Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 03.02.09 - klo:18:55

Title: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 03.02.09 - klo:18:55
Kun tämä lintuinfluenssauhka tuli, niin pilkkasimme MMM:ää sitä, että se antoi erialaisia määräyksiä siipikarjan sisällä pitämisestä eri Suomen alueille sillä, että kysyimme, onko tänne tulevilla linnuilla varmasti matkassaan maamme kuntakartta. Vaikea sanoa, vaikuttiko pilkkamme, mutta eri alueet (ehkä hallinnolliis- valvonnallisistakin syistä) sittemmin poistettiin. Siipikarja oli sisällä koko maassa, silloin kuin käskettiin.

Mutta nyt MMM tietää, että luonnonlinnuilla kyllä on mukanaan almanakka. Näin nimittäin MMM (lihav. HJ):

Quote
Siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan 15.2.2009

Helsinki 30.1.2009

Siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan 15.2.2009 ja on voimassa 31.5.2009 asti. Kiellolla halutaan estää luonnonlintujen mukana mahdollisesti tulevan lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan. (http://www.mmm.fi/fi/index/ministerio/tiedotteet/090130_ulkonapitokielto.html)

Juttu jatkuu, että (taas lihav. HJ) ...

Quote
Siipikarjaa saa pitää ulkona, jos ulkotarhat on suojattu riittävän tiheällä verkolla, joka estää luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan kontaktit.

Käsittääkseni on kehitetty verkko - nanotekniikalla - jota mm. Punainen Risti käyttää katastrofialueilla juomaveden puhdistamiseen, josta pöpöt eivät pääse läpi. Mutta tarkoittaneeko MMM tässä nyt kuitenkaan sitä, että kanalat täytyisi suojata tällaisella nanotekniikkaverkolla, jotta ...?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 05.04.13 - klo:17:06

Tänä vuonna tuli Suomessa

 Siipikarjan ulkonapitokielto voimaan 15.3. (http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/100225_ulkonapitokielto.html)

No, kevät on myöhässä, ja Suomi on pohjoisempana.
 
Mutta Hollannissa lintuinfluenssaa on jo löydetty kahdessa paikassa, havaintojen päivämäärät 12.3. ja 19.3.13:
 
Netherlands: Second Outbreak Of Bird Flu In A Week (http://afludiary.blogspot.fi/2013/03/netherlands-second-outbreak-of-bird-flu.html)
 
Toinen oli luomutila, ja toisessakin kanoilla oli pääsy ulkotiloihin.

***
 
Kiinassahan tilanne on tämä:
 
Kiina tehostaa valvontaa - ihmisiä kuollut uudenlaiseen lintuinfluenssaan (http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288552850517.html)

Hollannin ja Kiinan tapaukset eivät kuitenkaan tiettävästi ole samaa kantaa.

***

Tuossa alkuperäisessä puheenvuorossa (ja otsikossa) saattaa olla  ja onkin vähän irvaileva sävy. Mutta lopulta meidän täytyy kiittää MMM:ää ja Suomen valtiota siitä, että tästä keväisestä sisälläolopakosta tehtiin pysyvä käytäntö - joka koskee myös luomutiloja.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 16.11.14 - klo:14:42
Ja taas on näin:

Hollannista löytyi lintuinfluenssaa (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/98647165/hollannista-loytyi-lintuinfluenssaa)

Tämän tiedon mukaan (http://www.flutrackers.com/forum/showthread.php?p=556628) kyseessä olevat kanat eivät nyt olleet "vapaita kanoja", eivätkä siis ilmeisesti luomukanojakaan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.14 - klo:14:00
Jos näin on ...

Hollannin lintuinfluenssa on samaa tyyppiä kuin Saksassa (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/98647165/hollannin-lintuinfluenssa-on-samaa-tyyppia-kuin-saksassa)

... ja näin kuulemma on, muidenkin lähteiden mukaan, niin kummallinen on tuon viruksen tartuntamekanismi.

Joka tapauksessa Hollannin linnut (ne, jotka ovat vielä hengissä) ovat nyt tarkkaan karanteenissa. Eli kotioloissa, eivät saa edes piipahtaa ulkona.

Ja tämäkin sitten vielä:

Myös Britanniasta löytyi lintuinfluenssaa (http://www.hs.fi/ulkomaat/a1416192109540)

Virustyypistä ei siis tuossa ollut varmistusta.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.14 - klo:19:16
Vaikkeivät kyseessä olleet ulkoilevat kanat, muuttolintuja silti epäillään taudin levittäjiksi:

German, Dutch, UK bird flu outbreaks could be linked - OIE chief (http://af.reuters.com/article/worldNews/idAFKCN0J10SL20141117?sp=true)

Tartunta voisi tapahtua vaikka niin, että tautia kantava muuttolintu pääsee syömään kanoille tarkoitettua ruokaa. Eli kanalan ikkuna on ollut auki ...

Ja nyt on ollut lintujen muutoaika, pohjoisesta lähdetään takaisin etelään. Linnut lentävät valtavia matkoja, tauti on voinut tulla Aasiasta saakka.

Tämä havaittu kanta ei onneksi ole vaarallinen ihmiselle, mutta kanoille se on kohtalokas. Jos leviämistapa on tällainen, munien vientikielto 72 tunniksi on myös ylimitoitettu, antaa tämä haastateltu asiantuntija ymmärtää.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 19.11.14 - klo:06:44
Suomi (eli Evira) katsoi, ettei tämä lintuflunssatilanne edellytä toimenpiteitä.

Ruotsi katsoi, että edellyttää: siellä on annettu määräys, että linnut täytyy pitää "mahdollisimman paljon" sisätiloissa, kertoi HS.

Tietysti ajankohta on jo sellainen, että tuo tapahtunee Suomessa ilman määräyksiäkin?

Sinänsä lienee niin, että Suomen kautta kulkee tuota muuttolintujen liikennettä, jopa Siperiaan asti ja takaisin. Tänä vuonna siellä kuitenkin talvi on tullut n. kuukautta normaalia aikaisemmin. Eli linnut ovat jo lähteneet, ja vahinko siten, jos oli tapahtuakseen, on jo tapahtunut.

***

Sen sijaan tällä tapauksella ...

Egyptissä toinen lintuinfluenssakuolema kahden päivän aikana (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/98654306/egyptissa-toinen-lintuinfluenssakuolema-kahden-paivan-aikana)

... ei ole mitään tekemistä Euroopan tapausten kanssa. Kun nuo viruksen kirjaimet ovat erilaiset, kyse on kertakaikkiaan eri ilmiöstä, vaikka taudilla olisikin sama nimi. - Samanlaista harhaanjohtavaa uutisointia oli Saksan EHEC-epidemian (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=132.msg2097#msg2097) aikana 2011, jolloin kaikki mahdolliset EHEC-tapaukset Euroopassa laskettiin joissakin tiedotusvälineissä tähän samaan epidemiaan, viruksen variantista riippumatta.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 19.11.14 - klo:21:51
Mutta tällä UK:n tapauksella on ilmeisesti yhteys näihin kahteen muuhun tapaukseen, se on samaa tyyppiä:

Bird flu strain on UK farm identified as H5N8 (http://m.bbc.com/news/uk-30098122)

Koska esiintymät ovat näin kaukana toisistaan, siis jopa eri maissa,tämä viitannee muuttolintuihin taudin levittäjinä. En osaa sanoa, voiko asiaa pitää "todistettuna". Mikä muu leviämistapa voisi olla? Olisiko olemassa joku kansainvälinen siipikarjan rehuntoimittajafirma, joka olisi voinut levittää erän taudin saastuttamaa rehua?

