Tuottava Maa Turvattu Luonto

Muut => Muut aiheet => Topic started by: Heikki Jokipii on 16.04.09 - klo:20:41

Title: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 16.04.09 - klo:20:41
... ikään kuin meillä olisi ollut jotain muuta kuin

- harmia
- suunnatonta turhaa hämminkiä
- väärin suunnattua politiikkaa

jo aiemmistakin vastaavista kampanjoista:

    
Vesijalanjälki ulottaa ruuan vaikutukset yli rajojen  (http://www.ruokatieto.fi/finfood/finnfoo1.nsf/uutiset/1BB4C8372310E50BC225759A0041E337?opendocument)

tai

Elovena-pakkauksessa on nyt myös vesimerkki (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/elovena-pakkauksessa-on-nyt-myos-vesimerkki)

Tähän jälkimmäiseen Vihreän Langan uutiseen jo kommentoin, lainaten aiempaa ajattelijaa, että:

Quote
Parodia on tullut mahdottomaksi.
Ne tekevät sen itse.

PS. Ellette usko, niin on olemassa myös sellainen luomuviljelyaatteen äärisuuntaus, joka hyväksyy vain sateen kasteleman pellon, ei mitään keinokastelua.

Uskotteko, muuten, että sellainenkin suuntaus on olemassa?

Ottakaa huomioon - asiaa punnitessanne - että tämän kirjoittaja (HJ) on yleisesti tunnettu hyvin luomuvastaisena henkilönä, jolta siis saattaisi tulla jotain väärääkin tietoa luomua vastaan, tietoista yritystä tehdä asiaa naurunalaiseksi.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: palstaviljelijä on 18.05.10 - klo:20:30
> "Myytäviin urheiluvälineisiin täytynee myös kohta liittää tarra, jossa varoitetaan, että tätä käyttämällä hengästyt, ja silloin uloshengityksestäsi tulee paljon sitä kauheaa hiilidioksidia!"

Hiilidioksidilla kasvaa paremmin..
http://www.youtube.com/watch?v=P2qVNK6zFgE
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 22.03.12 - klo:07:10
Tänään on sitten kansainvälinen veden päivä. Ja joka tuutista siitä Suomessa sitten muistutetaan. Suomessa!

Demokraatti-lehtikin (eli Demari) kehotti miettimäään, paljonko vesilitroja kuluu ruokakilon tuottamiseen eri tuotteiden kohdalla.

Vaikka vesi jossain päin maailmaa on ongelma, Suomessa oman "vesijalanjälkensä" miettiminen saati sitten murehtiminen on täysin hukkaan heitettyä aikaa.

Demari kertoi, että vehnäkilon tuottamiseen kuluu 1500 litraa vettä. Erään demaripoliitikon sanoin: so what! Jos haluaisimme tällä asialla ratsastaa, voisimme tietysti tuoda esiin, että luomuvehnäkilon tuottamiseen silloin tietysti menee n. 3000 litraa vettä. Mutta Suomessa sekin on aika samantekevää.

Tietyissä kehitysmaissa asialla on tietysti merkitystä. Silläkin, että myös tästä syystä luomumenetelmää kannattaa välttää.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 22.05.15 - klo:05:23
Kaliforniassa on vuosia jatkunut kuivuus. Tällainen vaatimaton ehdotus on asiassa tehty ...

How Taxing Organic Products Could Solve California’s Water Shortage (http://www.nationalreview.com/article/418509/how-taxing-organic-products-could-solve-californias-water-shortage-terry-l-anderson)

... eli kuinka luomutuotteiden (erityis)verotus voisi ratkaista osavaltion vesipulan ...

Quote
How will taxing organic products help to conserve water? The answer is that organic agriculture uses more of critical inputs — labor, land, and water — than conventional agriculture. Taxation would reduce the demand for water-wasting organic products relative to non-organic alternatives, and thereby reduce some of the pressure on California’s dwindling water supplies.

