurettava ajatuskin ...!

(Heikki Jokiipii 23.01.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:57
Tämmäinen kävi silmään:

" KAUHAJOEN RUOKAMESSUT ETSII UUSIA ELINTARVIKETUOTTEITA

Kauhajoen Ruokamessut järjestää elintarvikealan uutuustuotteita etsivän kilpailun. Kilpailu on kohdistettu suomalaisille pienille ja keskisuurille elintarvikejalostajille ja sen toteuttaa Foodwest Oy.

Kilpailussa on omat sarjat vähittäiskauppatuotteille ja suurtaloustuotteille. Voittajaksi nimettävälle vähittäiskauppatuotteelle järjestetään hyllypaikka valmistavan yrityksen kotipaikkakunnan mukaan määräytyvässä osuuskauppaketjussa. Suurtaloustuotteelle annetaan apua sopivan asiakasryhmän kanssa toimitussuhteeseen pääsemisessä.

Kilpailun finalistit ja sarjojen voittajat valitsee asiantuntijaraati. Tuotteiden valintaperusteita ovat uutuusarvo markkinoilla, tuotteeseen sisältyvä innovaatio, mahdollisuudet markkinamenestykseen sekä aistinvarainen laatu ja pakkausratkaisu. Huomiota kiinnitetään myös raaka-ainepohjaan: eettisyyteen, luomuraaka-aineeseen , kotimaisuuteen sekä ravitsemuksellisiin näkökohtiin: vähäsuolaisuuteen, kuitupitoisuuteen ja erikoisruokavalioon sopivuuteen.

Kilpailuun ilmoitettua tuotetta ei saa olla myynnissä ennen ilmoittautumisajan päättymistä, mikä on helmikuun lopussa. Kilpailevien tuotteiden on oltava valmiita huhtikuun loppuun mennessä. Kummastakin sarjasta valitaan kolme finaaliehdokasta, jotka julkistetaan toukokuussa. Voittajat julistetaan syyskuun alussa Kauhajoen Ruokamessuilla 2005 järjestettävässä tilaisuudessa. (Finfood)

Foodwest lie muuten sellainen EU-rahoja lypsävä nollatuloskone, virka- ja maakunnan miesten tyhjää jauhava hiekkalaatikko - ja liekös vielä muutakin sukua Gastrobotnialle, josta MOT kertoi.

( NN 06.02.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:17:59
Äsken oli Ylen uutislähetyksessä juttu, kuinka suurkeittiöt siirtyvät luomuun. Sai vaikutelman että oikein joukolla. Ja kukas tämän ilouutisen kertoi: Luomukeittiökeskus. Esittivät arvion, että 1% keittiöistä luomuilee. Oikeampi luku on 0,34 % (80/23000). Kumma kun nuo laskuvirheet sattuvat aina edulliseen suuntaan.

Haastattelivat myös "luomupitäjä" Kiuruveden kokkeja ja emäntiä. Päällikkö perusteli luomua sillä, että se tuo alueelle viisi työpaikkaa. Sekoittelivat siis luomun ja lähiruoan käsitteitä oikein kunnolla.

Luomusta ei puhuttu tavanomaisesti tuotetun raaka-aineiden vaihtoehtona edes keittäjän saati toimittajan suulla, vaan työtä tarjoavana vaihtoehtona puolivalmisteille. Valittiin siis tietoisesti väärä vertailukohde.

Jos valittaisiin tavanomaiset raaka-aineet puolivalmisteiden tilalle, ne saataisiin luomua paljon halvemmalla. Saataisiin kenties kuusikin työpaikkaa tai viisi halvemmalla. Säästöllä todennäköisesti saisi kunnon välipalat pennuille, jotka eivät kysyttäessä tienneet, mitä luomu on. Onneksi mutta ei terveydeksi: olisi tullut penskalle paha mieli.

Luomupirkko myös mainosti, että eräs iso ravintolakeittiö käyttää jopa kymmentä luomuraaka-ainetta. Jopas olikin. Kuinka montaa kymmentä ei-luomua he eivät käytä?

Luomu ei näytä pärjäävän ilman vedätystä. Tarvitaan sitä luomumatematiikkaa, väärien vertailukohteiden valintaa ja suoranaisia laskuvirheitä että luomusta saadaan kelpo tuote. Ei tällainen ole hyväksyttävää VAIKKA luomu olisi jotenkin parempaa. Kun ei ole edes sitä.

(NN  17.02.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:18:01
Jatkanpa vähän tuohon edelliseen. Huomaatteko, että yksikään ravitsemuksen huippuasiantuntija ei ole tullut luomun taakse.

On tietenkin näitä viiden pennin asiantuntijoita, joilla ei ole minkään valtakunnan koulutusta ravitsemukseen: jumppareita, fytonomeja, kuntosalien lisäravinteiden kauppiaita, "alasta kiinnostuneita ja omatoimisesti laajasti perehtyneitä", ternimaitokapselien kauppiaita, paleodieettien kehittelijöitä ja niistä kirjaa pukkaavia jne jne.

Toivonkin että luomuporukka hankkisi puhemiehekseen jonkun amerikantohtorin tai maewanho:n. Noin niinkuin epätoivonsa ilmaisuna. Make my day...

Jatkanpa vähän tuohon edelliseen. Huomaatteko, että yksikään ravitsemuksen huippuasiantuntija ei ole tullut luomun taakse.

On tietenkin näitä viiden pennin asiantuntijoita, joilla ei ole minkään valtakunnan koulutusta ravitsemukseen: jumppareita, fytonomeja, kuntosalien lisäravinteiden kauppiaita, "alasta kiinnostuneita ja omatoimisesti laajasti perehtyneitä", ternimaitokapselien kauppiaita, paleodieettien kehittelijöitä ja niistä kirjaa pukkaavia jne jne.

Toivonkin että luomuporukka hankkisi puhemiehekseen jonkun amerikantohtorin tai maewanho:n. Noin niinkuin epätoivonsa ilmaisuna. Make my day...

(NN 20.02.05)

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:18:04
Nyt tähän luomun piilomainontaan on syyllistynyt elintarvikevirasto uudessa  uudessa esitteessään torjunta-ainejäämistä.

Vaikka se aivan oikein kertoo, että erityisesti Suomessa torjunta-ainejäämistä ei ole ensimmäistäkäään haittaa, niin silti esitteessä on oma kappaleensa "Miten torjunta-aineita voi välttää" ja siellä kertoo, että:

"Torjunta-ainejäämiä valvotaan ja niiden saanti on turvallisella tasolla, mutta kuluttaja voi vähentää jäämien saantia edelleen omilla valinnoillaan ja toimenpiteillään. Torjunta- aineiden käyttö on pääsääntöisesti kokonaan kielletty luonnonmukaisessa tuotannossa.
Sallittuja ovat vain eräät luonnosta eristetyt torjunta-aineet, kuten kasvien tuottama pyretriini sekä eräät biologiset valmisteet. Näin ollen luomutuotteissa esiintyy jäämiä vain harvoin."

Mitä ihmettä varten tällaista tekstiä esitteessä tarvitaan? Siinä rivien välissä kuitenkin vihjataan, että tällaisessa välttämisen yrittämisessä olisi jotain järkeä.

(Heikki Jokipii 16.04.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:18:06
Finfoodilla on aina silloin tällöin Uutislehti 100:ssa ruoka-artikkeleita, ja nyt sillä oli taas tänään 28.4.2005 otsikolla ”Vappu tuo kevään kielelle”. Muiden vappuruokareseptien lisäksi oli sitten tällainen:

”Luomuinen juustosalaatti

1 kerä luomujäävuorisalaattia tai muuta –salaattia
4 luomutomaattia
1 tuore luomukurkku
1-2 luomusipulia
1-2 luomuomenaa
2 luomuavocadoa
100-150 g luomusinihomejuustoa
100-150 g luomuedamjuustoa
Kastike:
2-3 ruokalusikallista balsamiviinietikkaa
2-3 rkl luomuhunajaa
Lisäkkeeksi:
kokonaisia luomuohrakaurasuurimoita keitettynä

Pese, kuori ja pilko kasvikset. Kuutioi  juustot. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nosta salaatti tarjoilukulhoon. Mittaa kastikeaineet kattilaan ja keitä 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Tarjoile kastike erillisestä astiasta.”

Mitään erillisiä perusteluja ei tälle luomu-sanalle esitetty. Eiköhän tähän vuodenaikaan saa todella etsiä tarmokkaasti yksinkertaisesti löytääkseen nämä kaikki tuotteet luomuversioina, puhumattakaan siitä, että luomuna tämä varmaan muuten hyvä salaatti tulee varmasti rutkasti kalliimmaksi.

(Heikki Jokipii 28.04.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:18:13
Kun muistamme täman vanhan  kahvikuppivertauksen - joka on tehty sen tason torjunta-ainejäämistä, jota USA:ssa ja Keski-Euroopassa on - niin tässä on luomun piilomainontaa myös, jos erityisellä artikkelilla maalataan näin kuin Helsiingin Sanomat tänään (otteita alla). Tosin artikkelissa oli toisensuuntainenkin ajatus.

Quote
Viljapelloilla riittänee tänä kesänä yksi ruiskutus
Torjunta-aineita kuluu murto-osa verrattuna Keski-Eurooppaan

PAIMIO. Tänä kesänä näyttää monilla viljapelloilla riittävän vain yksi rikkakasvien ja tautien torjuntaruiskutus. "Tilanne näyttää nyt todella hyvältä, yksi käsittelykerta ilmeisesti riittää", sanoo maanviljelijä Timo Lehtinen.
Hän ruiskutti Paimiossa kevätvehnäpeltoja rikkakasvien torjunta-aineella: "Se on tavallista ruokasuolaakin miedompaa."

Tässä lihavoimassani oli se toisensuuntainen. Mutta kun sitten ...

Quote
Rikkakasvien torjuntatarve on Lehtisen pelloilla pienempi kuin suorakylvössä myös siksi, että hän kyntää ja äestää peltonsa.

"Vaikka peltojen muokkauksessa työtä on enemmän, niin säästän vastaavasti kasviensuojelussa. Esimerkiksi Saksassa peltoja joudutaan ruiskuttamaan viidestä seitsemään kertaa. Syynä siellä on pidempi kasvukausi ja leudommat talvet", Lehtinen sanoo.

... annetaan nopeasti ymmärtää, että kasvinsuojeluaineita hiukan enemmän käyttävä suorakylvö olisi huonompi juttu. (Se ei ole)

Ja edelleen, ja tässä se luomumainos:

Quote
Suomessa käytetäänkin torjunta-aineita vain murto-osa siitä, mitä esimerkiksi monissa Keski-Euroopan maissa. Suomen talvi ja routa puhdistavat maan tehokkaasti kasvitaudeista ja tuholaisista.

Agronomi Soile Hänninen Farma Maaseutukeskuksen kasvinviljelyneuvonnasta sanoo, että Suomessa maatalouskemikaaleja käytetään viljanviljelyssä vain kymmenen prosenttia Keski-Euroopan määristä.

"Tavanomaiset suomalaiset maataloustuotteet ovat jopa puhtaampia kuin Keski-Euroopan luomutuotteet, koska siellä on liikenteestä ja muusta johtuvaa laskeumaa niin paljon, etteivät he pysty edes luomumenetelmillä tuottamaan yhtä puhtaita elintarvikkeita."


Eli siis ”puhtaampia” kuin se yksi kahvikuppi. Jonka agronomi Soile Hänninen – jos haastattelu tehtiin kasvokkain – lähes 100% todennäköisyydellä nautti haastattelijansa kanssa haastattelun aikana. Eli saaden kaikki Keski-Euroopan torjunta-aineiden vuoden haitat, siinä heti.

(Heikki Jokipii 17.06.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.07 - klo:14:21
Suomessa torjunta-aineiden saanti on n. 0,05 mg/vrk, jenkeissä karsinogeeneja torjunta-aineista n. 0,09 mg, niinhän se menee. Esitin luvut eräällä ihan vakavasti otettavalla palstalla maataloutta koskevan keskustelun yhteydessä.

Suomalainen ruoka oli vastaajien mukaan näin olen  paljon puhtaampaa kuin jenkkien: siitä saa vain puolet jenkkiruoan myrkyistä!

Muuan jopa lausui ilmeisen tosissaan, että maksa ei kestä tuollaista...

Täälläkin esitellyn ja linkitetyn laadukkaan Ames&Goldin tutkimuksen mukaan ainakin jenkki saa tuon 0,09 mg:n lisäksi 2000 mg kasvien itsensä kehittämiä torjuntamyrkkyjä ym. shittiä, jota syntyy aivan tavanomaisen kuumennuksen yhteydessä.  Siihen vielä nautintoaineet päälle, kellä enemmän kellä vähemmän. Ja maksa kestää...

Luomun turhuudesta ja milligrammoista on kovin vaikeaa puhua varsinkin kannabis- ym. ainemyönteisesti suhtautuville vaalimökissä tötsyttelijöille. He kun tehnevät vaikutuksesta suoran verrannon milligrammojen kautta kannabisekvivalenttina: "Jee, kaks geetä... It's party time..."

("Vieras" 18.06.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.07 - klo:14:22
Viimeisimmän löytämäni tutkimuksen mukaan suomalaisen keskimääräinen torjunta-aineen saanti suomalaisista tuoretuotteista oli 90-luvulla enää kolmasosa 80-luvun määristä. Saanti 90-luvun alkupuoliskolla oli 3,68 mikrogrammaa päivässä. Se on 0,00000368 g, ja vuodessakin vain 0,0013g. Ihmisiässä 0,1 grammaa.

Onko oikea luku nyt 0,05 mg, eli 50 mikrogrammaa päivässä? Ilmeisesti luvussasi on myös tuontielintarvikkeet (mausteissa, hedelmissä yms tuodaan jäämiä aika paljon). Kotimaisista tuotteista saatavat jäämät ovat tietääkseni edelleen laskeneet tuosta 3,6 mikrogrammasta.

(Matti 19.06.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.07 - klo:14:24
Jep, luvussa ovat tuontituotteet ja ne vastaavat (muistan) paljon yli 90% torjunta-ainesaannista. Hedelmät ja vihannekset olivat pahimmat.

Eli suomalainen elintarvike on käytännössä vapaa torjunta-aineista. Eikä sekään, joka ulkoa tuodaan, ketään tapa, koska määrä peittyy rippusena muun alle. (Eli ne kahvi, tee, viini ja vaikkapa tulehduskipulääke vuodessa.)

Varsinkin kotimaiseen tavanomaiseen tuotantoon verrattuna kotimainen luomu on torjunta-ainesaannin kannalta täyttä pelleilyä - jos sitä ei säällisyyteensä vedoten halua sanoa kusetukseksi.

Ympäristöasiat ovat vielä luku erikseen. Pitäisihän käsittää, että jos laitetaan esimerkiksi viljelykisoissa taitavimmat luomuilijat ja *)kunnon maanviljelijät vastakkain, ja viljelijän sato on luomuilijan peltoon verrattuna nelinkertainen, hänen työnsä vähentää luonnonkäyttöä.

Tätähän te olette kertoneet kaiken aikaa.

*) Pyrkii taloudelliseen ja ekologiseen tehokkuuteen ja riippumatomuuteen tukiaisista. Hatunnostoni.
 
("Vieras" 19.06.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.07 - klo:14:25
Maria Guzenina Uutipäivä Demarissa: "Luomukesä":

"Suomi on maa, jossa tilaa löytyy. Kun itse sen unohdamme, muistuttavat siitä maassamme vierailevat turistit.

- Teillä on täällä varmasti kaikki ruoka luomukasvatettua, esitti minulle Britanniasta tullut rouva, kun vein hänet katsastamaan Helsingin keskustan tavaratalon ruokaosastoa.

- Meillä on vain puolet hedelmä- ja vihannesosastosta luomutuotteille varattuna, teillä koko osasto, hän ihasteli. Kunnes paljastin, että luomua löytyy vain pienestä nurkkahyllystä.

Samoin häntä ihmetytti luomubroilerin puuttuminen kokonaan.
Ja samaa olen ihmetellyt itsekin."

(Heikki Jokipii 10.08.05)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.07 - klo:15:49
Tänään 18.11.07 HS, jotta "Huippukokki Henri Alén kauhistelee suomalaista eineskulttuuria" ja siellä hän:

"Tehomaatalouden tuottamat ruoat maistuvat penisilliiniltä [...]"

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.11.07 - klo:18:00
Tänään 28.11.2007 Hesari ”Hinta & Laatu”-sivuillaan ylisti sitä autuutta, kun voi tilata ”Luomua tilalta kotiovelle”.

Tämä on kuulemma taas niitä asioita, jotka muualla maailmassa ovat hyvin yleisiä, vaikka ”Suomessa nettiluomu [on] vasta idullaan”.

Kuitenkin toimittaja Kati Kelola löytää jotain moitittavaakin:

”Vihannesten ja hedelmien laatu ilahdutti, mutta hitaus on nettitilausten ongelma”

Hintaan toimittaja ei kiinnittänyt huomiota. Kolme tilausta hän oli tehnyt, kaikkien kustannukset yli 20 euroa plus vielä maksu kuljetuksestakin. Yksi ei ollut tullut perille mennessä painoon, toisessa perille tulleessa lähetyksessä luetellaan tuotteiden lukumääriä (joka tekee vertailun vaikeaksi), mutta otetaanpa kolmas, jossa on grammamäärät. 

Svarfvarsin luomutilalta, Karjaalta

Quote
”Tilattiin: kilo omenia, 500 g tomaattia, 500 g maa-artisokkaa, 500 g hunajaa, 10 g kuivattua persiljaa, 400 g rasia valkosipulihapankaalia

Hinta: 23,50 euroa + kuljetus 10 euroa.”

Menin ruokatunnilla K-kauppaan Helsingin Kruununhaassa ja ostin ”leikisti” samat määrät samoja tuotteita, mutta tavanomaisena (kuivattua persiljaa ei ollut, vertaan ”reilusti” hintaa 100 g tuorepersiljaan):

kilo omenia 2,55
500 g tomaattia   1,80
500 g maa-artisokkaa 3,95
500 g hunajaa 3,00
persilja 1,90
400 g  valkosipulihapankaalia 2,00
__________________________

Yhteensä      15,20

Kuljetuskulut tavallaan jo ovat noissa hinnoissa, jotain kuluja ehkä tulee, kun kuljettaa saaliinsa K-kaupasta kotiin: sanotaan nyt vaikka 1-2 euroa, eli yhteensä 16,20-17,20. Erotukseksi jää 16-17 euroa. Eli ruokakustannukset kutakuinkin tuplaantuivat.

***

Kruununhaassakin nopeammin , ilman tätä mainittua kiusallista odottamista, taitaisi päästä rahoistaan eroon vaikka esim. repimällä ja/tai vessasta alas vetämällä tai heittämällä parvekkeelta tms.

On merkillistä, miten Hesarin palsta "Hinta & Laatu" on suorastaan keskittynyt luomun kauppaamiseen - ja unohtaa asiassa oikeastaan käsitellä molemmat, kun ei puhu hinnasta eikä laadusta yhdessä ja kunnolla vertailemalla.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.12.07 - klo:13:45
Kyseinen Hesarin "Hinta & Laatu"-palsta "kunnostautui" taas, julkaisemalla 5.12.2007 saman uutisen kuin Turun Sanomat. Sinne on lähtetty vastine, joten odotetaan, josko se julkaistaisiin, palataan sitten asiaan.

***

Mutta seuraavana päivänä "Ruoka & Juoma" -palsta julkaisu artikkelin "Kansa ostaa tahtomattaan einestä". Siitä nämä lainaukset.

Kun oli kerrottu, että asenteet eivät aina kerro todellisesta käyttäytymisestä, niin sitten:

Quote
Sama on huomattu luomun kohdalla. Moni tahtoo sitä, mutta harva ostaa.

"Halutaan laadukasta, lähellä tuotettua, puhdasta ja maukasta ruokaa, mutta siitä ei olla valmiita maksamaan", Lindholm tulkitsee.
(Lihav. HJ)

Tällä tekstin asettelulla pyritään vaikutelmaan, että luomu olisi muka sitä "laadukasta". Kauppakorkeakoulun professori Arto Lindholm ei edes välttämättä sitä väittänyt.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.12.07 - klo:19:56
Tämän uuden Hesarin jutun (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=26) olisi tietysti voinut kuitata yhtenä eksemplaarina tässä albumissamme, mutta kun se oli niin erityisen epämiellyttävä, niin tein siitä oman uutisensa.

Ja siinä viitattiin tuohon edelliseen (ks. yllä) HS:n uutiseen.

Näyttäisi siltä, että

a) luvattu luomustrategia on tehty, ja toteuttaminen täydessä käynnissä
b) lehtimiehiä on saatu rekrytoitua roimasti mukaan (miten se sitten on tapahtunutkaan)
c) Helsingin Sanomat on kovasti juonessa mukana (edes vastineet eivät mene läpi nykyisin) ja
d) sen palsta "Hinta & Laatu" on nyt se, jolla tätä "hyökkäystä" voimaperäisimmin käydään. "Ruokatorstai" keskittyy ihan oikeasti hyvään ruokaan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.12.07 - klo:16:31
Huomionarvoista on - tässä yleisessä nykyisessä ilonpilaamisessa, jossa Joulussakin käsketään kiinnittämään huomiota lähinnä vain siihen, ettei luontoa rasiteta - että tämän päivän Hesarissa asiaa koskevassa artikkelissa ei väitetty, että luomusika olisi ekologisempi. Luultavasti toimittajat lukevat myös toisia lehtiä, ja Matti Pekkarisen KU:n artikkeli (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=25) on ilmeisesti luettu. Matin artikkeli mitä ilmeisemmin esti luomun piilomainonnan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.01.08 - klo:07:30
Hesarin "Hinta & Laatu"-palstalla näyttää asiassa kyllä olevan ihan ohjelma. Tänään se pikku-uutisessa kertoi, mistä pääkaupunkiseudulla on saatavissa luomulihaa. Siis mistä on saatavissa, ei mitään analyysiä, hinnasta ja laadusta.

Mitä tällainen uutinen ko. palstalla tekee? Saman lehden ruokapalstalla se olisi ehkä ollut ymmärrettävä.

Ironista on, että ko. palstan pääjuttu oli siinä, että ruokaa heitetään turhan paljon pois, Englannissa tutkimuksen mukaan jopa kolmannes, meillä pääkaupunkiseudulla YTV:n arvion mukaan n. 10 prosenttia. Ironista siksi, että juuri luomusta päätyy tavanomiasta suurempi osa roskiin, jo kaupan hyllyltä.

Mutta toisaalta ko. lista luomulihaa tarjoavista kaupoista oli kuitenkin sen verran pitkä, että tässä kritiikissä (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=26) mainitun helsinkiläisen kirjoittajan valistus siitä, ettei sitä olisi saatavissa, on turha.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.02.08 - klo:13:20
Mitä tämä supermarketien vastustaminen nyt oikein on? Tämä on nyt sitten EU-tasolla asti. Näin asiasta Vihreä Lanka (http://www.vihrealanka.fi/node/1127): "Supermarkettien polkuhinnat ja pikkukauppojen kuolema huolestuttavat Euroopan parlamenttia." Jne.

Paljonko tässä on takana ajatus, että ruoka ei saa olla niin halpaa, että kaikki pienimuotoinen ja tuottamaton, kuten luomu, häviäisi kilpailussa?

Paljonko tässäkin pyrkimyksessä on sitä ruokasnobismia, johon viittasimme uutisessamme (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=26)? Ja luomuaatteen piiloedistämistä?

Quote
Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi uskoo, että parlamentin lausuma voi parantaa kuluttajien valinnanvapautta.

Jota valinnanvapautta  ei sitten mukama supermarketissa olisi? Ei, tavoitteena, utopistisena, on mitä ilmeisimmin paikallinen pikkumyymälä, joka myy paikallista luomutuotantoa, paikallisen monopolinsa turvin ja kalliilla, kun supermarketit on saatu kiellettyä pois lähistöltä, kilpailulla uhkaamasta. Tältä se vähän tuntuu. Korjatkaa, jos olen väärässä.

(Minun epäluuloni - osin kyllä toisesta näkökulmasta - jakaa Spiked!-lehti (http://www.spiked-online.com/index.php?/site/article/4516/))
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Anssi Sahlberg on 28.02.08 - klo:10:52
Uudessa Pirkassa oli oikein pääkirjoituksena, että vain luomu on ekologista ja mainostettiin artikkelia jossa yritettiin sanoa että tehokas viljely ei ole sama asia kuin tehoviljely. Artikkelissa ei kuitenkaan mainittu luomusta. Mainittiin myös montako luomutuotetta Pirkka-sarjassa on.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.02.08 - klo:18:41
Myös edellisessä Me-lehdessä oli iso artikkeli, joka reilun kaupan ohella tai varjolla käytännössä, sanaa mainitsematta, ajoi luomua.

Näiden lehtien kohdalla on se ongelma, että niillä ei ole muunlaisia yleisöpalstoja, kuin "Kysykää meiltä [siitä ja siitä]"-tyyppisiä. Miten ihmeessä niissä esitettyjä mielipiteitä protestoi? Tämä alkaa olla jo sananvapausongelma, kun ko. lehtien levikki ylittää reippaasti vaikka tavalliset aikakauslehdet. Eikö Pirkka ole levikiltään Suomen suurin n. kerran kk ilmestyvä lehti?

Lähetänpä yhdistyksemme puolesta kyselyn molempien lehtien päätoimittajille asiasta!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 27.07.08 - klo:07:09
Hesarin kaksi toimittajaa ei näe sisäistä ristiriitaa kahdessa samalla sivulla olevassa jutussaan tänään. Ensin kerrotaan, että

"Polttoaineen hinnan nousu voi lisätä lähiruokakauppojen myyntiä"

ja jutussa tietysti kerrotaan, miten kuluttajat laskevat kustannuksia, kannattaako ajaa kauemmaksi ostoksille, säästääkö siinä lainkaan, halvemmista hinnoista ja tarjouksista huolimatta.

Jutussa on iso kuva kaupasta, jossa luomumerkki on näkyvästi esillä. Sen alapuolella on sitten toinen otsikko ja pienempi juttu:

"Kaisaniemen kauppias houkuttelee lukutoukkia luomulla"

… eli kustannukset eivät sitten merkitsekään mitään, ainakaan näille ”lukutoukille”?

Edelleenkin nimittäin luomutavarat (tarkistin äskettäin kaupassa) ovat siinä 50-100% kalliimpia, jolloin ko. "lukutoukkienkin" (??? - eivät ole lukeneet tarpeeksi!) kannattasi periaatteessa ajaa Kaisaniemestä melkoinen matka poispäin ko. kaupasta, jos hinta jotain heille merkitsee.

Tämän piilomainonnan ydin on yritys häivyttää mielestä luomun hävyttömät hinnat.

PS. klo 15:45: Jos luomutuotanto, kuten sen kannattajat aina väittävät, ei käyttäisi yhtä paljon fossiilisia polttoaineita, luomun suhteellisten hintojen olisi pitänyt nyt, ellei rajusti, niin ainakin selvästi laskea. Näin kuitenkaan ei ole käynyt - sikäli miten olen saanut asiasta tietoa - sen enempää Suomessa kuin muuallakaan maailmassa!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 29.08.08 - klo:21:07
Pitkään aikaan en ole jaksanut lisätä tähän kokoelmaan uusia, mutta niitä näyttää koko ajan olevan.

Mm. Metro-lehdessä on sarja ruoanlaitosta - ja aika usein siinä sitten luomua mainostetaan. Mitäpä siihen sitten kritisoisi, jos joku puoli- tai täysjulkkis ilmoittaa saavansa juuri luomusta "kicksejä".

Tällainen haastattelu ei aiheuta paljon kustannuksia lehdelle, mutta vaihtoehto, että kakki nämä luomujulkkikset osallistuisivat tieteelliseen kaksoissokkotestiin, se olisi hyvin kallista. 

Halpa, muta kyllä oikeastaan sanan "halpa" molemmissaikin merkityksissä, niksi olisi houkutella ko. julkkikset - kokkeja myöten! - valetesteihin, joissa he olisivat erotavinaan suuria eroja samasta tavarasta - joka olisi vain eri tavalla esitelty ja esille pantu.

***

Jos olisi rahaa, niin mitä olisi tällainen vastamainos (vai aukenisiko ironia?):

Quote
"Luomussa ei viljaa pakoteta väkisin ja pakolla tuottamaan! Me emme rääkkää viljaa, vaan annamme sille tilaa ja mahdollisuuden elää ja hengittää, omilla ehdoillaan! Jopa kaksi kertaa enemmän hehtaareja on varattu luomuviljan hyvinvoinnille! Väljissä olosuhteissa varttunut jauhopussi kertoo sinulle kauniita tarinoita."
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 01.10.08 - klo:18:07
Luultavasti - ohjelmakuvauksesta päätellen, ehkä vähän arvaten - tämä Ulkolinjan ohjelma ...

Paljon pulaa ruoasta (http://ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/luomu)

... ei tulle olemaan objektiivinen, vaan luomun puolirankkaa mainontaa. En jaksa katsoa sitä tänään, koska huomenna on aikainen herätys. Ehkä se tulee YLE Arenaan, jollon voin katsoa sen myöhemmin.

Tässä esimerkissä ei ole edes jossitelua:


Norjan armeija kouluttaa sotilaista luomuruokailijoita (http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/uutisetetusivulle/2136FCDB5A5E7DDCC22574D400418680?opendocument)

Näin agressiivista myynninedistämistä, ja vielä henkilöille, joiden on vaikea asiasta edes kieltäytyä, ei kyllä minkään muun asian kanssa Norjassakaan varmaan sallittaisi! Mutta kyllä sitä kohta joku ehdottaa Suomessakin ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Horizontal on 02.10.08 - klo:07:25
Yksi maailman suurimmista ruokajäteistä - siis ateriapuolella, ruoka-asiakkaista - eli Sodexo (oli Sodexho) vetää jenkkilässä linjaa, jonka voi katsoa olevan luomun piilomainontaa ...

Santa Rosa County School District - food services (http://www.santarosa.k12.fl.us/foodserv/community.html)
Lyhyt lainaus
Every day, we make choices in the food we buy and the food we eat. This directly impacts our lives- not just what we eat, but the water we drink, the air we breathe and the health of our communities. Our Food Alliance guiding principles are:


Sodexo is committed to social responsibility, especially those surrounding our food supply. Everyday we make food choices. And, whenever possible, we will select foods that meet or exceed the standards set forth with the Food Alliance. So, be sure to look for the Food Alliance seal. It's better for you; better for the environment and better for our farmers. Please help us to improve the quality of daily life for the communities we serve.

Samantapaisen tekstin löytää aika monelta saitilta, muutamia esimerkkejä:
Illinois Institute of Technology (http://www.iit.edu/~sodexho/social.html)
Nortwood University (http://northwood-floridadining.com/social.html)
University of New Haven (http://www.newhaven.edu/dining/social.html)
Franklin & Marshall College (http://www.fandmdining.com/social.html)
University of Mary Washington (http://www.umwdining.com/social.html)
University of Massachusetts (http://www.umassd.edu/food/responsibility.cfm)
University of Texas at El Paso (http://admin.utep.edu/Default.aspx?tabid=49945)

Sodexho wins Food Alliance (http://www.sodexousa.com/usen/newsroom/press/pressreleases2005/keeperofthevision041205.asp)
"In order for farmers to meet Food Alliance standards for production of sustainable items, they must agree not to use genetically modified products, cannot utilize hormones or fee additive antibiotics in livestock production and must continually seek to improve various other management and production practices designed to reduce pesticides, conserve water and protect the soil, operate in a manner that protects adjacent wildlife habits, and offer safe and fair working conditions for their employees."

Food Alliance (http://www.foodalliance.org/)

Suomessa eikä EU:ssa asia ei ole vielä riittävästi tapetilla, mutta sylttytehtaalla eli jenkkilässä jo tiedetään mistä puhutaan. Koska jenkkilässä omat markkinat tyrehtyvät, on gm-tuotteita syydettävä maailmalle, Eurooppaan, Afrikkaan, Aasiaan ... kaikkialle on yritettävä mahdollisimman nopeasti, keinoja kaihtamatta - ennen kuin kuluttajat ja päättäjät heräävät ja markkinat tyrehtyvät.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 02.10.08 - klo:19:19
Mielenkiintoinen luomun piilomainonnan tapaus löytyi äskettäin täältä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=5.msg379#msg379), ikäänkuin vain keskusteluun osallistumisena ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 08.10.08 - klo:17:02
Tavallaan myös tässä Finfoodin uutisessa ...

Terveellinen ruokavalio ja eettiset kysymykset tapetilla EFSAssa (http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/uutisetetusivulle/F25C6057D243E6C5C22574DB0038050E?opendocument)

... on luomun piilomainontaa. Nimittäin kyllä, eettiset kysymykset tuotiin EFSA:n strategialuonnoksessa kyllä esiin, mutta tarkistakaapa vaikka itse (linkki uutisessa), niin tämä Finfoodin lause ...

Quote
Viranomaisten on vastattava kasvaviin odotuksiin keskustelussa ruuan ympäristövaikutuksista, eläinsuojelusta ja muista eettisistä aiheista, kuten luomu- ja lähiruuasta.

... ei kyllä siinä mielessä pidä paikkaansa, että "luomu- ja lähiruokaa" ei kertakaan luonnoksessa mainita!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.10.08 - klo:06:33
Kun HS haluaa tänään Ruoka & Juoma –palstallaan kertoa, miten (artikkeli maksullinen) …

”Viininkorjuu alkoi – vihdoin”


… niin miksi se keskittyy luomuviineihin? Alaotsikkona on heti

”Sää lykkäsi sadonkorjuun alkua kolmesti luomuviinitilalla Ranskan Beaunessa" ja erillisartikkelina on tarina ” Luomuviinit yleistyvät Ranskassa”.

Kuitenkin jutuista selviää, että luomuviinin osuus Ranskan vuosituotannosta on vain 2 prosennttia. Selviää myös oikeastaan, miksi, ” Vesi, halla ja home sadon riesana”:

Quote
Riesana ovat olleet runsaat sateet, halla ja jopa raesade. Burgundissa piinasi myös erityinen homesieni, joka tuhosi köynnöksiä.

Giboulot arvelee pääsevänsä pullottamaan tänä vuonna 40 prosenttia vähemmän viiniä kuin viime vuonna.

Luomuviinejä tuottava tila on muita alttiimpi ongelmille; keskimäärin Burgundissa asiat ovat hieman paremmin.

Jos arvioi, että luomu tuottaa muutoinkin vähemmän, merkitsee tämä sitä, että samaan viinimäärään tarvitaan jopa yli kaksinkertainen viljelypinta-ala.

Quote
Emmanuel Giboulot on tuottanut luomuviinejä vuodesta 1985.

"Isäni aloitti luomuviljelyn. Otin mallia. Nykyisin tärkein peruste on, että en halua olla edistämässä ympäristökatastrofeja tai terveyskatastrofeja", Giboulot sanoo.


Mitä ihmeen ympäristökatastrofeja? Luomuviinin terveellisyyteen otimme kantaa jo kuusi vuotta sitten:

    
Antiluomu.org osallistuu Suomen Luonto -lehden "Vuoden turhake"-kilpailuun (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=4.msg6#msg6)

Entä maku? Yllättäen asiassa ollaankin HS:n artikkelissa näin rehellisiä.

Quote
Valmiissa viinissä luomumenetelmä ei Giboulot'n mielestä maistu.