Jos muuttolinnut, niin seuraavat tapaukset kai löytyisivät etelämpää? Italia, Espanja, Afrikka ...
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.14 - klo:08:33
Yhteys Etelä-Korean viruskantaan on vahvistunut (http://www.reuters.com/article/2014/11/19/us-health-birdflu-oie-idUSKCN0J31VQ20141119), ja samalla teoria muuttolinnuista taudin levittäjänä:

Quote
(Reuters) - Tests show that bird flu viruses found in Germany, the Netherlands and Britain are similar to one that devastated poultry flocks in South Korea earlier this year, the World Organization for Animal Health (OIE) said on Wednesday.

"They are very, very close, which reinforces the theory of a transmission through migrating birds," OIE Director General Bernard Vallat told Reuters, adding that genetic analyses had pegged similarities at 99.8 percent.

Kuten aina näissä tapauksissa, protektionistit iskevät heti: Ukraina on pistänyt tuontikieltoon kaikki siipkarjatuotteet Saksasta, Alankomaista ja Britanniasta. Vaikka, jos tuo muuttolintuteoria on oikea, seuraava tapaus voi putkahtaa esiin missä tahansa - vaikka Ukrainassa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.14 - klo:08:23
Saksassa on nyt tehty toinen löytö (http://mobile.reuters.com/article/idUSKCN0J60K220141122?irpc=932) tästä lintuinfluenssaviruksesta (H5N8). Koska se tehtiin villilinnusta, leviämistapa entisestään varmistui.

Niinpä siellä nyt ehdotetaan tuotantolinnuille sisätiloja, koko maata koskien. Kun löytö tehtiin Saksan pohjoisosassa, ei kovinkaan kaukana Ruotsista, eivät Ruotsinkaan varotoimenpiteet olleet siis turhia. Varsinkin kun sisätiloihin määräämisestä ei kaiketi juurikaan tule kustannuksia.


PS. klo 14: Huomasin vasta nyt, mutta kyllä Evirakin tavallaan on ryhtynyt toimenpiteisiin, kyllä tämä varoitus on ollut sen sivustolla jo 17.11.14 (ja sitä on päivitetty sen jälkeenkin):

Suojaa siipikarjasi luonnonvaraisilta linnuilta (http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/ajankohtaista+lintuinfluenssasta/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 12.11.16 - klo:03:37
Nyt ei tarvinne Suomen linnuille almanakasta tässä tapauksessa muistuttaa:

Vakava lintuinfluenssa leviää Euroopassa - Evira kehottaa tiloja laittamaan tautisuojaus kuntoon (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/vakava-lintuinfluenssa-levi%C3%A4%C3%A4-euroopassa-evira-kehottaa-tiloja-laittamaan-tautisuojaus-kuntoon-1.168451)

Tähän aikaan lienevät muuttolinnut lentäneet jo yli päämme pois? Paluu- eli syysmuutto lienee pitkälle ohi. Ikkunasta (ja FMI:n sääkarttaa) katsoen ei näyttäisi kovin todennäköiseltä, että ulkona tepastelisi enää kanojakaan?

Mutta hiukan "valmiustilaa" nostetaan, ainakin näin:

Quote
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa siipikarjatuottajia ja harrastelintujen omistajia tarkistamaan, että tautisuojaus on kunnossa eivätkä luonnonvaraiset linnut pääse tekemisiin omien lintujen kanssa edes epäsuorasti.

Mitäpä muita keinoja tuohon muuten olisi kuin se ihan sama ulkonaliikkumiskielto, joka joka kevät annetaan? Vaikka se nyt taitaa toteutua varsinaisesti antamattakin.

Jos tämä syysmuuttoon liittyvä ilmiö on nyt tullut jäädäkseen, antaako Evira jatkossa siitä samanlaisen määräyksen kuin kevätmuutosta? Kovin lyhyeksi silloin jää ulko- ja luomukanojen oikea ulkoilukausi. Ehtivätkö kaikki sinne "mummon niitylle" koskaan?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.16 - klo:01:23
Meistä vähän etelään lintujen vuosiallakat alkavat täyttyä:

Tanskassa todettu lintuinfluenssaa kesyankoissa – Ruotsi kiristämässä siipikarjan suojausta (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/tanskassa-todettu-lintuinfluenssaa-kesyankoissa-ruotsi-kirist%C3%A4m%C3%A4ss%C3%A4-siipikarjan-suojausta-1.169516)

Quote
Ruotsissa tieto Tanskan taudista on otettu vastaan huolestuneena. Viranomaiset aikovat kiristää tautisuojauksen toimenpiteitä koko maassa muun muassa kieltämällä siipikarjan pitämisen ulkona.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.16 - klo:08:20
ATL kertoo samasta asiasta:

Jordbruksverket: Risken att få in sjukdomen har förhöjts (http://www.atl.nu/lantbruk/jordbruksverket-risken-att-fa-in-sjukdomen-har-forhojts/)

Tuohon suojaustaso 2:een kuuluu tällainenkin toimenpide eli määräys:

Quote
Dessutom införs nu förbud mot utställningar och tävlingar för fjäderfä.

Siihen ei tuokaan artikkeli antanut vastausta, kuinka kauan tuo päätös on voimassa. Järkeilin itse, että talvi on siellä Ruotsissakin jo pitkällä, eli  linnutkin luultavasti pääosin sisällä ilman viranomaisten käskyjäkin? Mutta olisiko tuo määräys nyt voimassa toistaiseksi, eli niin kauan kuin toisin ilmoitetaan?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 07.01.20 - klo:07:38
Lintuinfluenssa nousee taas uhaksi:

 Utbrott av fågelinfluensa på polska kalkongårdar (https://www.atl.nu/lantbruk/utbrott-av-fagelinfluensa-av-typen-h5n8-i-polen/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 18.01.20 - klo:13:59
Tilanne on pahenemassa:

Lintuinfluenssa leviää Itä-Euroopassa – Myös Tšekissä havaittu ensimmäiset tartunnat (https://yle.fi/uutiset/3-11164589)

Quote
Tartuntaa ei ole tänä vuonna todettu Suomessa, mutta tartunnan leviäminen Suomeen luonnonvaraisten lintujen mukana on mahdollista, arvioi Ruokavirasto aiemmin tällä viikolla.(siirryt toiseen palveluun)

Ruokaviraston mukaan lintuinfluenssan leviämistä lintujen pitopaikkaan voi ehkäistä huolehtimalla esimerkiksi siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa. Myös lintujen rehut ja juomavesi tulee suojata.


Selkosuomeksi: mummo, älä aja kanasiasi niitylle. Vaikka ne pienet kanaset kuinka kotkottaisivat.

Eräs toinen virus (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/porvoolaisessa-kesykyyhkyssa-todettu-herkasti-tarttuva-lintuvirus/) on Suomessa havaittu. Ohjeet sen johdosta ovat hyvin samanlaiset.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 24.01.20 - klo:06:33
Nyt se on jo Saksassa:

Avian flu hits Germany (https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/avian-flu-hits-germany/)

Suomessa ei ehkä vielä kannata asiasta hermostua. Vaikkeivät linnut almakkaa tunnekaan. Ruokaviraston jo antamia ohjeita tulee silti noudattaa.

Tällä hetkellä uhkaavimpia taitavat olla Kiinasta lentävät "teräslinnut".  >:(
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 02.02.20 - klo:08:26
Todetaanpa tässä, että Tanskaan asti se on jo päässyt:

Fågelinfluensa på dansk hönsgård (https://www.atl.nu/lantbruk/fagelinfluensa-pa-dansk-honsgard/)

Kyseessä oli luomutila. On vaikea sanoa, onko sillä asiassa merkitystä. Spekuloida voi, että luomukanat ulkoilisivat enemmän ja olisivat sen vuoksi alttiimpia taudille. Leviämistavoista ei uutisessa sen enempiä kerrota.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.20 - klo:08:23
Nyt MMM on tullut tulokseen, etteivät ne välttämättä tunne?  ;D

MMM:n asetus: Siipikarja pidettävä turvassa lintuinfluenssalta – määräys koskee myös harrastetiloja (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1000163)

Quote
Tautiriski on Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Haminan mukaan tavallista suurempi, koska lintujen kevätmuutto on alkanut tavallista aikaisemmin. Lisäksi tautia on todettu eri puolilla Keski- ja Itä-Eurooppaa aina Tanskaa myöten.


Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.20 - klo:06:47
Tätä ei voi sanoa ehkä lintujen covidiksi. Eiköhän pikemminkin liene kyse lintujen kausiflunssasta:

Erittäin tarttuva lintuinfluenssa H5N8 uhkaa siipikarjaa Euroopassa – Tanskassa raportoitu tartunnoista kanatilalla (https://yle.fi/uutiset/3-11650880)

Kun almanakassa nyt ollaan siinä kohdassa kuin ollaan, tuosta ei nyt heti mitään erityistä Suomessa seuraa. Mutta tuolla etelämpänä taitavat nyt luomukanatkin joutua kotiarestiin.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.20 - klo:05:03
Tilanne voi kuitenkin vaatia toimenpiteitä, ehkä Suomessakin. Euractiv eli EFSA:

Avian flu threat hangs over Europe, warns EFSA (https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/avian-flu-threat-hangs-over-europe-warns-efsa/)

Ja Ruokavirasto:

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan tapausmäärät lisääntyvät (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/korkeapatogeenisen-lintuinfluenssan-tapausmaarat-lisaantyvat/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.01.21 - klo:05:34
Näin huonosti linnut allakkansa osaavat:

Fasaaneista löytyi lintuinfluenssaa Janakkalassa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1296874)

Nyt on, tiput, vasta tammikuu! Yrittäkää nyt muistaa... ja odottakaa sinne ensi kuun puoleen väliin!

PS. Vai tarkoittaako tämä sitä, että ulkonaliikkumiskielto on jo voimassa:

Ruokavirasto rajoittaa siipikarjan siirtoja alueellisesti (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/ruokavirasto-rajoittaa-siipikarjan-siirtoja-alueellisesti/)

Quote
Ruokavirasto kehottaa lisäksi tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei tartuntoja tule lisää eikä virus leviäisi pitopaikkoihin.


Kun ihmisiä koskevat koronarajoituksetkin annetaan Suomessa suosituksina.  8)

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.21 - klo:08:26
Näin siinä sitten tapahtuikin:

Lintuinfluenssa odotettuakin vakavampi uhka: Siipikarja suojattava viipymättä lintuinfluenssalta (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1301333)

Tulkitsen asian niin, että nyt on annettu vahvat suositukset.


PS. 30.01.20: Mutta tällöin se vasta ehdottomana tulee voimaan:

Siipikarjan ulkonapitokielto voimaan 8. helmikuuta (https://mmm.fi/-/siipikarjan-ulkonapitokielto-voimaan-8.-helmikuuta)

Kuitenkin näin:

Quote
Ulkonapitokielto tulee tänä keväänä olemaan 16 viikon pituinen. Ulkonapitokielto tämän pituisena mahdollistaa edelleen myös ulkokananmunien markkinoinnin. Siipikarjan keväinen ulkonapitokielto on ollut Suomessa voimassa vuoden 2006 Euroopan lintuinfluenssaepidemiasta alkaen. Tavallisesti ulkonapitokielto on ollut voimassa maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Syksyllä 2016, jolloin Suomessa todettiin lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa vesilinnuissa, kieltoaikaa laajennettiin, mutta tilanteen rauhoituttua palattiin takaisin kolmen kuukauden ulkonapitokieltoon.


Eli luonnonvaraisten lintujen ajantajuun ei luotettu, vähän justeerattiin. Sitä ei tuossa erikseen mainittu, että myös luomukanojen munia saa edelleen markkinoida siten, että väittää niiden kanojen olevan vapaina ja ulkona.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 04.02.21 - klo:05:23
Lintupandemian kesyttämisessä on käytettävissä tällainenkin keino:

CRISPR-edited chickens immune to avian flu could cut disease spread and help save farmers billions of dollars (https://geneticliteracyproject.org/2021/02/03/crispr-edited-chickens-immune-to-avian-flu-could-cut-disease-spread-and-help-save-farmers-billions-of-dollars/)

Vastaava ei tietysti ole mahdollinen ihmisten koronapandemian kohdalla.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 12.02.21 - klo:05:06
Ulkonaliikkumiskieltoa aikaistettiin reippaasti, mutta tapahtuiko se sittenkin liian myöhään:

Janakkalan fasaanitarhalta löytyi lintuinfluenssaa (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/janakkalan-fasaanitarhalta-loytyi-lintuinfluenssaa/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 13.02.21 - klo:05:47
Ruotsilla ei ole käynyt yhtä hyvä säkä kuin Suomella — tuon Janakkalan tapauksen seuraukset arvioitiin*) aika pieniksi, toisin mitä nämä ovat:

Ruotsissa on tapettu jo 2 miljoonaa kanaa lintuinfluenssan takia (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1314299)

Quote
Etelä-Ruotsissa on lintuinfluenssan takia tapettu jo 2 miljoonaa kanaa. Aiemman jo 1,3 miljoonan linnun lisäksi lopetettavia kanoja on 700 000, kertoo ATL.

Taudin saastumat tilat sijaitsevat lähellä toisiaan. Vielä ei tiedetä, miten tartunta on mahdollisesti levinnyt paikasta toiseen.

Tietysti tulee myös mieleen kysymys, missä määrin kyse oli luomukanaloista.

_______

*) Kansliapäällikkö: "En usko, että vientineuvottelut Kiinaan vaarantuvat fasaanien vuoksi" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1312969)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 20.02.21 - klo:15:06
Tämä tästä vielä puuttui:

Lintuinfluenssa on tarttunut ihmisiin siipikarjatehtaalla Venäjällä (https://yle.fi/uutiset/3-11801202)

Quote
Toistaiseksi ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että tauti olisi tarttunut ihmisestä toiseen.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 16.03.21 - klo:15:18
Tässäkin kysymyksessä löytyy ehkä tämä vaihtoehto:

Can CRISPR tame avian flu and prevent the next pandemic? (https://geneticliteracyproject.org/2021/03/16/can-crispr-tame-avian-flu-and-prevent-the-next-pandemic/)

Eikä lintujen kotiaresti olisi ainoa keino.

Vrt. sama idea sioilla (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=561.msg20888#msg20888).

Tuota kehitellään Israelissa. Voi olettaa, ettei se onnistuessaankaan kovin äkkiä tule EU:hun tai Suomeen. Vaan tiedä häntä, ehkä EU kuitenkin  muuttaa linjaustaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=110.msg20371#msg20371) geenieditoinnin suhteen. Ja tuollaiset kanat jatkossa luokiteltaisiin tavanomaisesti jalostetuiksi.

Asiaa voi pienessä määrässä tukea artikkelissakin mainittu taudin pieni riski myös ihmisille. Se voi ajaa EU:nkin hyväksymään tekniikan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 31.03.21 - klo:04:40
Hyviäkin uutisia tulee ihmisten koronataudista, mutta kanoja koetellaan:

Lintuinfluenssaa löytynyt ympäri Uuttamaata – "Tämä on nyt poikkeuksellista", sanoo valvontaeläinlääkäri (https://yle.fi/uutiset/3-11861915)

Quote
Muuttolintujen ennustetaan tuovan lisää lintuinfluenssaa. Siipikarja kehotetaan pitämään sisätiloissa toukokuun loppuun.
[..]
Tilanne eroaa huomattavasti aikaisemmasta, sanoo Helsingin johtava valvontaeläinlääkäri Lahti.