Kääntämättä kokonaan: luomuviljely käyttää tavanomaista viljelyä enemmän tuotantopanoksia, mm. vettä.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Matti Pekkarinen on 22.05.15 - klo:07:37
Oikein järkeenkäyvä ehdotus. Valitettavasti "epäviralliselta taholta" vain...
Satovertailujen tulos Valloissa näkyy antavan samaa kun meilläkin, suunnilleen. Tukeekohan valtio luomua heilläkin, kuten meillä? Varmaankin, kun luontoäiti ei tue.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 04.11.16 - klo:14:55
MTV otti esille tämän:

Suosikkihedelmällä tuhoisa vaikutus maailman vesitilanteelle – seuraava trendituote kuluttaa vettä vieläkin enemmän (http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suosikkihedelmalla-tuhoisa-vaikutus-maailman-vesitilanteelle-seuraava-trendituote-kuluttaa-vetta-vielakin-enemman/6148960)

Mutta ei ottanut esille sitä, että kumpaakin, sekä avokadoa että taatelia, tarjotaan myös luomuna.

Vaikkei minulla ole nyt tarkkoja satotilastoja, uskallan kummastakin olettaa, että hehtaarituotto tavanomaiseen verrattuna on noin puolet. Ja vedenkulutus kiloa kohti siis noin kaksinkertainen.

Quote
Tilannetta pahentaa se, että avokadoviljelmät sijaitsevat sellaisissa maissa, jotka kärsivät jo ennestään ankarasta vesipulasta.

Luultavasti luomuviljelmät sijaitsevat ihan samoissa maissa.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 22.02.17 - klo:06:02
Auf Deutsch:

Mythenjagd (6): Wassersparen schont die Umwelt (http://www.salonkolumnisten.com/mythenjagd-6-wassersparen-schont-die-umwelt/)

Quote
Wasser ist eine lokale Ressource. Sie in niederschlagsreichen Regionen Deutschlands zu sparen, leistet keinen Beitrag im Kampf gegen Wasserknappheit. Es spart am Ende nicht einmal Geld.

[...]

Quote
Sprich: Das Wasser, das Hightech-Duschkopf, Öko-Waschgang und Stopptaste an der Toilettenspülung einsparen, muss der Wasserversorger am Ende selbst ins System pumpen – sonst werden die Leitungen geschädigt, und es fängt an zu stinken (wie in so mancher Ecke im sommerlichen Berlin).

Zusammengefasst: Wassersparen in Deutschland schont nicht die Umwelt, schädigt die Infrastruktur und führt am Ende zu höheren Wasserpreisen, weil die Kosten für die Instandhaltung steigen. Entsprechend heißt es auch im bereits erwähnten Branchenbild nur nüchtern: „Eine politisch geforderte weitere Reduzierung des Wassergebrauchs ist nicht sinnvoll.“
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 22.02.17 - klo:11:14
Tämäkin uusi ihmiselle laitettu pikku kiusa  johtuu osittain veden säästämisestä:

Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet” (http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-2000005096773.html)

Quote
Samoin 1990-luvun alkuun palautuu huuhteluveden säästäminen. Jos ennen vettä saattoi tulla pönttöön yhdellä huitaisulla 16 litraa, nykyisin sitä tulee kahdesta neljään litraa.

Vaikka oikea syy on muualla, vika tuossakin kuulemma on ihmisen. Jos et tee kaikkea sitä, mitä sinulta vaaditaan, ja ihan oikein, virhe on sinun, vaikka et ole ongelmaa alunperin aiheuttanutkaan.

Putkiremontin jälkeen, jolloin meille tuli uusi pönttö, tuon ilmiön huomasin. Sallittakoon minulle kuitenkin, että minua se harmittaa. Enkä innolla osallistu joka päivä sinkkioksidin haittojen vähentämiseen. Jotka netistä saamieni tietojen mukaan ovat varsin vähäisiä ja helposti pönttöjen valmistusvaiheessa vältettävissä. Kun vielä tämä lause on kyseisen aineen virallisen kortin (http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0208.htm) mukaan pötyä:

Quote
Kysymys on ympäristöystävällisyydestä.

Ei ole. Vaan kyse on täysin ja ainoastaan mahdollisesta altistumisesta aineelle pöntön valmistusvaiheessa. Joka on siis täysin vältettävissä. Sinkkidioksidia myydään yhä ihan luvallisesti kaupassa, asianmukaisine turvamääräyksineen.

Sanoisin, ja nyt kirjoitan tämän sievistelemättä kokonaan: voi paska!