"Jotkut sanovat, että eri maut erottaa luomuviineissä selkeämmin. Mutta maistelussa on niin monta tekijää, etten oikein tiedä."
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.01.09 - klo:07:11
Tarja Cronberg (http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/news/articles/2263.html?view=newsday&d=20090122) on nyt keksinyt luomulle tällaisen piilomainontakikan (lihav. HJ):

Quote
Maataloudessa vihreät haluavat eroon ”bulkista” ja tilalle arvotuotteet, esimerkiksi luomun.

Ikäänkuin Suomen luomuviljelystä ei valtaosa olisi samalla tavalla "bulkkia" kuin tavanomainenkin. Vihjataan näin, että luomussa olisi muutakin arvokasta kuin hinta.

Tosiasia on taas se, että Suomessa luomu on enemmän "bulkkia",  juuri luomua jalostetaan hyvin vähän - valtaosa vähänkin pidemmälle jalostetuista luomutuoteista tuodaan (usein Saksasta). Joka tietysti johtuu Suomen pienistä markkinoista jne., mutta näin kuitenkin on.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.02.09 - klo:07:48
Taas HS:n Ruoka & Juoma käytti 1½ sivua luomuviinistä kertomiseeen, ensimmäisellä sivulla yleisartikkeli ja viinitesti sekä toisella sivulla kalfornialaisen luomuviinin viljelijän haastattelu. Asian ihmettelemisessä pätee sama kuin edellä lokakuussa - myöskin Kalifornian viineistä vain pari prosenttia on luomua.

Hiukan ehkä asiaa tasapainotti se, ettei mikään maistelluista viineistä saanut täysiä pisteitä ... :)

***

Eritttän mielenkiintoista näissä kummassakin artikkelissa oli se, että niissä puhuttiin luomusta – joka ei olekaan luomua. Eli sertifikaattia ei ole haettu, mutta silti … mikä sen näppärämpää!

Itse otsikko ja alaotsikko:

Quote
Luomua ei aina tunnista luomuksi
Suurin osa Alkon luomuviineistä myydään ilman luomumerkintää

Ja näin (lihav. HJ):

Quote
Viininviljely luomumenetelmin – muttei aina luomumerkinnöin – on tavallista etenkin kuivilla seuduilla Keski-Espanjassa, Sisiliassa, Australiassa, Argentiinassa ja osissa Chileä.

Näillä seuduilla viinitarhoilla ei kaivata juuri muuta kuin vettä. Kuivuus pitää loitolla homeet ja tuholaiset. Syy luomusertifikaatin puuttumiselle on usein tämä:

"Luomuun pitäisi sitoutua, vaikka tapahtuisi mitä. Pienelle viinitalolle se voisi merkitä sitä, ettei satoa joskus saisi lainkaan", perusteli uusiseelantilaisen Jackson Estaten viinintekijä Mike Paterson Suomen-vierailullaan.

Paterson tarkoittaa sitä, että normaaleina vuosina Jackson Estate viljelee tarhojaan "kestävästi", mutta jos sattuu vaikka satamaan liikaa, tarhalla voi torjua hometta kemikaalein.

Ja samoin täällä (otsikko ja alaotsikko):

Quote
Viljelijä ei huoli pulloon luomumerkkiä
"Se voi karkottaa ostajia", sanoo viinintuottaja Kaliforniasta

Tätä on vaikea tulkita. Kuvataan viljelijä, joka tekstin mukaan kyllä viljelee tiukasti luomusäännösten mukaan, mutta (lihav. HJ):

Quote
Silti Coturrin pullojen etiketissä ei lue, että viini on täysin luomua. Eikä hän käytä hallituksen myöntämää luomulogoa, vaikka voisi.

"Se voi karkottaa ostajia", hän perustelee.

Kun viinejä alettiin tuottaa luonnonmukaisin menetelmin vuosia sitten, laatu oli huono. Siksi vielä nykyisinkin moni yhdistää luomuviinin pahaan makuun, Coturri selittää.

"Olen mieluummin kuluttajan silmissä korkealaatuisen viinin tuottaja, jonka viinit on muun hyvän lisäksi valmistettu luonnonmukaisesti."

Onko tarkoitus kertoa, että lihavoitu ongelma olisi nyt kuitenkin ohi?

 ***

Mutta joka tapauksessa taas 1½ sivua, joissa puhuttiin luomuviineistä. Luetaanko ”oikeista” mainoksistakaan yleensä pikku tekstejä?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.02.09 - klo:11:50
Viikonvaihteen Ilta-Sanomissa 21.2.2009 oli Juhani Tolvasen artikkeli ”Luomu on myös mielentila”. Siltä osin kuinka se samalla oli kirja-arvostelu eräälle uudelle luomuteokselle, se oli sinänsä ihan hyväksyttävä juttu, eikä piilomainontaa. Mutta kun sitten tekstissä on tällaista …

Quote
Suomalaisia on pitkään onnistuttu sumuttamaan väitteellä kotimaisen ruoan ehdottomasta puhtaudesta
(ingressi)

ja

Quote
Luomu etenee Suomessa väjäämättömästi kuin maannousu jääkauden jälkeen, vaikka meillä luomutuotteiden menekissä onkin välillä ollut yllättäviä takaiskuja muuhun maailmaan verrattuna. Luomun suosion hitaampaa kasvua selittänee osin se huolella laadittu sumutus, että ”suomalainen ruoka on jo luonnostaan puhtaampaa kuin muunmaalainen luomu”.

… niin se on selvää luomun piilomainontaa.

Minäkin vihaan tuota sitaateissa olevaa lausetta, mutta täsmälleen päinvastaisesta syystä kuin Tolvanen. On täysin törkeää vihjata ruoan sen enempää Suomessa kuin Keski-Euroopassakaan olevan sen vuoksi likaista, että se ei ole luomua! Tämä on  ”sumutusta”!

***

Niin, luomu taitaa todellakin olla mielentila, sen voinee tuosta hyväksyä totena. Mutta se ei ehkä ole kovin kirkasjärkinen mielentila, vaikkei sen hoitamiseen ehkä vielä terveydenhuollon palveluja tarvittaisikaan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.03.09 - klo:15:58
Tämäkin taitavaa piilomainontaa. Kerrotaan ikään kuin vain faktoja, haastatellaan tutkijoita jne.:

Esikoislapsi tekee vanhemmista ekologisia – ainakin hetkeksi (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Esikoislapsi+tekee+vanhemmista+ekologisia+%E2%80%93+ainakin+hetkeksi/1135244291462)

Niin "objektiivista" kerrontaa, että! Piiloviesti siinä on kuitenkin, että jos sinä, tämän lukeva äiti, et osta lapsellesi luomuruokaa - niin myrkytät sen!  Ja jos et pue lapsesi päälle luomupuuvillaa (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=63), lapsen herkkä iho on pilalla ja lisäksi maailma tuhoutuu, ennen kuin lapsesi kasvaa aikuiseksi!

Ja toden totta, lapsen saaminen tekee uudet vanhemmat hyvin herkiksi tällaiselle piilomainonnallekin - ainakin hetkeksi!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 21.03.09 - klo:13:17
Iltalehti pääkirjoituksessaan 21.3.2009, otsikkona "Kolahdus kotimaisen ruoan maineelle" ja alaotsikkonaan "Paine tehotuotantoon ei saa heikentää elintarvikkeiden terveellisyyttä", tuo esiin nämä äskeiset salmonellatapaukset.

Vaikeasti ymmärrettävä on sen lause:

Quote
"Eu-jäsenyyden vauhdittama paine tehostamiseen vaikeuttaa kuitenkin ruoan puhtauden ylläpitämistä, vaikka moderni navetta tai ruokatehdas on hygieenisempi kuin entisajan laitokset. Jopa sadan tuhannen kanan munatehdas eroaa silti kovasti pihalla ruokaansa nokkivista tipuista."

Yrittääkö Iltalehti, kyllä, ilmeisesti yrittää tässä sanoa, että tällainen "mummon" luomutila olisi tautien kannalta turvallisempi? Pahemmin väärässä tuskin voi olla. Mutta tavoiteltua mielikuvaa tästä on taas näin lukijoille vahvistettu.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.03.09 - klo:05:59
Samaa nuorten äitien herkkiin tunteisiin vetoamista, mihin edellä on viitattu, on HS:n Elämä & Terveys -palstalla (!) 23.3.2009 ollut pikkuartikkeli:

Quote
Purkkiruoka on vain harvoin luomua

Harvat vauvat syövät luomua.

Vain kaksi prosenttia Suomessa myydyistä purkkiruuista on luonnonmukaisesti tuotettua. Luomuruokien valikoima on vähäisempi kuin muissa pohjoismaissa.

Tanskassa luomun osuus purkkiruokien myynnistä on sata prosenttia. Ruotsissa luomua on joka viides lastenruokapurkki ja Norjassakin useampi kuin joka kymmenes.

Lastenruokien valmistajan Semperin mukaan luomun suosio kasvaa Suomessakin, mutta hitaammin kuin muissa pohjoismaissa.

Kaikissa elintarvikkeissa luomun osuus on Suomessa selvästi pienempi kuin muualla pohjoismaissa.

Kysymyksemme (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=54) on edelleen auki, vastaamatta.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.03.09 - klo:18:07
Suunnattomasti on nyt luomuväki kohunnut maailmalla ja yrittänyt ottaa irti siitä, että USAn presidentin puoliso Michelle on nyt päättänyt laittaa Valkoisen talon puistoon puutarhan ja suosia siellä luomua. Mukaan asiaan Suomessa tuli Ruokatieto …

Valkoisen talon keittiöpuutarha istutettu (http://www.ruokatieto.fi/finfood/finnfoo1.nsf/uutisetetusivulle/385C37FFF58E75ABC2257582003D528C?opendocument)

ja sitä lainaten myös Vihreä Lanka:

Obamat viljelevät vihanneksia Valkoisen talon pihamaalla (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/obamat-viljelevat-vihanneksia-valkoisen-talon-pihamaalla)

Quote
Luomuviljeltyä kasvimaata ravitaan Valkoisen talon kompostista. Tuholaisia karkotetaan hyötyhyönteisten kuten leppäkerttujen ja rukoilijasirkkojen avulla.

***

Tämä on tietysti luomuväelle nyt mediavoitto, jonka taakse jää se, että itse presidentti kyllä valitsi maatalousministerikseen ihan toisen linjan kannattajan. (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paauutiset/12/fi_FI/usa_ministeri/?mode=text#column)

Saapi sitten nähdä, seurataanko tämän kasvimaan oikeata tuottoa sitten jälkikäteen, ja verrataanko asiaa johonkin toiseen kasvimaahan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.04.09 - klo:08:43
Tänään oli HS:n Ruokatorstaissa Hanna Jensenin juttu:

Quote
Luomupioneeri ihastui Suomi-ruokaan

Keittiömestari Nora Pouillonin mielestä puhtaan lähiruuan ei kuulu olla halpaa

johon ei voi linkata (maksullinen). Juttu on kaikkineen niin "herkullinen" esimerkki luomukirjoittelusta ja -aatteesta, että siitä on syytä tehdä ihan oma analyysinsä, oman otsikkonsa alla. [Tulossa] 18.4.2009: Nyt se on valmis (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=144.0), tai ainakin avauspuheenvuoro asiassa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.05.09 - klo:11:39
KEPAn "Maailma kylässä" -festivaaleilla oli tällainenkin paneelikeskustelu:

Maailma kylässä: Kasvissyönti vähentää päästöjä (http://www.kepa.fi/uutiset/7107)

Monta asiaa olisi ajattelutapaan muutoinkin sanomista, mutta nyt tässä kysyn vain, miksi tässäkin taas tämä luomun piilomainonta:

Quote
Vaikeuksia tosin on: esimerkiksi kevättalvella vihannesten ja juuresten valikoima on heikko, kaikki on tuontitavaraa ja luomun hinta on huipussaan, lähiruokaa suosiva Simonen harmitteli.

Luomu on kallista, totesivat kaikki keskustelun osallistujat. "On absurdia, että eettisestä ja ympäristöystävällisestä ruuasta joutuu maksamaan enemmän", kommentoi Stranius. "Itse katson kuitenkin eettisyyttä ennen kuin hintaa", hän jatkoi.

Kokonaistilanteen analyysi osoittaisi kyllä, että väite luomutuotannon kautta vähennetyistä hiilidioksidipäästöistä on vailla vankkaa pohjaa - "to say the least" -  mutta syventymättä asiaan nämä vihreät tuijottavat silmänsä kipeiksi vain keinolannoitteiden tuottamisen päästöjä, ja tuovat tällä tavalla ikään kuin itsestään selvyytenä esille, että luomua täytyisi ostaa, että se olisi näin "eettistä".

Ainakin Leo Stranius on tietoinen kritiikistämme, mutta ei siis ole ottanut asiaa kuuleviin korviinsa (tai paremmin ehkä "näkeviin silmiinsä", mutta tietoinen on).

PS: Sanotaan nyt se kuitenkin jo tässä - mutta aloitetaan asiasta tarvittaessa toinen keskustelu - miksi vegaanilinja olisi askel huonompaan suuntaan, edellyttäisi jopa viljelyalan laajentamista, ainakin hyvin monin paikoin. Noin 2/3 maailman maatalousalasta on laidunta, jonka käyttäminen varsinaiseen viljanviljelyyn ei taloudellisesti eikä ekologisesti ole suositeltavaa (ja käytännössä, pääosin, jopa mahdotonta).  Kuitenkin siitä näin, laidunnettuja eläimiä ja eläintuotteita syömällä, saadaan ihmisille ravintoa, ja hyvää ravintoa, proteiineja, ja ihan "kestävästi".

Tuo paneelikeskusteluväki katsoo vain EU:n ja USA:n tilannetta, jossa varsinaista viljelysmaata käytetään rehun tuottamiseen. 

Puhumattakaan siitä, miten, vaikka tästä linkistä löytyvien tietojen mukaan (http://answers.google.com/answers/threadview/id/409097.html) - äärimmäisen vähän vegaaneja maailmasta löytyy - ellei ole pakko.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 29.05.09 - klo:20:26
Mietin tuota kasvinsyöntiä edelleen, nyt vaikka ihan Suomessa. Kun TIKEn luomutilastojen (http://www.mmmtike.fi/fi/index/tiedotteet/2008/080619_luomusato.html) mukaan luomuviljaa *) on 2,2% Suomen viljantuotannosta, ja toisaalta tiedämme, että luomussa oleva pinta-ala Suomessa on 6,6%, siitähän tulisi yksinkertaisena jakolaskuna, että (nykydieetillä ja 100% luomulla) Suomessa joko

a) vain 1/3 ruoan tarpeesta tulisi tyydytettyä

tai

b) pitäisi triplata viljelysala: jotain n. 5 miljoonaa hehtaaria lisää **)

Kolmas vaihtoehto on, ja se on se

c) kasvissyönti, joka epäilemättä vaatii vähemmän peltoa

Minusta tämä on "piilossa"  Straniuksen ym. edellä mainittujen keskustelijoiden aatosten takana, julki lausumattomasti. 

PS. Olen nähnyt laskelman (johon en nyt valitettavasti pysty linkkaamaan, kun en muista linkkiä, mutta muun muistan kyllä), jonka mukaan USA:n tuottavuus on niin paljon Saharan eteläpuoleista Afrikkaa parempi, että keskimääräinen USA:n kansalainen tarvitsee itseään varten vähemmän peltopinta-alaa kuin afrikkalainen - tämä siitä huolimatta, että usalainen syö tolkuttomasti lihaa!

_______________

*) rehuvilja on laskelmassa mukana

**) tämä on nyt arvio vain näiden kerrottujen prosenttien pohjalta, korjatkaa, jos jotain unohtui. Tuontia ei ole huomioitu.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.05.09 - klo:12:30
Iltalehti 30.5.2009, artikkeli ”Kokkaus on kemiaa”. Siinä Luomo-nimisen *) ravintolan keittiömestari Jouni Toivanen esittelee ihan mielenkiintoisen munaruoan,  johon kuuluu pekonia, sieniä ym. - mutta otsakkeena on ”Luomumuna”. Reseptissäkin kehotetaan käyttämään luomumunaa, mutta uskallanpa väittää että luomulla ei asiassa ole merkitystä.

Vai olisiko? Taidanpa kysyä.
_______________

*) kyseinen nimi lähtee varmaankin italian kielestä, ”l´uomo” eli mies/ihminen, mutta se on varmaankin tarkoituksellisesti valittu, antamaan vaikutelmaa, että luomusta(kin) on kyse (jos joku ihmettelee laskua?). 

****

Ja kun tuli tämä mahdollisuus mieleen, niin se tuli sitten toteutettuakin. Kysyin asiasta, sähköllä:

Quote
Keittiömestari Jouni Toivanen
Ravintola Luomo
nfo@luomo.fi
 
Iltalehdessa 30.5.2009 oli Teidän ihan mielenkiintoinen munaruokareseptinne.
 
Nyt olisimme halunneet kuitenkin kysyä, miksi kyseinen ohje oli otsikoitu: ”Luomumuna”. Ohjeessakin kehotetaan käyttämään luomumunaa.

Mitä varten täytyisi käyttää luomumunaa, miten ko. resepti sitä edellyttää? 
 
Kunnioittavasti, uteliaana
 
Heikki Jokipii
 
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa – Turvattu Luonto ry
http://www.tuottavamaa.org/


PS. 31.5.2009: Vastauksena oli, että luomumunaa, koska se maistuu paremmalta ja kanat voivat paremmin. Lisätivaukseeni, että onnistuuko ko. resepti myös tavanomaisilla munilla, ei vastausta tullut.
 
PS2. 2.6.2009: Postijärjestelmä petti, jo 31.5.  lähetetty viesti tuli vasta pari päivää myöhemmin:

Quote
Kyllä resepti onnistuu yhtä hyvin tavallisella munalla.
 
Ystävällisin terveisin Jounin puolesta,
 
Mika Mattila

No, se tästä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 13.07.09 - klo:14:48
Mitä ihmettä tämä artikkeli ...

Puhe & kupla: Kun kulttuuri luomun osti (http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2009_7-8/7210)

... oikein tekee KEPAn kehitysyhteistyökysymyksiin keskittyvässä Kumppani-lehdessä 7-8/2009?

Tai tämäkään:

Luonnonmukaisesti eläinkokeilla? (http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2009_7-8/7189)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.07.09 - klo:14:09
Ilta-Sanomat 17.7.2009,  pikkuartikkelisarjassa ”Päivän ekoteko” (lihav. HJ):

Quote
”Osta lähiseudun panimotuotteita viikonlopuksi. Luomuolut on vihrein vaihtoehto, mutta koska sitä ei ole helpointa löytää, valitse toiseksi paras vaihtoehto ja osta läheltä. […]

Jos Suomessa ohran keskisato luomussa on alle 2000 kiloa ja tavanomaisen tuplasti tämän verran hehtaarilta? Eli luomuolutta ryystäessään käyttää nautintoonsa kaksinkertaisen pinta-alan? Miten ihmeessä se "ekologinen jalanjälki" oikein lasketaan?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 06.08.09 - klo:17:34
Vähän samantapainen kuin (12.02.09 (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=5.msg754#msg754)) luomuviinin kohdalla, oli Aamulehden tämän 6.8.2009 päiväinen luomusivu: koko sivu, jossa oli

-   ruokaohjeita, jotka kuulemma ovat juuri luomuruoan ohjeita
-   luomuleivän ja luomuspeltin ylistys (http://www.aamulehti.fi/teema/ruoka/luomuleipaan-spelttia-ja-vatsasta-kuuluu-kiitos/151655), ja sitten
-   tämä pikkuartikkeli, jossa (kehun lisäksi) esitettiinkin myös kriittisiä näkemyksiä:

 Luomu ei petkuta vilunkiaromeilla (http://www.aamulehti.fi/teema/ruoka/luomu-ei-petkuta-vilunkiaromeilla/151656)

Lainaan, lihavoiden itse:

Quote
Moni on valmis maksamaan luomusta, koska ajattelee luomuviljelyn tekevän hyvää luonnolle - väite, jonka tuore ruotsalaistutkimus osaltaan kumoaa.

[…]

Luomua perustellaan myös terveellisyydellä. Luomusta koostuvasta ruokavaliosta ei ole tehty kliinisiä [?! HJ] tutkimuksia, joten luomuruoan paremmuudesta tavalliseen verrattuna ei ole varmaa tietoa.

[….]

Parhaimmillaan luomu on tuoretta ja raikasta, suoraan pellolta tai kasvitarhasta. Luomu voi olla myös marketin nurkkahyllyssä liian pitkään maanneita ja nahistuneita tuotteita. Luomunkin pitää raikkaana vain tarpeeksi nopea kierto.

Kuten isotätini – ammatiltaan näyttelijätär – tapasi sanoa: ei ole väliä, mitä puhutaan, kunhan puhutaan ….
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.09.09 - klo:05:40
Huomenna Hesari aikoo sitten täyttää koko Ruoka & Juoma -palstansa kertomalla "eettisestä ruoasta" ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Matti Pekkarinen on 09.09.09 - klo:06:48
Saapa nähdä, saammeko uutta soopaa, vai vanhaa, lämmitettyä.

Matti
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 10.09.09 - klo:18:08
Vanhaa, lämmitettyä, jäähtynyttä. Kyseessä oli sitten melkoisen höperö ja sekava  kirjoitus, jossa ei oikein osattu päättää, onko luomu ym. jotenkin erityisen

-   hienoa (snobismi – joka näkyy läpi koko jutusta, kuvitusta myöten)
-   eläinystävällistä tai
-   luontoystävällistä

Lukekaa itse:

Lähiruoka on nykyajan luksusta (http://www.hs.fi/artikkeli/L%C3%A4hiruoka+on+nykyajan+luksusta/1135249206901)

(Paperi-HS:n sivulla 3  johdatuksena  ko. artikkeliin jopa  kerrottiin, että ”Kaviaari on vaihtumassa lähiruokaan”!)

Pari kommenttia kuitenkin

Quote
Suomalaisista raaka-aineista tällaiset asiat on aika helppo selvittää. Toki on niinkin, että tuotantoeläimet ovat jo lähtökohtaisesti epäeettisiä, koska niille syötetään ravintoa, joka sopisi sellaisenaan ihmisille

Lähtökohtaisesti eläimet kyllä syövät rehua, joka ei ole ihmisen syötävissä, vaikka niille syötetään myös viljaa, myös ja varsinkin luomuviljaa.

Quote
Hanhia ja karitsoja vielä vapaammin ja luonnonmukaisemmin kasvaneita ovat riistaeläimet, kuten hirvi.

[…]

Ongelmattomia herkkuja – ja hintansa puolesta luksustakin – ovat läheltä poimitusta marja-, sieni- ja puutarhasadosta valmistetut jälkiruuat ja lisäkkeet. Nälkä niistä jää, joten pääruuaksi eettiseen haarukkaan pyydystetään kotimaisia kaloja, joista monet sisävesien kalat ovat varmoja valintoja.

Ne eivät muuten sitten ole käytännössä koskaan ”luomua”! Hirvi on voinut luvatta syödä tehoviljellystä pellosta, järveen tai metsään on voinut eksyä keinolannoitteita, jolloin eivät kelpaa!

Mutta 

Quote
Onneksi luomuakin on tarjolla […]
(lihav. alkup.)

Iso-Britanniassa luomubisnes sentään joutuu näin pistämään puolet oma rahojaan mainoksiinsa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=64.msg1078#msg1078) – vaikkeivät mainoksiksi niitä suostu sanomaankaan. Suomessa asia järjestyy ilmaiseksi – luultavasti,  toivottavasti? -  tiedotusvälineiden omien toimittajien voimin.

Quote
Esimerkiksi ahvenfileitä ja jokirapuja syödessä tietää, että tuotanto ei ole rasittanut ympäristöä.

Tottakai minäkin vaadin - joka aamu - aamiaisekseni jokirapuja! Ilman niitä ei jotemkin pääse vauhtiin, vaikka shampanjasta arkiaamuina tinkisikin.

(Vaimoni jopa epäili, että ko. juttu onkin jo itsessään - parodia ...)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.12.09 - klo:13:29
Nyt minua saattaisi joku syyttää vainoharhaisuudesta, kun laitan tänne esimerkkinä luomun piilomainonnasta HS:n (20.12.2009, Jukka Harju) artikkelin, joka oli otsikoitu ja alaotsikoitu näin:

Quote
Luomutomaatit syövät pakkasella haketta ja sähköä

Suomalaisten halu kotimaisiin kasviksiin näkyy hohtavina kasvihuonevaloina pimeydessä.”

Mutta niinpä vain siihenkin oli saatu luomumainosta sillä tavalla, että luomu ja kotimaisuus siinä yhdistettiin, mm. näin:

Quote
Mutta mitä luonnonmukaista on tuottaa luomua tällaisissa oloissa?

"Niin se on, että Suomessa eletään ja ollaan", Rautiainen sanoo.

"Näkökulmia on monia. Täällä toimitaan tämänhetkisten luomusäädösten mukaisesti, valoja pyritään käyttämään mahdollisimman vähän ja Evira valvoo."

Luomutuotteiden hinta on nyt huipussaan, mutta kysyntääkin on. Siksi haketta ja sähköä tarvitaan. Lämmityskulut ovat kaksinkertaiset, kun lämpö laskee nollasta kahteenkymmeneen pakkasasteeseen. Kaupassa kotimainen luomutomaatti voi olla neljä kertaa espanjalaista kalliimpaa.

"Tämä ei olisi tähän aikaan vuodesta muuten mahdollista. Kuluttaja sen ratkaisee viime kädessä. Me tarjoamme kotimaista luomua niille, jotka sitä talvellakin haluavat."

Mutta olennainen mainos oli hintaliitteessä:

Quote
FAKTA

Tomaattien hinta

*  Suomalainen luomutomaatti 5,65 e/kg
*  Suomalainen tomaatti 4,65 e/kg
*  Tomaatti Kanarian saarilta 1,79 e/kg

Hinnat Leppävaaran Sellon Prisma lauantaina 19.12.

Tässä hämättiin satunnaisella tosiasialla. Nyt on markkinoilla erä luomutomaattia tuohon hintaan, mutta sääntö on ihan muuta, eli yleensä luomutomaatin hinta on n. kaksinkertainen.

Kontrolliksi kävin parissa Itäkeskuksen kaupassa. S-marketissa oli myös tarjolla luomutomaattia hintaan 5,75 kilo, eli tätä erää. Mutta vieressä oli toinen laatu, pussissa, hintaan 11 euroa kilo. City-Marketissa oli vain Pirkka-luomutomaattia hintaan 12,25 kilo.

Nämä isommat hinnat ovat talvella kyllä se sääntö. Kuten suvemmallakin, suhteessa.

Sitä tosiasiaa, luomu on huonotuottoisempaa kasvihuoneessakin, ja kuluttaa siis tomaattia kohti tavanomaista viljelyä enemmän energiaa, ei artikkelissa mitenkään mainittu. Mutta hinnoistahan sen valistunut lukija heti ymmärtää.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Perenna on 20.12.09 - klo:18:51
No on se hassua miten eri tavalla ihmiset ymmärtävät luetun! Minusta tuo Hesarin juttu oli ilmiselvästi luomuvastainen, siis PIILOluomuvastainen älyttömyydessään. Sanoihan se Luomuliiton toiminnanjohtaja että kuluttajat eivät ymmärrä tarpeeksi sesonkiruoan päälle: kesällä salaattia ja tomaattia, talvella juureksia. Ja sanoi: "Silloin ei tarvitsisi näin väkinäisesti kasvattaa tai tuoda maailman ääristä."

Luomuvastaisuus täytyy piilottaa luomunedistämisen kaapuun, koska luomu kuuluu tämän hetken Hyvän Ihmisen poliittiseen agendaan. Vain huono ihminen ei piittaa luomusta.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 21.12.09 - klo:20:04
Myönnetään. Oli se artikkeli kokonaisuutena ikävä luomuaatteelle. Tuo ylen halpa luomuhinta vain pisti silmään.

PS. 22.12.2009: Tänään Itäkeskuksen Prismassa. Ko, erä oli tarjolla 5,65 euroa kilo, laatikoissa, joissa luki "Ikaalisten luomu". Parin metrin päässä oli luomutomaatteja tarjolla muovipakkauksissa hintaan joku sentti alle 10 euroa kilo. Niissä luki (ja oli sama logo) "Ikaalisten luomu".

***

Ikaalisten luomu (http://www.ikaalistenluomu.fi/) oman nettisivunsa mukaan (lihav. HJ):

Quote
[... kasvattaa luomuvihanneksia, joiden puhdas aromirikkaus ja muoto syntyvät luonnonkauniissa maisemassa sijaitsevissa kasvihuoneissa.

Ja nättiähän siellä on (http://www.ikaalistenluomu.fi/sijainti.html), kuka tuon voisi kieltää.
Title: Joulun kunniaksi...
Post by: Matti Pekkarinen on 23.12.09 - klo:21:30
... poikkesin "Vanhan Liittoni" (MTK) jäsensivuilla: http://www.mtk.fi/mtk/jasenyys/keskustelu_jasenille/fi_FI/keskustelu/?f=t&navigoTopicId=82679937570441356&level=2#82679937570441356
(osoitepa ei taidakaan avautua noin vaan... ehkä pian ei minullekaan?):

Ostaako "lähi"ruokaa vaiko arvostaa pientä hiili-jalanjälkeä?

"lähi"ruokaan vielä valitettavan usein liittyy erityisen alhainen satotaso (ja siten maan sekä polttoaineen, yhteiskunnan tuen ja työn tuhlaileva käyttö), sillä sen tuottamiseen ei useinkaan liity tieteen ja kemian ja tekniikan paras hyödyntäminen. Vaan se on ns luomua!

Matti

Odottelen.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 26.12.09 - klo:16:02
(Itseni kannalta on hukan hankalaa, kun en usko - ja se ei todellakaan ole mielipide - tähän ilmaston lämpenemisen teoriaan, syynä ihminen, ja hänen hiilidioksidinsa.)

Mutta jos asia sattuisi olemaan totta - kukapa sitä aina kaikkea tietää - niin selvää on, että luomuviljely on vaikeuksissa. Mutta ei sitä myönnetä.

Päinvastoin, tätä uskalletaan sanoa:

Euroopan luomukongressi: Luomumaatalous vastaus ilmastohaasteeseen (http://www.luomu.fi/yleista/uutisia.htm)

Kun ko. lafka on - lähitulevaisuudessa - tiukemmin osa oikeata yliopistoa, on meidän tieteellisten kysymyksiemme aika ...

(josta - hiilidioksidin ym. osalta enemmän täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=15.0), jos sopii)

Ja tulee joka tapauksessa kyseenalaiseksi, onko yliopistoon liittyvän yksikön syytä ja oikein osallistua myynninedistämiseen.

PS. 27.12.2000: Kun kohta tapahtuu näin ...


Luomuopetus siirtyy tiedekuntaan (http://www.helsinki.fi/ruralia/uutinen.asp?otsikko=Luomuopetus%20siirtyy%20tiedekuntaan)

... niin silloin voidaan kysyä, eroavatko todella Suomen ja Ruotsin (http://www.ja.se/?p=31465&pt=105&m=3433) tieteellliset tutkimustulokset noin paljon toisistaan ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 18.01.10 - klo:05:08

Joku vuosi sitten huomautin tästä asiasta Uutispäivä Demarille - silloin kyse oli kaloista - että luonnosta saatu elintarvike ei ole luomua. Mutta asia on sieltä unohtunut, vai olisiko UD:n 18.1.2010 uutinen, jossa otsikkona on ...

"Luomuliha tärkeä syy metsästykseen"

... tullut suoraan STT:ltä. Joka tapauksessa luomumääräykset ovat sellaiset, että vaikkapa hirvenliha ei voi olla luomua, koska hirvi on saattanut käydä varkaissa tehoviljellyllä pellolla ..

Tietyllä tavalla tällainen uutinen kuitenkin viestii, että luomu olisi jotenkin tavoiteltava asia.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.10 - klo:08:29
”Miksi emme voisi ruveta nauttimaan ruoasta?” kirjoitti Onni Ovaskainen 26.1.2010 HS:n mielipidepalstalla.

Otteita, lihavoinnit HJ:

Quote
[…]
Pienluomuviljelijän poikana olen usein pohtinut ruoantuotantoa sekä mielikuvia, jolla ruokaa nykyään myydään.
[…]
Esimerkkinä terveysfasismista: korkeakouluni ruokalassa ei eräänä viikkona saanut kuin rasvattomia maitotuotteita, kun samaan aikaan muina juomina tarjottiin juuri kolajuomaa. Rasvallinen ja rasvaton luomumaitokin oli poistettu valikoimista kauan sitten.
[…]
Toivoisin, että ryhdyttäisiin nauttimaan ruoasta ja myös arvostamaan sitä. Se on kuitenkin veden ohella tärkeimpiä asioita fyysisen toimintakyvyn kannalta – hyvän ja laadukkaan ruoan aiheuttamasta henkisestä mielihyvästä puhumattakaan.
[…]
Ehdotankin, että voisimme istua A. W. Yrjänän kanssa alas hirvipaistille, joka oikein tehtynä on todellista luomu- ja lähiruokaa, ja miettiä, kuinka muuttaa suomalainen ruokateollisuus suomalaiseksi ruokakulttuuriksi.

(Vielä allekirjoituksessakin oli "pienluomuviljelijän poika")

So. tuosta vain yhdistetään luomu = hyvä maku = laatu = ruoan arvostus = ruokakulttuuri.

"Hirvipaistista" luomuna oli jo edellisessä viestissäni.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.02.10 - klo:07:59
Uutispäivä Demarin etusivulla 9.2. on jo johdanto ”Luomulla menee mukavasti” (http://www.demari.fi/content/view/9378/317/) ja sitten käytännössä koko aukeama luomusta ”Ympäristöoppi” -palstallaan. Toimittaja on Tua Onnela, joka näyttää olevan UD:n ikioma vakituinen luomutoimittaja.

Kuvataan luomutilan arkea, ”leppoisia elämiä ja paperibyrokratiaa”. Ja taloutta (lihav. HJ)

Quote
”- Lähdin siitä, että jos luomutuotanto onnistuu, se on kannattavampaa kuin tavanomainen. Kustannuksia on vähemmän ja tuet ovat paremmat”   

Juttu maalailee sitten kuvaa luomun ympäristöystävällisyydestä ja eläinten hyvästä kohtelusta.

Todetaan kyllä sekin, että suuri osa luomusta myydään tavanomaisena. Faktalaatikot ovat suht. asiallisia, mm. se myönnetään, että luomuun tarvitaan enemmän maata.  Kansainvälisen luomuliiton reipas yliarvio (propagandaväite), että luomua olisi maailmassa 32 miljoonaa hehtaaria, on kyllä sellaisenaan esitetty (vrt. Australia-artikkelimme (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=30)).

Mutta viljelijän ja Luomuliiton puheenjohtajan haastattelut luovat kuvaa, että nyt sitten lopulta luomun kysyntä räjähtää nousuun, otsikko: ”Kysyntä ja tarjonta kasvavat nyt käsikädessä”

Eikä yhden yhtäkään kriittistä näkökulmaa. Ei edes vihjettä siihen suuntaan. 

*** 

Joskus vuosikymmeniä sitten joku demari ei olisi varmaan uskonut, jos olisi kerrottu, että hänen lehdessään tulevaisuudessa puhutaan myönteisesti viljelystä, joka a) nielee enemmän valtion tukea ja b) on sen jälkeenkin ruokana kaupassa kalliimpaa (jota tosiasiaa Onnelan artikkeli kyllä ei tuo esille).

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.04.10 - klo:13:26
Tätä juttua Ilta-Sanomissa ….