– Suomessa ei ole ollut aikaisemmin näin monessa eri paikassa. Edellisen kerran taudin esiintyminen rajoittui Lounais-Suomeen, mutta nyt Etelä-Suomessakin on jo useita tapauksia. Tämä on meillä nyt poikkeuksellista.

Toimenpiteetkin ovat sitten kovia. Yhteensä lähes kolmannes vuodesta ulkonaliikkumiskieltoa. Ja se sitten ihan oikeasti. Kana ei voi selittää olevansa vain apteekkireissulla.  8)

Eikä jaloitella sovi omassa pihapiirissäkään.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.05.21 - klo:06:08
Kanaparat:

Ensimmäinen korkeapatogeeninen lintuinfluenssa löydetty Suomessa – todettiin valkoposkihanhella Helsingissä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1409308)

Quote
Siipikarjan sisälläpitoa on Ruokaviraston mukaan syytä jatkaa toukokuun lopun jälkeenkin, kunnes tautitilanne helpottaa.


Se jo häämöttänyt kesän vapaus ei ehkä sieltä tulekaan. — Eikä se kanoja juuri lohduta, jos niille sanomme, että samoin se näyttää nyt olevan meidän ihmisten kohdalla.  8)

***

Kylllä tässä sitäkin miettii, kestääkö valkoposkihanhen imago vielä tuon!
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 07.06.21 - klo:15:16
Pahoittelua täytyy jatkaa. Toivottavasti kanat ymmärtävät. Ruokavirasto:

Lintuinfluenssatilanne jatkuu poikkeuksellisen huonona – siipikarja hyvä pitää sisällä (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/lintuinfluenssatilanne-jatkuu-poikkeuksellisen-huonona--siipikarja-hyva-pitaa-sisalla/)

Quote
4. kesäkuuta 2021

Etelä- ja Pohjois-Karjalassa on varmistunut useampia valkoposkihanhien ja yhden laulujoutsenen lintuinfluenssatapaus. Ruokavirasto suosittelee pitämään siipikarjan ja muut linnut sisällä tai verkolla suojatussa ulkotarhassa, kunnes tautitilanne helpottaa. Lintujen kevätmuuton aikainen siipikarjan ulkonapitokielto päättyi toukokuun lopussa, mutta siipikarjatilojen tautisuojausta on hyvä pitää tehostettuna, sillä uusia lintuinfluenssatapauksia ilmenee ajankohtaan nähden yhä poikkeuksellisen paljon ja uusilla alueilla.


Eli toisestakin yhteydestä tuttu valtiovallan vahva suositus.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 06.08.21 - klo:04:40
Vaikka ihmisille jo häämöttää (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=998.msg22674#msg22674) vapaus, niin kanoille ei häämötä:

Maakotkan poikanen löytyi kuolleena pesästään – Lapin ensimmäinen lintuinfluenssatapaus (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1500721)

Löytö tapahtui kesäkuun lopulla. Mutta seurauksena oli, että viranomaiset yhä suosittelevat kanojen sisällä pitoa. Ja koko maassa. Tai ainakin näin (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/maakotkan-poikasella-lintuinfluenssaa-posiolla/):

Quote
Ruokavirasto suosittelee, että luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan sekä muiden ihmisten pitämien lintujen väliset kontaktit pyritään estämään. Jos linnut pääsevät ulkoilemaan, lintuja ei pitäisi päästää vapaaksi esimerkiksi pihapiirin ympäristöön, vaan ne olisi hyvä pitää aitauksissa. Suositeltavaa olisi kattaa aitaukset verkolla. Lintujen rehu ja vesi tulisi säilyttää suojattuna luonnonvaraisilta linnuilta. Lintujenpitotiloihin olisi hyvä varata omat kengät ja muut varusteet, joita ei käytetä muualla.

Jossain tässä mennään rokoteasiassa:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/H5N1_vaccine
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.08.21 - klo:06:32
Näin on nyt tässä kivassa harrastuksessakin:

OTA HUOMIOON LINTUINFLUENSSARISKI MYÖS SORSANMETSÄSTYKSESSÄ (https://www.farmit.net/broileri-kana/2021/08/21/ota-huomioon-lintuinfluenssariski-myos-sorsanmetsastyksessa)

Quote
Siipikarjan kanssa työskentelevien on varminta välttää vesilinnustusta. Jos kuitenkin osallistuu metsästykseen, riistan käsittelyn jälkeen kädet ja välineet tulee pestä ja desinfioida sekä riistan perkuujätteet hävittää asianmukaisesti (paperipussiin ja raadonkeräilyyn tai polttoon). Siipikarjayksikköön ei koskaan saa mennä samoilla vaatteilla tai peseytymättä linnustuksen jälkeen.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.21 - klo:04:52
Vaikka ihmisille jo häämöttää (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=998.msg22674#msg22674) vapaus, niin kanoille ei häämötä:

Maakotkan poikanen löytyi kuolleena pesästään – Lapin ensimmäinen lintuinfluenssatapaus (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1500721)

Tuo edellä mainittu jatkuu kanoille edelleen, nyt tämän tapauksen takia:

Luontoon lasketuissa fasaaneissa todettu lintuinfluenssaa Salossa (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/luontoon-lasketuissa-fasaaneissa-todettu-lintuinfluenssaa-salossa/)

Lisäseuraus:

Kaikkien lintujen metsästys on kielletty Salon tartuntavyöhykkeellä – katso kartalta tarkka sijainti (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.1573318)

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.21 - klo:05:56
Villit linnut aikeuttavat melkoisen riskin kanoille:

Kuolleita fasaaneja Janakkalan alueella kymmeniä tuhansia – näin siipikarjatilan arki voi muuttua, jos se sijaitsee lintuinfluenssan rajoitusvyöhykkeellä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1609263)

Quote
Maatalous 22.10.2021
Tuulikki Viilo
Rajoitustoimet ovat kovia, sillä taudin aiheuttama lintujen kuolleisuuskin on suuri. Janakkalassa kuolleita fasaaneja oli maastossa kymmeniä tuhansia.

Vaikka lintuinfluenssatapaukset ovat tänä syksynä keskittyneet Saloon ja Janakkalaan, virusta voi olla missä päin Suomea tahansa. "Muistakaa suojata lintunne ja huolehtikaa hygieniasta. Tautiriski on nyt kovin suuri", sanoo läänineläinlääkäri Tiina Juselius. Rajoitukset voisivat estää esimerkiksi siitosmunien ja elävien lintujen siirron.


Paljon suuremman kuin koronarokottamattomat täällä ihmiskunnan parissa.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 15.12.21 - klo:06:52
Lisää huonoja uutisia kanojen ulkoilun kannalta:

Mikkelin torin puluista löytyi erittäin äkäisesti tarttuva virus – "Ne kuolivat muutaman tunnin sisällä", kertoo eläinhoitolan pitäjä (https://yle.fi/uutiset/3-12228671)

Quote
Lintujen pitäjien pitääkin huolehtia muun muassa siitä, etteivät lintutarhan linnut pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, ja että niiden rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta.