Hyvin paljon sama asia kuin torjunta-aineiden hysteerinen pelko. Tässä olisi nyt joukkokanteen paikka. Näin paljon te yhteensä viette lyhyestä elämästämme, kun ette hoida hommianne kunnolla. Pöntöt vaihtoon, samaan hintaan!


PS. Vesijalanjäljen kohdalta - vaikka edellinen puheenvuoro - tuolla on muuten aivan luonnollinen seuraus: kun pönttö on putsattu, tietysti se huuhdellaan vielä kerran! Kukapa ei niin tekisi.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 07.05.17 - klo:06:53
Tässä Hesarin uutisessa puhutaan vakavasta kriisistä, vesikriisistä:

HS-erikoisraportti: Somaliassa ei ole satanut kahteen vuoteen, ja siksi rouva Ahmedin lapset saavat kukin vain 7 desilitraa vettä päivässä (http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005198810.html)

Quote
Kuivuus on tappanut eläimet, ja nyt hengestään taistelevat ihmiset. Toimittaja Sami Sillanpää ja valokuvaaja Jukka Gröndahl tutustuivat ilmastonmuutoksen seurauksiin Somalimaassa.

Se on maksumuurin takana. Mutta kolmeen kertaan siinä toistettiin tämäntyyppistä ajatusta:

Quote
Osassa maailmaa huuhdellaan vessoja juomakelpoisella vedellä.

Samaan aikaan kun "rouva Ahmedin lapset saavat kukin vain 7 desilitraa vettä päivässä", niin:

Quote
Suomalainen kuluttaa päivässä keskimäärin 140 litraa [vettä]. Suihkutellaan, pestään pyykit, huuhdotaan vessa, juodaan niin paljon kuin huvittaa.

Miksi tuo haluttiin tuoda esille? Viattomana selventänä vertailukohtana? Kuvana siitä, miten asioiden pitäisi olla, Somaliasakin? Vai haluttiinko siinä suomalaista syyllistää: tuolla lailla sitä vain täällä vedellä klotrataan, kun toisilla on hirvittävä jano?

Toinen yksityiskohta artikkelista.

Quote
Kuivia aikoja on ollut ennenkin, mutta nyt niitä tulee useammin.

Syynä ilmastonmuutos - joka sekin on meidän maailman rikkaiden syytä, ei afrikkalaisten. Plus sen lisäksi sanottiin rivien välissä, että asiat voivat muuttua itäisessä Afrikassa paremmiksi vain yrittämällä ehkäistä tuota ilmastonmuutosta? Täällä Suomessa.

Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 21.08.17 - klo:04:44
Israel on maa, jossa vesi on todellinen ongelma (päinvastoin kuin Suomi tai vaikka edellä mainittu Saksa). Mutta se onkin on osoittanut, että ongelmaan on muitakin ratkaisuja kuin hysteeriset veden säästämiskampanjat:

Israel Proves the Desalination Era Is Here (https://www.scientificamerican.com/article/israel-proves-the-desalination-era-is-here/?wt.mc=SA_Twitter-Share)

Energiaa kuluu sitten siellä asiaan valtavasti? Ei enää:

Quote
Desalination used to be an expensive energy hog, but the kind of advanced technologies being employed at Sorek have been a game changer. Water produced by desalination costs just a third of what it did in the 1990s. Sorek can produce a thousand liters of drinking water for 58 cents. Israeli households pay about US$30 a month for their water — similar to households in most U.S. cities, and far less than Las Vegas (US$47) or Los Angeles (US$58).
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 05.03.19 - klo:04:05
Myös tämä keksintö on tehty Israelissa:

ISRAELI COMPANY CREATING WATER FROM PLAIN AIR EYES GLOBAL EXPANSION (https://m.jpost.com/Israel-News/Israeli-company-creating-water-from-plain-air-eyes-global-expansion-582328)

Quote
It might sound like a sophisticated magic trick or even a biblical story, but one Israeli company’s groundbreaking technology can create fresh drinking-quality water from nothing but plain air.

Established in 2009, Rishon Lezion-based Watergen is the ambitious company behind the development, tapping into atmospheric water to produce safe water wherever it is most needed.

[...]

How does the system work? First, Watergen’s built-in blower draws air from the atmosphere into the system’s atmospheric water generator. There, an internal filter cleanses the air by removing dust and dirt. Once clean, the air is directed through the GENius heat exchange and cooling process, and condensed into water.