5 yllättävää syytä syödä luomua (http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/terveys.asp?id=2058666)

…. joka meidän valvovan silmämme on valitettavasti välttänyt – nyt ei ehkä kannata enää asiasta käydyssä IS:n  nettikeskustelussakaan kommentoida? Se on julkaistu ilmeisesti aika viime tingassa tai jopa ”yliajalla”: tällaisiin terveysväitteisiin pitäisi kai olla kunnon tieteelliset perustelut EU.ssa, nykyisin?

Vai että siellä oli? Jos tämä ko. Rodale-instituutti löytää ikinä yhdenkin negatiivisen aspektin luomusta, syön … suostun syömään koko annoksen luomuruokaa!

Täsmentäen: toki tällaisetkin uutiset voi julkaista, mutta tuollaisenaan asiasta syntyy yksipuolinen ja väärä kuva, eli se lipsahtaa minusta mainonnan puolelle.

Tällainen luonnehdinta ko. organisaatiosta (lihav. HJ) …

Quote
Useita amerikkalaisia terveysalan lehtiä tuottava Rodale Inc. on julkaissut uuden luomutuotantoa käsittelevän kirjan {…]

…. organisaatiosta, joka on perustettu varta vasten luomun edistämistarkoitusta varten, on silkkaa hämäystä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.04.10 - klo:15:04
Kaikki puolueet näyttävät antautuvan vihreille - nyt viimeksi kokoomus koko sivun mainoksessaan Hesarissa. Muuhun kantaa ottamatta, joukossa oli iskulause "Luomutuotteita lähikaupasta".
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.06.10 - klo:20:04
Siitä huolimatta, että uutisessamme mainittu (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=130) HS:n artikkeli oli harvinaisen totuudenmukainen – josta sitä kiitimme - niin se saattaa valitettavasti toimia myös piilomainontana, tällaisissa yksityiskohdissa:

Quote
Peking on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista ja Kiina surullisenkuuluisa ruokaskandaaleistaan, mutta tällä tilalla vihanneksia pyritään tuottamaan mahdollisimman puhtaasti. Kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita ei käytetä.

Torjunta-aineet ja lannoitteet -  ja saastuminen … ruokaskandaalit … ei ole ihan reilu rinnastus.

Eikä tämäkään:

Quote
Luomuruokaa ostavat myös raskaana olevat naiset ja pikkulasten vanhemmat silmäterilleen. Tuoreessa muistissa on maata pari vuotta sitten järkyttänyt skandaali, jossa 300 000 lapsen sairastumisen syyksi paljastui maitoon lisätty myrkyllinen melamiini.

Piiloviesti saattaa tästä jollekin tulla, että ellet osta luomua, sinä suomalainen äiti, niin melamiini myrkyttää sinunkin piltti pienoisesi?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.06.10 - klo:07:35
Mutta sitten. Kansallisesta ruokastategiasta (tai ehdotuksesta) kertovassa artikkelissaan HS kertoi (paperiversiossaan) tänään 19.6.2010 asiasta aivan lyhyesti etusivullaan, ja viittasi siinä sivulle A5. Jossa oli lähes koko sivun mittainen juttu luomuviljelijästä ja luomuviljelyn ongelmista. Ja sen alla vielä erikseen juttu siitä, millainen valvontaseula luomulla on?

Kuitenkin tässä MMM:n eilen julkaisemassa asiakirjassa luomulla oli hyvin marginaalinen merkitys, pari kertaa mainittiin, lähinnä ”valinnanvaran” osassa:

http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/100618_ruokastrategia.html
(linkki itse strategiaan löytyy ko. sivulta oikealta)

Mitä Hesari tässä yrittää nostamalla tällaisen marginaalisen asian pääasiaksi?

Ministeri Antilankin haastatteluunkin oli luomu tuotu mukaan, ja ministeri saatiin sanomaan:

Quote
”Kehitämme pienyritystoimintaa: se lähtee luomun ja lähiruoan kysynnästä. Kuluttajat ovat erittäin kiinnostuneita syömään muuta kuin bulkkia”.

Tarkoittiko ministeri sitä mitä tuossa sanoi? Tuonhan voi tulkita niin, että lähes 100% suomalaisesta maataloustuotannosta ja suomalaisten nyt syömästä ruoasta on ”bulkkia”.  Jolla sanalla tarkoitetaan yleisesti jotain heikompilaatuista.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.07.10 - klo:07:15
Näyttäisi siltä, että Hesari on nyt ottanut kesäohjelmaansa luomun suosimisen ja mainostamisen.

Kuluttaja-palstallakin ilmestyi 14.7.2010 juttu luomukosmetiikasta ”Luomua huulille”. Siinä oli sitten näennäisen tasapuolinen juttu rinnalla, ”Luomun plussat ja miinukset”, mutta aivan suoraan ja vailla epäilyksen häivää se juttu väittää, jotta:

Quote
Luonnonkosmetiikka säästää ympäristöä, kun synteettisten kemikaalien virta vesistöihin ja ympäristöön vähenee.

(koko juttu on maksun takana)

Jostain muusta luomutuotteiden paremmuudesta juttu uskaltaa sitten olla epäluuloisemmallakin kannalla, ja perää tieteellistä tutkimusta. Mutta miksei tuon väitteen osalta?

PS. Viivytin tämän uutisen tuomista palstalle, jotta leikkimielinen kilpailumme (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=174.msg1687#msg1687) olisi mahdollisimman tasapuolinen …
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.08.10 - klo:06:43
Helsingin Sanomissa tänään 4.8.2010 ”Kuluttaja”-palstalla artikkeli ”Lähiruoan hinnoissa isoja eroja” (toim. Mirja Hämäläinen).

Siinä ei enää yritettykään teeskennellä, etteikö tämä lähiruokakampanjointi tarkoittaisi juuri luomua. Kaikki esimerkit olivat sitä, mitään muuta lähiruokaa ei edes mainittu.

Tämä piilomainos kyllä osin voi kääntyä itseään vastaan, kun esitellyt hinnat olivat mitä olivat, huiman korkeita. Asia vaati jopa selittelyä.

Maatilatori Eat & Joy:n kauppias Jari Etelälahti yritti vakuuttaa, että hinnat ovat korkeita, koska tuottaja saa tuotteistaan kunnon hinnan (joka kuulemma neuvotellaan heidän kanssaan). Taas Juuren puodin kauppiaan Antti Ahokkaan mukaan

Quote
”[…] pientuottajien ruoka on marketruokaa kalliimpaa, koska kuljetuksilta puuttuu logistiikkarakenne. Pienten erien kuljettaminen tulee kalliiksi. Luomuruoka myös kasvaa hitaammin.

Jaa-a. ”Lähiruokaa” on juuri perusteltu sillä, että se kulkee lyhyempiä matkoja, ja siten ei vaikkapa aiheuta kasvihuonepäästöjä niin paljon jne. Tuossa on rivien välissä siis sanottu, että se – kiloa kohti – kulkee siis pitempiä matkoja.

Kumpikin kauppias korostaa, ettei pidä tuijottaa pelkkää hintaa.

Quote
”Se on kuin vertaisi eri automerkkejä keskenään”.

Kuitenkaan ei kuulemma ole kyse luksusruoasta, asiakaskuntakin on ihan ”normaalia väkeä”.

Joka kuitenkin on valmis maksamaan ainakin tuplahinnan joka tuotteesta, joka mukana olleessa taulukossa oli esitelty.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 05.08.10 - klo:19:49

Saman ajatuksen eli kysymyksen tästä "lähiruoasta" esitin Hesarin keskusteluun:

Lähiruoan idealta pohja pois? (http://www.hs.fi/keskustelu/L%E4hiruoan+idealta+pohja+pois%3F/thread.jspa?threadID=253637&tstart=0)

Laiskasti on tullut vastauksia.

Kaiken kaikkiaan tämä "lähiruoka"-idea on oikein ovela luomun mainosniksi, kytkee asian taas ja edelleen tavallaan siihen "mummon mökkiin" ja muuhun idylliseen.

Ja kun poliitikot vielä luulevat, että se tarkoittaa "meidän maakuntamme" maatalouden uutta nousua, niin sitä parempi.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.08.10 - klo:18:16
Hesari jatkaa.

Uutisessa (ylä- ja alaotsikot tässä) …

Quote
Maatalous ja ihmisten hoito yhdistyvät uudessa maaseutumallissa
Vihreästä hoivasta toivoa tiloille
Yli satavuotiaalle Saharin tilalle suunnitellaan asumista ja tilakauppaa maatilan jatkamisen oheen.

… kerrotaan sinänsä ihan hyvästä pyrkimyksestä kehittää tiloille sivuelinkeinoja. Mutta sitten (lihav. HJ):

Quote
Elävä maatila, jolla yhdistetään tilanpito ja asuminen. Puutarha, joka tuottaa biodynaamisia vihanneksia. Tilakauppa, joka myy tuoreita ja jalostettuja tuotteita. Taloja, joissa asuu muualta esimerkiksi eläkevuosikseen muuttaneita ihmisiä.
 
Tällaisia kokonaisuuksia mietitään Maa- ja elintarviketalouden (MTT) tutkimuskeskuksen projektissa. Sen ajatus on pitää maaseutu elävänä tuomalla sinne uusia tulonlähteitä, ja käyttää vehreää ympäristöä ihmisten hoitamiseen.
 
Maatalouden sekä sosiaali- ja terveysalat yhdistävää mallia kutsutaan maatilalla tapahtuvaksi "vihreäksi hoivaksi" (Green Care). Se voi olla kuntoutusta, päivähoitoa, lastensuojelua tai vanhusten hoitoa.

Eikä tämä ollut satunnainen erehdys, koska juttu jatkuu näin:

Quote
Kenties pisimmällä ollaan juuri Mäntsälässä. Saharin tila on siirtymässä luomuviljelystä tiukempiin biodynaamisen viljelyn kriteereihin.

Mitä tekemistä biodynaamisella viljelyllä on tämän tilojen elinkeinojen monipuolistamispyrkimyksen kanssa? Ja jos jotain on, mitä tekemistä MTT:llä (https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/esittely) on biodynaamisen viljelyn (http://www.skepsis.fi/mustelin/varinaa.html#maanviljely) edistämisessä, se olisi sitten  toinen kysymys.

Mitähän ”vihreätä hoivaa” ja hoitoja  tulee olemaan sitten tarjolla? Homeopaattisia? Valtion tuella?

(Tämän puheenvuoron olisi voinut sijoittaa toisenkin triidiin, mutta sopii se tännekin, HS:n ”sarjaan”)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.10.10 - klo:18:16
Uudelleen virinneen ”rasvasodan” imussa ja verukkeella päästään sitten mainostamaan ihan omia teorioita. Näin lääkäri Hannu Vierola mielipideartikkelissaan (HS 4.10.2010) ”Suomalaisten ruokavalio kuntoon kreetalaisen keittiön opein”:

Quote
Hedelmät kannattaa ostaa kaupasta maku- ja hajuaistia käyttäen eikä näköaistilla. Mitä paremman näköinen hedelmä on, sitä enemmän on käytetty kemikaaleja. Kreetan luonnonmukainen viljely takaa kasvisten ja yrttien hyvän maun ja terveellisyyden.

Vierolalla tuskin on mitään muuta kuin ”mutu” perusteena väitteelleen, että luomu olisi asiassa mitenkään vaikuttanut.

***

Sinänsä ihmettelen myös tätä ”rasvasodan veteraania” Antti Heikkilääkin. (http://www.anttiheikkila.com/index.php)

Joka osaa olla ankaran kriittinen ”Puskan koulukuntaa” kohtaan. Ja tätä mm. tilastollisiin tarkasteluihin (http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=172) vedoten.

Mutta tuo esille ja kannattaa luomua vedoten omiin kokemuksiinsa.

Eikä tällaisissa lauseissa kyllä muutenkaan oikein mikään asiantuntemus läpi paista:

Quote
Jos ajatellaan kaikkea, mitä kasvatetaan, odottaisin sen tapahtuvan menetelmillä, jotka ovat kullekin lajille ominaisia. Maan muokkaaminen ja ryöstöviljely kemikaaleineen ei ole luomua.

(tästä tarvittaessa oma triidinsä)

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 13.10.10 - klo:06:14
Kun Helsingin Sanomat tänään taloussivuillaan kertoi nk. laatikkomyymälöiden kasvun taittumisesta Saksassa, otsikolla …

Saksalaiskuluttaja alkoi suosia palvelevia supermarketteja

(maksumuurin takana)

… niin kummasti melkein pääosaan tulee luomu. Ensin sen alauutisessa  ”Professori: Hintakilpailu säilyy tärkeänä” se mainitaan näin

Quote
Lähi- ja luomuruoka, tuoretuotteet ja palvelu kiinnostavat yhä enemmän myös suomalaiskuluttajia. Hintakilpailukyky säilyy silti jatkossakin tärkeänä tekijänä, arvioi Aalto-yliopiston kaupan professori Arto Lindblom.

Quote
Hän [Risto Pyykönen] uskoo, että lähi-, luomu- ja tuoretuotteiden kysyntä kasvaa meilläkin.

… ja sitten vielä asiaan liittyvä toinen uutinen on tämä:

Saksalaisäiti sukkuloi halparuuan ja luomun välissä


Quote
Berliini. Mysliä biodynaamisesti viljellystä kaurasta, mortadellaleikkelettä luomukalkkunasta (ilman natriumnitriittiä) ja luomubanaaneja.

Berliiniläinen Sabine Freising nostelee tuotteita ostoskärryihinsä Berliinin Motzstrassen Biomarkt-luomukaupassa.

Kauppa on iso, väljä ja siisti. Sisään tullessa ovat hyllyt pesuaineille, marmeladeille ja kymmenille jyville ja mysleille. Peremmältä löytyy juustotiski, josta saa palvelua. Lihatuotteet kukin ottaa itse kylmäkaapin oven takaa.

"Ruokaostoksilla käyminen muuttui, kun Ella syntyi", kaksivuotiaan tytön äiti Sabine Freising kertoo.

Tuttu, edellä mainittu niksi. Tässähän ei toimittaja väitä mitään, tässähän vain haastatellaan. Mutta lasta käytetään hyväksi (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=54), (piilo)mainonnassa.

Hinta-asioissa sentään realismia on (lihav. HJ):

Quote
Se tarkoittaa, että pääosin Freisingit ostavat ruokansa halpakaupoista Aldista ja Nettosta, mutta lihatuotteet äiti hakee luomukaupasta.

"Ostaisin mielelläni kaiken ruuan luomuna, mutta se on aika kallista. Näppituntuma on, että täällä ostoskassi maksaa 2-3 kertaa enemmän kuin Aldissa."

Nyt ei siis väitetä, kuten usein on väitetty, esim. Tanskan osalta, että luomutuotteet olisivat melkein samanhintaisia kuin muutkin.

Lihanostoaan perustelee haastateltu näin:

Quote
Luomutrendi voimistuu Saksassa. Ei ihme, Freising toteaa. "Täällähän on ollut supermarketeissa isoja pilaantuneen lihan skandaaleja viime vuosina."

Tuossa on vain pari virhettä. Pilaantuneen lihan skandaaleja ei ole moniin vuosiin ollut ja tehotuotantoon ko. skandaalit eivät aikanaan mitenkään liittyneet.

PS. 14.10.10: Tai ehkä kolme virhettä. Onko v. 2010 luomutrendi voimistunut, siitä ei vielä ole varmaa tietoa. Mutta v. 2009 Saksassa luomuostokset olivat hiukan vähentyneet vuodesta 2008.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 08.11.10 - klo:18:58
Hesarissa oli taas (toimittajana – kuinka ollakaan – Anna Karismo) juttu (maksumuurin takana) otsikolla

Luomuruoka leviää maailmalla

Siinä kerrottiin luomuravintolaketjusta, joka ei vielä (vaikka löytyy jo Brysselin, ”New Yorkin, Madridin tai Moskovan keskustassa”) ole tullut Suomeenkaan. Miksi kerrotaan? Tämähän ei mene siten ravintolaesittelynäkään.

Tuosta otsikosta ja viimeistään oheisartikkelista ajattelutapa ja tarkoitus hyvin selvisi. Oheisartikkelin otsikko:

Suomen ravintoloihin luomu on vasta tulossa

Ja sen tekstistä, otteita, kommentoiden:

Quote
"Laatupikaruokaketjut" leviävät maailmalla nopeasti. Samalla kun elämästä on tullut kiireisempää ja ruokaa pitää saada nopeasti, ihmiset haluavat parempaa laatua.

Jopa ”slow food” –ideasta on tässä siis luovuttu. Mutta röyhkeästi annetaan ymmärtää luomun olevan ”parempaa laatua.”

Quote
Ongelma on usein se, että meillä ei ole kulttuuria tai perinteitä siitä, miten luomusta ravintola-asiakkaalle kerrottaisiin toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Osa kuluttajista tuntee luomun vielä heikosti

Ongelmana on kyllä se, että kuluttajien pitää tuntea luomu juuri passelin heikosti. Jos he tuntisivat asian paremmin, esim. kurkistamalla tänne, se ei enää olisi ”heille” hyvä juttu.

Mutta tämä on kyllä ”huippua”:

Quote
"Joskus ravintola saattaa jättää kertomatta, että kysymys on luomusta, koska kuluttajan pelätään ajattelevan, että siinä on ötököitä", nauraa Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi. Ravintola saattaa siis käyttää esimerkiksi luomuyrttejä laadun ja maun vuoksi, mutta asiakkaan tietämättä.

Se on varmasti täysin puppua. Jos ravintola ostaa kalliimpia, mutta käytännössä ihan vastaavia luomuraaka-aineita, se ei takuulla jätä niitä

a)   mainostamatta ja
b)   laskuttamatta asiakkailta (joka vaatii kohdan a)

Piiloluomu syötetään kuluttajille ihan toisella tavalla, esim. juottamalla luomumaitoa tavanomaisena.

Pääjutussa oli tällainen väite:

Quote
Ravintolaketju ei käytä senttiäkään mainostamiseen, eikä sen tunnuksia näy kuin myymälöiden ikkunoissa. "Hyvää ja laadukasta ei tarvitse mainostaa", Coumont sanoo.

Aika ymmärrettävää tuo onkin, jos toimittajat hoitavat asian, ketjun puolesta ja luomun puolesta yleisemminkin, näin kuin edellä.

*** 

Samana aamuna sitten tuli enemmänkin adrenaliinia vereen, kun myös Helsingin Uutisista löytyi tämä:

 Keskustan trendiravintolat luopuvat pullovedestä (http://www.helsinginuutiset.fi/Uutiset/Paivan-Puheenaihe/Keskustan-trendiravintolat-luopuvat-pullovedesta)

Pullovesi oli otsikon pääasia, mutta luomua ”myytiin” monessa kohdassa. Siellä voi myös kommentoida, taidanpa tehdä niin.

***

PS. 9.11.2010 klo 7:30: Pistin pienen sinne Helsingin Uutisiin. Samassa yhteydessä huomasin, miten sen uutisesta löytyi jo vastatieto Karismon luomulaadun ylistykselle (lihav. HJ):

Quote
–Luomu- ja lähiruokaa pitää olla tuottajilta koko ajan saatavilla riittävästi, ettei käy niin, että tällä viikolla sitä on ruokalistalla, mutta ei ehkä ensi viikolla. Myös raaka-aineiden tasalaatuisuus pitää varmistaa, Savusalo painottaa.

Mecca suosii luomuraaka-aineita, jos ne ovat hyvälaatuisia ja niitä on riittävästi saatavilla.

Tuon voi lukea niin, että samassa uutisessa kahden ravintolan hankinnoista (jollakin tasolla) vastaavat olivat epävarmoja juuri luomuraaka-aineiden laadusta!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.10 - klo:08:27
HS:n luomuylistys …

Kyllä, rouva ministeri (http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Kyll%C3%A4+rouva+ministeri/1135261718843)

… tuo kyllä - tavallaan - mieleen Pahkasian, joka tekstissä mainitaan, ja myös Paavo Haavikon – ”parodia on tullut mahdottomaksi, ne tekevät sen itse”!
 
***

EU on antanut tarkat ohjeet terveysväitteistä mainonnassa …

EVIRA: Terveysväitteet (http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/pakkausmerkinnat_/ravitsemus-_ja_terveysvaitteet/terveysvaitteet/)
 
… mutta se ei pahemmin haittaa piilomainonnassa. Kolumnisti voi lainata ministeriä, jolla on tietysti täysi oikeus puhua tällaista soopaa haastattelussa:

Quote
Lokakuun loppupuolella Anttila nimittäin sanoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa: "Mielestäni luomu- ja lähiruuan arvonlisäveroprosentin pitäisi olla nolla. Sen, minkä valtio menettäisi veroissa, se säästäisi terveyskuluissa. Tukemalla terveellisen ja puhtaan ruuan tuottamista, edistetään ihmisten terveyttä."

Mainoksessa tuota ei sallittaisi. Juuri sillä pohjalla, mikä näiden säädösten perusteena on: ei minkään sortin näyttöä.

PS. Onko näyttelijän ammatissa (http://matka.hs.fi/juttu/1135261582082) jotain, joka altistaa luomuhumpuukille? *)

***

PS. Jälkimiete klo 16:30:

Kyllä, ”Kyllä, herra ministeri” (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kyll%C3%A4,_herra_ministeri) oli satiiri, jossa ministerin tahto oli kokonaan kansliapäällikön ym. alaisten ”taskussa”.

Toisaalta ko. sarjassa alaiset estivät sen, että ministeri olisi tehnyt tyhmyyksiä tai puhunut "läpiä päähänsä".

Suomen MMM:ssä tämä asetelma ei ole toteutunut.

***

*) Jälkimiete 18.12.2010 tästä: niin, näyttelijän ammatissa kyllä tottuu ajatukseen, että joku voi vakuuttavasti olla olevinaan jotain ... :)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.12.10 - klo:18:25
Metro-lehdessä oli tänään 17.12.2010 pikku-uutinen
 
Quote
”Yh-perhe saa luomua joulupöytään
 
Jouluruokakampanja tuo yksinhuoltajaperheiden juhlapöytään ekologisen aterian. Hyväntekeväisyysyhdistys Suorat Putket valmistaa lähi- tai luomutuotantoa olevan jouluaterian 50:lle pääkaupunkiseudun yksinhuoltajaperheelle.
 
[…] ja mukana tempauksessa ovat mm. Maatilatori, Helsingin kalasavustamo, Punnitse ja Säässtä sekä K-extra Pietari.

Aika näppärää, täytyy myöntää.
 
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 25.12.10 - klo:11:04
Juuri kun pääsimme ihmettelemästä (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=153) erästä Hesarin otsikkoa ”Halpa päihitti luomun”, niin sitten kyllä samainen lehti pisti 24.12.2010 kaikki peliin luomun piilomainonnassa. Kokonaista neljä artikkelia, joissa luomua tehtiin tykö.

Oli artikkeli tästä edellä mainitusta porukasta, jotka tarjosivat luomuruokaa yksinhuoltajille. Osoittautui, että ko. ”hyväntekeväisyysjärjestö” ei joutunutkaan maksamaan luomuraaka-aineistaan, vaan he saivat ne ilmaiseksi. HS ei kysynyt, miksi he saivat ne ilmaiseksi.

Sitten oli juttu ”Joulun kunniaksi ravintolaan”, jossa kuinka ollakaan syötiin luomupossua ja juotiin luomuolutta.

Ja sitten oli artikkeli ”Kirjalija ei halua syödä eläimiä”. Äkkiväärää veganismia esiteltiin, mutta mahtuipa joukkoon lause, nk. ”foodieita” koskien:  ”Luomua kannatetaan, koska eläin maistuu silloin paremmalta, mutta eläin on olemassa vain syötäväksi.” [lihav. HJ]

Ja tällainen lause: ”Päätöstä puolsivat lihan tuotannon ympäristöongelmat, tehotuotannon lihan laadun surkeus ja tehotuotantoon liittyvät sairaudet, kuten sikainfluenssa *), mutta tärkein syy oli silti eläinten olojen surkeus.” [lihav. HJ]

Ja kaiken huippuna oli ”vieraskynä”–artikkelina Markus Krögerin kirjoitus ”Maatalous voisi palvella globaalia työllisyyttä” (http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Maatalous+voisi+palvella+globaalia+ty%C3%B6llisyytt%C3%A4/1135262608290), jossa hän ehdottaa koko maailman siirtymistä kokonaan luomuviljelyyn! Siitä myöhemmin enemmän. PS. 28.12.2010: Täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=550.0) on nyt se "myöhemmin".
_______________

*) tästä käytännössä heti kumotusta spekulaatiosta, ks. täältä. (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=147.0)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 31.12.10 - klo:08:51
HS:n NYT-liitteen toimittajat olivat tehneet 31.12.2010 Turku-numeron.

Pääkirjoituksessa ”Turku Palaa” Laura Friman muistelee muuttoaan Turkuun nelisen vuotta sitten. Alku oli vaikeaa:

Quote
”Pyörittelin silmiäni ja manasin muuttoani takapajuiseen tuppukylään.”

Mutta sittemmin Turku on kehittynyt!

Quote
”Parissa vuodessa kaupunki on myös modernisoitunut ilahduttavasti. Mascarpone ja luomuliha saapuivat lähikauppaan. Kulttuuria on tarjolla runsaasti […]”

Onkin todella vaikea kuvitella, miten sivistynyt ihminen pärjää ilman mascarponea lähikaupassaan. Siis mikä on mascarpone? Eh, etkö sinä tiedä, tuota … no katso Googlesta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Mascarpone), jos et tiedä!

Ja millaista onkaan elämä, ellei lähikaupassa ole luomulihaa, voi voi, sentään… (http://www.tuottavamaa.org/artikkelit/translated/ruokafetismi.php)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 06.01.11 - klo:12:48
Saksan dioksiiniskandaalia nyt ei kerta kaikkiaan voinut olla käyttämättä.

Eli tämä valitettava vahinko yritetään sitten valjastaa, tuttuun tapaan, luomun suositukseksi. Näin HS:n artikkeli (”Ruokaskandaalit ovat berliiniläisessä lihakaupassa tuttuja”) asiasta tänään. Lihavoinnit minun.

Quote
Berliiniläinen König ei pyydä lihakaupan myyjältä kananmunia vaan Hackepeteriä, raakaa jauhelihaa, jonka joukossa on raakaa sipulia.

"Vaimo osti juuri munia, mutta hän ostaa vain biomunia. Tuskin me niitä skandaalin tähden pois heitämme."

Quote
Ravintotutkija Gabriele Stricker-Baris ei ole kuullut skandaalista mitään. Hän pyytää Stoitschewiltä luomubroilerin rintapaloja.

Kuluttajajärjestöt kehottavat välttämään muiden kuin luomumunien ja luomusiipikarjanlihan syöntiä.
*)

Eli useampaan kertaan esille tämä luomuvaihtoehto. Näin siis, vaikka oli pakko myös myöntää, että

Quote
FAKTA
Ruokaskandaaleja Saksassa

Vuonna 2010 hollantilaisen luomurehunvalmistajan dioksiinipitoista luomurehua päätyi saksalaisille luomutiloille.
[…]

Tällainen vastaava tapaus oli myös n. 5 vuotta (?) sitten, luomutilojen kohdalla, Saksassa.

Mutta niinhän se menee kuin HS:n etusivun johdantojutussa ko. artikkelille, kuvatekstin alla teksti:

Quote
”Ostan vain luomua. Tosin viimeksi dioksiinia löytyi myös luomutuotteista”, ravintotutkija Gabriele Stricker-Baris kertoo.

Mutta tämähän on tyypillistä, tässä ”asiakassegmentissä”. Luomusta ei ehkä ole mitään osoitettavaa hyötyä … mutta kyllä minä haluan luomua!______________

*) dioksiinimäärät ovat kuitenkin niin mitättömiä, että viranomaisten mukaan terveydellistä haittaa ei käytännössä kenellekään ole, vaikka ko. "saastuneita" munia/lihaa söisikin. Mutta ne tahot, jotka tienaavat kaikista peloista, ovat tietysti toista mieltä. Lainaus samasta artikkelista (lihavointi ja linkki HJ):

Quote
Trumpetistin vielä nukkuessa aamutuimaan Saksan viranomaiset kertoivat kuluttajien voivan huoletta syödä munia.

"Tietysti he sanovat niin. Aina sama kaava: hallitus tekee kaikkensa välttääkseen paniikkia. Voi olla, että viranomaiset ovat oikeassa, mutta eilen kuulin kyllä eräältä Greenpeacestä, että ainakaan lasten (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=54) ei tulisi missään nimessä syödä nyt munia", muusikko kertoo.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.01.11 - klo:07:50
Nyt artikkelissa "Saita kuluttaja vai laiska poliitikko?" (uutisanalyysi, Katrina Baer) otettiin vielä selkeämpi kanta siihen, ettei näistä dioksiini- ym. turvallisuusongelmista pääse sillä, että kuluttaja valitsisi "pientä" tai luomua:

Quote
Saksassa on koettu viime vuosina niin monta ruokaskandaalia, että keskustelu on saanut muitakin sävyjä.

Riski saada myrkyllistä tai pilaantunutta ruokaa ei riipu tuotantokoneiston koosta eikä tuotteen hinnasta, asiantuntijat huomauttavat. Edellisen kerran liikaa dioksiinia löytyi Saksassa viime vuonna – luomumunista.

Jos haluaa bakteeritonta jauhelihaa, kannattaa ostaa teollisesti pakattu liukuhihnarasia – vaikkapa halpaketju Aldin hyllyltä, arvostettu kuluttajansuojajärjestö Stiftung Warentest puolestaan neuvoo. Pikku lihakaupan myyjän myllyssä jauhamaan lihaan päätyy epätoivottua elämää paljon todennäköisemmin.

Juttu kaikkineen vastusti teoriaa/asennetta, että kuluttajien pitäisi olla valmiita maksamaan elintarvikkeistaan enemmän, jos he haluavat turvallisia tuotteita.

Ja oikeastaan, ainakin rivien välissä, kerrottiin, että tämä ei edes onnistuisi, esim. kalliita luomutuotteita ostamalla. Eli tässä artikkelissa HS:ssa nyt vaihteeksi vedettiin kovasti eri linjaa kuin monissa HS:n (edellä mainituissa) luomua piilomainostavissa jutuissa.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.03.11 - klo:07:24
TV on hyvä propagandaväline, koska sille on hankalampi sanoa vastaan.

Niin näyttää olevan myös TV-ohjelmasivu. HS esittelee lähes puolen sivun verran alkavaa TV-kokkiohjelmaa, jossa nyt on keskushenkilönä eräs luomuaatteeseen hurahtanut kokki.

Siinä sivulla hän sitten kertoo, paitsi että kuulemma "viranomaiset ovat suomalaisen ruokakulttuurin suurin paha" (otsikko), myös miten luomu ja biodynaaminen "maistuvat sairaan paljon paremmilta kuin tehotuotetut ja lisäaineelliset". Jne.

***

PS 7.2.2011: Aikanaan - vuosikymmeniä sitten - eräs paljon julkisuutta saanut selvännäkijä haastettiin TV-testiin, ja yllättäen hän suostui. Tulos oli nolo  - mutta kyllä sitten häntä suosineet iltapäivälehdet antoivat hänelle mahdollisuuden kertoa, miksi näin kävi.

Voisikohan nyt joku toinen TV-ohjelma ehdottaa tälle luomukokille testiä? Jos jokin maistuu "sairaan paljon paremmalta", se on varmasti tulkittavissa niin, että ero on todella suuri.

Niinpä siinä juuri tämä kokki laitettaisiin tieteelliseen "kaksoissokkotestiin", jossa hänen (ja vertailuryhmänkin saman tien jne.) pitäisi erottaa luomu tavanomaisesta?

Olisiko tällä kokilla yhtä paljon rohkeutta kuin tällä takavuosien selvännäkijällä?                 
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 15.03.11 - klo:19:22
Lasse Lehtinen Iltalehden 12.3.2011 kolumnissaan, jonka otsikkona oli ”Suussasulavaa Suomessa”, ja joka otsikkonsa mukaisesti puhui kulinarismin näkymistä, mutta sitten, eräänä esimerkkinä hyvistä hyvän maun trendeistä:

Quote
”Luonto suorastaan tyrkyttää puhtaita raaka-aineita. Luomutuotanto kasvaa hitaasti mutta varmasti”

Et tu, Lasse!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 18.03.11 - klo:19:29
Hesarissa 17.3.2011 "Ruokaräyhä"-palstallaan A. W. Yrjänä yritti elvyttää myytin (http://www.cgfi.org/2006/09/food-agency-rejects-organic-milk-health-claims/), että luomumaito olisi terveellisten "omega 3" -rasvojen lähde.

Elintarvikekemian professori Marina Heinonen "ampui alas" ajatuksen jo 18.3.2011 saman lehden mielipidepalstalla:

Quote
"Voi, luomutäysmaito tai tavallinen maito, laardi ja ihra eivät ole sen lähteitä ruuassa"
 
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.03.11 - klo:20:12
Vihreä Lanka lähti mainostamaan luomuolutta. (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/olut-ja-onnelliset-kurkut-luomutuotteiden-valioita)

Tätä yritystä oli suuri ilo "sabotoida" viittaamalla ja vetoamalla 9 vuoden takaiseen uutiseemme!  :D
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.03.11 - klo:18:37
Tätä tehokeinoa en ajoissa Vihreän Langan kommentissani keksinyt, mutta tässä se on:

Nyt Keisarilla on myös uutta (http://www.kotiposti.net/~raamattu/jt/lisatietoja/satu-keisarin-vaatteista/) ja ylivertaista luomuolutta! (http://www.vihrealanka.fi/files/lanka/images/imagefield/luomukeisari_skaala.jpg)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.04.11 - klo:05:28
Lisä kokoelmaan, taas Hesarista. Suurimman osan sivusta täyttävä artikkeli *) tänään ”Luomu kasvoi idusta markettiin”. Luodaan kuvaa, että kysyntä kasvaa kohisten.

Nimeltä ja ihan kartan kanssa mainitaan 7 luomukauppaa. Kaikki ”laajentavat rivakasti”, varsinkin pääkaupunkiseudulla ”kasvuvauhti on nyt nopea”.

(Artikkelissa kerrotaan, että suomalaiset ostivat luomua 80 miljoonalla eurolla viime vuonna. Mutta ei suhteuteta lukua. No, tuostahan sen päässälaskutaitoinen helposti tekee, jaa siis luku 5 miljoonalla. No, autetaan: henkeä kohti siis 16 euroa.)

________

*) Jos Hesarissa olisi ko. kaupoilla ollut samankokoinen maksullinen ilmoitus …
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.04.11 - klo:18:23
Hesari halusi tuoda mainitun uutisen (osittaisena) myös nettiin, voisiko sanoa, perinteisellä otsikolla

 Luomuruoka maistuu suomalaisille (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Luomuruoka+maistuu+suomalaisille/1135265322407)

Tästä nettiuutisesta ei ole edes laskettavissa, miten se luomuruoka maistuu juuri ja vain tuolla 16 eurolla vuodessa.

(Tällä logiikalla saa minkä tahansa ”maistumaan suomalaisille”. Jos katsoo vaikka huumetilastoja Suomessa, usea on kokeillut, osa enemmän, mutta vain pieni vähemmistä käyttää merkittävässä määrin, ja kokonaisuutena käyttö on aika vähäistä. Mutta tutkimusten luvuilla ja luomutiedotuksen tyylillä voitaisiin yhtä hyvin perustein sanoa, että ”Huumeet maistuvat suomalaisille”!)