Ja tuossa ei ilmeisesti nyt almanakkakaan auta. Nyt ollaan kyllä jo talvessa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.22 - klo:09:00
Ihmisillä jo helpottaa, kanoilla ei:

Lintuinfluenssan riski ei hellitä – siipikarja jälleen suojattava villilinnuilta 8.2. alkaen (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1774260)

Jossain tässä mennään rokoteasiassa:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/H5N1_vaccine


Eteenpäin ei ole menty, ei ainakaan perille päästy. Tällä hetkellä on kivempaa olla ihminen.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 11.04.22 - klo:04:03
Kevin Folta kertoo:

Viewpoint: There is a solution to the devastating poultry pandemic – but anti-technology activist groups and outdated regulations are blocking it (https://geneticliteracyproject.org/2022/04/07/viewpoint-there-is-a-solution-to-the-devastating-poultry-pandemic-but-anti-technology-activist-groups-and-outdated-regulations-are-blocking-it/)

Tämä ei luultavasti hänen mielestään olisi ratkaisu:

Quote
In 2015 over 50 million domestic chickens and turkeys were lost to HPIA, with an estimated loss of $3.3 billion. The losses manifested as devastating losses to individual producers, higher costs of meat and eggs for consumers, and of course, suffering and euthanization of a massive number of farm animals. Vaccination is unlikely to be an effective solution (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25296849/) because of the high degree of antigenic variation in the virus, and additional cost to producers.

Mutta tämä olisi:

Quote
But there is at least one proven solution—a dead end host.

A technology was developed that blocks transmission of the virus from the first infected bird. Scientists in the UK (https://www.science.org/doi/10.1126/science.1198020) used a genetic engineering tweak to develop a chicken that could catch the disease, but not spread it to other chickens. The same approach would likely work across all commercial poultry flocks.

Ehkä noin. Toisaalta koko kanakannan uusiminen – sitä se kai edellyttäisi – olisi valtava urakka. Koronarokote ihmisillä antaa toivoa, että silläkin suunnalla voidaan ehkä kuitenkin keksiä jotain ratkaisevaa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 04.05.22 - klo:05:31
Reutersin mukaan tilanne on kansainvälisesti huonontunut:

Bird flu puts organic chickens into lockdown from Pennsylvania to France (https://www.reuters.com/world/bird-flu-puts-organic-chickens-into-lockdown-pennsylvania-france-2022-05-02/)

Quote
CHICAGO/PARIS, May 2 (Reuters) - Organic and free-range chickens have been thrown into lockdown.

Egg-laying hens that normally have access to the outdoors can no longer roam as freely or feel the sun on their beaks as some U.S. and European farmers temporarily keep flocks inside during lethal outbreaks of bird flu, according to egg producers and industry representatives.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 29.05.22 - klo:07:18
Tästä tiedotteesta ei selviä (https://mmm.fi/-/korkeapatogeeninen-lintuinfluenssa-ja-maataloustuotteiden-markkinatilanne-puhuttivat-eu-n-maatalousministereita) onko rokote jo valmis:

Quote
Ministerit hyväksyivät yksimielisesti neuvoston päätelmät korkeapatogeenisesta lintuinfluenssasta. Päätelmissä todetaan bioturvallisuuden olevan ensisijainen keino lintuinfluenssan vastustamiseksi, mutta nostetaan esiin myös se, että rokottaminen voisi olla tukena tartuntojen vähentämisessä. Keskustelussa jäsenvaltiot suhtautuivat pääosin myönteisesti rokotuksiin lintuinfluenssan torjumiseksi. Ministeri Antti Kurvinen nosti esiin sen, että rokottaminen voisi olla yksi keino estää lintuinfluenssan leviämistä siipikarjaan, mutta ennen rokottamisen aloittamista tarvitaan lisää tieteellistä tietoa toimivista rokotekäytännöistä.
(lihav. HJ)

Wikipediakaan ei oikein selvästi pysty kertomaan asian statusta. Kyllä sen, että yritystä on ollut.

"Ensisijainen" tarkoittanee, että ministerit eivät kanoille vapautta suo.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 31.05.22 - klo:04:34
Huono uutinen:

Lintuinfluenssa leviää villilinnuissa nopeammin kuin koskaan ennen (https://yle.fi/uutiset/3-12465026)

Quote
Maailmassa on todettu viime lokakuun jälkeen villilinnuilla 2 600 lintuinfluenssaepidemiaa, kaksi kertaa niin paljon kuin edellisessä suuressa aallossa vuosina 2016–2017. (A)H5N1-viruksen uusi kanta leviää nyt villilintujen joukossa nopeammin kuin lintuinfluenssa koskaan ennen.

Villilinnuille tyypillistä on, että ne selviävät tartunnoista oireitta ja voivat muuttomatkoillaan kuljettaa virusta hyvin kauas. Matkan varrelle osuneilla siipikarjatiloilla tartunta on aina kuolemanvakava uutinen. Tänä vuonna tietoon on tullut myös tavallista enemmän villilintujen kuolemia.

Tutkijat pelkäävät, että virus leviää nyt myös uhanalaisiin lintukantoihin ja maanosiin, joissa sitä ei vielä ole. Siltä ovat toistaiseksi selvinneet Etelä- ja Keski-Amerikka ja Australia.


En osaa sanoa, onko villilintujen rokottamista suunniteltu. Spekuloin, että se olisi ainakin huomattavasti vaikeampaa kuin ASF:n kohdalla, jossa rokottaa täytyisi vain yksi villi laji, villisika.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 26.06.22 - klo:09:04
Tässä mennään:

Maailmalla leviävää lintuinfluenssaa on Suomessa jo Lappia myöten – terveysviranomaiset neuvovat välttämään kuolleeseen lintuun koskemista (https://yle.fi/uutiset/3-12508482)

Eikä pelastusta löydy. Ei kotikanoillekaan. Kun edeltä tiedämme, että rokotekehitys vähintäänkin takkuilee.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 11.10.22 - klo:04:06
Onko tähän huoleen syytä, en tiedä, mutta kysyisin.

Suurin osa muuttolinnuista jättää pian Suomen – vielä voit nähdä hanhia, joutsenia ja sorsia (https://yle.fi/uutiset/74-20001023)

Quote
Syysmuuton aikana lintuja on liikenteessä enemmän kuin kevätmuuton aikana. Syynä on se, että linnut kuolevat herkimmin ensimmäisen elinvuotensa aikana. Syksyllä nuoria lintuja on vielä enemmän hengissä kuin keväällä.

Antto Mäkinen arvioi, että lintujentarkkailun näkökulmasta sekä syys- että kevätmuutolla on puolensa.
(lihav. HJ)

Onko tämän syysmuuton aikana syytä varotoimenpiteisiin? Siipikarjan osalta? Onko siinä se puoli?

Ruokaviraston faktoista (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/) selviää, että lintuinfluenssahavaintoja villilinnuissa on pitkin vuotta, ei yksin keväällä.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 14.10.22 - klo:04:32
Vaikka nyt on syksy:

Lintuinfluenssatilanne on nyt Euroopan historian vakavin –syytä olla tarkkana siipikarjan suojaamisessa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/272f0aa4-df32-40b0-b3da-3cf46ab6303f)

Quote
Erityisesti vesilinnut ovat usein oireettomia taudinkantajia ja levittävät lintuinfluenssaa muuttomatkallaan.

Kuvateksti:

Quote
Isoilla siipikarjatiloilla tautisuojaus on usein viimeisen päälle mietitty ja toteutettu, mutta kotitarvekanaloissa asiaa ei aina tiedosteta. 

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 26.10.22 - klo:05:53
Tämäkin vielä:

Lintuinfluenssan kerrotaan siirtyneen minkkehin Espanjassa, yli 50 000 eläintä lopetettiin
Euroopan lintuinfluenssatilanne on pahempi kuin koskaan. (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/cbce195c-ffe1-443a-bd92-cdf04bb00f0d)

Tämä lienee aika ennallaan:

Jossain tässä mennään rokoteasiassa:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/H5N1_vaccine


Eteenpäin ei ole menty, ei ainakaan perille päästy. Tällä hetkellä on kivempaa olla ihminen.