The water is then filtered again to remove impurities and add minerals, resulting in fresh drinking-quality water. Once produced, the water is continuously circulated in a built-in reservoir to preserve its freshness.
The company’s large-scale generator can produce up to 5,000 liters of clean water every day, requiring no infrastructure other than a standard electricity supply.

Noiden kahden keksinnön käyttöalue on tietysti erilainen. Tässä on kyse ihmisten (ja ehkä eläinten?) juomavedestä, kun taas tuo suolanpoisto on tärkeämpi silloin kun ajattelemme kasvien tarvitsemaa vettä. 5000 litralla kyllä ehkä jonkinmoisen kasvimaan luultavasti kastelee?

Mutta joka tapauksessa uskaltanee sanoa, että varsinainen vesiongelma on ratkaistu. Tosin se kyllä edellyttää  sitä, että seinästä löytyy töpseli. Sellaisen järjestäminen esim. Somaliaan joka paikkaan (ks. edellä 7.6.17), myös "rouva Ahmedin" kotiin, voi kyllä edelleen olla jonkinasteinen ongelma.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 05.03.19 - klo:04:41
Hesari sattumoisin kirjoitti tänään tuosta Israelin suolanpoistosta:

Voisiko meri viedä maailmasta janon? (https://www.hs.fi/paivanlehti/05032019/art-2000006023567.html) (maksumuurin takana)

Artikkeli on ajatukselle alkuun myönteinen, ja kuvaa tuota toimintaa jopa ihaillen, mutta sen kirjoittaja, joka on lehden "ilmastoreportteri", päätyy lopuksi viran puolesta pessimistiseen johtopäätökseen:

Quote
Paradoksi on valmis: ilmastonmuutoksen vuoksi kuivuva maailma janoaa lisää puhdistettua merivettä, mutta suolan poistaminen vaatii valtavasti energiaa, joka taas lämmittää maapalloa hieman lisää.

Eikä muuten lämmitä. Mutta kirjoittaja tarvitsee pessimismismilleen tueksi oletuksen, että tuo energia olisi fossiilista. Israel on kuitenkin usein ilmoittanut halustaan siirtyä ydinvoimaan. Sen maan kohdalla se kuitenkin aina herättää epäluulot siitä, että maa haluaisikin tosiasiassa ydinaseita. Mutta haluaako se? Tai joku toinen Lähi-Idän maa, joka myös kärsii vesipulasta, ja haluaisi ydinvoimaa? (Kuten Syyria.)

Lisäksi artikkelissa tuodaan esiin huoli siitä, että kun se suola palautetaan takaisin Välimereen, se suolaantuu lopulta niin, ettei tuo toiminta enää ole mahdollista! En tiedä, mutta kuvittelisin, että muitakin mahdollisuuksia täytyy olla, kuin se suola sinne takaisin palauttaa.

PS. Hesari kertoi paperilla, että kuutiohinta olisi onnistuttu painamaan 50 senttiin. Mutta se 8 sentin "parannus" taitaa johtua vain dollarin ja euron kurssierosta.

Mikä lienee oikein raa'an veden hinta Suomessa, kuutiolta? Kerrostaloille toimitetun veden hinta on noin 4,50 euroa keskimäärin. Mutta siitä ei sitä voi päätellä.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 07.03.19 - klo:05:26
Toimittaja Piia Elonen teki samalta Israelin matkaltaan toisen jutun, joka ilmestyi Hesarissa tänään (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006025955.html) ja jossa hän kertoi Negevin autiomaassa aloittavasta suuresta aurinkovoimalasta. Ja kertoi Israelin pyrkimyksestä saada jatkossa 10 prosenttia energiastaan uusiutuvista lähteistä.

Mutta ei palannut, eikä edes viitannut tuohon edelliseen artikkeliinsa. Vaikka siihen olisi ollut todella syytä.

Jos ja kun aurinkovoima on luonnostaan vaihtelevaa, sen luonteva käyttötarkoitus olisi juuri suolanpoistossa, joka ei ole kovin aikakriittistä, eli ei vaadi ympärivuorokautista tasaista energiansaantia.