***

Kaksi muutakin outoa piilomainontatapausta ilmeni netissä noin saman vuorokauden aikana.

KEPA ja sen Kumppani-lehti ei ole pitkään aikaan mainostanut luomua, mutta nyt sen teki:

Kelpo kapine: Muna (http://www.kepa.fi/maailman-kuvalehti/arkisto/2011-4/8292)

Kuten itse voitte huomata, asialla ei ole mitään tekemistä kehitysyhteistyön kanssa, se on puhdas luomumainos. Ilmainen.

Vihreä Lanka taas kertoi:

Daily Mail: Kuninkaallisilla hääillallisilla tarjotaan luomua (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/daily-mail-kuninkaallisilla-h%C3%A4%C3%A4illallisilla-tarjotaan-luomua)

Tällainen snobismi – ja taustalla vielä ehkä isä-Charlesin ahneus, hänhän saa tästä omalle isolle luomufirmalleen ehkä mainosta – on Vihreiden mielestä hyvä perustelu luomulle? Hyvä mainos se saattaa olla, kun tiedämme, miten tämän kuninkaallisten ihailusairaus Suomessakin on epideemistä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 15.04.11 - klo:06:01
Vartti-ilmaisjakelulehdessä 13.4.2011 viikon resepti "Kreikkalainen hampurilainen" alkaa:

Quote
Pihvi:
500 g luomukaritsanjauhelihaa
[...]


PS. 22.4.2011: Ilta-Sanominen eilisen numeron ruokaliitteen resepteissä käytettiin samaa temppua. Jostain syystä kaikki pääsiäisruoat edellyttivät luomumunien käyttöä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.06.11 - klo:12:37
Näin luomu luikerteli itse asiassa matkailua koskevaan uutiseen. Hesari kertoo (maksumuurin takana), että

”Brittilehti: Helsinki on maailman paras paikka asua”

Jutussa on alaosasto ”Lähiruokaa sen olla pitää”, joka kuitenkin puhuu vain luomusta, jo kuvatekstistä alkaen:

Quote
”Aluksi olin skeptinen luomuruokaa kohtaan, mutta sitten kun sitä pääsi itse maistamaan, kaikki epäilyt hälvenivät”, kertoo Ari Sarmanto Juuren Puodissa.

On kuulemma menossa ”ruokavallankumous”. mainitaan Helsingin kaupungin projekti, ja vielä lisää luomukauppoja, ihan nimeltä.

Quote
”Luomun ja lähiruoan kasvuvauhti on ollut hurja. Ruoka on poliittisempaa kuin koskaan”, sanoo Antti Ahokas, toinen Juuren Puodin omistajista.

(Poliittista? Kyllä! Mutta ei ole lainkaan varmaa, säilyykö asiassa poliittinen konsensus … kansan ”rahoillaan äänestämisestä” nyt puhumatta.)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 05.07.11 - klo:07:13
Tänään HS:ssa juttu "Kyläkaupat palaavat luomuina".

Lähes koko sivun kokonaisuus. Esitellään neljä tällaista luomukauppaa, osoitteineen, vieläpä kartan kanssa.

Yleisen myyntipuheen lisäksi sentään pieni epäilys:

Quote
"Tuoreita yrittäjiä askarruttaa kuitenkin, riittääkö asiakkaita vielä alkuinnostuksen jälkeen."

Hyvä kysymys siihen nähden, että eräs yrittäjä kertoo asiakaskunnan muuttuneen luomun myötä, ja että nyt liikkeeseen tullaan kaukaakin. Ei ihan kyläkaupan ideaa.

PS. klo 9:22: Ja tietysti tämä uutinen löytyy (osittaisena) myös netistä (http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/kylakaupat_tekevat_paluuta_helsinkiin_luomun_voimalla/)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.07.11 - klo:14:14

Radio Suomessa tänään - musiikin välissä - oli pitkähkö juonto ja sen jälkeen luomuviljelijän haastattelu, joissa molemmissa sekä haastateltu että haastattelija yrittivät kilvan ja herttaisen yksimielisinä kuulijoita vakuuttaa, miten tärkeätä olisi, hinnastakin välittämättä, ostaa luomua. Lähellä oli, että ostamatta jättäminen olisi synti. Joka tapauksessa olemme kuulemma Saksasta jäljessä asiassa, mutta pian sen saavutamme.

Vallan  kauheata oli, molempien mielestä, miten suomalaiset luulevat suomalaisen ruoan olevan muutenkin puhdasta, ja jättävät sen vuoksi luomun ostamatta. Ja sitten se jää hyllyyn, ja vanhenee, eikä ole enää yhtä hyvää. Eli nyt lisää luomua sinne hyllyille, ja kaikki ostamaan, jotta kierto nopeutuu!

Tällaisia radiojuttuja on vaikea saada ylös, kun ne noin yhtäkkiä tulevat. Paljonkohan näitä on?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.07.11 - klo:16:05

Helsingin Uutiset kertoi 6.7.11, että luomumansikoilla olisi kovasti kysyntää. Ei riittänyt kaikille halukkaille. Kuten eivät varmaankaan riitä ensi kesänäkään, niin kuin eivät ole riittäneet jouluisin vastaavasti luomukinkutkaan (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=152).

Helsingin Uutiset kertoi myös 11.7.11 otsikolla ”Surffireissu muuttui huippuruoan tuonniksi” pariskunnasta, joka tuo luomuruokaa Kaukoidän maista, ja jakelee sitä sitten pääasiassa ”eko- ja luomukaupoille” Suomessa. Ja nyt yrittää ”marketeihinkin”.

Mikä ettei, etteikö olisi kiva kuulla yritteliäistä nuorista. Mutta kumman, kummallisen usein nämä jutut kertovat juuri tämän alueen, ”alan” toimijoista.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.07.11 - klo:15:21
Helsingin Sanomat esitteli itsessään näppärää, arkkitehdin suunnittelemaa kesämökkiratkaisua tänään.

Jutussa kerrottiin, että kyseessä on ”luomumökki”. Sana ”luomu” esiintyi yhteensä artikkelissa 7 kertaa.

Yksi lauseista on tietysti myös tällainen:

Quote
”Luomumökillä syödään tietysti myös luomuruokaa.”

Lause jatkuu korvasienillä, puolukoilla ja mustikoilla. Se, että nämä luonnon tuotteet eivät itsessään ole mitenkään luomua, ei toimittajaa ole haitannut. Hänelle lienee riittänyt, että ne vaikuttavat siltä. Ovat siis ehkä - luonnonmukaisuuden mukaisia tms.?
 
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.07.11 - klo:14:22
Lasse Lehtinen Iltalehden 12.3.2011 kolumnissaan, jonka otsikkona oli ”Suussasulavaa Suomessa”, ja joka otsikkonsa mukaisesti puhui kulinarismin näkymistä, mutta sitten, eräänä esimerkkinä hyvistä hyvän maun trendeistä:

Quote
”Luonto suorastaan tyrkyttää puhtaita raaka-aineita. Luomutuotanto kasvaa hitaasti mutta varmasti”

Et tu, Lasse!


Valitettavasti näyttäisi siltä, että tuo ei Lehtisen kohdalla ollut edes sattuma.

Tämän päivän Ilta-Sanomissa hänen kolumnissaan ”Kuopiolaiset Karpaateilla”, jossa hän kertoo jalkapalloseura KuPS:in matkasta Romaniaan, on tämä teksti:

Quote
”Vieraille osoitettiin suurta vieraanvaraisuutta. Pöydät notkuivat lähiseudulla tuotettua luomuruokaa, tuhtia lihaa ja meheviä paprikoita.”


PS. 4.9.2011: Katso kuitenkin tänne (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=590.msg2283#msg2283)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.09.11 - klo:16:05

Kuinkahan monta ruokakauppaa Helsingissä on? Kuinkahan monta ruokakauppaa avataan, uudistetaan tai niille avataan uusia toimipisteitä? Vuosittain, kuukausittain, viikoittain?

Miten voi olla niin, mikä on todennäköisyys, tuolta pohjalta, että Helsingin Uutisten toimitus on lehtensä numerossa 3.-4.9.2011 huomannut juuri kahden luomutuotteita myyvän liikkeen sivuliikkeen avaamisen, pikku-uutisen arvoisena?

(En muista tähän hätään yhtään uutista tavallisen ruokakaupan avaamisesta, samassa lehdessä)

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 27.09.11 - klo:06:20

Pari tuoretta esimerkkiä siitä, miten helppoa tätä EU:n terveysväittämädirektiiviä on kiertää.

Tässä eräältä kuntoilusivulta:

 Luomua ja urheiluhierontaa (http://iidaeveliina.gym-space.fi/2011/08/04/luomua-ja-urheiluhierontaa/?id=456)

Quote
Luomu on myöskin ennalta ehkäisyä monille sairauksille. Puhdas ruoka ei niin sanotusti myrkytä kehoa. On totta, että luomutuotteet ovat kalliimpia. Mielummin kuitenkin maksan puhtaasta ruoasta nyt enemmän ja jätän maksamatta lääkkeet, joita mahdollisesti sairatuttuani tarvitsisin.

Vastaavia juttuja juuri kuntoilusivuilta löytyy enemmänkin. Ja nehän ovat tietysti vain henkilökohtaisia mielipiteitä?

Ruokatieto taas kertoo USA:laisen luomuväen ikiomasta "ravintoympyrästä" ja siihen liittyvästä systeemistä:

Uusi työkalu auttaa kuluttajaa ruokien ravintosisällön vertailussa (http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta-2-1-palsta_uusi.aspx?id=1216559)

Voi hyvin arvata, minkälaisiin suosituksiin tämä systeemi, ”työkalu” päätyy:

Quote
Indeksin arvo pienenee, jos elintarvikkeessa on lisättyä sokeria, suolaa, kovaa rasvaa, keinotekoisia lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä.
(lihav. HJ)

Tuohon ei pääse kiinni millään:

-   sehän vain kertoo
-   sehän kertoo USA:sta
-   kirjoittajahan vastaa mielipiteistään, ei Ruokatieto
-   eikä artikkeli ole mainostamista, eihän

Ja nettiosoite tietysti pitää uutisiessa antaa. Jokainen käy sielllä sitten "omalla vastuullaan".
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.09.11 - klo:07:31

Vihreä Lanka ei edelleenkään pidä tällaista mainostamista puoluelehdelle mitenkään ongelmallisena:

Buumi jatkuu: Tällainen on uusin luomukauppa (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/buumi-jatkuu-t%C3%A4llainen-on-uusin-luomukauppa)

Sama lehti sitten kauhistelee ruoan kanssa keinottelemista ja tästä johtuvaa hintojen nousua ...

Pörssissä leikitään nyt ruualla - köyhimmät maksavat kovimman hinnan (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/p%C3%B6rssiss%C3%A4-leikit%C3%A4%C3%A4n-nyt-ruualla-k%C3%B6yhimm%C3%A4t-maksavat-kovimman-hinnan)

... eikä näe varmaan tässä ristiritaa.

Ja ehkei siinä olekaan: kyseinen luomukauppahan on maantieteellisesti sijoittunut niin, että se luultavimmin riistää rikkaita.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.09.11 - klo:11:08
”Läheisen kuolema pysäytti” näyttelijä Miia Nuutilan, kertoi Iltalehti 30.9.2011.

Kuinka ollakaan, tällaisen (!) varsinaisen jutun alapuolella oli pienempi, otsikolla ”Paluu puhtaaseen ruokaan”. Siitä:

Quote
”Luomuruoan innokas puolestapuhuja elää kuten isovanhempamme, tehotuotettua lihaa vältellen.

- Sikäli luomun trendikkyys tuntuu hassulta, koska se on vanhanaikaisin tapa syödä. Se ei ole mitään pelleilyä, vaan paluuta perusasioihin."

***

Näyttelijöiden erityisestä taipumuksesta kannattaa luomua meillä on tuolla edellä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=5.msg1838#msg1838) jo ihmettelymme, ja pieni selitysyrityskin ...   8)

***

Lisäys 1.10.11: Ja nämä toisiinsa täysin sopimattomat asiat ovat nyt sitten löydettävissä netistäkin yhdeltä sivulta! (http://www.iltalehti.fi/viihde/2011100114492787_vi.shtml) Osoittaa - huonoa makua.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 13.10.11 - klo:06:29

Helsingin Sanomien Ruokatorstai-pastalla tänään esitellään (herkulllisen oloinen!) afrikkalainen kanaresepti, johon tarvitaan kuulemma luomukanaa. Varmemmaksi vakuudeksi vielä erikseen kerrotaan, mistä luomukanaa voisi löytää.

***

Sinänsä, luomukanaa tai ei, aikuisten kanojen syöminen olisi kyllä ekologisesti järkevää. Taitavat kanat nykyisin Suomessa, munintauransa tehtyään, päätyä pääosin rehuksi, eli eläinten ravinnoksi. Liha on tiettävästi kanassa broilereita sitkeämpää, mutta onhan siihen niksinsä: ko. HS:n reseptissäkin kerrottiin, miten tällainen muninut kana pitää ensin keittää.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Matti Pekkarinen on 13.10.11 - klo:10:32

Helsingin Sanomien Ruokatorstai-pastalla tänään esitellään (herkulllisen oloinen!) afrikkalainen kanaresepti, johon tarvitaan kuulemma luomukanaa. Varmemmaksi vakuudeksi vielä erikseen kerrotaan, mistä luomukanaa voisi löytää.

***
Se on toisinaan vaikeaa: http://mattipekkarinen.net/linkit.htm#vapaakana
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 15.10.11 - klo:07:09

Enpä muista HS:n NYT-liitteenkään esitlleen tavanomaista pikku ruokakauppaa (vai olisiko esitellyt joskus jotain etnistä kauppaa?). Nyt eilen siinä ilmestyi täma artikkeli. Ovat nyt sitten keksineet tällaisen jipon, että se ei olekaan "tredikästä" (ja sen vuoksi onkin sitä?):

Luomukauppa vastustaa trendimielikuvaa (http://omakaupunki.hs.fi/helsinki/uutiset/luomukauppa_vastustaa_trendimielikuvaa/)

Tämä lause on jännittävä:

Quote
Luomu ei liikkeen filosofiassa ole rikkaiden etuoikeus, sillä heillä hinnat ovat samaa luokkaa kuin kaupan ei-luomutuotteissa.

Mitä he ovat siis tehneet? Hinnoitelleet tavanomaiset tuotteet luomun tasolle? Ja tämän pitäisi jotenkin suosia köyhiä?

Vai kertovatko he myyvänsä luomua yhtä halvalla kuin muut tavanomiasta, koska "välikäsi ei kuulemma kääri voittoja"? Entä jos naapuriin tulee kilpailija, joka myy tavanomaista ruokaa ilman näitä pahamaineisia "välikäsiä"?

No, tuollainen kauppa nyt on kuitenkin avattu - ja näin me täällä itsekin sitä piilomainostimme!  ;D
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.11 - klo:12:24

Ihan vain kirjauksena kokoelmaan, ei ole antaa linkkiä.

Viikonlopun Iltalehti, koko sivu, kertoi, miten luomu menee hyvin kaupaksi. Kymmenkunta osoitetta Helsingin luomukauppoihin.

Ja pieni "tasku", jossa Jukka Rajala saa kertoa, että luomuviljely - ja ainoastaan luomuviljely - pystyy ruokkimaan maailman tulevaisuudessa.

Siis kuka Jukka Rajala? Selvennetään. Tämä henkilö, jolla ei ole ollut tällä välillä aikaa vastata sähköpostiviestiini. (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=11.msg2429#msg2429)

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 10.11.11 - klo:19:02

Tämän huolettomampaa  eli siis häikäilemättömämpää piilomainontaa tuskin enää osaa kuvitellakaan (uutinen ja sen linkki):
 
Nyt on helppoa olla hyvä ihminen (http://nyt.fi/20111106-nyt-on-helppoa-olla-hyva-ihminen/)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.11.11 - klo:19:19

Kuten olemme huomanneet, Hesarin "Ruokatorstai" harvemmin syyllistyy luomun piilomainontaan.
 
Mutta tänä torstaina näin kävi. Esiteltiin Ruotsin tillilihakilpailun voittajan, Jonas Flodqvistin tilliliha, ja tekstissä ja reseptissa tuotiin esille, että se pitää valmistaa luomulihasta:
 
Quote
Jonas Flodqvistin tilliliha
(8-10 annosta)
2 kg vasikan etuselkää (luomua)
[...]

Tälle Jonas Flodqvistille voisi myös esittää haasteen, pystyykö hän sokkotestissä erottamaan luomulihan tavanomaisesta, mutta tuskinpa hänkään testiin suostuisi. *)

***
 
PS. Ohi otsikon ("off topic", kuten netissä sanotaan), mutta kommentti samaan artikkeliin. Hesari puhuu siinä ikään kuin kaikkien nimissä tillilihasta kouluissa muinoin:
 
Quote
Vasikanviillokki, tuo tillilihana tunnettu hapanimelä kotiruoka on perinneruokaa parhaimmillaan.
 
Tai pahimmillaan, jos makumuistiin on jäänyt sairaaloissa ja kouluissa tarjottu tapettiliisterimäinen keitos.
 
Oppilailla tilliliha jäi lautaselle kylmenemään, mutta tilliliha ei jättänyt kylmäksi ketään. Sitä kuvattiin yleisesti yhdellä sanalla: tillilima.
 
Marttaliitossa muistellaan, että 1980-luvulla ruokalaji katosi useimmista kouluista. Kärjistäen varmaan juuri koulukeittiöt traumatisoivat tulevia vanhempia siinä määrin, ettei tillilihaa 1990-luvun jälkeen enää juuri tehty kodeissakaan.

Tässä se saattaa puhua jopa enemmistönkin puolesta, mutta ei takuulla kaikkien. Minun lempiruokani koulussa oli tuo samainen tilliliha, ja kaipaan sitä vieläkin! Ihan perustillilihaa, vailla mitään erityisiä virityksiä. Mutta totta on, ettei sitä juuri enää missään ruokaloissa tarjota.

----

*) tai kyseisen jutun kirjoittanut toimittajakaan ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 26.11.11 - klo:16:03

Luomu ”superfoodin” halvempana vaihtoehtona!

Nythän olikin keksitty mahtava jippo!

Iltalehden (tänään 26.11.11) artikkeli oli tällainen, tässä otsikko ja ingressi:

Quote
Reilusti halvempaa superfoodia lähikaupasta

Etsimme erikoiskauppojen hintaville superfood-tuotteille halvemmat vaihtoehdot, jotka löytyvät tavallisen ruokakaupan hyllyltä”

Ja kuinka ollakaan – joka toinen näistä vaihtoehdoista oli luomua. 

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 18.12.11 - klo:14:37

Helsingin Sanomien kulttuurisivujen juttu tänään ...

"Brahmsin viulukonsertto tehoviljelynä ja luomuna"

... ei ehkä ollut luomun piilomainontaa, koska musiikkiarvostelija jätti lopulta sanomatta, kumpi kahdesta tulkinnasta oli parempi.

Paitsi siinä mielessä, että luomun erityislaadun voisi jotenkin kokemalla, "maistamalla" erottaa, mikä ruoan suhteen ei siis pitäne paikkaansa. (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=202)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Ufomaster on 30.12.11 - klo:18:33
Tämä Helsingin Sanomien juttu sopinee tähän ketjuun ihan hyvin:

Taiteilijan luomuystävällinen Soho (http://www.hs.fi/matka/Taiteilijan+luomuystävällinen+Soho/a1305552355363)

Osmo Rauhalahan se siellä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Tarkkailija on 23.01.12 - klo:08:26
Päivän Hesarissa toimittaja Anneli Ahonen oli saanut taas kerran luotua aivan ihmeellisen jutun luomuruuasta.

Iso otsikko huusi: Luostarit ryhtyivät luomuruuan pioneereiksi Venäjällä.

Kun jutun luki läpi, tuli taas monia ajatuksia mieleen, sillä tämän ilmaisen luomumainoksen tärkein sisältö oli tässä:

Quote
Luomuruuan sertifiointi on Venäjällä alussa. Tuotantoa ei tarkkailla kuten Suomessa. ... Luomuruokatuotanto on Venäjällä lapsenkengissä, virallisia mittareita ei ole ja markkina on villi", tiivistää Valion Venäjän-maajohtaja Mika Koskinen.

Suomeksi sanottuna koko juttu oli pelkkä ilmainen mainos ja suoraan sanottuna vitsi. Venäjällä ei ole mitään luomuvalvontaa, ei sertifiointia ja mitä tahansa saa sanoa luomuksi jos kehtaa. Ja mitä tahansa saa myydä luomuna jos kehtaa ja miksipä eivät kehtaisi jos sen lätkän avulla saa tuotteeseen lisää hintaa, eikä siitä lätkästä ja statuksesta tarvitse mitään maksaa.

Toivottavasti Suomen luomuliitto nyt kirjoittaa heti oikaisun yleisönosastoon, että kyseinen juttu ei koskenut millään tavalla luomutuotantoa, eikä siinä mainitut tuotteet olleet luomua nähneetkään, koska luomua on vain virallisesti valvottu ja virallisesti sertifioitu luomutuotanto, mutta jotenkin tuntuu, että luomuliitossa ei olla asiasta niin turhan tarkkoja tälläkään kertaa.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.01.12 - klo:18:21

Pirkka-lehdessä 1-2/2012 oli iso ruokareseptien osasto. Siellä neljässä reseptissä oli mainittu ainesosa, joka oli luomua.
 
Pitäisikö lähettää palautelaatikkooon tai kysymyksiin vaikka nimimerkillä "Tosi pulassa" tiedustelu, tähän tapaan:

"Käykö tähän reseptiin millään tavanomainen, kun kyläkaupastani ei löydy ainesosaa luomuna? Vai täytyykö minun pyytää kauppiasta tilaamaan sitä erikseen?"
 
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.05.12 - klo:12:01
Hesarin "Ruoka" -palstalla, torstaina 10.5.2012, äitienpäivän alla, kaksi odottavaa äitiä, näin toisesta ja sama toinen sitten lausuu:

Quote
Luomun ystävä arvostaa itse tehtyä

[...]

"Jos syön jotain keinotekoista, tuntuu, että turmelen sisälläni olevan pienen ihmisen"
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.05.12 - klo:05:45
HS:n "Ihmiset" -palstalla tänään isännän haastattelu otsikolla "Lihatila on matkalla luomuun".

Enpä tähän hätään muista, että Hesari olisi koskaan näin ns. henkilöhaastatellut ketään tavanomaisen maatilan isäntää tai emäntää. Jos näin joskus on tapahtunut, ei se ole ainakaan - tavanomaista ....
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.06.12 - klo:08:55
Hesarissa ihan viehättävä juttu Sederholmin talon, eli museon, kampanjasta, jossa sen kahviossa viikon ajan tarjotaan 1800-luvun  alun reseptien mukaisia leivonnaisia. "Tarjolla empireajan makuja".

Mukana on yksi reseptikin, jossa mainitaan tällainen ainesosa:

"1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori"

Se ei nyt ole historiallisesti väärin, koska tietysti kaikki empireajalla oli tavallaan luomua, mutta ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 29.06.12 - klo:06:03
Näin se käy.

Jonkinnäköistä uutisen tynkää on tiedossa, että vanha luomulogo jää historiaan kesäkuun lopussa. Tästä kertoo Demokraatin 29.5.12 uutinen "Mikä ihmeen eurolehti" (toim. Jouko Hovi).

Saadakseen asiasta koko artikkelin (ja päästäkseen helpommalla?) toimittaja liittää siihen Luomuliiton toiminnanjohtajan Elisa Niemen (puhelin)haastattelun.

Joka Niemi saa sitten kertoa moneen kertaan kumottuja "tiedokkeitaan" luomun paremmasta ravitsevuudesta ja tuotannon vähäisemmästä vaikutuksesta rehevöitymiseen.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.08.12 - klo:11:40

Iltalehdessa 11.8.12 oli lyhyt arvostelu kirjasta "Luomuruokaa lapselle" (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9522541036).

Tällainen lukija-arvostelu oli mukana ("Iina: herkkuja loihtiva arkikokki"):

Quote
"Ihanat kuvat ja kekseliäitä reseptejä. Mutta mitä tekemistä tällä on luomun kanssa? Se, että ruoan tekee itse alusta loppuun, ei tarkoita, että ruoka on luomua."
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Ville Aarnikko on 10.09.12 - klo:10:32
Tämä ei nyt niin piilomainontaa ole, mutten äkkiseltään keksinyt parempaakaan ketjua (siirtäkää toki sopivampaan jos tarvetta):

http://ideakeittio.fi.msn.com/ruoka-artikkelit/onko-luomu-laadukkaampaa-myytinmurtajat-vastaavat-vaitteeseen/

Seassa on taas muutama kiva väittämä luomun paremmuudesta, mm.:

Quote
S: Ei ainoastaan maistu, vaan myös rakenne ja mehukkuus ovat aivan eri luokkaa. Kumman itse valitsisit – luomuporkkanan vai sellaisen, johon on ruiskutettu ties mitä aineita? Väitän, että myrkytön versio maistuu aina enemmän omalta itseltään.

J: Luomuhan on enemmän tuotantomenetelmä kuin suoranainen laaduntae. Entisenä luomuskeptikkona olen tullut siihen tulokseen, että esimerkiksi luomuviinit ovat laadukkaampia.

Näihin kavereihin saa yhteyden suhteellisen helposti, tässä voisi olla paikka rakentavaan ajatustenvaihtoon.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 27.09.12 - klo:05:37
Pirkka-lehti on oikeastaan pitkään ollut tätä tekemättä, mutta nyt se numerossaan 10/2012 julkaisi 6 sivua luomureseptejä.

Siis oikeastaan ihan normaaleja reseptejä, mutta ainesosat kaikissa luomua. Sillä ilmoitetulla perusteella, että kohta on luomuviikko.

Tämä luomuviikko on todella onnistunut myynninedistämiskampanja, ainakin siinä mielessä, että Pirkan tapaisten kaupallisten lehtien lisäksi tavalliset yleislehdetkin (ja muu media) katsovat velvollisuudekseen siitä aina lukijoilleen kertoa. Sitä ei mielletä piilomainonnaksi, ja se esitetäänkin ikäänkuin yleishyödyllisenä, ja jotenkin kaikkia koskevana, kuten juhlapyhät, vaalit tms.

Huomattavaa on, ettei Pirkassa yritetty asiaa mitenkään perustella, ja näin päästiin ottamasta kantaa näihin juuri julkisuudessa olleisiin, luomulle ikäviin tutkimuksiin. Kehotettiinpa vain yksikantaan, otsikossa: "Vietä luomuviikko".


PS. 30.9.12: Samoihin aikoihin postiluukustamme tullut S-ryhmän "Yhteiskyvän"  lokakuun numero ei sitten lainkaan maininnut luomuviikkoa, vaikka olisi ihan muuta odottanut. Lehden eräänä juttuna oli artikkeli "Monen tekijän summa"  ruoan hinnanmuodostuksesta - eikä siinäkään mainittu luomusta mitään! Yhtä uutuutuotteen pientä esittelyä ja yhtä mainosta ("Nyt myös luomuna") lukuunottamatta luomusta ei ko. numerossa lainkaan puhuttu. Sen sijaan Reilun kaupan viikosta oli pikku-uutinen.
 
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.12 - klo:19:13
Imatralainen-lehdessä oli tällainen artikkeli:

Asiantuntija: Oikein yhdistetyt ruoka-aineet pitävät nälän kurissa (http://www.imatralainen.fi/artikkeli/147343-asiantuntija-oikein-yhdistetyt-ruoka-aineet-pitavat-nalan-kurissa)

***

Kysinpä häneltä yhtä asiaa, lähetin tällaisen sähkökirjeen:

Quote
Hyvinvointikonsultti Hanna Skyttä

Imatralainen-lehdessä annoitte 25.9.2012 haastattelussanne tällaisen suosituksen:

"Skyttä ehdottaa terveelliseksi välipalaksi esimerkiksi luomulaatuisia kuivahedelmiä sekä luomupähkinöitä, jotka ovat hyvä yhdistelmä keskenään: proteiineja ja rasvoja pähkinöistä, hiilihydraatteja ja kuituja kuivahedelmistä."

Olisin tiedustellut, miksi niiden mielestänne pitää olla luomua?

 
Heikki Jokipii

puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry


PS. 5.10.12: Hanna Skyttä vastasi minulle reilusti, kiitos siitä. Hän vetosi näihin torjunta-ainejäämiin - myöntäen jopa, ettei niitä aina ole. Mutta tämä torjunta-aineasia on nyt isompi kokonaisuus, joten jätän tämän kirjeenvaihdon nyt tähän.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 29.09.12 - klo:06:38
Luomuliitto ei tee sitä itse, mutta monet tiedotusvälineet (ja kunnat yms.) käyttävät tämän luomuviikon yhteydessä adjektiiveja "valtakunnallinen" tai "kansallinen". Tavoitellaan mielikuvaa, että osallistuminen asiaan on kaikille suorastaan isänmaallinen velvollisuus. Tai että tämän on nyt valtio ainakin vietettäväksi määrännyt.


PS. 3.10.12: Viini-lehti (http://viinilehti.fi/2012/10/nyt-luomuillaan/) lisää vielä mukaan  adjektiivin  "virallinen". No, meilläkin on yhdistyksen "viralliset sivut" .. :)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 01.10.12 - klo:03:58
HS:n 1.10.2012 jutun "Uustalous kasvaa Espanjassa" alaotsikko:

"Katalonian vuoristossa eco-valuutalla voi ostaa leipää, luomukananmunia ja ravintolaillallisia"

Itse jutussa ei luomukananmunista tai kananmunista yleensäkään puhuta mitään.

(Toisaalta, ainakaan vielä näin maanantaina, Hesari ei maininnut luomuviikkoa (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=238))
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 06.10.12 - klo:13:38
Taisi lopulta tämä "Luomuviikon" piilomainontakampnja (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=238) "flopata" eli epäonnistua, tänä vuonna.

Suuuret lehdet eivät (juuri) tuoneet asiaa esille, jotkin pienet ja paikalliset lehdet kyllä. Itä-Suomessa ehkä enemmän.

Tarkistin - eli luin/selasin - vielä viimetingan mahdollsuuden: olisiko tämän viikonlopun iltapäivälehdissä ollut asiasta. Ei ollut. Ruoasta oli paljon, luomuruoasta ei sanaakaan.

YLE oli poikkeus - mutta sielläkin asialla olivat lähinnä Itä-Suomen toimitukset ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.10.12 - klo:04:51
Edelliseen liittyen, pitäisikö luomuväen suorastaan loukkaantua, kun City-lehden lokakuun numerossa ilmestynyt ...

Ruuan kuuma lista (http://www.city.fi/artikkeli/ruuan+kuuma+lista/5276/) ("Mistä kaupunki puhuu?)

... tai tämä ...

Tulevaisuus on pötsissä – ruokatrendit 2013 (http://www.city.fi/artikkeli/tulevaisuus+on+potsissa++ruokatrendit+2013/5282/)

... eivät mainitse kuin yhden ainoan kerran luomun, ohimennen, paperiversiossaankin. Vaikka oli luomuviikko ja kaikki.


PS. 10.10.12 aamulla: Kävin läpi äsken koko lehden numeron, ja: täysin ruokaan keskittyvä 28-sivuinen lehti ei itse asiassa maininnut missään muussa jutussaan luomua lainkaan.

PS. 11.10.12: Tuli vielä mieleen, että kun siinä yhdessä kohdassa, jossa luomu yleensä mainittiin, kirjoitettiin näin ...

Quote
Yksi supertrendeistä on paluu juurille. Kaikki, mitä isomummo teki, on in. Alatrendejä ovat esimerkiksi luomu, lähiruoka, syöminen sesongin mukaan, säilöntä, marjastus ja sienestys sekä eläinten kaikkien osien hyödyntäminen. Osa alatrendeistä on jo mennyt pois muodista, osa on vasta tulossa. 

... niin olisiko siinä ollut jopa vihjaus, että luomu olisi mennyt pois muodista. Voi, voi ..
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.11.12 - klo:19:01

Demokraatti 14.11.12 muka kertoo lihan suoramyynnistä - mutta heti asia kiertyykin luomun ympärille. Otsikot ovat:

Quote
Lihan suoramyynti vaatii tuottajalta ponnistuksia

Lyhyemmät toimitusketjut kiinnostavat kuluttajia, mutta ostaessa helppous ratkaisee

Tämän verran kerrotaan suoramyynnistä:

Quote
Maa- ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskus MTT julkaisi aiemmin tänä vuonna tutkimuksen, joka osoitti, että kuluttajat haluaisivat suosia lyhyempiä toimitusketjuja ja ostaa useammin lihaa pientuottajien tiloilta. Helppouden vuoksi liha ostetaan kuitenkin suurista marketeista muiden ruokaostosten ohessa ja vain kaksi prosenttia kuluttajista hankkii lihaa suoraan tilalta.

Mutta loppu onkin sitten pelkkä luomua. Pikkuartikkeleissa asiaan otsikkoissa onkin jo "reilusti" luomu mainittu. Pääartikkelikin jo alkaa ...

Quote
Jalasjärven Jokipiissä *) sijaitsevalla Valkaman tilalla on keskitytty luonnonmukaiseen emolehmätuotantoon.

... ja kohta artikkelin kirjoittaja unohtaakin varsinaisen otsikkonsa, ja kertoo:

Quote
Asiakaskuntansa Valkamat jakavat pääpiirteittäin kahteen. Vähemmistönä on nuoria perheitä, joille luonnonmukainen tuotanto on pääasia. Enemmistö taas on yli 50-vuotiaita, jotka arvostavat hyvää ja tuoretta ruokaa.

(Luomulihasta itsestään toisaalla, vähän myöhemmin)

_________

*) eivät varmasti ole sukua ... :)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.12 - klo:12:15

Tämä Maailman Kuvalehden artikkeli (http://www.maailmankuvalehti.fi/artikkelit/12002), johon tuolla  toisaallakin viitatiin (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=8.msg3358#msg3358), on kyllä oikein selkeä esimerkki luomun piilomainonnasta, ja tässä tapauksessa jopa ihan firmaa myöten:

Quote
Palataan vielä hetkeksi Puotilan leikkipuistoon. Kari Honkaniemi Luomu-Heikkilän tilalta jakelee tilaajille viimeisiä luomulihoja, kun toimittaja Jyrki Saarikoski, 54, sattuu paikalle.

Toisaalta jotain Pro Luomun ja S-ryhmän Ilkka Alarotua saattavat hiukan "ottaa päähän" tämän tyyppiset asian motivoinnit:

Quote
"Kiva kun on muitakin vaihtoehtoja kuin suuret kauppaketjut", toteaa puolestaan Kirsi Majander, 35, joka on tullut noutamaan tilaustaan 11-kuisen Tildan ja miehensä Jannen kanssa. "Mieluummin maksan suoraan tuottajalle kuin isolle kaupalle."

Alarotu kun tekee kaikkensa, että myös aivan Puotilan vieressä olevassa Prismassa olisi mahdollisimman iso luomutuotteiden valikoima. Ja sitten nämä tekevätkin tämmöistä ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.12 - klo:06:46

Pankin asiaskaslehti OP-Pohjola, 4/12, artikkeli "Mitä Suomi syö tulevaisuudessa".

Varsinaisena asiana uudet ravitsemussuositukset.

Mutta sitten jo ingressissä on väite, että: "Kuluttajat suosivat lähit- ja luomuruokaa, tai syövät jonkin muotiruokavalion mukaan." Mikä ei pidä paikkaansa, kumpaankin ryhmään kuuluu melko pieni vähemmistö. (Tosin lähiruoasta (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=107.msg3379#msg3379) on vaikea sanoa ...).