Surkeinta on olla minkki (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=561.msg19185#msg19185). Kaikkialla ja vähän eri syistä.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 16.11.22 - klo:09:32
Tänään tieto:

Lintuinfluenssa sai naapurin varpailleen – Etelä-Ruotsi sulkee siipikarjan turvaan sisälle (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/88b6ee66-e174-419f-aa94-8c989e956fad)

Quote
Tuoreessa muistissa on kahden vuoden takainen lintuinfluenssaepidemia, jonka seurauksena Ruotsissa jouduttiin tappamaan 2,5 miljoonaa lintua.

Tanskassa, eilinen uutinen:

Tanskassa todettu lintuinfluenssaa kalkkunatilalla (https://yle.fi/a/3-12043017/64-3-121278)

Quote
Tanska on ilmoittanut lintuinfluenssan puhkeamisesta kalkkunatilalla. Asiasta kertoo Maailman eläinten terveyttä vaaliva järjestö WOAH maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vaikka on syksy.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.22 - klo:05:02
Ei ole valtiovalta maamme kanoja unohtanut:

Siipikarjan lintuinfluenssariski Suomessa – hankkeen loppuseminaari (https://www.ruokavirasto.fi/teemat/riskinarviointi/ajankohtaista-riskinarvioinnista/siipikarjan-lintuinfluenssariski-suomessa--hankkeen-loppuseminaari/)

Quote
Minkälainen taudinaiheuttaja lintuinfluenssavirus on? Mitä tiedetään muuttolintujen liikkeistä? Miten linnut suojataan taudeilta? Minkälainen on lintuinfluenssariski Suomessa eri vuodenaikoina ja eri alueilla?

Ruokavirasto, LUOMUS ja BirdLife Suomi ovat selvittäneet AI RISKI -hankkeessa siipikarjan lintuinfluenssatartunnan riskitekijöitä, erityisesti ulkonapidon vaikutusta riskiin.

Tule kuuntelemaan hankkeen loppuseminaaria 7.12.2022 klo 12-16 joko paikan päälle Viikkiin tai osallistu Teamsin välityksellä.

Hyvinkin ajankohtainen tilaisuus. Ks. juuri edellä.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.22 - klo:05:04
Tätä hiukan ihmetellään (lihav. HJ):

Lintuinfluenssa leviää ennennäkemättömästi ja on pesiytynyt Suomeenkin, mutta merkkejä taudin leviämisestä nisäkkäisiin ei ole havaittu (https://yle.fi/a/3-12676151)

Quote
Lintuinfluenssa koetteli viime vuonna Suomea ennenkokemattamalla laajuudella. Tänä vuonna tapausmäärät ovat olleet pienempiä, mutta tautia on havaittu ympäri vuoden.

Viime vuoden korkeat tartuntaluvut selittyvät todennäköisesti muuttolinnuilla. Lintuinfluenssaa on nyt paljon Euroopassa ja muuttolintujen mukana sitä on kulkeutunut myös Suomeen. Siksi onkin hieman yllättävää, ettei tänä vuonna ole juurikaan havaittu kausivaihtelua.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 30.11.22 - klo:05:54
Uhkakuva:

Suomen siipikarjaan iskiessään lintuinfluessa veisi kananmunat kotipöydistä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/97c740c4-f2df-4bb3-ad1c-d436af92e5a5)

Quote
EU:n lintuinfluenssatilanne on vaikea, mutta ei toistaiseksi ole aiheuttanut merkittäviä häiriöitä unionin muna- tai siipikarjamarkkinoilla.


Voi tietysti kysyä, minkälaisten riskien ottaminen toisarvoisista syistä on nyt suotavaa. Onko hyvä asia, että nyt kaupunkilaisten kotikanat tepastelevat takapihoilla? Tai että luomukanoille varmistetaan niiden oikeus ulkoiluun?

Viikissä 7.12.22 (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=123.msg29566#msg29566) meille tarjotaan ehkä vastauksia.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 04.12.22 - klo:05:14
Tämäkin tuli eteen:

Ecuador pyrkii suojaamaan Galapagossaarten ainutlaatuisia lintuja influenssalta – maatiloilla on määrätty 180 000 lintua lopetettavaksi (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/53d48a74-454a-4c87-b399-753d29fa4148)

Quote
Keskiviikkona Ecuador julisti 90 päivän mittaisen eläinten terveyteen liittyvän hätätilan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 25.12.22 - klo:05:11
MT:

Tuhoisa vuosi takana: Lintuinfluenssan takia Euroopassa tapettu 50 miljoonaa lintua eikä tauti osoita laantumisen merkkejä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/702103fb-5ace-4976-901b-3090f28c8453)

Quote
Lintuinfluenssan suurta kuolleisuutta aiheuttavaa muotoa on kuluneen vuoden aikana todettu 37 Euroopan maassa. Siipikarjassa taudinpurkauksia on ollut 2 520 tapausta.

Siis melkoisia vahinkoja.

Onko rokotteen kehitystyön ja (tai jopa) käyttöönoton kanssa toimittu riittävän päättäväisesti?

Researchers Work to Develop Bird Flu Vaccine to Contain Future Outbreaks (https://www.vetmed.wisc.edu/researchers-work-to-develop-bird-flu-vaccine-to-contain-future-outbreaks/) (March 16, 2022)

Kyttään jatkuvasti, mitä Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Avian_influenza) rokotteen statuksesta sanoo. Valitettavasti se sanoo yhä näin:

Quote
Vaccines for poultry have been formulated against several of the avian H5N1 influenza varieties. Control measures for HPAI encourage mass vaccinations of poultry though The World Health Organization has compiled a list of known clinical trials of pandemic influenza prototype vaccines, including those against H5N1.[60] In some countries still at high risk for HPAI spread, there is compulsory strategic vaccination though vaccine supply shortages remain a problem.[12]

Eli noin epämääräiseltä näyttää.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 28.12.22 - klo:12:51
Raaka peli jatkuu:

Kalkkunatilalla lintuinfluenssaa Tanskassa – 36 600 lintua tapettiin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/b9e4ee07-182b-46fc-869c-45156d18846b)

Quote
Tanskassa on tänä vuonna tapettu lintuinfluenssan takia yli 200 000 lintua.


Koska kai nyt ei muuta voida.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 31.12.22 - klo:06:57
Ei lintuinfluenssaa:

Tampereella puluissa todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta – virus ei ole ihmiselle vaarallinen (https://yle.fi/a/74-20010942)

Quote
Virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia, joka on vakava eläintauti. Ihmiselle virus voi aiheuttaa silmän sidekalvon tulehdusta.


Mutta samat on seuraukset kanoille:

Quote
Ruokavirasto suosittaa siipikarjan ja muiden lintujen pitäjiä huolehtimaan hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan.

Esimerkiksi lintujen rehut ja juomavesi tulee suojata luonnonvaraisilta linnuilta. Myös suojavaatteet on syytä pukea päälle lintujen pitopaikkaan mentäessä, sillä virus leviää helposti vaatteiden ja kenkien mukana.


Ja viime kädessä rajoitettakoon kanojen ulkoilua.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 06.01.23 - klo:08:22
Veri roiskuu täälläkin:

750 000 kanaa tapetaan Tšekissä lintuinfluenssan takia (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/bc7ad565-03c0-46de-b0a1-9ae8927c4a95)

Ja täällä, toisesta syystä:

Ruotsissa tapetaan 165 000 kanaa salmonellariskin takia (https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-131343)

Vai roiskuuko oikeasti. Taitavat menettää henkensä siististi sähköiskuun.

Eloonjääville kanoille seuraukset voivat olla samanlaiset: tiukkaa kotiarestia.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.01.23 - klo:06:25
Kysytään jo tätä:

Lintuinfluenssan riski ei ole koko Suomessa samanlainen – voisiko siipikarjan ulkonapitokieltoa höllentää? (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/0f169868-75cb-4545-8de2-39cf9aa1189c)

Quote
Tehokkain tapa suojata siipikarja lintuinfluenssalta on pitopaikan hyvä tautisuojaus, Ruokavirasto muistuttaa

En tiedä, mitä artikkelissa ehdotetaan. Enkä oikeastaan, miten siihen edes suhtautua:

a) höllentää?

b) ei höllentää?