(Tällainen yksi vanha ydinreaktorikin (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Shimon_Peres_Negev_Nuclear_Research_Center) Israelilla on. Mutta tuosta Wikipedia-artikkelistakin näkyy se epäluuloisuus, josta edellisessä puheenvuorossani mainitsin.)

***

Ohimennen, väärän otsikon alla. Sen sijaan tällaisessa käytössä aurinkoenergian käyttökelpoisuudella on rajansa:

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta (https://www.maailma.net/uutiset/suomalaisille-kesamokeille-tarkoitettu-aurinkovoimala-sahkoistaa-ammattikoulua-ugandassa)

Vaikka olisi kuinka hauskaa. Täytyy muistaa, että Uganda on hyvin tarkkaan päiväntasaajalla, Se merkitsee, että aurinkovoimaa on yleensä saatavissa vain noin 12 tuntia päivässä, ympäri vuoden. Toisin kuin suomalaisella kesämökillä, kesäisin.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 09.03.19 - klo:17:16
Myös Hesarin mielipidepalstalla oli tällainen reaktio Piia Elosen em. kirjoitukseen:

Suolanpoistolaitokset voivat käyttää uusiutuvaa energiaa (https://www.hs.fi/paivanlehti/09032019/art-2000006028560.html?ref=rss)

Taas oudosti maksumuurin takana, mutta otsikossa tuleekin jo ilmi sen keskeinen sanoma.

Kirjoittajalla Björn Forssilla ei ollut esittää ratkaisua suolan sijoittamiseen, mutta luulenpa, että siihenkin ehdotuksia löytyy, jos/kun keskustelu jatkuu.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 17.06.19 - klo:05:17
Törmäsin tuolla MMM:n sivuilla twiittiin, jonka mukaan vain 2,5% maailman vedestä on makeata vettä.

Tuollaisella luvulla sitten halutaan meitä herätellä, panna ajattelemaan asiaa?

Varotaan kertomasta kuinka valtava määrä vettä jo tuo 2,5% on. Myös jaettuna 7 miljardilla se on edelleen valtava määrä. Sitä tietoa onkin yllättävän vaikea netistä löytää, mutta tästä Sitran artikkelista (2013) saamme yhdenlaisen karkean arvion:

Vesi vanhin resursseista (https://www.sitra.fi/artikkelit/vesi-vanhin-resursseista/)

Quote
Professori David Lewis Feldman UCLA:sta arvioi, että ”virtuaalista” vettä liikkuu globaaleissa kauppavirroissa tänään 1 625 miljardia kuutiometriä eli noin 40 prosenttia maailman veden kokonaiskulutuksesta.

Niinpä veden kulutus on noin 4 125 miljardia kuutiometriä. Henkeä kohti siis n. 589 kuutiometriä. Ja se oli kulutus, makeaa vettä on toki rutkasti enemmän. Ja israelilaisten läpimurtojen jälkeen (ks. edellä) voimme kohta laskea kaikki valtameret mukaan, niin sanoakseni backupina.

Kokonaan toinen asia on, ettei sitä vettä jossain päin maailmaa ole.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 18.06.19 - klo:06:16
Niinpä veden kulutus on noin 4 125 miljardia kuutiometriä. Henkeä kohti siis n. 589 kuutiometriä. Ja se oli kulutus, makeaa vettä on toki rutkasti enemmän. Ja israelilaisten läpimurtojen jälkeen (ks. edellä) voimme kohta laskea kaikki valtameret mukaan, niin sanoakseni backupina.

Kokonaan toinen asia on, ettei sitä vettä jossain päin maailmaa ole.

Tämäkään hirvittävä, pöyristyttävä asiantila ...

YK: Joka kolmas ihminen elää ilman puhdasta vettä
Päivittäin noin 800 pikkulasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian vuoksi. (https://yle.fi/uutiset/3-10836650)

... ei ole millään tavalla kiinni siitä, etteikö makean (ja puhtaan) veden kokonaismäärä maailmassa olisi riittävä.

Eikä siinä siten millään tavalla auta, jos sinä, suomalainen, säästät vettä.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 15.06.20 - klo:04:55
Michael Miersch uudelleentwiittasi
Ali Utlu

@AliCologne
·
13. kesäk.
"Die Deutschen, das sind die Leute, wenn die hören, dass es in Afrika eine Dürre gibt, dann fangen die in Bielefeld an Wasser zu sparen."