Ja sitten haastattelussa on "huippukokki, luomuasiantuntija ja Maatalouden tutkimuskeskuksen tutkija" Jaakko Nuutila (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=140.msg2396#msg2396). Eikä tarvinne kertoa, mitä hän artikkelissa sanoo.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 25.11.12 - klo:08:37
Ammattiliiton lehti Jyty 11/2012, "Suomessa saa voimaruokaa":

Quote
Pääkkönen ei tahdo tuomita mitään, mutta suosittelee välttämään etenkin valkoista sokeria ja vehnää sekä suosimaan luomua.
- Luomu on monin tavoin todistettu terveellisemmäksi sekä rikkaammaksi ravinnoksi sekä ihmisille että eläimille.

[...] Pääkkönen [...] listaa omat lempivoimaruokansa [...]

Kaikki kotimaista luomua!PS. 27.11.12: Lähetin Jyty-lehden päätomittajalle kysymyksen, sopisiko meidän kirjoittaa vastine.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 06.01.13 - klo:12:58

Helsingin Uutiset kertoo, että ...

Osa luomukaupoista kärsii asiakaspulasta (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/212497-osa-luomukaupoista-karsii-asiakaspulasta)

... ja antaa kauppiaille mahdolisuuden muistuttaa asiakkaita näin:

Quote
– Ylipäätään kaikissa lähipalveluissa on hyvä ihmisille aika ajoin muistuttaa, etteivät lähipalvelut itsestään pysy, Niina Hietalahti kommentoi.

Tämä tietysti pätee kaikkiin lähipalveluihin, mutta miksi asiassa juuri otetaan esille luomukaupat?

Tämän uutisen linkeisssä on yli 30 vanhempaa uutista - ja kaikki luomukaupoista!

Kuten jo on sanottu, tavallisesta "kivijalkakaupasta" en ole bongannut ko. lehdessä ensimmäistäkään uutista.

Myyntipuhetta tämäkin:

Quote
– Suomessa luomumyynnin osuus on vain hieman yli kaksi prosenttia koko ruokamarkkinasta, kun muualla Euroopassa se on 5–10 prosenttia. Eli kasvun varaa on olemassa valtavasti, Sulkakoski uskoo.

Suomessa luomun osuus on yhä alle kaksi prosenttia, sanoo mm. Pro Luomu (http://yle.fi/uutiset/luomukauppa_kasvaa_ennatysvauhtia/6405446). (Ruokamarrkkinoiden kokonaisarvio on 12 miljardia.)

Vaikkapa tämän lähteen (http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_farming_by_country) mukaan luomun osuus markkinoista on 5 prosentin kieppeillä Tanskassa, Itävallassa ja Sveitsissä, muualla Europassa reippaasti alle.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 10.01.13 - klo:07:22
Kansan Uutiset:

Syövätkö suomalaiset luomuruokaa? (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2935522/syovatko-suomalaiset-luomuruokaa)

Aivan liian ystävällisiä ja myötäsukaisia kysymyksiä, ei mitään yritystäkään olla kriittinen. Yhtä hyvin olisi joku Pro Luomu voinut itse kirjoittaa suoraan sekä kysymykset että vastaukset.

Joskus entisaikaan KU oli maineessa, että se otti asioihn köyhemmän kansan näkökulman. Siltä pohjalta olisi odottanut jotain sellaista kysymystä, että mitä järkeä Suomessa - jossa muutoinkin ruoka maksaa oaljon - on myydä ja tyrkytää vielä tavanomastakin kalliimpaa ruokaa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 13.01.13 - klo:09:54

Tämä on nyt sitten aika problemaattinen tapaus:

Suomalainen luomu myisi Lähi-idässä (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/suomalainen-luomu-myisi-l%C3%A4hi-id%C3%A4ss%C3%A4-1.31315)

Quote
Suomalaisilla luomuelintarvikkeilla ja kananmunilla olisi markkinarako Lähi-idässä. Terveystietoisuus on siellä nostamassa päätään, sydän- ja verisuonitaudit väijyvät ja lisäksi suomalaisilla on seudulla vanhastaan hyvä maine.

Siinä annetaan ymmärtää, että luomulla voitaisiin vaikuttaa sydän ja verisuonitauteihin! EU:n sisällä tämä olisi (ainakin markkinoijalle) ehdottomasti kiellettyä (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=254), mutta onko siis sallittua käyttää EU:n sisällä kiellettyjä markkinointilauseita EU:n ulkopuolella?

Toisaalta tuossa sanottiin sama asia myös suomalaisille lukijoille.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.01.13 - klo:07:22
Kansan Uutiset:

Syövätkö suomalaiset luomuruokaa? (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2935522/syovatko-suomalaiset-luomuruokaa)

Aivan liian ystävällisiä ja myötäsukaisia kysymyksiä, ei mitään yritystäkään olla kriittinen. Yhtä hyvin olisi joku Pro Luomu voinut itse kirjoittaa suoraan sekä kysymykset että vastaukset.

Joskus entisaikaan KU oli maineessa, että se otti asioihn köyhemmän kansan näkökulman. Siltä pohjalta olisi odottanut jotain sellaista kysymystä, että mitä järkeä Suomessa - jossa muutoinkin ruoka maksaa oaljon - on myydä ja tyrkytää vielä tavanomastakin kalliimpaa ruokaa.

Sama uutinen ilmesttyi sitten tänän Demokraatissakin. Samat kommentit, muutettavat muuttaen.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 01.02.13 - klo:18:41

Metro-lehdessä 1.2.2013 taas koko sivu luomukauppoista, 2 artikkelia, toimittaja Ida Karimaa.

"Kropan ymmärtämää ruokaa", ingressi "Puhtaammin, eettisemmin, laadukkaammin, lähempää"

Vaikka HS:ssa juuri annettiin toista tietoa (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=264), nyt tämän jutun mukaan "Luomu ja lähruoka ovat nosteessa" . "Vaikka läpimurto antaa vielä odottaa itseään" - sillä kai yritetään kuitata nuo liikkeiden lopettamiset.

Ja sama pakollinen veto: kuulemma "väärinkäsityksiä syntyy" kun verrataan "pientuottajan luomutuotteen ja espanjalaisen tehotuotetun hintaa vierekkäin."

Useita, ehkä useimmat Helsingissä toimivat luomukaupat mainitaan nimeltä.

Toisessa artikkelissa kerrotaan, miten "käytännöt muuttuvat hitaasti" - mutta uskotaan silti, että 3-5 vuoden aikana luomumyynti kasvaa 3-5-kertaiseksi … *)

Linkki näköislehteen (jutut aivan loppusivuilla):

http://static.metrolive.fi/nakoislehdet/metro/MET20130201/

_________

*) jos olisin saanut eri yhteyksissä esiitämäni vedot asiasta kättä päälle lyötyä, olisin tienannut aika lailla. Parin viime vuoden aikana olisin sitten vähän hävinnyt - mutta tuosta arviosta lyödyn vedon jälkeen olisin varmasti taas vähintään omillani tai voiton puolella, teoreettisestikin (vetoja ei ole lyöty). Täytynee ehdottaa.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 29.03.13 - klo:09:04
Täällä jo mainittu Jyty-lehti "kunnostautuu" taas. Se antaa (3/2013) "ekovinkin" otsikolla "Säästä ruuassa (ja luontoa), ja siellä mm. ohjeen:

"Suosi luomua ja kasvisruokaa."

Puffaamista, mutta tuo kyllä herättää kysymyksiäkin. Missä mielessä tuolla ohjeella "säästää ruuassa"? Luomua ostamalla ei tietysti rahaa säästä. Mutta viitataanko siinä siihen, että luomua suosimalla rahat asettavat rajoituksen, ja ihminen ostaa vähemmän ruokaa, ja siten "säästää ruuuassa", vaikkei siis rahassa.

Seuraavaksi tulee lehteen varmaan laihdutusvinkki: ostamalla normaalilla ruokabudjetillasi kaikki luomuna, laihdut varmasti!

PS. klo 15: Tai sitten - kun on kyse ammattiliiton lehdestä - niin eräässä numerossa voisi olla uutinen, että tämä neuvottelukierros meni vähän huonommin kuin toivottiin, mutta tässä vinkki, miten selvitä seuraavaan palkkaneuvotteluun asti: poikkeuksellisesti neuvomme nyt, että välttäkää luomuruokaa, ainakin siihen asti.  ;D
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 06.04.13 - klo:07:59
Helsingin Sanomien mukana tuli tänään "Ilmoitusliite", "Caucus Groupin tuottama erikoisjulkaisu". Nuo sanat oli painettu niin himmeinä lehdykän ylälaitaan, että tarvitsin silmälaseja, jotta pystyin jäljentämään ne tänne. Varmasti suuri osa lukijoista luuli, että se on HS:n oma liite.

Ilmoitusliitteen nimi oli "TERVEEMPI Minä". Ja terveysasioista oli sisällössäkin kyse. Lehdykän pääkirjoittajaksi oli saatu suorastaan Pekka Puska, THL:n pääjohtaja.

Terveellisestä ruoastakin oli juttuja. Muiden joukossa oli artikkeli "Kohtuuhintainen luomu - Urtekramin unelma". Artikkelissa itsessään ei ollut tolkuttomasti ylisanoja, mutta sen mukanaolo lehdykässä oli jo itsessään viesti, että luomu olisi jotain terveellistä, ja ingressissä vihjataan, että sellainen elämäntapa (johon "paino on vaihtunut") olisi hyvä, "jossa vältetään ylimääräisiä kemikaaleja".
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 06.04.13 - klo:14:12
Heti perään tämä:

Ilta-Sanomat 6.4.13 koko aukeaman juttu "Torjunta-aineita lautasella" (jota vielä korostettiin ko. lehden etusivulla näin: "Puolessa elintarvikkeissa torjunta-aineita!" Kyllä, huutomerkin kanssa.)

Tekstissä kyllä myönnettiin, että mitään haittaa asiasta ei ole osoitettu. Ja kerrottiin myös satakertaisista turvamarginaaleista, eli siis siitä, ettei raja-arvojen pienillä ylityksilläkään ole merkitystä. Mutta sitten kuitenkin "pakollinen" ohje:

Quote
Näin voit vähentää

1. Valitse aina luomua kun se on mahdollista.
[...]

Ja tietysti myös:

Quote
"Lapset riskiryhmä"

Ja tietysti myös:

Quote
"Suomalaisruoka riskittömintä"
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.06.13 - klo:06:05
Viimeinen Helsingin Uutiset onnnistuu tuomaan luomun esille pienellä Makumaailma-palstallaan neljästi:

- kehotetaan maistamaan luomukookosetikkaa
- kerrotaan, että Korkeasaaressa syödään luomua
- kerrotaan, että Roskilden festivaaleilla syödään luomua
- kerrotaan kokonaisen artikkelin verran luomuyrittäjästä (jota kehumaan ja tukemaan on otettu Luontoliiton Leo Stranius)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 21.06.13 - klo:08:30
Tämä ei voi enää olla sattumaa. Nyt JYTY-lehti taas (numerossa 6-7/2013) suosittelee artikkelissa "Hyvä ruoka tuo terveyttä" luomuruokaa, ja kehottaa välttämään "teollisen ruoan käyttöä". Sanotaan vielä, että "runsaasti käsitelty valmistettu ruoka ei ole terveellistä". Ja lisäaineista varoitellaan. Ja tietysti vielä ihan erikseen natriumglutamaatista ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.06.13 - klo:07:56
Näin YLE mainostaa luomuviinejä (http://yle.fi/uutiset/luomuviinien_myynti_kasvaa_hurjaa_tahtia/6710160)

Niin on kuulemma luontoystävällistä. Toimittaja on selvästi saanut tietonsa ko. tilaisuuden järjestäjiltä. Jolloin ei varmasti ole tullut esiin mitään tällaisia kiusallisia tosiasioita. (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=68)

PS. klo 16:20:

Parisen kymmentä vuotta sitten tuollainen piilomainostus ei olisi tullut kysymykseenkään YLEssä!

Luomun takia ... ei kyllä, mutta viinin takia! :)

Luomualkoholista enemmän täällä. (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=610.0)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.07.13 - klo:07:11
PS. Onko näyttelijän ammatissa (http://matka.hs.fi/juttu/1135261582082) jotain, joka altistaa luomuhumpuukille? *)

[...]

*) Jälkimiete 18.12.2010 tästä: niin, näyttelijän ammatissa kyllä tottuu ajatukseen, että joku voi vakuuttavasti olla olevinaan jotain ... :)

Nyt on myös näyttelijä Elina Knihtilä ryhtynyt Eeva-lehdessä (http://www.eeva.fi/artikkeli/elina-knihtila-ruokaan-liittyvat-tarinat-kiehtovat) luomun mannekiiniksi.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.07.13 - klo:07:58
Laura Saarikoski Hesarin kirjoitussarjassa "Keskinkertainen äiti" artikkelissa "Imettämättä jättämisen tuki" 14.7.13 ihmettelee ja jopa vastustaa sitä, miten nuoria äitejä painostetaan tähän osaan "luomuvanhemmuutta" eli imettämiseen.

Mutta tämä asia sitten tulee itsestäänselvyytenä, parissakin kohtaa (lihav. HJ):

Quote
"Voihan mieskin soseutella luomubataattia ja kannella lasta [...]"
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 10.08.13 - klo:13:04
Helsingin Uutisille juuri tällaisen mitättömän pikku putiikin perustaminen on (yhä) uutinen:

Laajasaloon tuli oma lähiruokakauppa (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/249119-laajasaloon-tuli-oma-lahiruokakauppa)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.08.13 - klo:05:44
HS Kulttuuri kehottaa luomun ostoon ("Tällä viikolla", toim.Roosa Murto):

Quote
Jot­ta jak­saa hil­lua pit­kin kau­pun­kia, vä­lil­lä pi­tää myös syö­dä. Lois­to­ti­lai­suus eväi­den os­toon Teu­ras­ta­mon Maa­lais­ten il­ta­to­ri, jos­sa kau­pun­ki­lai­set voi­vat os­taa luo­mu­vi­han­nek­sen­sa ja sie­nen­sä il­man vä­li­kä­siä.

Maa­lais­ten il­ta­to­ri 14. 8. kel­lo 15–20. Kel­lo­hal­li ja Teu­ras­ta­mon pi­ha, Työ­pa­jan­ka­tu 2.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 27.08.13 - klo:17:52
Helsingin Uutisille juuri tällaisen mitättömän pikku putiikin perustaminen on (yhä) uutinen:

Laajasaloon tuli oma lähiruokakauppa (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/249119-laajasaloon-tuli-oma-lahiruokakauppa)

Ja näyttää se olevan Kirkko ja kaupunki -lehdellekin (26.08.2013):

Kaikkien kauppa (http://www.kirkkojakaupunki.fi/kaupunki/kaikkien-kauppa)

Kyseisen artikkelin kirjoittaja näyttää olevan toisen luomuruokapiirin vetäjiä, ja piirit ivat pienet Helsingissäkin ... ei, stop, tykkänään, en nyt sentään riskeeraa millään kunnianloukkausjutuilla.  8)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Jarrumies on 02.09.13 - klo:21:54
Tässä varsinainen luomun mainoskanava:
”VERSO - ruokapolitiikan uutisblogi -  Maa- ja metsätalousministeriön virkamiesten tekstejä ja kuvia suomalaisesta ruokapolitiikasta.”
http://verso-blogi.blogspot.fi/

Sieltä parista viimeisestä kirjoituksesta poimittua:
Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö, kirjoittaa näin:
http://verso-blogi.blogspot.fi/2013_09_01_archive.html
Quote
Luomutuotannon erityisvaatimusten avaaminen paikan päällä myös lisää tämän vaativan työn arvostusta. Luomun perusteet ja se miksi luomu maksaa jonkin verran tavanomaista tuotantoa enemmän selviää helpommin, kun sen kuulee suoraan käytännön työtä tekevältä. Suomalainen luomutuotanto sopii erinomaisesti Suomen luonnon päivän teemaksi myös tulevina vuosina.

Ja näin Eviran pääjohtaja Matti Ahon mukaan;
http://verso-blogi.blogspot.fi/2013_08_01_archive.html
Quote
Eläinlääkäritaustainen Aho on itsekin vankasti luomun kannalla. Erityisesti kiinnostus eläinten hyvinvoinnista on johtanut luomun suosimiseen ruokavalinnoissa.
– Ostan luomutuotteita aina, kun niitä on tarjolla. Edellisessä ruokakorissa taisi olla noin 70 prosenttia luomutuotteita, eikä kauheasti tarvinnut edes yrittää, Aho kertoo.
– Koen, että luomu on eräänlainen laatujärjestelmä.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Ville Aarnikko on 03.09.13 - klo:20:11
Quote
Eläinlääkäritaustainen Aho on itsekin vankasti luomun kannalla. Erityisesti kiinnostus eläinten hyvinvoinnista on johtanut luomun suosimiseen ruokavalinnoissa.

Tosiaan, vahva kannanotto pääjohtaja Matti Aholta, Eviranhan oli tänä vuonna tarkoitus tutkia luomueläinten hyvinvointia, onkohan asiasta saatu jo tuloksia?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.09.13 - klo:05:47
Jostain syystä tässä asiassa ei virkamieheltä edellytetä edes muodollista puolueettomuutta. Matti Aho osallistui innokkaana Pro Luomun "Lisää luomua"-mainoskampanjaan (http://proluomu.fi/hankkeet/lisaa-luomua-kiertue/).

Tietysti luomu on hallitusohjelmassa, mutta minusta Eviran asema on sellainen, että sen nyt pitäisi keskittyä valvontaan, eikä olla mukana edistämisessä.  Noin niinkuin vanhanaikaisen virkamieskäsityksen tai -mallin mukaan.

Esim. vaikkapa legendaarinen "virallinen valvoja" Aulis Gerlander (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aulis_Gerlander) ei mainostanut lottoa, tai mitään muutakaan, ennen kuin vasta eläkkeellä ollessaan ...

Tuossahan Aho itse asiassa antaa lähes väärän todistuksen, Eviran virkamiehenä, sanoessaan, että luomu on "eräänlainen laatujärjestelmä". Ahon aseman takia sen voi liian helposti tulkita niin, että luomu jotenkin takaisi elintarvikkeiden turvallisuuden. Ja niinhän ei ole laita: luomu ja luomuvalvonta takaavat vain, että tuotteet ovat "luomulaatua" - laatua ja varsinkaan turvallisuutta ne eivät takaa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Jarrumies on 04.09.13 - klo:13:27
Jostain syystä tässä asiassa ei virkamieheltä edellytetä edes muodollista puolueettomuutta. Matti Aho osallistui innokkaana Pro Luomun "Lisää luomua"-mainoskampanjaan (http://proluomu.fi/hankkeet/lisaa-luomua-kiertue/).


Mikä meteli mahtaisikaan syntyä syntyä, jos Eviran pääjohtaja osallistuisi vaikkapa keinolihan edistämiskampanjoihin tai  MMM:n kansiapäällikkö mainostaisi geenimuuntelua...

Eroja vaadittaisiin ja addressin kiertäisivät.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.09.13 - klo:13:51

Ilta-Sanomissa tänä viikonloppuna (14.-15.9.) koko aukeaman artikkeli "15 myyttiä luomuruoasta":

heti jutun alussa tuli esille, ketä asiassa oli haastateltu, eli pitkän linjan luomuaktivistia  Marja-Riitta Kottilaa (http://luomu.fi/tietopankki/ammattikeittiot-luomutuotteiden-ostajina/kottila_pieni1/).

Niinpä tämä "myytinsärkeminen" kyllä keskittyi siihen, miten kaikki negatiiviset väitteet luomusta ovat "myyttejä" . Tottakai jossain kohdassa vähän annettiin näennäisesti periksi, vaikkapa siinä, maistuuko luomuruoka paremmalta.

Kysymykset, "myytit", oli valittu täysin Kottilan linjalla, "kohteliaasti" tms. syystä todella hankalia kysymyksiä välttäen. Ihan samalla otsikolla voisi - vaikka ihan samassa lehdessä - kyllä julkaista ihan toisenlaisen tarinan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 18.09.13 - klo:18:09
llta-Sanomat 18.9.13 (toim. Ulla Ylönen), melkein sivun juttu kuvineen:

Quote
"Voimailijat popsivat 40 00 luomumunaa

Ravinto: Helsinkiläisen kuntosalin ruokapiiriläiset syövät jättimääriä munia kuukaudessa"

Kehutaan, että ne luomumunat ovat isoja, edullisia (!) ja säilyvät hyvin. Myös makuero kaupan muniiin on kuulemma niin suuri, etteivät muut munat enää "mene alas".

Mistään maun sokkotestistä  tms. ei tietysti ole puhetta. Mainittua "edullisuuttakaan" ei toimittaja sen enempää kysele.

Tuottajakanalakin mainitaan nimeä ja paikkakuntaa myöten (joka sattuu olemaan sama kuin toimittajalla!). Kanalan markkinointivastaavaa (!) haastatellaan jutussa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Jarrumies on 18.09.13 - klo:19:27
Yle radiouutiset tuuttasivat koko eilisen päivän bodarien luomumunarinkijuttua uutisena.
Tässä jutun tekstiversio:
http://yle.fi/uutiset/bodareiden_munarinki_paisuu/6828835
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 03.10.13 - klo:06:08
Demokraatissa tänään Mika Peltosen (UP) juttu "Onko luomuruoka aina puhdasta?" Otsikossa olikin tuon koko jutun, joka oli käytännössä Luomuliiton toiminnanjohtajan Elisa Niemen haastattelu, kriittisin kysymys, ja sekin toki haastateltavalle helppo vastata. Muutoin pelkkää hymistelyä.

Varmaan "luomuviikon" kunniaksi? Jota "luomuviikkoa" ei enää kyllä itsessään jutussa mainittu, ja maininnat muuallakin tiedotusvälineissä näyttävät vähentyneen. Mainostusjippo on tajuttu sellaiseksi (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=238). (Tässä triidissä usein esillä ollut Helsingin Uutiset sen kyllä pikku-uutisessa mainitsi.)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Jarrumies on 27.10.13 - klo:09:36

Ilta-Sanomissa tänä viikonloppuna (14.-15.9.) koko aukeaman artikkeli "15 myyttiä luomuruoasta":

heti jutun alussa tuli esille, ketä asiassa oli haastateltu, eli pitkän linjan luomuaktivistia  Marja-Riitta Kottilaa (http://luomu.fi/tietopankki/ammattikeittiot-luomutuotteiden-ostajina/kottila_pieni1/).

Niinpä tämä "myytinsärkeminen" kyllä keskittyi siihen, miten kaikki negatiiviset väitteet luomusta ovat "myyttejä" . Tottakai jossain kohdassa vähän annettiin näennäisesti periksi, vaikkapa siinä, maistuuko luomuruoka paremmalta.

Kysymykset, "myytit", oli valittu täysin Kottilan linjalla, "kohteliaasti" tms. syystä todella hankalia kysymyksiä välttäen. Ihan samalla otsikolla voisi - vaikka ihan samassa lehdessä - kyllä julkaista ihan toisenlaisen tarinan.


Nyt tuo "myytti"juttu on myös netissä:
http://www.ruokala.net/uutiset/is-selvitti-15-uskomusta-luomuruoasta-katso-mitka-myytit-pitavat-paikkansa-ja-mitka-eivat/1288613593512

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.13 - klo:19:38

EU ja Evira ovat antaneet ohjeensa terveysväiteistä mainonnassa.

Ruohonjuuri tasapainottelee ihan siinä "reunalla".  Tässä ei ihan esitetä luomusta terveysväitteitä, mutta - kyllä siinä esitetään:

Quote
Luomumanteli on sydämen asia.

"Mantelit ovat tämän hetken ehkä trendikkäintä superruokaa", hehkutettiin Anna-lehdessäkin innosta piukeina.

Eikä turhaan: Kourallinen luomumanteleita päivässä tyydyttää kalsiumin tarpeen ja manteleiden säännöllinen nauttiminen pitää myös kolesterolin kurissa. Hyviä rasvahappoja sisältävät mantelit ravitsevat myös aivosi entistä ehommiksi!

Manteli on mitä mainioin naposteltava ja terhakka terveysherkku. Manteli sisältää runsaasti sydänystävällisiä tyydyttymättömiä mm. rasvahappoja, proteiinia, kalsiumia, sinkkiä ja E-vitamiinia

Netissä täällä (http://kauppa.ruohonjuuri.fi/manteli/ADUKI-6430013860911/dp). Sama mainos ja iskulause oli Metro-lehdessäkin.

'***

Tuossa ei tietysti ollut kyse piilomainonnasta, ihan varsinaista mainontaahan se oli, mutta mainonnan sääntöjen koettelemisesta kuitenkin.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 15.12.13 - klo:14:01

Lievää törkeämpi tapaus:

Hulluna luomu-viineihin (http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/hulluna-luomu-viineihin/1733459)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.12.13 - klo:06:42
Saman luokituksen saa Länsi-Suomen uutinen:

Kotimainen luomukinkku on joulupöydän panostus (http://ls24.fi/jutut/rauma-ja-alue/juttu-kotimainen-luomukinkku-joulupoydan-panostus)

Eikä edes painovirhettä, jota toivoisi, joka kertoisi asioiden laidan, että kaupan nimi olisikin "Lume" ...

Toinenkin raumalaislehti oli päättänyt kinkkujutussaan (http://raumalainen.fi/jutut/rauma-ja-alue/juttu-28) valita kuvansa näin: "Kuvassa kotimainen luomukinkku"

Näin siis Raumalla, mutta samaan tapaan se menee Helsingissäkin. Hesari tänään jouluruokajutussaan "Hakaniemen bakkanaalit" kertoi kuvatekstissään: "Joulun suosikki Reinillä on hänen mukaansa Munsalan luomukinkku, jota asiakkaat varaavat etukäteen."

Ja tosiasiahan sitten on, laltetaan se nyt tähänkin, että luomun osuus tuosta 6 miljoonasta myydystä joulukinkkukilosta on noin yksi (1) prosentti (%).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.12.13 - klo:10:27
Radiossa on keskusteluohjelma, jossa keskustellaan kinkun paistamisesta. Äsken sinne tuli kuuntelijalta kysymys, jossa pyydettiin neuvoa luomukinkun paistamiseen.

Ei se varmaan näin ole, mutta kyllä mieleeni tuli, oliko kysymyksen lähettäjä luomukinkun myyjä... :)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.01.14 - klo:08:24
Helsingin Uutiset näytti välillä jo unohtaneen asian, mutta taas se muisti. Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi sai vapaasti mainostaa:

”Luomulla vältät vaarallisen cocktailin” (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/275188-%E2%80%9Dluomulla-valtat-vaarallisen-cocktailin%E2%80%9D)

Seralinin fiasko - tutkimus vedettiin lehdestä pois - ei haitannut häntä, tämäkin oli mukana:

Quote
Niemi korostaa, että luomuliha, kuten muukin luomuruoka, on taatusti geenimuuntelusta vapaata.

– Geenimuunnellun ruoan vaikutuksista terveyteen on ristiriitaisia tuloksia. Koe-eläimillä on havaittu jopa syöpiä, toteaa Niemi.

(Eikä tietysti sekään, että tällä hetkellä kaikki ruoka on Suomessa "taatusti geenimuuntelusta vapaata".)

Ja taisi tässäkin olla Niemeltä mainospuhetta:

Quote
Luomutuotteiden kysyntä nousi viime vuonna noin 20 prosenttia.

Jos nimittäin pitää paikkansa ...

S-ryhmän Yhteishyvä-live kertoo tänään 2.1.2014, että luomun osuus S-ryhmän elintarvikemyynnistä on 1,7 % ja kasvua oli 10 % vuonna 2013.

http://www.yhteishyva.fi/live/tammikuu-2014/tasta-elamasta/luomu--onko-se-parempaa/0218010-250604#.UsVavnrnMcw.twitter

... ja S-ryhmä on vastannut tähän asti noin puolesta luomumyynnistä, olisi muualla siis kasvun pitänyt olla 30% luokkaa. Ei tunnu uskottavalta. Varsinkin kun juuri S-ryhmä on selvästi eniten satsannut luomun myynnin edistämiseen.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.01.14 - klo:09:08

Länsiväyläkin julkaisi saman jutun (http://www.lansivayla.fi/artikkeli/275513-luomulla-valtat-vaarallisen-cocktailin) kuin Helsingin Uutiset, mutta tänään eli juuri äsken kiitettävästi tasapainotti asiaa tällä pääkirjoituksellaan:

Luomuun on helppo uskoa (http://www.lansivayla.fi/artikkeli/275630-luomuun-on-helppo-uskoa)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.01.14 - klo:10:10
Tämä oli uuseassakin ilmasijakelulehdessä:

Näin keittiöpäällikkö suunnittelee gaalamenun (http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/275540-nain-keittiopaallikko-suunnittelee-gaalamenun)

Quote
Raaka-aineiden laatu on Laszkalle tärkeää kotonakin.

– Kuulun 160-jäseniseen ruokaosuuskuntaan. Biodynaamisen pellon pääsesonki on elokuusta joulukuuhun, jolloin kotona riittää raaka-aineita.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 25.01.14 - klo:07:42
Hesarin kolumnisti Jaakko Lyytinen kirjoitti tänään muuten aivan onnistuneen kirjoituksen (tunteeseen vetoavien) tarinoiden merkityksestä taloudelle, mutta lopetti sen erittäin epäonnistuneesti. Kun kirjoituksessa oli aiemmin asetettu vastakkain tunteella ratsastava Jeesus ja järkeen vetoava Sokrates, viimeiset lauseet olivat:

"Olisiko Sokrates ostanut vapaan kanan munia?

Ehkä hän olisi suosinut luomua."

Lyytinen on aiemminkin osoittanut,  että tässä on hänellä sokea piste. Mutta jos jostain täytyisi etsiä paras esimerkki tarinataloudesta, kyllä se olisi luomu.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.02.14 - klo:06:35
Tällaiseenkin uutiseen nuorten kokkaustapahtumasta (http://ruoka.ts.fi/jutut/mestarikokki-laittoi-kauhat-heilumaan-voittoisassa-vinkkilassa/) on saatu luomu mahdutetuksi:

Quote
"Nuorison ruokakulttuuri ja tottumukset puhuttavat vehmaalaisnuoria. Oma-arvio ruokatottumusten suhteen kääntyy koulukeittiössä positiiviseksi.
– Kaupunkien ulkopuolella luomua on helpompi saada ja saatetaan syödä asteen terveellisemmin. Einesruoka ei ole suuressa huudossa täällä, Arvela ja Yli-Lauri painottavat."
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.03.14 - klo:06:16
HS tänään, yli puolen sivun juttu luomukaupasta, Herttoniemen ruokaosuuskunnasta otsikolla "Huono valikoima hyviä tuotteita".

"Luotan lähituotteisiin ja luomuun jo terveyssyistä", kertoo eräs raakamaitoa (!) ostamaan tullut haastateltu.

Mainoksen siteeksi  (verukkeeksi?) sitten vähän tarinaa siitä, mitä mieltä herttoniemeläiset ovat "yhteisöllisyydestä".
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.03.14 - klo:08:18
Me Naiset:

Köyhä kokeili päivän luksuselämää (http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/koyha_kokeili_paivan_luksuselamaa)

"Tiina on huomannut, että epäterveellisin on edullisinta. Pienillä tuloilla ei osteta luomua, koska makkaraperunoita saa samalla hinnalla moneksi päiväksi."

(Lihav. HJ)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 25.03.14 - klo:04:50
Ilta-Sanomat:

Upeat viisikymppiset: 18 vinkkiä, joilla saat kymmenen vuotta iästä pois (http://www.iltasanomat.fi/muoti-kauneus/art-1288669148806.html)

Quote
2. Suosi luomua ruoassa ja kosmetiikassa

- Ihoni on parantunut, kun olen alkanut syödä luomua ja käyttää luomukosmetiikkaa. Koetan vältellä kemikaaleja ja suosia vaihtoehtohoitoja.

Niin, se oli tietysti vain haastatellun mielipide ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 05.04.14 - klo:08:23
YLEn uutisessa ...

Kotimaista lampaanlihaa ei vieläkään riittävästi (http://yle.fi/uutiset/kotimaista_lampaanlihaa_ei_vielakaan_riittavasti/7173798?origin=rss)

... kuvateksti:

Quote
Kotimaista luomu lampaanlihaa.

Pientähän tuo on, mutta noinhan piilomainontaa tyypillisesti tehdään.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.04.14 - klo:05:42

Tämä Suomen Luonnon tapaus on jo luokiteltava tekstimainontana törkeäksi:

Luomumunia suoraan tilalta (http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/luomumunia-suoraan-tilalta/)

Mobiiliversiossa tulee esiin tuottajan eli myyjän nimikin, ja ilmeisesti myös lehden paperiversiossa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Tarkkailija on 19.05.14 - klo:13:51
En keksinyt ketjua, että mihin tämän pistäisi, joten pistetäänpä piilomainontaa ja perustelu tulee myöhemmin:

Nyt tulevat Kotipizzan luomupitsat (http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt+tulevat+kotipizzan+luomupitsat/a2248648)

Tilanne taitaa olla hyvin tyypillinen. Luodaan hirmuiset odotukset ja näistä odotuksista suureelliset otsikot. LUOMUA!

Painetaan hinta hetkeksi alas, jotta saadaan tuotteelle edes jonkinlainen myyntirako aikaiseksi ja mainoskampanjan jälkeen hinta on sitten aivan jotain muuta, johon hintapyyntöön ei välttämättä enää kovin moni suostu.

Ja sitten se pääsyötti, eli luodaan odotusarvo aika monien vuosien päähän, eli Kotipizzan tapauksessa he koettavat kovasti, että joka toinen myyty pitsa olisi luomua vuonna 2020.

Sitten jos käy niin, että joka sadas pitsa on luomua, niin mitäpä siitä, koska kaikki muistavat vain sen, että yritys oli kyllä joka toinen ja tämän johdosta Kotipitsa on erittäin eettinen ja maailmoja syleilevä firma.

Eri asia sitten on, että mitenkä luomupitsat uppoavat tähän terveellistä ravintoa himoitseviin lifestyleruokanaisiin, koska pitsa kumminkin on lähinnä rasvaa ja valkoista jauhoa. Eniten luomua ostavat terveysintoiset naiset, jotka kuvittelevat saavansa luomua ostamalla terveellisempää ja "myrkyttömämpää" ruokaa, niin jotenkin nuo jauhorasvapommit eivät taida heihin upota edes luomuna ja taas se peruspitsajannu ei taida vähiä eurojaan luomuun laittaa edes pitsassa.

Joten pohjimmiltaan pelkkää luomun piilomainontaa, jonka avulla koetetaan saada oma jauhorasvapommi näyttämään joltain muulta kuin mitä se todellisuudessa on.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.05.14 - klo:07:40
Luultavasti tuo on oikeaan osunut analyysi. Tuossa on vähän samaa kuin niissä "Portaat luomuun" -diplomeissa, jotka saa, jos tarjoaa ravintolassaan luomupuuroa ja luomuteetä.