Kummallakin linjalla on perustelunsa. Mutta riskit ovat suuret.

Hyvin paljon tämä vääntö muistuttaa ihmisten vastaavaa eri koronastrategioiden välillä. Aivan vastaavalla tavalla kuin ihmisten koronassa, tieto siitä, että tautia ei juuri nyt alueella ole, ei ole tae siitä, etteikö sitä kohta olisi. Ero on siinä, että koronaan on rokote, joka ainakin jossain määrin toimii. Tämä on viimeisin löytämäni päivitys tästä:

Lintuinfluenssa kurittaa nyt myös Eurooppaa – Rokotteet eivät välttämättä ratkaise ongelmaa (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lintuinfluenssa-kurittaa-nyt-myos-eurooppaa-rokotteet-eivat-valttamatta-ratkaise-ongelmaa/db0498b2-1721-4842-be93-6098e1147b7e)

Vaikkei siitä nyt paljon näkyviin saakaan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 01.02.23 - klo:05:33
Tämäkin vielä:

Lintuinfluenssa otti espanjalaisella minkkitarhalla askeleen kohti ihmisestä ihmiseen leviävää tautia, vahvistaa tutkimus (https://yle.fi/a/74-20015330)

Quote
Eurosurveillance -lehdessä juuri ilmestyneen espanjalais-italialaisen tutkimuksen mukaan H5N1-virus todennäköisesti livahti minkkifarmin ulkoilmahäkkiin jonkin villilinnun tuomana.

Havainto on huolestuttava. Vielä paljon pahemmaksi sen tekee se, että mutaatio ilmeisesti muokkasi virusta tarhassa niin, että se kykeni leviämään nisäkkäästä nisäkkääseen, tutkijat päättelevät.
(lihav. HJ)

Eläinten keskitysleirit ilman ulkoilumahdollisuutta leviävät jatkossa kanojen lisäksi toisiinkin lajeihin? Tuon pahemman skenaarion nyt tässä ohittaen.

***

Se toinen lintutauti (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=123.msg30486#msg30486):

5 000 kanaa pääsee hengestään vakavan lintutaudin takia Ruotsissa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/58e47194-9185-4aa7-972d-a76cab25d661)

Quote
Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista ja sitä esiintyy ympäri maailmaa
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 06.02.23 - klo:05:38
Tässä sitä mennään taas:

Siipikarja pitää kohta ottaa taas sisälle suojaan lintuinfluenssalta (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/0be1a385-93e5-4941-98fb-386224f600a3)

Tai täsmällisemmin: tähän se meno taas loppuu.

Quote
Jokakeväinen siipikarjan ja muiden kesylintujen ulkonapitokielto tulee voimaan keskiviikkona 8. helmikuuta, Ruokavirasto muistuttaa. Se kestää toukokuun loppuun.

Ulkonapitokiellon aikana siipikarja ja muut linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai niiden käyttämän ulkoilualueen on oltava kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla.

Suojauksen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisista linnuista kotieläiminä pidettäviin lintuihin kevätmuuton aikana. Se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta.

Jos siipikarjalla tai muilla linnuilla on pääsy suojatulle ulkoilualueelle, asiasta on ilmoitettava etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille.

Kunnaneläinlääkäri sitten arvioi, onko verkko riittävän tiheä pysäyttämään virukset.  8)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 16.02.23 - klo:05:06
Yhä huonommalta näyttää:

Lintuinfluenssa tarttuu kiihtyvällä vauhdilla nisäkkäisiin – minkkitarhat suuri riski taudin leviämiselle (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/26185d7e-db5f-45b4-b418-74d08b59bd7b)

Quote
Lintuinfluessa leviää eri puolilla maapalloa vaarantaen paitsi siipikarjantuotannon myös kansainvälisen elintarviketurvan, toteaa maailman eläintautijärjestö WOAH.
[..]
Lintuinfluenssaa on löydetty muun muassa tarhatuista minkeistä, hylkeistä, kesy- ja villisiasta, ketuista, saukoista ja ilveksestä. Tietyt virusmuodot voivat tarttua myös ihmisiin.

Tauti vaarantaa maailmanlaajuisen elintarviketurvan ja siipikarjankasvatuksesta riippuvaisten toimeentulon, toteaa maailman eläintautijärjestö WOAH maanantaina 13.2. julkaisemassaan lausunnossa. Järjestö on huolissaan myös biologisesta monimuotoisuudesta.

Nykytilanne korostaa riskiä, että vakavava virusmuoto H5N1 kykenee leviämään nisäkkäisiin eli myös ihmisiin.
(lihav. HJ)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 17.02.23 - klo:05:04
Aivan turhanpäiten MT tällä yrittää edistää tätä turhanaikaista – ja vaarallistakin (ks. edellä) – harrastusta:

Takapihakanala olisi kiva, mutta miten liikkeelle? Ellun kanat ja munat tarjoaa kaiken kanoista rehuun ja tarvikkeisiin, ja koulutuskin kuuluu valikoimaan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/84e16bfe-4523-48c9-970d-a3b38eb88478)

Ihan oikein toisessa artikkelissaan MT muistuttaa riskeistä:

Kanat tuodaan Suomeen munina, mutta niissäkin on tautiriski – edes lemmikiksi päätyvä muna ei ole säädösten ulkopuolella (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/10ec224b-4f74-490a-a258-cde3b2c2084d)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 02.03.23 - klo:05:17
Eikö EFSA tätä muistanut:

EU-viraston linjaus huolestuttaa Suomen siipikarjaväkeä – ”Ei ymmärretä tuotantomme erityispiirteitä” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/a75e2ae3-e0d5-4ac3-91ed-0b25ec36662e)

Quote
EFSA suosittelee myös ulkoilumahdollisuutta kaikelle siipikarjalle, niin broilereille kuin muniville kanoille. Käytännössä vaadittaisiin katettua ulkoilualuetta ja luukkuja, joista linnut pääsevät ulos.

Vaatimus olisi isossa ristiriidassa Suomen tarkan tautisuojauksen kannalta.

Jyrsijät pääsisivät luukuista sisään, jolloin salmonellariski kasvaisi. Linnut olisivat alttiita myös lintuinfluenssalle ja monille muille taudeille.

Entä miten broilerihallien lämmitystä ylläpidetään, jos luukut ovat auki?

”EU:ssa on unohdettu, että meillä ulkolämpötila voi vaihdella 70 astetta vuoden aikana”, Hamina sanoo.

Eikä tuossa ole unohdettu yksin Suomen olosuhteita. Vaan tuollaisen sinänsä hyväntahtoisen direktiivin/suosituksen ajoitus on nyt täysin väärä. Eivätkö ne siellä lue lehtiä*): ks. edellä Ruotsi, Tanska, Espanja, Tsekki, Ecuador... Tai tutkijoiden näkemyksiä: edellä linkkejä hyvin pessimistisiin arvioihin. Sitä rokotetta kun ei ole.

"Katetut ulkoilualueet" joudutaan kattamaan niin, etteivät ne oikeastaan eroa sisätiloista!!!

_______

*) tai ei tietysti siellä tarvitse tuota tehdä: ilmoitukset ainakin EU-maista tulevat juuri EFSA:an.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 18.03.23 - klo:05:06
Nyt se on ihan varmasti sitten uudella mantereellakin:

Chilessä maan ensimmäinen lintuinfluenssatapaus siipikarjassa – 40 000 lintua jouduttiin tappamaan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/d4fbae1b-c50f-4666-b172-4bf2f151febe)

Quote
Etelä-Amerikassa Chilessä on maanantaina vahvistunut maan ensimmäinen lintuinfluenssatapaus tuotantosiipikarjassa. Maa keskeyttänyt siipikarjanlihan viennin toistakseksi.