***

Eivätkä yksin saksalaiset ole tuollaisia. Kuten useasti on tullut edellä esille.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 01.02.23 - klo:06:44
Noiden kahden keksinnön käyttöalue on tietysti erilainen. Tässä on kyse ihmisten (ja ehkä eläinten?) juomavedestä, kun taas tuo suolanpoisto on tärkeämpi silloin kun ajattelemme kasvien tarvitsemaa vettä. 5000 litralla kyllä ehkä jonkinmoisen kasvimaan luultavasti kastelee?

Mutta joka tapauksessa uskaltanee sanoa, että varsinainen vesiongelma on ratkaistu. Tosin se kyllä edellyttää  sitä, että seinästä löytyy töpseli. Sellaisen järjestäminen esim. Somaliaan joka paikkaan (ks. edellä 7.6.17), myös "rouva Ahmedin" kotiin, voi kyllä edelleen olla jonkinasteinen ongelma.

Nyt siellä suunnitellaan tällaista:

Genesaretinjärvi on Israelille tärkeä vesilähde, jota uhkaa kuivuus – ratkaisuna järven täyttäminen suolasta puhdistetulla merivedellä (https://yle.fi/a/74-20015671)

Tuo järvi onkin ollut perinteinen paikka monenlaisille hämmästyttäville tapahtumille!  8)

Tämä on asiasa myös nättiä:

Quote
Vesi osa rauhanprosessia naapurimaan kanssa
[..]
Vesi oli olennainen osa Jordanian ja Israelin välistä rauhansopimusta vuonna 1994. Sopimuksen mukaan Israelin tulee toimittaa Jordanialle 50 miljoonaa kuutiometriä juomakelpoista vettä vuodessa. Vuonna 2021 toimitetun veden määrä oli jo tuplaantunut.

Jordania on kärsinyt vakavasta vesipulast(siirryt toiseen palveluun)a. Jordania ja Israel ovat syyttäneet toisiaan esimerkiksi maiden välisen Jordanjoen kuivumisesta.

Times of Israelin mukaan Israel myy lisäksi noin 100 miljoonaa kuutiometriä juomakelpoista vettä palestiinalaisalueille vuosittain.

Pahanilmanlinnut ovat vuosikymmeniä ennustaneet vesipulan olevan tulevien sotien syy. Erityisesti tuolla alueella.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 02.09.23 - klo:04:55
Suomessa tällä ei ole kriittistä merkitystä, mutta näin on teknologia kehittynyt:

Sadat laitteet puksuttavat Suomessakin merivedestä juomavettä ja pian kenties kasteluvettä – Ilkka Herlin pitää suodatinta hyvänä vaihtoehtona porakaivolle (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/2229f555-e00a-4034-ad3a-75a1b92cab34)

Ja halventunut. Ja odotetaan vieläkin halventuvan. Vrt. myös juuri edellinen puheenvuoro.
Title: Vs: Se on nyt sitten uusi hullutus - vesijalanjälki
Post by: Heikki Jokipii on 03.10.23 - klo:06:57
Tämä on Suomessakin jonkun aika ajoin otettava esille:

Saara Kankaanrinnan kolumni: Ilmastokriisi on vesikriisi (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009892918.html)

Mutta tässä hän on oikeilla jäljillä:

Quote
Ei tunnu kovin ymmärrettävälle eikä omaa elämää sivuavalle. Ei mikään ihme, että moni kansalainen kokee maapallon ilmaston kannalta riittävät toimet kaukaisina ja epämääräisinä.

Ja kuitenkin kyse on olosuhteista, joissa me elämme ja lapsemme tulevaisuudessa elävät. Missä milloinkin vettä on. Ja missä muodossa vesi on.

Tämä on helppo ymmärtää. Kannattaa siis pohtia ilmastokriisiä veden kautta. Tietotulva on hallittavissa, kun pysähtyy funtsimaan perusasioita.

Sillä täällä ei tuollaista kriisiä ole kyllä millään havaittavissa. No joo: kesäloman aikana olisi saanut sataa vähemmän. Olihan siinä kriisiä.

Muutoinkin huolestumisen syitä täytyy täällä hakea tällaisista asioista (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=956.msg35254#msg35254).