***

Helsingin Uutiset viime numerossaan onnistui yhdellä ruoka- ja ravintola-aukeamallaan mainitsemaan

- luomuruoan tuottajafirman
- luomupuutarhan
- luomuravintolan
- luomukaupan
- luomuruoan myyjäiset (osoite- ja aikataulutiedoin)

Ja kun eräs artikkeli oli tuon luomuravintolan kokkien uudesta keittokirjasta, jossa kuulemma esitellään myös heidän "filosofiaansa", niin ehkäpä mukana oli myös luomukeittokirja.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 03.06.14 - klo:13:33
YLE:

Åke & Pulla on vaihtoehto lasten valmisruokatarjonnassa (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/28/ake-pulla-vaihtoehto-lasten-valmisruokatarjonnassa)

Quote
- Saimme idean Åke & Pullaan, kun omat lapsemme siirtyivät maistelemaan kiinteää ruokaa. Ihmettelimme, miksi tarjolla ei ole luomu- tai lähiruokaan pohjautuvaa lasten valmisruokavaihtoehtoa, Minna kertoo.

Åke & Pulla valmistaa lähi- ja luomuruokaa alle kolmivuotiaille lapsille. Pakastetut ateria-annokset voi tilata etukäteen yrityksen nettisivuilta.

Jne.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.06.14 - klo:06:20
HS tänään "Viisi vinkkiä mökkituliaisiksi" (Päivi Huotari):

Quote
"2. Suosi lähiruokaa tai luomua - niitä isäntäväkikin arvostaa, ellei ole pallogrilli-makkara-olut-porukkaa."

(Annettiinko siinä samalla vinkki siitä, minkälaisia ihmisiä on nyt syytä valita tuttavikseen, mikä on trendinä siinä? Pallogrilli on ainakin niin last season, siitä voi päätellä paljon? Ellei se ... ole retroa? Entä jos se olut ... olisi jotain tällaista (http://ruoka.ts.fi/jutut/1800-luvun-olut-pian-valmis-nautittavaksi/) ...)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.07.14 - klo:05:38
Hesari aloitti 10.7.14 sarjan, jossa kertoo, mitä talvisille asioille ja ihmisille kuuluu kesällä. Sarjan aloitti kirjoitus "Joulukinkku möyrii vielä karsinassa".

Ja kuinka ollakaan, esiteltiin luomusikalaa (http://www.hs.fi/kaupunki/a1404883555176).

Ja muistettiin tämäkin: "Joulukinkku pitää tilata nyt, jos haluaa luomua." Jonka väitteen todenperäisyydestä meillä on keskusteltu toisaalla (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=66.msg4852#msg4852).

***

Loogisesti sarja jatkunee sillä, että kysytään, mitä kesällä kuuluu naisjoulupukille ... ;)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.07.14 - klo:06:49
Heti perään eli tänään (ei em. sarjaa) oli Hesarissa sivun juttu nuoresta ja nätistä ("suloisesta") naispuolisesta helsinkiläisestä luomulihan kauppiaasta.

Jutussa pohditaan sitten vähän yleisemmin lihan- ja kasvissyöntiä. Johtopäätös oli odotettavissa:

"Lihaa kannattaa syödä harvemmin, mutta parempaa."

Sanomattomana ajatuksena tietysti, että näin luomuliha ei tule kalliimmaksikaan ...

Uudelleen avatusta Helsingin vanhasta kauppahallista (http://www.hs.fi/ihmiset/Eettinen+lihakauppias+sy%C3%B6+oman+hevosensa/a1405218244276) on kyse - ja kummasti toimittaja löytää sieltä juuri luomukauppiaan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.08.14 - klo:05:36
Hesarissa tänään juttu ruokapiireistä (http://www.hs.fi/kotimaa/Monet+tuotteet+ovat+ruokapiirien+kautta+halvempia+kuin+kaupoissa/a1407035289421)

Tyypillistä tarinaa, tuttuja niksejä (lihav. HJ):

Quote
"Sekä Helsingissä että Britanniassa asuvalle Pirkko McArthurille tärkeintä on ruoan laatu. McArthur ostaa lähes pelkästään luomua."

Quote
"[...] Me haluamme tarjota lapsillemme luomua mahdollisimman edullisesti", Stubbe sanoo.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 10.08.14 - klo:08:19
Terveysväitteet ovat nyt säädeltyjä (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=254) EU:ssa, mutta mikäänhän ei estä kertomasta asioista "rapakon takana" (HS):

Vihermehut tulevat (http://www.hs.fi/ruoka/Vihermehut+tulevat/a1407295657322)

Quote
Mehubaarin sisällä voisi kuvitella astuneensa apteekkiin. Seinällä asiakkaita ohjeistetaan valitsemaan vaivoihinsa sopiva mehu. Kurkuma-lehtikaalimehun kerrotaan tepsivän lihassärkyyn ja krapulaan, porkkana-lime-kookosmehu puolestaan parantaa vastustuskykyä. Hunajameloni-korianteri-limemehun luvataan auttavan iho-ongelmiin.

"Kaikki tuotteemme ovat luomua ja tulvivat lääkeominaisuuksia", kehuu omistaja Amanda Chantal Bacon.

Yhdessä mehussa piilee toista kiloa luomuvihanneksia, -hedelmiä ja -yrttejä.

Artikkeliin liittyvä mehureseptikin muisti mainita, että ainesten olisi syytä olla luomua:

Puhdistava vihermehu kahdelle (http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/Puhdistava+vihermehu+kahdelle/a1407295651486)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 26.08.14 - klo:06:05
Eipä taida olla valtioneuvoston tiedotteissa aiemmin ollut mukana tällaisia ilmoituksia myyntitapahtumista:

Tervetuloa luomutiloille ja kalakohteisiin ensi lauantaina! (http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=423070)

Quote
"Tapahtumatiloilla on myös pop up -kahviloita tai -grillejä, joista voi ostaa luomuista syötävää pikkunälkään. Tapahtumatiloilla on niin ikään myynnissä luomutuotteita kotiin viemisiksi."
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.09.14 - klo:13:28
Mutta kun tuossa katson, miten (pääasiassa minä, kyllä, viime aikoina) olemme puuttuneet jokaikiseen luomun esillä oloon tiedotusvälineissa ja netissä - niin tavallaan olemme syyllistyneet itse tähän piilomainontaan eli sen asian esillä pitämiseen.

Päinvastoin kuin vaikka Luomulakko-sivusto (http://luomulakko.blogspot.fi/), joka on osannut (meitä) paremmin keskittyä olennaisiin kohtiin. Harvemmin kommentoimalla.

Nyt teemme täällä parannuksen. Vähennämme (ainakin minä ...  :D) päivittäistä kommentointia, keskitymme sitten asian perusteellisempaan, syvällisempään analyysiin. Ja kritiikkiin, tietysti, edelleen.

***

Joka ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö heti reagoisi törkeimpiin (median, valtiovallan, tiettyjen järjestöjen) ilmiöihin ... pientä justeerausta kuitenkin. 

Varsinkin, kun useimmista kritisoimistamme asioista täällä on jo sanottu selkeä kannanotto, joko uutisissamme (http://tuottavamaa.org/uutiset.php) tai sitten tässä keskustelussamme. Joiden päivittäisestä toistamisesta täällä ja vain täällä tuskin on saavutettavissa lisähyötyä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.09.14 - klo:05:26
Twitteristä (Marja-Riitta Kottila):

Quote
"Luomu nousi arvostetuimpien brändien listalla sijalle 26. Nousua viime vuodesta 36 sijaa. "

Mitä tästä voimme oppia? Ainakin tämän:

- luomu on kuin onkin myytävä tavara, tuote, tuotemerkki
- tässä triidissä on meillä pitkä lista toimijoista, jotka ovat (vaivihkaa) osallistuneet tämän tavaramerkin, brändin rakentamiseen
- (joka lista ei tässä ole edes lähimainkaan täydellinen tai edes edustava, lisäksihän tähän myynninedistämistoimintaan ovat osallistuneet kunnat, seurakunnat, puolueet, yliopisto ...)


PS. klo 16:50: Luomuviikon idea ei enää näytä innostavan tiedotusvalineitä, juurikaan. En nyt uskalla sanoa, että me olisimme asiaan vaikuttaneet (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=238), mutta ei sitä nyt juuri missään näy - paitsi tietysti myyjien nettisivuilla. Ruokatietokin näyttää unohtaneen tänä vuonna (http://www.ruokatieto.fi/search/node/luomuviikko) (ja viime vuonnakin) koko jutun jne.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.10.14 - klo:11:58

Vaikea sanoa, mitä nämä kaavaillut rajoitukset alkoholimainonnassa vaikuttavat, vrt. tämä kohu viski-sanasta (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101218738457_uu.shtml), luomualkoholin mainontaan, mutta asia oli kyllä jo ennakoitu tuossa MMM:n tarjouskilpailussa yleisestä luomumainontakampanjasta (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=353): siinä oli ihan erikseen rajattu alkoholin mainonta asian ulkopuolelle.

Jos mainontaa rajoitetaan, se voi vaikuttaa niin, että luomualkoholin piilomainontakin vähenee, tai sitten räjähdysnäisesti kasvaa. Koska luultavasti juuri luomualkoholi on kaikista luomutuotteista riippuvaisin imagostaan eli mainonnasta? Jolloin on yleensäkin nyt vaikea ennakoida, miten käy luomualkoholin kysynnälle ja tarjonnalle? Kun Keisarin (http://www.reittausblogi.info/2011/01/olutarvio-nokian-keisari-luomu.html) uudet vaatteetkin edellyttivät tiettyä mainostamista, Hans Christian Andersenin sadussa ainakin.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.01.15 - klo:10:02
Ylen Radio Suomessa äsken eräs naisjuontaja puhui monin tavoin ja moneen kertaan luomun puolesta - ja sanoi sitten, että hän ei ole "mikään luomufanaatikko" ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.15 - klo:08:58
Tänä aamuna Hesarissa lyhyessä uutisessa ....

HS vertaili ostoskoreja: Helsingin keskustassa myydään luomua, lähiöissä jauhelihaa (http://www.hs.fi/kaupunki/a1422600368381)

... tuotiin tavallaan kolmeen kertaan esille sama asia ja sama tulos, että ...

Quote
Korkeammin koulutetut ja hyvätuloiset ovat herkempiä käyttämään rahansa luomuun tai reiluun kauppaan, tekemään eettisyyteen perustuvia kulutusvalintoja, Jallinoja sanoo.
(lihav. HJ)

Kun oli jo sanottu, että ...

Quote
"Hyvin koulutetut ylemmät toimihenkilöt syövät terveellisemmin kuin työväestöön kuuluvat", sanoo kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Piia Jallinoja.
(lihav. HJ)

... niin päällimmäiseksi jää, että ne vähän fiksummat syövät luomua, ja samalla siis terveellisemmin. Ja piiloviesti, että mene ja tee sinä samoin. Jos haluat, että sinutkin lasketaan tähän parempaan väkeen, eikä keskikaljaa litkiviin ja valmisruokia syöviin moukkiin.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.15 - klo:08:36

Varsin on ovela piilomainos:

Mitä ei kannata ostaa luomuna?  (http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015021819218172_ah.shtml)

Jossa on tietysti piilosanomana, että kaikkea muuta kannattaa!

Se asenne ja lähtökohta on kyllä tekstissäkin. Vielä ihan erikseen kerrotaan, että "Mitä kannattaa ostaa nimenomaan luomuna?" Tosiasiassa paikkansa pitämättömin perusteluin (ei käydä tässä nyt niitä yksityiskohtaisemmin läpi).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.15 - klo:08:43

Vietä kahvihetki 375-vuotiaan yliopiston kunniaksi. (http://yhtyma.hyy.fi/ajankohtaista/uutiset/vieta-kahvihetki-375-vuotiaan-yliopiston-kunniaksi/)

Quote
Yliopiston 375-juhlavuoden tuotteita ovat mm. reilun kaupan kahvi ja tee, jotka Johan&Nyström on toimittanut.

Luomu 375 Buena Vista -kahvisekoitusta ja Assam-teetä voit nauttia UniCafeissa ja ostaa myös mukaan yliopiston kampusten UniCafeissa sekä UniCafe Ylioppilasaukiolla.

Kunniaksi ... vai sen ja sen tieteen muistoksi?  :(
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.15 - klo:12:47
Piilomainontaa voi harjoittaa jokin muukin kuin tiedotusväline. Minusta tämä, että tässä "kisassa" ...

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2015 -kilpailun viisi finalistia valittu (http://www.etl.fi/www/fi/tiedotteet/index.php?we_objectID=844)

... viiden valitun "finalistin" joukkoon on löytynyt kaksi luomutuotetta, ei ole ihan sattumaa, tai vain tuotteen laadun ratkaisemaa. Varsinkin, kun raadissa oli mukana S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu, Pro Luomun vetäjä. Eikä taida raadin puheenjohtajakaan olla vailla puoltoa luomun suuntaan (http://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/sara-la-fountain-terveellisen-ruoan-ei-tarvitse-olla-pelkkaa-pupunruokaa/4335500).

Lisäksi minusta vaikuttaa siltä, että ko. tuotteet on valittu niin, että luomutuote todennäköisesti yleisöäänestyksenkin voittaa. Veikkaanpa voittajaksi luomubroileria, kun sitä verrataan vain noihin mainittuihin muihin tuotteisiin, eikä toisiin broilereihin (http://www.hs.fi/talous/a1425796953254).

Elintarviketeollisuusliitto tai kuluttaja tämän kisan tästä kierroksesta tuskin mitenkään hyötyvät, vaikka tarkoituksena onkin ilmoitettu tämä:

Quote
Finalistit valinneen raadin tehtävänä oli arvioida tuotteiden aistittavan laadun ja kaupallisten menestymisnäkymien ohella tuotteen merkitystä kuluttajalle arjen helpottajana ja houkuttelevana makunautintona.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Tarkkailija on 05.05.15 - klo:16:26
Ja kuinkas sitten kävikään, eli nyt Heikin profetia meni hieman pieleen, vaikka usein onnistuukin:

Tässä on vuoden elintarvike (http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015050519631020_ah.shtml)

Quote
Fazer Alku Sadonkorjuupuuro on äänestetty Vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi.

Jälleen kerran kävi niin, että kansa on niin vietävän tyhmää, että ei osaa edes äänestää oikein, sillä kuten Heikki huomioi, oli kai päivän selvää, että minkä tuotteen haluttiin voittavan, eli jomman kumman luomutuotteen, niin ei sillä tuotteella olisi ollut sitten niin väliä, vaan sillä, että kansa äänestäisi vihdoin luomua ja voisimme sanoa, että luomu on koko kansan asia!

Mutta jos asia jätetään kansan käsiin, niin näin tässä taas kävi. Ei se porukka, joka vastaa luomun 1.7 prosentin kokonaismyynnistä,  kykene luomutuotetta voittoon viemään, vaikka kyllä jokainen taho patisti äänestämään juuri luomutuotteita, mitä nyt vain suinkin voi kuvitella.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.05.15 - klo:07:04
Myönnän ja nielen tappioni tuossa profetiassani. Joku muukin saattaa jossain niellä jotakin ... aikanaanhan (2010) MTV3:n äänestys (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=541.msg1627#msg1627), jolla pohjusteltiin brändityöryhmän työtä, oli "paremmn" järjestetty: vaihtoehtoja oli niin vähän (eli kolme), että luomuidean oli pakko ainakin jotenkin pärjätä ....

Piilomainontaa voi harjoittaa jokin muukin kuin tiedotusväline.

Tässä pyöräilytapahtumassa ...

Mediatiedote: Pyöräilijöille maksutonta aamupalaa Helsingissä pyörällä töihin -päivänä 12.5. (https://www.hepo.fi/2015/05/08/pyorailijoille-maksutonta-aamupalaa-helsingissa-pyoralla-toihin-paivana-12-5/)

Quote
Hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue Team Rynkeby tarjoaa tapahtumassa ekologista ja maistuvaa Rynkeby Luomu täysmehua, joka on valmistettu luomuhedelmistä ilman lisäaineita.

Myös Reilu kauppa näyttää tulleen apajille.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 25.06.15 - klo:06:55
Tässä nyt tavallaan sanotaan, että tavanomainen ruoka on lapselle OK, mutta ...

Ennakkoluuloton lapsi uskaltaa maistella uusia makuja (YLE Uutiset)  (http://yle.fi/uutiset/ennakkoluuloton_lapsi_uskaltaa_maistella_uusia_makuja/8097636)

Quote
Lasten tulisi syödä nykyistä enemmän salaatteja, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Puolet lautasesta pitäisi täyttää vihreällä, mutta tämä toteutuu liian harvoin sekä lasten että aikuisten lautasella.

– Tutkimusten mukaan luomulla ei ole niin paljon eroa Suomessa tuotettuun, normaaliin ruokaan verrattuna, joten ruuan ei tarvitse olla välttämättä luomua, Jeronen sanoo.
(lihav. HJ)

... luomuhan olisi, periaatteessa, parempi, se jota oikeastaan pitäisi ostaa ja tarjota?

Vai onko niin, ettei dosentti Eila Jeronen vaan saa sanotuksi, nykyisessä mielipideilmastossa (varsinkin ruoka- ja ravitsemuspiireissä), että ruoan ei ole mitään syytä olla luomua?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.07.15 - klo:03:38
Tässä on taas näennäiseen tasapuolisuuteen "kääritty" luomumainos YLE:ltä:

"Luomueläimet tavanomaisia terveempiä" ja muita luomumyyttejä – asiantuntija vastaa väitteisiin (http://yle.fi/uutiset/luomuelaimet_tavanomaisia_terveempia_ja_muita_luomumyytteja__asiantuntija_vastaa_vaitteisiin/8142463)

"Asiantuntijana" käytetään Ruralia-instituutin (luomuprojektien! (https://tuhat.halvi.helsinki.fi/portal/fi/persons/brita-suokas%28fdad2f69-d2a2-4fb3-9199-b24c0653a184%29/projects.html)) projektityöntekijää, jonka vakituinen virka taitaa olla Luomuinstituutissa (ja joka on oikein palkittu "luomutuotannon edistämisestä" (http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/2011/12/22/brita-suokas-palkittiin-luomutuotannon-edistamisesta-ja-kotiseututyosta/)). Niinpä sieltä "myytinmurskaamisen" takaa heti löytyykin tosiasiallisia myyntiväitteitä:

Quote
Myöskään väitteille, joiden mukaan luomutuottajat viivyttelisivät lääkityksen aloittamisen kanssa EU:n lääkintäkertasäädösten vuoksi, ei löydy perusteita.

Halutaan hälventää ikävä tosiasia ihmisten tietoisuudesta. Voi olla, että tutkimuksia tosiasiallisesti noudatetuista käytännöistä ei löydy, mutta peruste löytyy varmasti: EUhan palautti (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=688.msg6764#msg6764) homeopatian ja yrttilääkinnän luomueläinten ensisijaiseksi hoitomuodoksi. Eli niitä on - jos sääntöjä noudatetaan - pakko ensin yrittää: josta, jos näin tehdään, seuraa tuo "viivyttely". Samoin on noissa lääkintäkerroissa: vaikka ei ole ehkä tutkimuksia siitä, miten luomuviljelevät menettelevät, säädöksistä voi lukea, miten lääkinnästä seuraa luomustatuksen menettäminen (ja siten taloudellisia menetyksiä).

Quote
"Luomutuotettu liha on ihmisen terveydelle parempaa tavanomaiseen verrattuna"
[...]
Luomulihassa on vähemmän torjunta-ainejäämiä ja vähemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. On siis todennäköistä, että luomulihan syöjä altistuu pienemmälle määrälle torjunta-ainejäämiä ja antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Luomumainonnan "peruskamaa", torjunta-ainejäämillä pelottelua. Torjunta-aineita lihassa on varmasti niin äärimmäisen pieniä määriä, että mitään merkitystä asialla ei ole. Onko antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita ylipäänsä luomussa vähemmän? Luultavasti koko väite perustuu vain siihen mielikuvaan, että tällaiset bakteerit syntyisivät suoraan itse antibioottien antamisesta (joita sitten annettaisin luomueläimille vähemmän?). Vrt. myös Tammisola Kansan Uutisissa (http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/lukijoilta/3367857/luomu-luo-vastustuskykyisia-superbakteereita) keväällä.

Tästäkin tosiasiassa on kiistaa, myyntilause tämäkin:

Quote
Luonnon monimuotoisuuskysymyksessä luomutuotannon eduista ei kuitenkaan ole kiistaa. Luomutuotanto ylläpitää monipuolisempaa viljelykasvustoa, hyönteislajistoa, linnustoa ja perhoslajistoa.

Tässä viimeisessä vastauksessa kysymykseen tehottomuudesta ja luonnonvarojen haaskauksesta esitellään estottomasti luomumyyttejä (lihav. HJ):

Quote
Kyllä ja ei. Tämä riippuu siitä mitä tarkoitetaan teholla. Luomutuotannossa lyhyen aikavälin satotulokset ovat pienempiä kuin tavanomaisessa tuotannossa. Fosfori- ja muita lannoitekaivannaisia luomutuotantomenetelmässä tarvitaan vähemmän, mutta maapinta-alaa tarvitaan enemmän luomutuotannossa.

Tuotantotavan vaatima energiankulutus on kuitenkin luomussa pienempi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomussa myös arvokkaan multakerroksen paksuus lisääntyy. Pitkäaikaisen tuottavuuden on luomutuotantotavalla todettu pysyvän paremmin yllä kuin tavanomaisessa tuotannossa.

Yksikään noista väitteistä ei pidä (sellaisenaan) paikkaansa! Paikkansa pitää vain, että noin 100 vuotta on väitetty, että pitkäaikaiset tulokset olisivat luomussa parempia, mutta tämän n. 100 vuoden aikana sitä ei ole mitenkään pystytty osoittamaan (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=752.0).

Niinpä luokittelen ko. artikkelin selvästi piilomainokseksi. Tällaista "objektiivisuuden" taktiikkaa nyt on ryhdytty käyttämään, vrt. edellä 19.02.15. Ylen artikkeli alkaa sitä käyttäen:

Quote
Luomutuotantoon liittyy erilaisia mielikuvia, joita käytetään luomutuotannon markkinoinnissa hyväksi. Kaikkien luomuun liittyvien käsityksien tueksi ei kuitenkaan löydy tutkimustietoa.


Ja siis jatkaa juuri näitä mielikuvia tukien!

_________

Ylellä ei annettu kommentointmahdollisuutta ko. uutiseen, niinpä tuli tässä nyt näinkin paljon sitä riivittyä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.07.15 - klo:08:35
Jopa vähän ihmettelin, miksi (yleensä hyvin käytännöllisessä, maan pinnalla pysyttelevässä) Kodin Kuvalehdessä ilmestyi tänään tällainen ruokaresepti:

Yrttinen uunilammas (http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/yrttinen_uunilammas)

Quote
"[...] runsaasti kuivattua luomusalviaa, kuivattua luomurosmariinia ja kuivattua luomurakuunaa
noin 2 kg luomuperunoita, esim. Nicolaa
6 luomuporkkanaa"

Mutta sitten katsoin alareunaan: "[...] ohje: Osmo Rauhala, Nokia"

Varmasti, jos lehti olisi esitellyt Juutalaiselta seurakunnalta saatua lammasreseptiä, siinä olisi ollut maininta, että lampaan ja kaiken muunkin mahdollisen pitää olla "kosher" ...
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.08.15 - klo:16:03
Eräänlaista piilomainontaa on tämäkin otsikointi ja uutisenkin kielenkäytrö...

Tieteen innovaatio: luomu-aurinkorasva levästä ja kalan limasta (http://www.hs.fi/tiede/a1438912629577)

... kun itse asian kuvauksesta selviää, että ko. keksintö ei ole missään tekemisissä luomun eli luomuviljelyn kanssa, ei edes luonnonmukaisen kalanviljelyn kanssa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.09.15 - klo:12:52
Tässä ET-lehden artikkelissa ...

Ravitsemustieteilijä Marja-Leena Ovaskainen: "Älä hylkää hyviä hiilihydraatteja" (http://www.etlehti.fi/artikkeli/koti_ruoka/ravitsemustieteilija_marja_leena_ovaskainen_ala_hylkaa_hyvia_hiilihydraatteja)

... on sitten väliotsikko (lihav. HJ) ...

Quote
Lähellä tuotettua ja luomua pöytään

Mutta hei! Itse tekstissä ei ole sitten sanaakaan luomusta. Olisiko toimittaja lisännyt tuon sanan ihan itse? Kysyinpä (sähköpostilla).

Toisaalta jo lähiruoankin (ja ympäristöasioiden) sotlkemisen ravintosuosituksiin olemme jo problematisoineet (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=730.0).


PS. 20.10.15: Vastausta kyselyyni ei ole tullut, eikä varmaan siis tulekaan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.10.15 - klo:08:13
Tamperelainen-lehti piilomainostaakin sitten oikein kunnolla:

”Elämässäni on ollut aikoja, jolloin on pitänyt oppia säästämään” (http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/328231-elamassani-on-ollut-aikoja-jolloin-on-pitanyt-oppia-saastamaan)

Se säästäminen on luomuruoan kohdalla sitten tätä:

Quote
– Elämässäni on ollut aikoja, jolloin on pitänyt oppia säästämään. Se on jäänyt vähän päälle, ja ostan vieläkin maanantaiaamuisin alennushintaista lihaa varastoon pakastimeen. Alennukset ovat silloin 30 tai 50 prosenttia ja usein päiväystäkin on vielä jäljellä. Kyllä siinä kummasti säästää.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 21.12.15 - klo:08:30
Tämä tapaus nyt täytyy kirjata. Toimittaja Radio Suomessa äsken kierteli joulukuusikauppaa katselemassa. Ja löysi jostain luomukuusien kauppiaan, jonka kanssa jutteli asiasta, ja antoi kyseiselle myyjälle mahdollisuuden puffata luomuideologiaa yleisemminkin muutaman lauseen ajan.

(Yleisesti: tuntuu, että luomu tulee näissä Radio Suomen aamujuonnoissa kumman usein esille, tämä ei suinkaan ollut ensimmäinnen kerta. Vai tuntuuko vaan, minusta, joka tunnetulla tavalla olen asialle "allerginen"?)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.12.15 - klo:19:44
Tämä Helsingin Uutisten tarina on tavallaaan vallan oivallinen esimerkki kokoelmaamme, varsinkin otsikkonsa puolesta:

Luomua ja spelttiä: Näin pizzeria tekee pesäeroa mättölättyyn (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/348802-luomua-ja-spelttia-nain-pizzeria-tekee-pesaeroa-mattolattyyn)

Mutta toisaalta emme välttämättä tiedä, etteikö kyseisellä pizzerialla olisi muutakin yritystä laadun parantamiseen. Ja etteikö se siinä olisi jopa onnistunut?

Mutta toisaalta ko. uutiseen liittyvä kysely "Paljonko olet valmis maksamaan pizzasta?" viittaa kyllä siihen, että ko. pizzapaikassa asiasta joutuu maksamaan "maltaita", kuten luomun yhteydessä aina. (Luomuraaka-aineiden kustannuksia hinnasta on luonnollisesti - vaikka se kokonaishinta ulos sanottaisiin - vaikea arvioida,)

Myöskin tuohon uutiseen liittyy - jo otsikossa - luomun mainostamisessa tavallaan väistämätön tavanomaisen ruoan halveksunta, johon jo vuosia sitten kiinnitimme huomiota (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=138).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Jarrumies on 31.12.15 - klo:01:55

Capitano maksaa tuolla http://www.alfonspizza.fi/ 16,50 €. Vaikuttaa kalliilta.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.03.16 - klo:03:50
Quote
Pauliina Damdimopoulou pyrkii itsekin välttämään haitallisia kemikaaleja. Hän suosii luomua ja karttaa muovia.

HS:n tiedepalstalla kuvateksti jutussa "Pauliina Damdimopoulou käy käsiksi neitseelliseen aiheeseen – hän alkaa tutkia kemikaalien vaikutusta naisten lisääntymisterveyteen (http://www.hs.fi/paivanlehti/04032016/a1456980844168)"

(Toksikologi, joka ei ole koskaan kuullut Bruce Amesista (http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ala_huoli_torjunta_aineista)? Taidanpa kysyä, onko hän kuullut. Tehty.)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 26.03.16 - klo:08:25
"Luomumunista voi tulla pulaa pääsiäisenä", otsikoi tänään Helsingin Sanomat.

Vrt. jokajouluinen pula luomukinkuista (http://hommaforum.org/index.php?board=3.0).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.04.16 - klo:04:37
Maaseudun Tulevaisuus kertoo:

Ruotsalainen haluaa ruotsalaista maitoa (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/ruotsalainen-haluaa-ruotsalaista-maitoa-1.142631)

Mutta miksi kuvana on luomumaitotölkkejä? Alkuperäisessä uutisessa (http://www.lantbruk.com/lantbruk/kvinnor-extra-noga-med-att-ha-svensk-mjolk-i-glaset) niitä ei ollut. Eikä mitään puhetta luomusta muutoinkaan.

Ja itse asiassa, jos ja kun tilanne on kutakuinkin sama Ruotsissa kuin täälläkin, luomumaidon tuottaminen vähentää ruotsalaisen maidon kokonaistuotantoa!

(Sama kuva luomumaitotölkeistä kummitteli jo tässäkin vanhassa MT:n uutisessa, yhtä huonoin perustein:

Yli 171 000 nimeä ruotsalaisen maidon puolesta (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/yli-171-000-nime%C3%A4-ruotsalaisen-maidon-puolesta-1.129497))

PS. Alkuperäisessä uutisessa viitattiin tähän "maitokruunukampanjaan" (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/ica-n-maitokampanja-tuotti-ruotsalaisille-3-000-euroa-per-tila-1.142642). Jos tuo lisätuki on ollut sidottuna tuotettuun tai myytyyn määrään, eikä hintaan, on siinä muuten annettu tukea sitten tavanomaiselle maidolle! Miten se tarkkaan ottaen oli toteutettu, ei tästä täysin selviä (http://www.ica.se/icas-egna-varor/aktuellt/100-miljoner-i-extra-ersattnig-till-mjolkbonder-genom-lrf-och-ica/), mutta tulkintani on, että vapaaehtoinen kruunu on annettu lisää pakkausta kohti (so. tölkkiä tai juustopakettia kohti). Tietysti, jos nämä "vissa mjölkförpackningar och ostar" ovat olleet luomua, niin sitten ei.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.04.16 - klo:06:59
Tämä ei toki ole uutta, vaan pikemminkin ihmettelen, että tätä yhä harrastetaan:

Quote
Näin teet itse herkullista leipäjuustoa | Kodin Kuvalehti
[...]
Ainekset: 4 l täysmaitoa (mielellään luomua). 1 rkl suolaa. 1 rkl juustonjuoksutinta . Mittaa maito ja suola isoon kattilaan [...]

Mitään selitystä ei reseptissä (http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/kokkaa/reseptit/nain_teet_itse_herkullista_leipajuustoa) tietenkään ole sille, miksi "mielellään".
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.05.16 - klo:06:38
Paitsi, että Hesari pääartikkelissaan ...

Ratsastusta, melontaa ja metsäretkiä – maatilamatkailu on nyt muutakin kuin lehmien rapsuttelua (https://www.hs.fi/matka/a1464314402311)

... tänään muistaa useamman kerran (kuvateksteineen 3 kertaa) kertoa, että kyse on luomutilasta, "kainaloartikkelissaan" se vielä mainostaa erästä luomujärjestöä. Mutta kyllä se tuotemainontakin on mukana:

Quote
RIIHILAHDESSA lihantuotanto ja matkailu ovat yhä tiiviimmin kytköksissä toisiinsa.

”Asiakkaat tahtovat ostaa meidän lihaa nähdessään, että täällä on eettisesti kaikki kunnossa. Monilla on se kuva, että tuotantoeläimet kasvavat pienessä kopissa – ja sitähän se paljon onkin. Sitten he tulevat tänne ja huomaavat, että oho, täällähän onkin eläimillä asiat tosi hyvin”, Jessica Aminoff sanoo.

Hän markkinoi tilan nautaa onnellisena lihana. Kesäaikaan sitä saa Bromarvin torilta ja muutoin tilauksesta.

Tilakauppa on harkinnassa. Samalla ihmiset voisivat tutustua lihan lähteisiin.

***

PS. "Off-topic", historian harrastajana: Riilahden taistelua (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Riilahden_meritaistelu) tuskin voi luonnehtia "kahakaksi" (https://fi.m.wiktionary.org/wiki/kahakka). Ellei sitten ruotsalaisisänmaallisesti yhä halua vähätellä venäläisten loistavaa, yllättävää voittoa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 03.09.16 - klo:13:06
Jopa tällaisessa uutisessa eli artikkelissa "Täyttä tarua syövästä" (http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001256604.html), Ilta-Sanomat 3.9.16, on siihen tietoon, että on virheväite, että luomu ja "superruoka" suojaisivat syövältä, saatu ujutettua tällainen piilomainos luomulle:

Quote
Ei-luomutuotteet on kuitenkin aiheellista pestä huolella mahdollisten torjunta-aineiden takia.

Näin toimittaja Lauri Seppälä haluaa meille kertoa, että luomutuotteet kuitenkin olisivat jotenkin turvallisempia. Vaikka faktat tietysti ovat:

- peseminen on täysin yhtä aiheellista (tai aiheetonta) luomu- ja tavanomaisten tuotteiden kohdalla
- "mahdolliset" mitättämät torjunta-ainejäämät eivät edes pesemisellä poistu! Vaikka kuinka "huolella" asian tekisi.

Mutta epäluuloa "ei-luomutuotteita" kohtaan on näin taas viritelty tai ylläpidetty. Ja samalla siis piilomainostettu vaihtoehtoa, eli luomua.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.09.16 - klo:06:41
Tällainenkin hyvin piilossa oleva piilomainonnan muoto on nyt bongattu (HS, Suvi Ahola):

Ehkä vegaanit vielä pelastavat koko maailman (http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1473474601322)

Quote
Tunnustan, että minulle juuri se on ollut suurin este lihan vähentämisessä.

Pidän ruuasta ja sen laittamisesta niin paljon, että pelkkien kasvisten käyttäminen on tuntunut kaventavan palettia liikaa. Tarjontaa on ollut vähän, etenkin kotimaista ja luonnonmukaista.

Vaan ei enää. Reko-toreilla asioin suoraan lähituottajien kanssa, ja kauppojen vihannestiskit ovat laajemmat kuin ikinä.
(lihav. HJ)

Jos Aholalle tuo luomu oli vain sivuasia, niin tuosta voi päätellä hänen käyneen kaupassa - vuosikymmeniä sitten!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.01.17 - klo:05:25
Kartutetaanpa vähän taas kokoelmaa. HS tänään:

Olisiko karjalanpiirakasta brändiksi Britanniassa? Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva sairaanhoitaja tarttui piirakkakaulimeen Lontoossa (http://www.hs.fi/paivanlehti/23012017/art-2000005053790.html)

Quote
Mutta miten käy piirakanteko urbaanissa Lontoossa? Onko ruisjauhoja ja muita raaka-aineita vaikea löytää?

”Ei mitään ongelmaa. Luomujauhoja saa tuosta lähikaupasta.”

Tuossa ei tietysti pysty sanomaan, oliko se lehti vai haastateltu.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.02.17 - klo:16:35
Auran Aalloilla on tässä oikeastaan innovatiivinen tapa piilomainostaa luomua (lhav. HJ):

Suomalaiset hurahtivat kasviksiin - skeptisyys lisääntyy eineksiä kohtaan (http://www.auranaallot.fi/uutiset/paikallinen/suomalaiset-hurahtivat-kasviksiin-skeptisyys-lisaantyy-eineksia-kohtaan)

Quote
Ruotsalaiset ovat kestävän kehityksen ja vastuullisen tuotannon edelläkävijämaa. He johtavat muita maita niin luomun ostamisessa, kestävän kehityksen mukaisten raaka-aineiden kuin paikallisen tuotannonkin suosimisessa. He ovat myös eniten muuttaneet ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan ja suhtautuvat viranomaisten ravitsemussuosituksiin muita maita kriittisemmin.

Tuossa kappaleessa esitetään luomun ostaminen ikäänkuin kapinallisena eleenä - vaikka Ruotsin viranomaiset eivät juuri muuta tee kuin sitä luomua suosita. Ja ottivat mukaan asian jopa ravitsemussuosituksiin!

Tai ainakin hyvin pitkälle sinne päin, hyvin lähelle (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=107.msg8192#msg8192). On tietysti mahdollista, ettei Auran Aaltojen toimittajakaan ihan tuota tarkoiittanut.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 08.03.17 - klo:10:57
PS. Onko näyttelijän ammatissa (http://matka.hs.fi/juttu/1135261582082) jotain, joka altistaa luomuhumpuukille? *)

[...]

*) Jälkimiete 18.12.2010 tästä: niin, näyttelijän ammatissa kyllä tottuu ajatukseen, että joku voi vakuuttavasti olla olevinaan jotain ... :)

Nyt on myös näyttelijä Elina Knihtilä ryhtynyt Eeva-lehdessä (http://www.eeva.fi/artikkeli/elina-knihtila-ruokaan-liittyvat-tarinat-kiehtovat) luomun mannekiiniksi.

Myös Amerikassa on huomattu, että Hollywood- tai muu tähteys saattaa altistaa tälle asialle. Tässä parikin artikkelia:

When Celebrity And Science Collide: Hollywood And The Anti-Biotechnology Food Movement (https://www.geneticliteracyproject.org/2017/03/02/celebrity-science-collide-hollywood-anti-biotechnology-food-movement/)

CFI Research: Does Celebrity Visibility On Issues Translate To Credibility? (https://www.geneticliteracyproject.org/2017/03/03/cfi-research-celebrity-visibility-issues-translate-credibility/)

Kun siellä ollaan, niin kyse on kovasti GMO-vastaisuudesta. Mutta saman kolikon kahdesta puolestahan on siinä kyse. Vaihtoehto tällä väellä on melko lailla aina luomu. Esimerkkinä vaikka tuossakin toisessa artikkelissa mainittu ja meilläkin kerrottu Neil Young (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=75.msg8736#msg8736).

Oman osansa kritiikistä saavat myös julkkiskokit. Olemmehan mekin heitä ja heidän suomalaisia kolleegoitaan arvostelleet, sijoitettuna sinne sun tänne täällä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.04.17 - klo:06:20
Hesarilla oli eilen iso juttu luomukosmetiikkayrittäjästä, joka on kyllä  tulkittavissa piilomainokseksi:

Anni Linnavirta kärsi iho-ongelmista kunnes löysi marjat ja päätti tehdä niistä bisnestä (http://www.hs.fi/elama/art-2000005161192.html)

Quote
Kosmetiikan luonnonmukaisuudesta kertovat erilaiset sertifikaatit. Niitä myöntävät riippumattomat mutta teollisuuden tarpeista syntyneet tahot. Sertifikaatit eroavat toisistaan muun muassa siinä, kuinka paljon synteettisiä aineita ne sallivat.

Vaikka samainen lehti kyllä pari vuotta kertonut tosiasiat, jotka eivät siitä ole muuttuneet:

Luonnonkosmetiikka on trendikästä – mutta miten se eroaa tavallisesta kosmetiikasta? (http://www.hs.fi/talous/art-2000002854199.html)

Quote
Luonnonkosmetiikka on trendikästä, mutta sen tehoa ja ekologisuutta on vaikea arvioida

(Maksumuurin takana, mutta tuo ingressin fakta nyt tässä riittää.)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.04.17 - klo:07:45
Helsingin Uutiset viime numerossaan onnistui yhdellä ruoka- ja ravintola-aukeamallaan mainitsemaan

- luomuruoan tuottajafirman
- luomupuutarhan
- luomuravintolan
- luomukaupan
- luomuruoan myyjäiset (osoite- ja aikataulutiedoin)

Ja kun eräs artikkeli oli tuon luomuravintolan kokkien uudesta keittokirjasta, jossa kuulemma esitellään myös heidän "filosofiaansa", niin ehkäpä mukana oli myös luomukeittokirja.

Mutta kyllä sitä Savossakin osataan. Saakohan tavanomainen ravintola helposti Savon Sanomiin itsestään jutun, jos se tekee jotain muutoksia tarjontaansa eli ruokalistaansa:

Ravintola Kummisetä liittyi luomuravintoloiden hakupalveluun (http://www.savonsanomat.fi/savo/Ravintola-Kummiset%C3%A4-liittyi-luomuravintoloiden-hakupalveluun/970169)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.05.17 - klo:05:52
Tämä tapaus nyt täytyy kirjata. Toimittaja Radio Suomessa äsken kierteli joulukuusikauppaa katselemassa. Ja löysi jostain luomukuusien kauppiaan, jonka kanssa jutteli asiasta, ja antoi kyseiselle myyjälle mahdollisuuden puffata luomuideologiaa yleisemminkin muutaman lauseen ajan.

(Yleisesti: tuntuu, että luomu tulee näissä Radio Suomen aamujuonnoissa kumman usein esille, tämä ei suinkaan ollut ensimmäinnen kerta. Vai tuntuuko vaan, minusta, joka tunnetulla tavalla olen asialle "allerginen"?)

Ei vain tunnu, ilmiö on olemassa.

Radio Suomessa oli edellispäivänä pieni uutisjuttu tämän  taloustoimittaja Seppo Konttisen kirjan päivityksestä kuusi vuotta myöhemmin:

20 syytä, miksi ruoka maksaa Suomessa liikaa (http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001721959.html)

Juonnossaan kyseinen tietty toimittaja oli itse osaltaan huolestunut siitä, että onko hänellä jatkossa varaa luomuruokaan. Jota hän ilmoitti haluavansa ei niinkään terveellisyyden (josta ilmoitti olevansa epävarma) kuin maun takia.

Jonka asian kytkeminen tuohon kaupan keskusliikkeiden oligopolia koskevaan uutiseen ja asiaan oli kyllä hyvin väkisin tehtyä. Eli juuri sellaista "uskontunnustusta" ja piilomainontaa, jota Yleisradiossa ei pitäisi olla.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.05.17 - klo:06:37
Kun tämä samainen tietty toimittaja Radio Suomessa tänään koskette!i juonnossaan tätä uutista ...

Porkkanafanin piina: Kotimainen porkkana on loppu, uusi sato vasta tulossa (http://yle.fi/uutiset/3-9626323)

... hän moneen kertaan valitteli erityisesti luomuporkkanoiden loppumista. Vaikka, kuten voitte itse nähdä, siitä asiasta tuo varsinainen uutinen ei sano mitään.

Tosin hän siinä joutui kertomaan sen luomulle vähän epäedullisenkin asian, että nämä molemmat ilmiöt koskivat erityisesti luomuporkkanaa:

Quote
Viime vuonna sato ei ollut kovin hyvä ja se, mitä maasta saatiin ylös, ei enää tässä vaiheessa vuotta ole myytäväksi kelpaavaa.

Minun lisäykseni tähän. Voi olla, että kylmä kevät aiheuttaa sen, ettei tilanne juuri luomuporkkanoiden osalta niin nopeasti paraneekaan, tieto täältä (http://luomuinstituutti.fi/luomulajiketutkimusta-tarvitaan/):

Quote
Luomuviljelyssä kasveilla on usein niukkuutta typestä ja fosforista kasvukauden kuluessa varsinkin silloin, kun maan kylmyys tai kuivuus rajoittaa hajottajaeliöstön toimintaa.

Paitsi tuonnin avulla. Jota ratkaisua kuitenkaan ko. toimittaja ei oikein hyväksynyt, vaan hehkutti myös kotimaisen porkkanan erityisen hyvää makua.

PS. Mutta tässä tällainenkin tieto. Kun vaimo kävi äsken kaupassa, kaikki muut porkkanat olivat lopussa, paitsi luomuporkkanat?!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Matti Pekkarinen on 23.05.17 - klo:10:01
Ruokaturvan kannalta on hyvä asia, että kaupasta ei ruoka lopu :)
Kansa syö nyt kynsiä, ja tulee niitten jälkeen ostamaan ne vaimosi näkemät luomuporkkanat.

http://mattipekkarinen.net/korokelaidaton.htm
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.06.17 - klo:02:34
Suunnattomasti on nyt luomuväki kohunnut maailmalla ja yrittänyt ottaa irti siitä, että USAn presidentin puoliso Michelle on nyt päättänyt laittaa Valkoisen talon puistoon puutarhan ja suosia siellä luomua.

Vastaavaa, mutta negatiivista piilomainontaa on yritetty nyt levittämällä valeuutista, väitettä, että Melania Trump olisi kieltänyt Monsanton muuntogeenisten tuotteiden käytön Valkoisessa talossa:

Fake news alert: Melania Trump did not ban Monsanto products, GMOs from White House (https://geneticliteracyproject.org/2017/06/06/fake-news-alert-melania-trump-not-ban-monsanto-products-gmos-white-house/)

Suomeen asti tuo väite ei ole vielä tullut, vaikka yleensä nuo tarinat aika nopsaan tänne tulevat. Ja hyvin hitaasti pois kuluvat, vrt. vastaavanlainen väite ja tarina Monsanton omasta ruokalasta (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=75.msg4118#msg4118).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 29.06.17 - klo:05:42
Tällainen tuhkimotarina:

MINNA TURUNEN LAIHTUI 19 KILOA: LUOMURAVINTO PARANSI MINUT! (https://www.seiska.fi/Uutiset/Minna-Turunen-laihtui-19-kiloa-Luomuravinto-paransi-minut/1122136)

Quote
– Uskon vahvasti luomuun. Olen elävä esimerkki siitä, miten ravinnolla voi parantaa. Kun katson peiliin ja vertaan näkyä vaikkapa siihen, mitä se oli vuosi sitten, ero on valtava. Painoni on pudonnut 19 kiloa viime syksystä, Minna kertoi.

Minnan muodonmuutoksen valmistuttua lopputulos oli suorastaan tyrmäävä. Minnaa ei enää tunnistanut samaksi naiseksi, joka aamulla saapui Ruohonjuureen hamstraamaan luomutuotteita. Kadulla kulkiessa vastaan ei tule enää yhtään miestä, joka ei loisi Minnaan pitkää ja uteliasta katsetta.

PS. Kampaajalla (js kosmetogillakin) lienee jotain osuuutta tuohon muodonmuutokseen - mutta se on täytynyt olla luomukampaaja!  ;D
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.07.17 - klo:13:37
Luomua, luomua ja luomua:

Kesäretkellä lähinaapuriin voi hörppiä kahvit vanhassa navetassa (http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/540189-kesaretkella-lahinaapuriin-voi-horppia-kahvit-vanhassa-navetassa)

Mikä siinä  sitten syynä onkaan, nämä ilmaisjakelulehdet (ketju?) näyttävät kovasti harrastavan tätä luomun piilomainontaa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.07.17 - klo:06:20
Kyllä varmasti sana kiirii, jos Raumalainen, netinkin kautta, osallistuu sen levittämiseen:

https://ls24.fi/raumalainen/pellolta-ampariin-ja-edelleen-pakkaseen-kesan-paras-mansikkasesonki-on-kaynnissa-juuri-nyt

Quote
Sana luomutilasta on kiirinyt yrittäjien mukaan hyvin myös kotikunnan rajojen ulkopuolelle.
– Luomu on todellakin valttikorttimme. Moni kertoo, ettei pysty syömään mitään muuta mansikkaa kuin luomua, Naperoinen sanoo.
– Vaikka edelleen saamme kuulla myös niitä kommentteja, että ”tiedätkö, miten paljon halvemmalla saisin tavallista mansikkaa”.

Tuosta teoriasta, että joku sietäisi vain luomumansikkaa, ei tietääkseni vieläkään ole mitään tieteellistä koetta tehty. Mutta totta varmasti on, että niin "moni kertoo". Niinkuin oli totta vastaava väite luomumaidostakin, kunnes se tieteellisellä kokeella osoitettiin iluusioksi. Tai auttoiko se edes: luultavasti yhä "moni kertoo" niin?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.07.17 - klo:05:32
Nämä "monet" tai "jotkut" jatkavat myynninedistämistyötään myös Me Naisissa:

Voiko mansikoita ja herneitä syödä mielin määrin? Ravitsemusterapeutti vastaa (http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/voiko-mansikoita-ja-herneita-syoda-mielin-maarin-ravitsemusterapeutti-vastaa)

Quote
Jos jäämät mietityttävät silti, vaihtoehtona on syödä luomumansikkaa.

Kauppisen mukaan kuka vain voi saada mansikoista oireita, jos niiden kasvukauden aikana on käytetty kasvinsuojeluaineita.

– Mitä olen ihmisiltä kuullut, joillekin on tullut kasvinsuojeluaineista vatsavaivaa tai pahaa oloa. Kyllä sen yleensä huomaa. Jos asia huolettaa, voi ostaa luomua tai kysyä myyjältä, mitä aineita viljelyssä on käytetty.

Sama kysymys kuin edellä: onko "sitä" koskaan huomattu sokkotestissä? Melkoisella varmuudella ei, koska käsittääkseni tuollainen pahoinvointi edellyttäisi sellaisia määriä, että kasvinsuojeluaineita täytyisi suurinpiirtein juoda pullon suusta. Näistä määristä ei huono olo yksinkertaisesti voi tulla:

Quote
Ylen jutun mukaan kotimaista mansikoista löytyy kasvinsuojeluaineiden jäämiä selvästi useammin kuin kotimaisista vihanneksista yleensä. Kasvinsuojeluaineiden haittoja tutkivan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin asiantuntija kommentoi Ylelle näin:

– Testit ovat laajat ja vaatimukset ovat niin tiukat, että jos ollaan raja-arvojen alapuolella, niin (mansikan syöminen) ei ole haitallista, sanoo ylitarkastaja Sirpa Luomahaara.

Asenteissaan vähän "raittiimpi" luomuväki sentään tyytyy varoitelemaan näiden jäämien haitoista  myöhemmin elämässä, että aiheuttavat syöpää tms.

Kun Tukesin asiantuntijalta ei saatu ihan haluttua vastausta, täytyi vedota tähän amerikkalaiseen aktivistijärjestöön:

Quote
Moni miettii myös mansikoihin ruiskutettuja rikkakasvien torjuntavalmisteita, homeen- ja tuholaistorjunta-aineita. Environmental Working Group on listannut mansikan 12 vaarallisimman hedelmän, vihanneksen ja juureksen listalle.

Jonka järjestön erään varoittelun (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=243) olemme jo täällä tuoneet esillekin.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 10.09.17 - klo:08:26
Tällaisella hiukan salakavalalla tavalla piiloviestitään luomun hyvistä ominaisuuksista ...

Maitohylly sen osoittaa: Kaikilla ei ole varaa miettiä, onko ruoka terveellistä (http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005360843.html)

Quote
Toiset syövät luomua ja toiset metsästävät oransseja alennuslappuja.
(lihav. HJ)

Vaikka tuossa tutkimuksessa ei ymmärtääkseni ollut väitettä luomuruoan terveellisyydestä, vaan ainoastaan tästä:

Quote
Raijaksen mielestä tulisikin pohtia, johtaako vähävaraisuus siihen, että ihminen joutuu syömään paremmin toimeentulevia vähemmän ja halvinta mahdollista ruokaa samalla tinkien ruoan ravitsemuksellista tasosta.

– Jos hinta ja erityisesti ”oranssit alennuslaput” määräävät elintarvikevalintoja, jää syömisen terveellisyys ja vastuulliset valinnat varmasti taka-alalle, Raijas kirjoittaa.

Ruokailutottumukset ovatkin Niemen mukaan yksi piirre, joka erottaa hyvätuloisen huonotuloisesta.

– Pienituloiset ostavat herkemmin energiatiheitä ja ravintoarvoiltaan köyhiä ruokia, koska ne ovat monesti halvempia kuin terveelliset elintarvikkeet. Vihannekset, hedelmät ja täysjyvätuotteet saattavat siten korvautua esimerkiksi pastalla, ranskanperunoilla ja pakastepizzalla.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 03.12.17 - klo:07:40

Joulukuun Yhteishyvä 2017 taitaa vaatia sitä sanontatavan rastia seinään.

Koko paksussa numerossa ei mainittu luomua kertaakaan. Ei mainoksissakaan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.12.17 - klo:04:36
Hyvin törkeä esimerkki tänään Hesarissa, Lauantailiitteessä. Otsikolla "Retkelle ruuan juurille" 4  uusmaalaisen luomutilan esittely, tarkkoine yhteystietoineen.

Lapsista puhutaan jutussa kovasti (tonttuja ym.), eräs biodynaaminenkin tila on joukossa, ingressi tällainen:

Quote
Kun hankkii nouluaterian ainekset suoraan tuottajalta, pääsee ruoankin suhteen pintaa syvemmälle. Uudeltamaalta löytyy useita maatiloja, joissa voi tutustua ruoan alkuperään ja nauttia joulutunnelmasta.

Niin löytyisi, mutta ne eivät kyllä ole nuo tuollaiset  tilat, joista valtaosa helsinkiläisten jouluruuasta on peräisin. Mutta kummasti juuri ne olivat valikoituneet esittelyyn. Toimittaja ei todellakaan ollut päässyt asiassa pintaa syvemmälle, vaan  napsahtanut keinotekoisen vanhanaikaiseksi rakennettujen maatila- ja puotimiljöiden lumoihin (useita valokuvia niistä).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.12.17 - klo:23:27

Tuo mainittu HS-artikkeli oli hetken piilossa maksumuurin takana, mutta eihän sellainen mainoksen, piilomainoksenkaan kohdalla käy. Niinpä Hesari laittoi sen kunnolla nettiin esille:

Retki suoramyyntitilalle tarjoaa aterian aineksia ja virittää joulutunnelmaan (https://www.hs.fi/paivanlehti/09122017/art-2000005482726.html)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.18 - klo:04:44
Ihan kiva human interest -artikkeli, joka kertoo maailman muuttumisesta sukupuolirooleissa ...

Tiina toteutti unelmansa: ”Jos ei osata, niin opetellaan” (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/suomalainen-maaseutu/artikkeli-1.222574)

... mutta miksi ihmeessä tämäkin on luomutila:

Quote
Samalla kun Tiina muutti takaisin lapsuuden kotiinsa, hän aloitti pehmeän laskeutumisen kohti luomutilan isännyyttä.
[...]
Tiinan tila on ollut luomussa sekä peltojen että karjan osalta jo vuodesta 1990 lähtien. Lihakarjaroduksi on valikoitunut Limousine.

Vai olisiko tuo vain sattuma? No, ehkäpä.

Mutta joka tapauksessa verraten harvinaisesta esimerkistä on kyse: v. 2016 luomutiloja oli vähän yli 4400, joista n. 1000 oli eläintiloja. Jos Suomessa on n. 50 000 tilaa, tuo tapaus oli löydetty 2% joukosta.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.18 - klo:07:30
Radio Suomessa se tietty juontaja iski taas. Puhe oli (pääkaupunkiseudun uusista) hotelleista, ja esitettiin kysymys, millä perusteella ihmiset yleensä hotellinsa valitsevat. Juontaja aloitti oman mallivastauksensa aamiaisesta:

"Luomumuna, ..."
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 21.03.18 - klo:07:09
Vaikea sanoa, piilomainostaako tässä YLE vai nämä kuninkaallisjulkikkset:

Prinssi Harry ja Meghan paljastivat tulevan hääkakun: luomua ja sitruunaa perinteiden sijaan (https://yle.fi/uutiset/3-10125670)


PS. 31.3.18: Vaikkei juuri sitä tuossa suoranaisesti mainosteta, niin muistaa täytyy, että Harryn velipojalla Charlesilla on valtava luomufirma.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 31.03.18 - klo:04:35
Artikkeli on kertovinaan eläinten olosuhteista ...

Tässä kanalassa ei tanssita isännän ja emännän pillin mukaan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.229985)

.... mutta luomun piilomainontaa se on:

Quote
Ruokinnassa ja kanojen tuntemisessa piilee homman ydin. ”Kaikki, mitä syötät kanalle, päätyy munaan”, Juha Kuorttinen muistuttaa.

Juuri tästä syntyy hänen mukaansa luomumunien ero muihin kananmuniin. ”Monelle on hepreaa, mikä mikäkin kana nykyään on. Luomukana syö ihan eri tavalla kuin muut. Sille ei anneta mitään keinotekoista.”

Kuorttisen tytär Kaisa Rautakannel vertaa ruokintaa siihen, syökö ihminen tuoretta kalaa vai teollisesti valmistettua kalapuikkoa. ”Lähtökohtana on mahdollisimman puhdas ja aito ravinto.”

Vaativa ruokinta maksaa. Kun kanat lisäksi munivat hieman vähemmän kuin muussa tuotannossa, kustannukset ovat korkeammat.

Vaikutelma siis annetaan, että siinä, että kanoja ruokitaan ilman keinolannoitteita tuotettuja rehuja käyttäen, olisi jotain järkeä. Että se olisi hyvä peruste ja hyvä syy kolminkertaisen hinnan maksamiselle, sinä kuluttaja. Tai että järkevää olisi edullisen geenimuunnellun soijan välttely? Ainahan se geeni saattaa pompsahtaa siitä kananmunasta esiin? Tulla sinuun?

Erityisen typerä on muuten tuo kalapuikkovertaus: tuore kala varmaan saattaa maistua paremmalta, mutta kalapuikko ei varmasti ole likaista ja takuulla on valmistettu ihan aidosta kalasta (vaikka sitä kalaa olisi siinä aika vähänkin). Kalapuikkojen valmistajana protestoisin tuota artikkelia MT:lle.

Eli ihmissyöjällä ei olisi mitään syytä vaatia vain tuoretta kalaa syöneitä laitettavaksi pataan.  ;D

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.04.18 - klo:05:29
Kotiliesi piilomainostaa...

Nopeat sämpylät, jotka onnistuvat varmasti – ilman vaivausta, hiivaa tai hapanjuurta (https://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/nopeat-sampylat-jotka-onnistuvat-varmasti-ilman-vaivausta-ilman-hiivaa-tai-hapanjuurta/)

(Yläotsikkona oli myös käytetty tätä: "Avainsana: Onneks on luomua")

... teeskennellen, ettei piilomainosta, ettei siitä oikeastaan ole lainkaan kyse:

Quote
Tuusulalaisen Merja Kosken toinessa kirjassa, Onneks On Luomua, on helppoja reseptejä, elämänmakuisia tuottajatarinoita ja asiantuntijakommentteja luomusta ja luomuviljelystä. Kirja julkaistiin syksyllä 2017.

Kirja toimii hyvänä perusoppaana kaikille kotikokeille. Se ei tyrkytä luomua, vaan kertoo selkeästi, mitä luomuruoka on Suomessa ja mihin asioihin kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota, kun hän valitsee ruoka-aineita kaupassa.

Suomessa luomun parissa työskentelee tuhansia tilallisia. Kosken kirja vie helppojen ruokaohjeiden kautta tutustumismatkalle suomalaisten luomutilallisten pihoille, pelloille ja keittiöihin. Kirja on hatunnosto suomalaisille lähi-, pien- ja luomuruoan tuottajille

Vai ei kirja tuolla otsikolla (ja sisällöllä) tyrkytä luomua!

Enää puuttui se, että Kotiliesi olisi kertonut Merja Kosken "havainnosta", ettei luomutuote tule yhtään kallimmaksi (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=66.msg10656#msg10656).

PS. Radiossa se tietty juontaja äsken kertoi, että nyt alkoi nuukuusviikko. Olisi voinut lisätä, että syksymmällä, silloin on se luomuviikko.  ;)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.04.18 - klo:07:21
Ja näin nämä huippukokitkin jatkavat tätä toimintaansa:

Kestävä kehitys tuo Michelin-kokit yhteen - kokkausta ja keskustelua kestävästä tulevaisuudesta (https://aromilehti.fi/artikkelit/kestava-kehitys-tuo-michelin-kokit-yhteen-kokkausta-ja-keskustelua-kestavasta-tulevaisuudesta/)

Quote
Pariskunta kutsuu taas Michelin-kokit koolle ja 6. toukokuuta Askin sisarravintolassa Jordissa vietetään ainutlaatuista iltaa. Vierailevina keittiömestareina ovat muun muassa René Mammen Aarhusin Substansista, Paul Ivic Wienin Tianista, Toni Kostian Helsingin Grönistä ja Sayan Isaksson Tukholman Esperantosta.

- Tällä kertaa teemana on kestävä kehitys. Syventääksemme teemaa järjestämme seuraavana päivänä vielä paneelikeskustelun, jossa pohditaan nykyistä ja tulevaa elämäntapaa, ravitsemusta, luomua ja biodynaamista viljelyä, Stenman-Langhoff sanoo.

Kun noita huippukokkkejs tuskin voi mitenkään pitää aiheen asiantuntijoina, eikä työ huippuravintolassa siitä asiasta juuri lisäkokemusta anna, niin piilomainonnastahan tuossa on kyse. (Mahtaako lihavuustutkija Aila Rissanenkaan tuota asiantuntemusta keskustelussa olennaisesti lisätä?)

Tuohon keskusteluun ei muuten sitten yhdistyksemme kutsumattomana vieraanakaan osallistu, en ainakaan minä. Syy siihen löytyy tuosta uutisesta, ihan numeroina ilmaistuna.  ;D
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 15.06.18 - klo:04:22
Maaseudun Tulevaisuus (kuten moni muukin media) osallistuu kiltisti näihin Pro Luomun myynninedistämistalkoisiin:

Luomumansikat viedään käsistä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.254447)

Hiukan asiantynkää on piilomainokseen saatu:

Quote
Kaikesta Suomessa tuotetusta mansikasta luomun osuus on vain 2,5 prosenttia. Alhaisen osuuden arvellaan johtuvan luomuviljelyn haasteellisuudesta.

Siitä ei sitten tuossa puhetta ollutkaan, miten tuota "käsistä viemistä" rajoittaa, ja pitää tuon prosentin noin alhaisena, ihmisten ilmeinen haluttomuus maksaa käytännössä samasta tavarasta melkein kaksinkertaista hintaa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=66.msg8761#msg8761) ja/tai lähteä sitä vasiten omalla autolla hakemaan, tämän kalliimman hinnan maksaakseen.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.07.18 - klo:05:22
Kun minä Helsingistä tullut toimittaja teen näin, tehkää te landepaukutkin perässä (Etelä-Saimaa):

Kolumni: On hienoa hifistellä vaikka paikallisilla ruuilla ja juomilla (https://esaimaa.fi/mielipide/kolumnit/ff489716-c2ce-4300-89c3-e016dbcd3c79)

Quote
Hänen mukaansa erityisesti nuoret aikuiset ovat tänä päivänä todella valveutuneita oluen juojia ja hakevat erilaisia, ja erikoisia makuja sekä tuotteita. Malliesimerkkinä nuorten aikuisten ihmisryhmästä voin todeta, että niin tosiaan teemme. Ilmiö ei myöskään rajoitu pelkästään olueen. Uskon, että lähituotetut, paikalliset tuotteet, kuten myös luomu, kiinnostavat nykyajan nuorisoa yhä enemmän ja enemmän.
(lihav. HJ)

Luomualkoholin "valveutuneisuudesta" meillä on tietysti myös jo tämä toinen ketju (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=610.msg4519#msg4519).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.09.18 - klo:05:59
Vaikea sanoa, piilomainostaako tässä YLE vai nämä kuninkaallisjulkikkset:

Prinssi Harry ja Meghan paljastivat tulevan hääkakun: luomua ja sitruunaa perinteiden sijaan (https://yle.fi/uutiset/3-10125670)


PS. 31.3.18: Vaikkei juuri sitä tuossa suoranaisesti mainosteta, niin muistaa täytyy, että Harryn velipojalla Charlesilla on valtava luomufirma.

Vaan minulla saattoi tuossa olla jo vanhentunutta tietoa, jos Seura-lehteen on uskominen:

Seura spekuloi: Tuleeko epäsuositusta prinssi Charlesista koskaan kuningasta? (https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/ihmiset/seura-onko-epasuosittu-prinssi-charles-prinssi-ikuisesti/)

Quote
Ensinnäkin Charles on joutunut kyräilyjen kohteeksi epäonnisten liiketoimiensa vuoksi. Yksi esimerkki prinssin bisneksistä on viisi vuotta sitten suljettu Duchy Home Farm, joka erikoistui biodynaamiseen viljelyyn. Tappiollinen maatila tuotti BBC:n mukaan muotopuolia ja kalliita vihanneksia, joita ei miltään muilta tiloilta olisi otettu myyntiin.
(lihav. HJ)

Tästä Wikipedia-artikkelista saa kyllä sen käsityksen, että tila olisi yhä olemassa, vaikka jotain v. 2013 tapahtuikin:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duchy_Home_Farm

Ja että Charlesin muutkin luomubisnekset pyörisivät edelleen, ja tuottaisivat voittoakin.


PS. Itsestään selvää lienee, ettei tuo Seuran teksti suinkaan ole piilomainontaa.

Uusi tieto tuossa oli, että niin hurahtanut asiaan Charles on, että vielä biodynaamistakin. God Save the Queen!:

Mutta tulee kyllä mieleen nämä eräät aateliset kartanonomistajat Suomessakin: mikä ihmeen sukurasitus heitä huuhaata kohti ajaa?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.09.18 - klo:07:26
Tällainen tapaus:

Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää (https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005829658.html)

Mutta kun kyseinen tila sattui olemaan (lihav. HJ) ...

Quote
Lämmin kesä ja syksy toivat Nuuksion kansallispuiston laidalla sijaitsevalle Ali-Takkulan tilalle hankalan pysäköintivitsauksen, kalliin puhelinrumban ja seisahduksia luomutilan töihin.

... niin sehän antoi Hesarille hyvän verukkeen kertoa myönteisiä luomusta. Tekstissä, sivulauseissa, ja myös kuvateksteissä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.18 - klo:06:46
Tämä tyyli on jo muualla käynyt harvinaiseksi, mutta Kansan Uutiset harrastaa sitä vielä.

TAKAISIN PERUSASIOIDEN ÄÄRELLE: MAKARONILAATIKKO UUDELLA KIERTEELLÄ (https://blogit.kansanuutiset.fi/lahioruokaa/takaisin-perusasioiden-aarelle-makaronilaatikko-uudella-kierteella/)

Ote ainesosalistasta:

Quote
1 l luomu-täysmaitoa

3 luomumunaa
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 03.10.18 - klo:07:09

Joulukuun Yhteishyvä 2017 taitaa vaatia sitä sanontatavan rastia seinään.

Koko paksussa numerossa ei mainittu luomua kertaakaan. Ei mainoksissakaan.

Kyllä uusi numero 5/2018 taitaisi vaatia melkein saman.

Tosin numerossa oli kaksi isoa luomumainosta. Mutta sehän oikeastaan on ihan OK.

Toisessa mainoksessa kerrottiin, että HOK/Elanto on Suomen suurin luomumyyjä. Mutta senhän jo tiesimmekin. Ja olemme jo kyseenalaistaneetkin sen,  onko se luomulle tai HOK/Elannolle edes kovin mairitteleva tosiasia (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=869.msg8081#msg8081).

Mutta näin siis aiempi aika massiivinen luomulla "pommitus" näyttää sielläkin vähän laantuneen.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.18 - klo:07:45
Melko selvä esimerkki otsikon ilmiöstä:

Strömsöstä tuttu puutarhuri neuvoo, kuinka katat näyttävän pöydän – katso upeat kuvat! (https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/711092-stromsosta-tuttu-puutarhuri-neuvoo-kuinka-katat-nayttavan-poydan-katso-upeat-kuvat)

Quote
Kauniin kattauksen lisäksi Gustav Söderström on tarkka siitä, että tarjolla oleva ruoka on lähi- ja luomuruokaa. Hän kertoo etenkin turisteja kiinnostavan ruoan alkuperän, jonka isäntä ilomielin kertoo. Hänen veikkauksensa on, että tulevaisuudessa ruoan alkuperä on ykköskriteeri kuluttajien ruokaostoksissa.

– Tulemme Suomessa tässä ehkä hieman jäljessä monia muita maita, mikä näkyy tarjonnan vähäisyytenä ja suhteellisen korkeina hintoina. Turistit ovat selvästi valmiimpia maksamaan lähi- ja luomuruoasta kuin suomalaiset.

Tarjonnasta hän on erittäin hyvin perillä siksikin, koska pyörittää majatalossaan myös Reko-lähiruokarengasta. Haastattelun aikanakin paikalla poikkeaa kotikunnan biodynaamisen viljelytilan isäntä tuomassa tuotteitaan myyntiin.

– Kun raaka-aineet ovat näin hyviä, ei niiden makua edes raaski peittää. Sitä turistit aina kiittelevät, että pääsevät syömään puhtaita suomalaisia makuja.

Mitä tuohon nyt sanoisi? Strömsössä varmaan luomuhinnatkin ovat laskussa, koska siellä varmaan luomusadotkin ylittävät tavanomaisen tason? Kuitenkin tuossa kiitellään turisteja, jotka ovat valmiimpia maksamaan [enemmän].

Ja siinä hän pääsee kertomaan, että (luomuun liittyvä) puhtaus (ja biodynaamisuus?) joltain maistuisivat (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=549.msg7832#msg7832). Eli kannattaa maksaa?!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.18 - klo:10:42
Onko tämä vain normaalia uutisointia:

Sieviläinen lammastila palkittiin vuoden luomuyrityksenä (https://yle.fi/uutiset/3-10511464)

Ei, tuollaisen aika turhanaikaisen, ja oikeastaan yhdistyksen sisäisen kilpailun raportointi on lähinnä luonteeltaan piilomainontaa.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 02.01.19 - klo:07:24
Tässä ei nyt ole mitään kovin erikoista, mutta pannaanpa merkille, että Iltalehtikin tätä jatkaa:

Uusi, puhtaampi vuosi ja kevyempi minä: viisi helppoa lisäystä arkirutiineihin (https://www.iltalehti.fi/hyvaolo/a/42808276-e76f-4479-8c2d-65cf64f3446b)

Quote
Syö värikästä luomua

Kohtele kehoasi lempeästi ja anna sille värikästä, kasvispitoista luomuruokaa. Kun vaihdat ruokasi luomuun, vähennät kehosi myrkkykuormaa. Kasvisruoka on myös helppo keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

Jokaiselle jotakin? Ehkä osa lehden lukijoista haluaa lukea kehon myrkkykuorman vähentämisestä ja detoxista (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=756.0)?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.03.19 - klo:05:04
HS:n torstailiitteessä oli kyllä ihan reilu maksettu S-marketin mainos, jossa luki isoin kirjaimin: luomubanaania, luomuviiliä ...

Mutta kun se jatkui kiemurtelevana nauhana seuraavilla sivuilla tekstin keskellä, sitä voi pitää piilomainoksena. Puuttui merkintä: ilmoitus.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 13.04.19 - klo:06:02
Vaikuttaa aluksi melko asialliselta ja selostavalta artikkelilta ...

Ekoa vai ei? Osta ainakin nämä kauneustuotteet luomuna (https://www.iltalehti.fi/kauneudeksi/a/b54dffa3-b46c-4648-893f-be607c7110a4)

... mutta sitten tässä haastatelulaunnossaan sekin repäisee, ja kertoo puoltonsa:

Quote
– Luomutuotteet ovat pääosin varmasti tosi hyviä, mutta luomutarra purkin kyljessä saattaa olla merkityksetön, toteaa ihotautilääkäri ja Curology-ihonhoitovalmennuksen perustaja David Lortscher.

– Ajatuskin siitä, että laittaisin iholleni tuholaismyrkkyjä, on inhottava, joten luomuksi merkitty puhdistustuote tai kosteusvoide totta kai houkuttelee. Mutta jos tuotteen raaka-aineen lähde ei ole pohjimmiltaan luomu, tuote saattaa silloin sisältää esimerkiksi torjunta-aineiden jäämiä tai muita kemikaaleja, Lortscher toteaa.

Vaikka tietysti jäämät noissa tuotteissa ovat vielä minimaalistakin minimaalisempia. Mutta ihotautilääkäri käyttääkin tieteellistä käsitettä "inhottava", jossa määrät mitataan toisella tavalla.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 11.08.19 - klo:05:17
Tämä on sillä rajoilla. Tämä (Glorian?) nettilehti tarjoaa kyllä kaikille mahdollisuuden sinne reseptejään antaa, joten mikseipä "Luomua. Ilman muuta." -hanke olisi sitä hyväksikäyttänyt:

https://www.soppa365.fi/users/luomua-ilman-muuta

Sinänsä voi naureskella, ettei tähänkään ongelmaan ole luomusta monta kertaa apua {luomupannukakkureseptistä)...

Quote
Koulupäivän jälkeen kotona odottaa monta nälkäistä suuta. Myös ruoan on arkena valmistuttava nopeasti ja helposti sekä maistuttava koko perheelle. Kasviksilla täytetty luomupannukakkurulla onnistuu vähällä vaivalla keittiön perusraaka-aineista.

... kun tietää, miten vähän (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg14660#msg1466)  senkään ainesosia Suomessa luomuna kuluttajille tuotetaan. Keskimääräinen perhe voisi tuota reseptiä käyttää kerran (korkeintaan pari kertaa) vuodessa. Koulupäiviä on paljon enemmän.  ;D
 
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.08.19 - klo:07:36
Radio Suomessa äsken hyvin härski tapaus piilomainonnasta.

Jostain otettiin esille lähiruoka, ja sitten mentiin haastattelemaan luomuosuuskunta Oman Maan Jukka Lassilaa. Jonka annettiin puhua pitkät paminat tuotteittensa puolesta.

Sitten tuli musiikkia ja uutiset, mutta luvattiin, että seuraavaksi haastatellaan Olli Repoa, joka kertoo Kaupunkilaisten omasta pellosta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg11551;topicseen#msg11551)!
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.08.19 - klo:02:34
Tuo mainospläjäys tuli sitten nettiinkin:

Lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa, silti vain murto-osa sitoutuu jäseniksi – tuusulalainen luomuviljelijä haluaa yhteisöllisyyttä ja viljelyä ympäristön ehdoilla (https://yle.fi/uutiset/3-10925008)

Varmasti linssilude ja/tai mikrofonimuurahainen Lassila on tuosta hyvin tyytyväinen. Vastaava vaikkapa kaupallisessa paikallisradiossa olisi todennäköisesti maksanut.

Kuulin tai ymmärsin vähän väärin kun sanoin, että Olli Repo edusti Kaupunkilaisten omaa peltoa. Hän näyttääkin edustavan uusmaalaista viljelijäporukkaa. Täysin väärässä en ollut, luomuviljelijöitä näyttävät hekin olevan. Varmasti ovat yhtä tyytyväisiä kuin Lassilakin. Olli Repo kyllä jatkaa yhä tuossa biodynaamisessa kaupunkiviljelyhankkeessakin.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.08.19 - klo:13:55
Tämä on kertakaikkiaan "verissä" Hesarin toimittajilla, ja kyllä muuallakin. Että täytyy valita esimerkkitapaus tästä aika pienestä joukosta (lihav. HJ):

Rukiin ennätyssato kattaa vihdoin kotimaisen kulutuksen: sato suurempi kuin 30 vuoteen (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006209522.html)

Quote
Täältä tulee suomalaisten kansallisruoka ruisleipä. Sen raaka-aineesta rukiista on tänä vuonna tulossa ennätyssato: Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi sadon olevan 140 miljoonaa kiloa, enemmän kuin kertaakaan lähes 30 vuoteen.

Quote
Ristilä korjasi ruista perinnetalkoissa Takalan luomutilalla Virolahden Klamilassa. Isäntä Lauri Takala viljelee maatiaisruis Hermannia, rekisteröityä alkuperäiskasvia ja muita maatiaiskasveja kuten ryvässipulia, jota hän toimittaa Michelin-ravintoloille Helsinkiin.

Vuonna 2014 jolloin luomurukiin viljelyala oli sama kuin 2019, luomuruista saatiin n. 9 miljoonaa kiloa. Jos tänä vuonna saadaan yhtä paljon on se 6,4% kaikesta. Mutta mitenkään edustava tapaus uutisen pääaiheen kannalta ei ole kyseessä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.08.19 - klo:07:42
Tässäkin YLE oli jostain kaivanut esille luomuviljelijän:

Kuluttajat haluavat aiempaa pienempiä kasviksia – viljelijä säätelee kaalin kokoa jo pellossa (https://yle.fi/uutiset/3-10943860)

Quote
Vauhkosen luomutilan isommat kaalit menevät jalostukseen, niistä tehdään muun muassa hapankaalia. Pienet kaalit siistitään ja pakataan kuljetuslaatikoihin kauppojen vihannesosastoja varten.
(lihav. HJ)

Vaikkei luomuviljely asiaan mitenkään erityisesti kuulu. Oikeastaan ihan päinvastoin, kerrotaan hyvin epätyypillisestä tapauksesta.  Pro Luomun 2018 koosteen mukaan luomukaalia tuli vaivaiset 410 000 kiloa. Jokainen luomukaali olisi suurinpiirtein jaettava pienen taloyhtiön kesken.

Tänä vuonna tilanne voi olla vielä kehnompi. Kaalin tuholaiset - joiden edessä luomuviljelijät ovat aika kädettömiä - ovat olleet virkeitä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.10.19 - klo:09:16
Tapa tämäkin.

Ilta-Sanomien sanaristikossa tänään vihje: ekologisia.

Sana, joka siihen tulee: luomut.

Muutakin luomun piilomainontaa olen näissä ja muissakin ristikoissa nähnyt.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.10.19 - klo:09:32
Tässä taas on kyse hyvin tavanomaisesta piilomainontatapauksesta:

Jokilatvojen maa-aines hyvä kasvualusta (https://www.siikajokilaakso.fi/ihmiset/jokilatvojen-maaaines-hyva-kasvualusta-6.344.3677419.4fc96892c4)

Quote
Ky­syn­tää tun­tui­si ole­van, mut­ta Hyt­ti­set myön­tä­vät mark­ki­noin­nin ole­van yh­tä lap­sen­ken­gis­sä kuin tuo­tan­to­kin. Li­säk­si luo­mu li­sää haas­teel­li­suut­ta ja työ­tä. Mui­ta­kin muut­tu­jia löy­tyy, ol­laan­han luon­non kans­sa te­ke­mi­sis­sä.


Eli luomutiloja on Pohjois-Pohjanmaallakin selvä vähemmistö, 12,4% kaikista. Mutta sellainen oli tuohonkin löydetty esimerkiksi.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 09.11.19 - klo:05:45
KSML:

https://www.ksml.fi/paakirjoitus/

https://www.ksml.fi/paakirjoitus/Luomun-maussa-on-my%C3%B6s-vivahdus-vastuuta/1464209

Quote
Luomun maussa on myös vivahdus vastuuta

Rouva Jenni Haukion puheenvuoro Eläinsuojelugaalassa viikko sitten nosti somessa kovan puhinan. Haukion varsinainen viesti taisi olla, että ostovalinnoillaan kuluttajat vaikuttavat siihen, millaisissa oloissa tuotantoeläimiä kasvatetaan ja miten niitä kohdellaan. Tavallaan samaa ydinviestiä kuluttajan valinnoista ja vastuusta korosti myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) valtakunnallisilla …

Loput vain tilaajille. Saa ollakin, mutta jotain vastuullisuusmielikuvaa luomusta ilmeisesti Keskisuomalainen pääkirjoituksessaan lukijoilleen tyrkytti. Eli sitä mainosti. Varmaankin väitti jotain luomun erityisestä hyvästä maustakin?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 05.01.20 - klo:09:37
Melkoisen härski piilomainontatapaus:

Luomu on osa matkailuelämystä – Pieni majatalo houkuttelee kävijöitä (https://www.itavayla.fi/teksti/luomu-on-osa-matkailuelamysta--pieni-majatalo-houkuttelee-kavijoita-6.2.45669.93e7685502)

Eityisesti tällainen on minusta hyvin arveluttavaa:

Quote
Sö­derst­röm on kou­lu­tuk­sel­taan puu­tar­hu­ri, ja näh­nyt lä­hel­tä, mi­ten pal­jon kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta on käy­tet­ty sekä ruo­ka- et­tä ko­ris­te­kas­vien vil­je­lys­sä. Sel­vit­ty­ään va­ka­vis­ta syö­pä­sai­rauk­sis­ta hä­nes­tä on tul­lut luo­mun puo­les­ta­pu­hu­ja.


Selkosuomeksi: ellet syö luomua saat syövän. Ja niitä kasvinsuojeluaineita kuulemma siis käytetään paljon. Puutarhurin kokemusperäiseen tietoon ohjatataan luottamaan, Eviran/Ruokaviraston vuodesta vuoteen samana toistuvaa päinvastaista tutkimustietoa ei vahingossakaan tuoda esille. — Uskallan väittää, että Suomessa ei ole koskaan osoitettu, löydetty ensimmäistäkään torjunta-ainejäämistä johtunutta syöpätapausta!

Vaikka makuun sitten seuraavassa lauseessa vedotaankin. Mutta sitä seuraavassa tuodaan taas esille "vaaralliset  jäämät."

Toimittaja, entinen Pro Luomun tiedottaja, Minna Nurro jatkaa edellisessä työpaikassaan oppimaansa tyyliin. Jopa  niin, että tulee mieleen kysyä: saako hän yhä palkkaa sieltä?
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 06.01.20 - klo:05:03
Itäväylässä sai kommentoida. Tämä lähti sinne (kopio tänne, elleivät julkaise siellä):

Quote
Tuo ampuu kyllä jo reippaasti yli, että ravintoloitsijan aiempaa syöpääkin käytetään ravintolan luomuruoan mainostamiseen. EU:ssa on kielletty perusteettomat terveellisyysväitteet, nyt on hiukan epäselvää, koskeeko sama epäterveellisyysväitteitä ja piilomainontaa.

Mutta koskaan ei Suomessa ole tullut esille, että "vaaralliset jäämät" ruoassa olisivat aiheuttaneet syöpää! Eikä kasvinsuojeluaineita käytetä "paljon" vaan hyvin vähän. Käytännössä rajat eivät Suomessa juuri koskaan Eviran/Ruokaviraston tutkimuksissa ylity. Itse aineet on tarkasti tutkittu ja turvallisiksi hyväksytty.


PS. 8.1.20: Pienten teknisten vaikeuksien jälkeen kommentti on siellä. Itäväylä ei sitä ollut pois moderoinut.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 14.01.20 - klo:05:02
En ota kantaa Lidliin. Mutta näin harrastetaan luomun käänteistä piilomainontaa keskustelupalstoilla (https://www.vauva.fi/comment/40872900):

Quote
Lidlissä ei ole mitään luomua.
Tuontitavaraa kaikki ja lisäaineilla ja torjunta-aineilla kyllästettyjä.
Melkoinen määrä myrkkyjä on Lidlin asiakkaiden elimistössä.

Tosin vauva.fi:n keskusteluissa puhutaan luomusta ihan kriittisestikin. Eli tämä ei ole syytös koko palstaa kohtaan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 07.04.20 - klo:13:03
Luulen, että tässä ohjeessa Iltalehti piilomainosti vahingossa (lihav. HJ):

Ota käyttöön heti: 4 ohjenuoraa ja 7 ruokaa, joilla hidastat ikääntymisen vaikutuksia (https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/4f91b2c7-c729-44bc-901b-ff5c02b87a8d)

Quote
Pitkän iän ruokalista
[...]
7. Tuore ja luonnonmukainen ruoka

Japanilaiset ovat maailman tervein kansa, mutta okinawalaiset ovat vielä terveempiä kuin muut japanilaiset. Okinawan ruoka on tuoretta luonnonmukaista kotiruokaa, joka sisältää runsaasti terveyttä edistäviä suojaravinteita. Esimerkiksi eri kasvien fenolisia yhdisteitä okinawalaiset saavat runsaasti enemmän kuin suomalaiset.

Luulenpa, että tarkoitus oli puhua luonnollisesta ruoasta. Eikä luonnonmukaisesta, luomusta, luomukriteerit täyttävästä.

***

Mutta varmemmaksi vakuudeksi vielä tämä:

https://www.statista.com/statistics/950058/japan-organic-food-market-size-by-category/

Jonka mukaan japanilaiset ostivat (ja siis söivät) luomuruokaa v. 2017 yhteensä 180 miljardilla jenillä. Kuulostaa paljolta, mutta on vain n. 1,5 miljardia euroa. Joka ei ole paljon jaettuna Japanin väkiluvulla 126 miljoonaa. 12 euroa. Ei, japanilaiset eivät syö erityisen paljon luomua. Eivätkä varmaan okinawalaisetkaan (ei löytynyt erikseen sille lukua).
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 12.05.20 - klo:07:24
Myös MT harrastaa tätä:

Espoolaisnainen kynti viime viikolla elämänsä ensimmäisen pellon – kesätyöpaikka löytyi luomumaitotilalta Pihtiputaalta (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1089254)

Miksi ihmeessä esimerkiksi otetun tilan piti olla luomumaitotila? Joita juuri ilmestyneen Pro Luomun koosteen mukaan oli 150 kappaletta vuoden 2019 lopussa. Eli häviävän pieni määrä, ja häviävän pieni osuus Suomen kaikista maatiloista.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 26.05.20 - klo:07:22
Kuunnellaan radiota. Etukäteen kerrottiin, että Radio Suomen reportteri on nyt Vihdissä marjatilalla.

Mitä luulet, onkohan se luomutila, kysyi vaimoni. Sanoin luulevani, ja molemmat luulimme.

Nyt tiedämme: olihan se. Ja useaan kertaan se kerrottiin.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 15.06.20 - klo:05:20
Kuinka ollakaan, että Aamulehti tuli tehneeksi tästä asiasta jutun juuri Pro Luomun tiedotteen pohjalta:

Koronarajoitteet lisäävät mansikoiden itsepoimintaa – marjapelloille pääsee ajanvarauksella
Luomumansikoiden satokausi alkaa juhannukselta. Ulkomaalaisen työvoiman pula vaikeuttaa erityisesti isompien tilojen toimintaa. (https://www.aamulehti.fi/a/7dd95051-cd6d-4edd-8a5e-d701975d1838)

Vaikka on tällä tavalla (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg17636#msg17636). Mutta tieto 74 grammasta suomalaista kohti ei tietystikään ole tuohon uutiseen päässyt. Olisi voinut harmillisesti latistaa tunnelmaa.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.06.20 - klo:07:33
Tuo sama mansikkajuttu näyttää ilmestyneen useissa muissakin pienemmissä lehdissä. Se on ollut nk. kiertoartikkeli.

Eikä niissäkään ole puhetta tuosta grammamäärästä. Eikä osuudesta 2,6%.

Hiukan ihmettelen, että myös Maaseudun Tulevaisuus teki samoin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1116561), ilman toimituksen omaa kädenjälkeä. Eikä MT ole pieni lehti. Tosin se julkaisi myös toisen mansikkauutisen (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1112889), jossa luomusta ei puhuttu.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 19.07.20 - klo:13:57
Tämän on mielenkiintoinen - tai oikeastaan ärsyttävä - käänteinen tapaus:

Kivikylän kotipalvaamo (https://www.kivikylan.fi/)

Ikinä tuolla firmalla ei ole ollut tarjolla luomuna mitään. Mutta silti se on järjestänyt asian niin, että netistä haulla "luomu" se pompsahtaa esille. Niin kävi nytkin. Erityisesti siihen törmäsi silloin, kun yritimme selvittää luomukinkun kysyntää ja tarjontaa. Niin kävi nytkin kun kokeilin sesongin ulkopuolella sitä hakua: neljäntenä Googlen linkeistä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 20.07.20 - klo:06:23
PS. Itsestään selvää lienee, ettei tuo Seuran teksti suinkaan ole piilomainontaa.

Uusi tieto tuossa oli, että niin hurahtanut asiaan Charles on, että vielä biodynaamistakin. God Save the Queen!:

Mutta tulee kyllä mieleen nämä eräät aateliset kartanonomistajat Suomessakin: mikä ihmeen sukurasitus heitä huuhaata kohti ajaa?

Kuriositeettina tämä. Ei se sukurasitusta ollutkaan:

https://www.thegwpf.com/princess-anne-blasts-prince-charless-views-on-climate-change-and-veganism/

Quote
Giving a rare interview to mark her 70th birthday next month, the Queen’s fiercely independent daughter jokes that her conversations with her elder brother are by necessity ‘short’ due to their wildly differing opinions.

Charles has openly lobbied against genetically modified crops, but Anne counters: ‘It has been an enormous advantage in many parts of the world to use GM wisely for very specific environments.

‘It makes it much more likely to be able to grow what you need.

‘I have to remind people that rapeseed oil was only made non-toxic to humans by the Canadians after the Second World War by genetically modifying the plant.

‘It’s [ironically] quite popular with all those people who don’t like GM.’

Asked if she and Charles have conversations about farming, she quips: ‘Yes… occasionally, but rather short.’


Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 08.08.20 - klo:07:12
Tämän on mielenkiintoinen - tai oikeastaan ärsyttävä - käänteinen tapaus:

Kivikylän kotipalvaamo (https://www.kivikylan.fi/)

Ikinä tuolla firmalla ei ole ollut tarjolla luomuna mitään. Mutta silti se on järjestänyt asian niin, että netistä haulla "luomu" se pompsahtaa esille. Niin kävi nytkin. Erityisesti siihen törmäsi silloin, kun yritimme selvittää luomukinkun kysyntää ja tarjontaa. Niin kävi nytkin kun kokeilin sesongin ulkopuolella sitä hakua: neljäntenä Googlen linkeistä.

Kysyttynä firma vakuutti syyttömyyttään tuohon, ja heitti pallon Googlelle. Ja niin kai se on. Jätetään tämä tähän ja jäädään ihmettelemään.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.08.20 - klo:04:03
Tästä Wikipedia-artikkelista saa kyllä sen käsityksen, että tila olisi yhä olemassa, vaikka jotain v. 2013 tapahtuikin:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duchy_Home_Farm

Ja että Charlesin muutkin luomubisnekset pyörisivät edelleen, ja tuottaisivat voittoakin.

PS. Itsestään selvää lienee, ettei tuo Seuran teksti suinkaan ole piilomainontaa.

Uusi tieto tuossa oli, että niin hurahtanut asiaan Charles on, että vielä biodynaamistakin. God Save the Queen!:

Mutta tulee kyllä mieleen nämä eräät aateliset kartanonomistajat Suomessakin: mikä ihmeen sukurasitus heitä huuhaata kohti ajaa?


Tällä tiedolla emme kovin paljoa tee, mutta kerrotaan se kumminkin:

Prince Charles to give up his organic farm in preparation for becoming king (https://www.thetimes.co.uk/article/prince-charles-decides-to-quit-organic-farm-in-preparation-for-becoming-king-3s56jdnpb)

Quote
The Prince of Wales is to quit his Duchy Originals farm after 35 years because it is likely that a new lease would coincide with him becoming king.

The prince will not renew the 20-year lease on Home Farm, in Gloucestershire. Instead he plans to convert Sandringham, the Queen’s Norfolk estate, into the country’s leading organic sheep farm.

Saamme ainakin  tuoreen (Wednesday August 19 2020) varmistuksen siitä, että tähän asti prinssin bisnes on jatkunut. Paljon muutosta ei tule, jos jatkossa tarjotaan luomulammasta tuotemerkillä "Royal Originals".  :(

Sukurasituskysymystä käsittelimme juuri edellä 20.07.20.   ;D
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 24.08.20 - klo:06:31
Radio Suomessa kerrotaan juuri somalialaistaustaisesta maatalousopiskelijasta, joka on harjoittelemassa eräällä suomalaisella tilalla.

Ja mikäpä tämä tila onkaan: Lassilan luomutila! Haastattelussa opiskelijapoika sai kertoa, miten hän pitää luonnonmukaisesta kitkemisestä. — Odotin enemmänkin piilomainontaa, mutta sitä ei sitten yllättäen tullutkaan. Loppu oli ihan järkevää jutustelua maataloudesta yleensä yms. Mutta kummallisen usein radion reportteri löytää itsensä luomutiloilta.

Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 30.08.20 - klo:05:20
Kokoelmaan:

Nauti luomua hyvällä mielellä (https://www.forssanlehti.fi/mielipiteet/nauti-luomua-hyvalla-mielella-746837)

Tuollaisen mielipiteen ovat Jaana Elo, Luomuliitto ry, ja Hanna Viita, Marttaliitto ry, sydämensä kyllyydestä kirjoittaneet Forssan Lehteen ja siellä julkaistuksi saaneet.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 26.11.20 - klo:05:13
Miten sattuikaan:

Millaisia ovat joulun 2020 glögiuutuudet? Testasimme pirteän glögikuohuviinin ja viisi muuta suosikkia (https://anna.fi/ruoka/joulu/millaisia-ovat-joulun-2020-glogiuutuudet-testasimme-pirtean-glogikuohuviinin-ja-viisi-muuta-suosikkia) (Anna)

Quote
Mitkä ovat parhaat glögit vuonna 2020? Vaihtelunhaluinen kokeilee pirteää glögikuohuviiniä tai -cocktailia. Perinteisen höyryävän mausteisen glögin ystävälle löytyy monta hyvää vaihtoehtoa. Luomu-merkintä on nykyään lähes joka pullossa. Testasimme glögiuutuudet.
(lihav. HJ)
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.12.20 - klo:05:26
Seura:

Noora Karma huolehtii sisäisestä hyvinvoinnistaan – Lautaselle päätyy luomua: ”Hyvä olo vaikuttaa myönteisesti myös mieleeni (https://seura.fi/viihde/julkkikset/noora-karma-hyva-olo-vaikuttaa-myonteisesti-myos-mieleeni/)

Quote
Mentalisti Noora Karma kävi kuusi vuotta sitten koulutuksessa, jossa puhuttiin puhtaasta ruoasta ja sen vaikutuksista ihmiseen.

”Kiinnostuin luomuruoasta ja kaikesta siitä, mikä edesauttaa sisäistä hyvinvointia. Se oli mullistava muutos elämässäni. Olen sitä lähtien ollut ruoan suhteen aika valveutunut, ja se näkyy myös jokapäiväisessä arjessani. Pyrin syömään kaiken luomuna, puhtaana ruokana”, Noora Karma kertoo.

[...]

Aamulla minun on saatava myös ehdottomasti luomukahvia.[...]

Voisiko vähän pilkata tällä vanhalla (2014) lainauksella:

Mentalisti Noora Karma huijaa ihmisiä televisiossa muttei väitä pystyvänsä yliluonnollisuuksiin (https://www.hs.fi/tiede/art-2000002733482.html)

Quote
"En tietenkään usko yliluonnolliseen, mutta haluan uskoa!" sanoo Noora Karma ja naurahtaa. Suomen tunnetuin mentalisti on juuri ajamassa Kalajoelle keikalle.

Hän on löytänyt siihen tavan. Ja Seura (12.12.2020) suo hänelle mahdollisuuden esitellä asiaa. Kuten Kotilääkäri 9/20 sitä ennen.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.01.21 - klo:09:44
Tässä sitten esimerkki täysin häikäilemättömästä piilomainonnasta:

Maut ja tuoksut ovat pettämättömiä, ne synnyttävät makuelämykset – Anna ja Timo Saraketo ovat omistautuneet luomu- ja lähiruoan tarjontaan (https://ylojarvenuutiset.fi/2021/01/22/maut-ja-tuoksut-ovat-pettamattomia-ne-synnyttavat-makuelamykset-anna-ja-timo-saraketo-ovat-omistautuneet-luomu-ja-lahiruoan-tarjontaan/#0c00e5e3)

Tai eihän siinä mitään piilossa pidetä. Mutta tuo siis uutisaineistona!

Tämän meidän tuossakin halutaan uskovan:

Quote
Suomessa luomun markkinaosuus on noin viisi prosenttia vähittäiskaupasta, kun vastaava luku on länsinaapurissamme Ruotsissa noin yhdeksän prosenttia ja pohjoismaisessa perheessämme Tanskassa peräti runsaat 13 prosenttia.

– Varmaa on, että me suomalaiset seuraamme (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=446) ruotsalaisten ja tanskalaisten viitoittamaa tietä lisäten luomutuotteiden käyttöä, Sarakedot vakuuttavat.
(lihav. ja linkin lisäys HJ)

Ynnä muita luomun myyntisloganeita ja sen puolesta esitettyjä klisheitä. Pro Luomun mukaan luomun osuus (2019) on 2,6 prosenttia. Se ei pyöristy lukuun 5.

Tässä mainitaan tuotteita tai brändi jopa nimeltä:

Quote
Sarakedot ovat myös pelastaneet perinteikkään Punnitse & Säästä -brändin, jolle he povaavat renessanssia, kun koronapandemia alkaa hellittää.


Tuota nimeäänkin välillä vaihtanutta brändiä pitkään seuranneina (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=6.msg16297#msg16297) emme kuitenkaan usko, että edes tuollainen ilmainen mainoskaan auttaisi.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.03.21 - klo:05:59
Kokoelmaan:

Nauti luomua hyvällä mielellä (https://www.forssanlehti.fi/mielipiteet/nauti-luomua-hyvalla-mielella-746837)

Tuollaisen mielipiteen ovat Jaana Elo, Luomuliitto ry, ja Hanna Viita, Marttaliitto ry, sydämensä kyllyydestä kirjoittaneet Forssan Lehteen ja siellä julkaistuksi saaneet.


Marttaliitto on sielunsa myynyt. Näin se twiittaa:

https://www.trendsmap.com/twitter/tweet/1371748096569446400

Quote
Haluatko syödä ruokaa ilman turhia lisäaineita ja kemikaaleja? Luomuviljelyssä käytetään vain luonnollisia torjunta-aineita ja ruoassa lisäaineita saa käyttää rajatusti. Asiasta keskustelevat videolla Marttaliiton Hanna Viita ja @Luomuliitto Jaana Elo.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 04.04.21 - klo:06:54
Luomua voi piilomainostaa myös kulttuurin varjolla:

Olen ehdottomasti maanviljelijä, sanoo kreivi Henrik Creutz – "Ilman viljaa ei voi tehdä mitään muuta" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.1355598)

Quote
Ihmiset & kulttuuri 29.03.2021
Riitta Mustonen
Henrik Creutzista maanviljelijän ammatti on parasta, mitä hän tietää.

Joskus entisinä aikoina aateliset toivat kartanoilleen kaikkein moderneimpia ideoita. Creutz ansaitsisi kunnioituksemme, jos hän nyt ensimmäisenä Suomessa, tarvittavin erikoisluvin, ryhtyisi viljelemään muuntogeenisillä lajikkeilla! — Jos EU:ssa hyväksytään uusi linjaus (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=110.msg20371#msg20371) geenieditoituihin lajikkeisiin, hän voi aloittaa varta vasten Suomen olosuhteisiin editoiduilla viljalajikkeilla.

Tuollaiseen aateluus minusta velvoittaisi. Uskallan sanoa, itsekin Creutz-suvun kantaisän Lars Mattsonin jälkeläisenä. ;D
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 17.05.21 - klo:15:40
Paikallislehteen pääsee helposti tällaisella:

Oman maan herkkuja kasvamassa: Linnanniitussa viljellään yhdessä omiin tarpeisiin (https://www.luoteis-uusimaa.fi/paikalliset/4145993)

Quote
Kun tuota tehdään omaan tarpeeseen, ei tämäkään ole kaupallista piilomainontaa:

– On tosi tyydyttävää seurata kasvien kasvua, ja jakaa kokemuksia muiden kanssa. Joka vuosi tuo uusia haasteita ja onnistumisia, Jostein Aarbakke sanoo.

Mitä palstoilla kannattaa viljellä?

– Kannattaa viljellä sellaisia lajeja, jotka ylläpitävät lajien moninaisuutta. On hyvä viljellä biodynaamisesti, että maa voi hyvin, Aarbakke sanoo.
(lihav. HJ)

Saipa tuo haastateltu — joka on netin mukaan eurytmiaopettaja Steiner-koulussa, ja muutenkin aktiivinen steinerilainen — sanoa tuon lihavoidun sanan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 16.06.21 - klo:06:11
Haastateltu tässä (ääniradiossakin, lihav. HJ):

Rypsiöljyn raaka-aineesta on kova pula, ja siksi osa siemenistä joudutaan tuottamaan meille Baltiasta – yhä harvempi viljelijä uskaltaa viljellä rypsiä, vaikka siitä saisi hyvän hinnan (https://yle.fi/uutiset/3-11977081)

Quote
Luomurypsin hinta on liikkunut haastattelua tehdessä 700-800 euron ja tavallinen rypsi 500-530 euron paikkeilla tonnilta. Hinta vaihtelee lähes päivittäin Euronextin rapsifutuurin hinnanmuutosten tahtiin.

– Kyllä se [hinta] kannusti, kertoo alavutelainen luomuviljelijä Sakari Holkko.

Hän kokeilee nyt ensi kertaa rypsin viljelyä. Syysrypsiä kasvaa yhdeksällä hehtaarilla. Loput pelloista ovat herneellä ja viljalla.
[..]
Suomessa lähes puolet syysrypsistä on luomutilojen viljelemää.
[..]
Jari Luokkakallio uskoo, että suomalaisesta luomurypsistä tulisi hyvä vientituote Keski-Eurooppaan. Siellä kamppaillaan vielä vaikeampien tuholaisongelmien kanssa.

Se ei tule esille, että satotaso (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg20964#msg20964) luomurypsilläkin on sen verran alempi, ettei pulaa sitä viljelemällä kyllä kovin tehokkaasti helpoteta.

Eikä öljykasveissa — rypsissä ja rapsissa — luomun osuus niin kovin merkillinen olekaan. Vaan Pro Luomun tuoreen koosteen mukaan vain 5,8%. — Sen verran vaikeita ovat tuholais- ym. ongelmat Suomessakin.

Mutta asiassa kuin asiassa YLE edelleen tuntuu osaavan löytää haastateltavakseen aina jostain jonkun luomuviljelijän. Vaikka tällainen haastateltava olisi selvästi poikkeuksellinen tapaus. Niinkuin oli tuossakin.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 13.01.22 - klo:08:27
Paikallislehti katsoo edelleen tämän tarpeelliseksi, ja lehteen kuuluvaksi:

Puukot pölkkyyn ja syömään – Härmän Rati tarjoaa luomua, perinteitä ja selkeitä makuja (https://www.keski-uusimaa.fi/paikalliset/4435373)

Quote
Raaka-aineet ovat 99 prosenttisesti luomua ja ne pyritään suurelta osin tuomaan suoraan tiloilta.
[..]
Myös Ratin pienpanimon olut on luomua.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 27.04.22 - klo:06:58
Tässä ei käytetty tilaisuutta  piilomainontaan:

Me Naiset: Sara Sieppi käyttää liki kolme tuhatta euroa viikossa – ”Olen menestynyt siinä, mitä teen ja saan nyt nauttia” (https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/94fc3f7b-c0e2-4009-99d1-9d0e5a34f068)

Quote
Hän sanoo vihreiden arvojen olevan tärkeitä, mutta itse hän ei tee ostopäätöksiään sen mukaan, onko tuote luomua tai mikä osa siitä on ympäristöystävällistä.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.22 - klo:04:39
Tällä tiedolla emme kovin paljoa tee, mutta kerrotaan se kumminkin:

Prince Charles to give up his organic farm in preparation for becoming king (https://www.thetimes.co.uk/article/prince-charles-decides-to-quit-organic-farm-in-preparation-for-becoming-king-3s56jdnpb)

Kirjoittaja epäilee, ettei Charles kuitenkaan muuta tyyliään:

Viewpoint: ‘He overlooks complexity’ — Will King Charles promote his cult organic farming views and reject agricultural biotechnology? (https://geneticliteracyproject.org/2022/09/27/viewpoint-he-overlooks-complexity-will-king-charles-promote-his-cult-organic-farming-views-and-reject-agricultural-biotechnology/)

Minä kyllä uskoisin miehen sanaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=597.msg28263#msg28263). Ongelma ei ole enää Charlesin, vaan luomuväen, joka tähän asti on hakenut tukea piilomainonnalleen hänen kuninkaallisuudestaan.

Tietty presidentillinen piilomainontakin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=33.msg15697#msg15697) on Suomessa selvästi vähentynyt. Takavuosista, vaikka varmaankin pienimuotoisena, annetuissa rajoissa, yhä jatkuukin. Nyt kun linnan juhlat taas järjestetään tavalliseen tapaan.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 05.10.22 - klo:05:34
Jatkan tähän. Myös Hank Campbell erehtyy, sanotaanko amerikkalaisesti:

Viewpoint: Will King Charles abandon his kooky ideas about agriculture and help accelerate Britain’s embrace of sustainable biotechnology tools? (https://geneticliteracyproject.org/2022/09/29/viewpoint-will-king-charles-abandon-his-kooky-ideas-about-agriculture-and-help-accelerate-britains-embrace-of-sustainable-biotechnology-tools/)

Hän nimittäin olettaa, että Charlesin täytyisi nyt asiassa aktiivisesti tehdä jotakin toisin. Mutta käytännössä kuninkaalle riittää olla asiasta hiljaa, vaieta.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.22 - klo:04:02
Radio Suomessa eilen puhuttiin pitkään tästä:

Hukkavilla hyötykäyttöön (https://yle.fi/uutiset/74-20001824)

Ja todella tarpeettoman monta kertaa mainittiin tämä lihavoimani:

Quote
Esimerkiksi tämän Bovikin luomutilan kaikki suomenlampaan villa menee jatkokäyttöön. Osa menee Myssy-farmille, osa myydään lankana oman suoramyynnin kautta.

Kysymyksemme siitä, mitä ihmeen merkitystä luomulla tuossa on – kun villaa ei syödä – ei mahtunut luettujen kommenttien joukkoon.
Title: Vs: Luomun piilomainonta - A Collection
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.22 - klo:05:56
Kyllä tässä jutussa pikkuisen piilomainontaakin on:

Kuningas Charlesin puutarhassa (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009180127.html)

Quote
NYKYÄÄN Charlesin mielipiteet ympäristönsuojelusta ovat jo valtavirtaa. Ketään ei enää naurattanut, kun Charles isännöi kunniavieraita Glasgow’n marraskuun 2021 COP26-ilmastokokouksen yhteydessä.

Piilosanomana, että valtavirtaa olisivat hänen mielipiteensä myös luomuviljelystä ja -ruoasta. Ja että tämä kaikki olisi kovasti hieno juttu:

Quote
Kemialliset lannoitteet ja tuholaismyrkyt ovat luonnollisesti pannassa. Aina pitää löytyä luonnonmukainen ratkaisu.

Esimerkiksi niityn heinänkasvu pidetään kurissa luonnollisin keinoin eli pikkulaukka-kasvilla, joka on puoliloinen ja imee ravintoa isäntäkasvin juurista. Niittyjä pitää puolestaan suojella, koska ne ovat elintärkeitä pölyttäjille.