Keski-Chilessä sijaitsevan tilan kaikki 40 000 lintua on tapettu taudin leviämisen estämiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 03.04.23 - klo:04:14
Korutont' on kertomaa:

Lintuinfluenssan uhka ei ole väistynyt ‒ Euroopassa lintuinfluenssatapauksia on ollut jo 22 maassa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/5d914c15-0410-4517-98fe-249e6e9fcd70)

Laihan lohdun kera:

Quote
Lintuinfluenssatapauksia ei ole vielä tänä vuonna havaittu Suomessa lainkaan, mutta muuttolinnut saattavat tuoda sen tullessaan muualta Euroopasta.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 14.04.23 - klo:06:00
Radio Suomen toimittaja oli nähnyt kanoja tepastelemassa jossain Helsingissä. Käytti sitten puolisen tuntia tämän turhanaikaisen ja potentiaalisesti vahingollisen harrastuksen hehkuttamiseen.

Ei edes varoitellut, kuten MTV sentään muisti tehdä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=123.msg31387#msg31387).

Ei, kuulijoiden (mukaan lukien me) palautteen jälkeen ottivat asian eli riskit ja määräykset esille.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 07.05.23 - klo:05:35
Artikkelista löytyy masentava kartta:

Muuttavat vesilinnut ovat lintuinfluenssariski – näitä reittejä linnut muuttavat (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/8c9f9f98-06ad-4dd6-b56d-c9a9b324b08f)

Hyvin pieni osaa Suomesta on turvassa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.05.23 - klo:14:21
Status, MMM:

Ratkaisuja lintuinfluenssan torjuntaan haetaan kv. yhteistyössä (https://mmm.fi/blogit/-/blogs/ratkaisuja-lintuinfluenssan-torjuntaan-haetaan-kv-yhteisty-ss-)

Rokotuksista:

Quote
Suomessa rokotukset eivät ole ajankohtaisia ja olemme perinteisesti suhtautuneet varovaisesti rokotuksiin vakavimpien tautien torjunnassa. Rokottaminen myös itsessään maksaa eikä aina ole tehokasta.
Siipikarjaa ei myöskään voida heti ryhtyä rokottamaan, sillä EU-alueella ei ole saatavilla hyväksyttyjä lintuinfluenssarokotteita, jotka soveltuisivat ehkäiseviin rokotuksiin laajamittaisesti. Teollisuus on kuitenkin aktivoitunut EU:ssa käynnistyneen keskustelun ja uuden lainsäädännön myötä ja on mahdollista, että jo ensi vuonna rokotteita olisi saatavilla.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 26.05.23 - klo:05:43
Nyt kanat voivat myös saada tällaisen tavallisen, vaarattoman lenssun:

Kanojen ärhäkkää virustautia liikkeellä – ei aiheuta vaaraa kuluttajille eikä työntekijöille (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/3775eddb-6c98-4f70-9f6c-266562422e71)

Quote
”Kanoilla ei ole ilmennyt kohonnutta kuolleisuutta eikä se ole virallisesti vastustettava tauti.”
Tilaajalle

Vaan lieneekö tuosta suurta iloa kanoille? Ei luultavasti juurikaan tuo mukanaan niille vapauksia ulkoilmaelämään? Koska sitä vaarallistakin on yhä liikkellä.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 31.05.23 - klo:04:01
Nyt annetaan lupa (pieni tai suuri) riski ottaa:

Siipikarja saa taas ulkoilla 1.6. alkaen – tautisuojauksesta huolehdittava silti joka päivä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/988829f9-27db-4c02-a4d1-0a4f6c50211e)

Quote
Siipikarjan ulkonapitokielto päättyy 31.5. Tarttuvat eläintaudit, kuten lintunifluenssa eivät kalentereista välitä, joten lintujen suojaaminen on tärkeää joka päivä.

Kuitenkin tuolla tavoin varovasti.

Muistavatko ja noudattavatko harrastekanalan pitäjät kaikkia näitä:

Quote
Siipikarjan ja harrastelintujen omistajan pitää ilmoittaa heti kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos hän havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia sairauden oireita, poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon pieneneminen voivat olla merkkejä tartunnasta.

Taudinaiheuttajat voivat kulkeutua käytettyjen vaatteiden, jalkineiden ja muiden varusteiden mukana. Siksi tuotantotiloihin ei koskaan pidä mennä ilman suojavarusteita. Ulkomailla tehdyn maatilavierailun jälkeen on syytä odottaa vähintään 48 tuntia ennen kuin Suomessa menee siipikarjatilalle.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 12.06.23 - klo:04:47
Tämä lähtee siitä tyhmänylpeydestä, että suomalaisia kotieläimiä lääkitään antibiooteilla (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=739.msg9697#msg9697) erittäin vähän:

Kanojen rokotus nosti somemyrskyn, tiloja joutunut ryöpytyksen kohteeksi: ”Meiltä on mennyt työviikko virheellisten tietojen oikaisuun” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/52d8311c-10a5-4a03-ba85-f8649cabd8e9)

Quote
IB-virusrokote rinnastetaan harhaanjohtavasti koronarokotteisiin. Osa kuluttajista kyselee nyt ”rokotevapaiden” munien perään.

Jos kävisi niin onnellisesti, että lintuinfluenssaa vastaan onnistuttaisiin kehittämään rokote, sama olisi varmaan edessä?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 20.06.23 - klo:03:53
Tämäkin taisi nyt tapahtua normaaliaikataulujen ulkopuolella?

Lintuinfluenssa aiheutti naurulokkien joukkokuoleman Salossa – Ruokavirasto suosittelee Salon alueella lintujen sisälläpitoa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/d75f0e56-5394-4d77-9695-55b3bf6b61d8)

Kesäkuun alku ei kai enää ole muuttoaikaa?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 08.07.23 - klo:04:58
Tämä tilanne jatkuu:

Lintuinfluenssa vaarassa levitä – naurulokkeja, kalatiiroja ja haahkoja kuollut tautiin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/f08244a7-ffc5-48fd-b396-1e68ca5875a0)

Quote
Ruokaviraston tutkimukset vahvistavat, että kesäkuun aikana sairaana tai kuolleena löytyneet linnut ovat menehtyneet H5N1-tyypin lintuinfluenssaan. Ruokavirasto muistuttaa siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojauksen tärkeydestä.
TILAAJALLE
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 13.07.23 - klo:06:54
Tämä ei ole meillekään kivaa:

WHO: Huolestuttava piikki nisäkkäiden lintuinfluenssassa – virus leviää entistä todennäköisemmin ihmisiin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/dc5df7f9-c8aa-4953-a8fa-1ed8ee97e497)

Quote
Lintuinfluenssaepidemioiden lisääntyminen nisäkkäiden keskuudessa saattaa edesauttaa viruksen leviämistä myös ihmisten keskuudessa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.


14.07.23: Huonolta näyttää:

Keski-Pohjanmaalla todettu lintuinfluenssatartunta turkiseläimillä ‒ ensimmäinen kerta Suomessa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/cafe9713-47f1-4a1b-a043-c59ac959d1ec)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 20.07.23 - klo:04:02
Pieni helpottavakin tieto:

Vallitseva lintuinfluenssatilanne ei akuutti riski nauta- tai sikatiloille – Turkiseläintilojen varauduttava eläinten lopettamisiin  (https://www.farmit.net/kotielain/2023/07/18/vallitseva-lintuinfluenssatilanne-ei-akuutti-riski-nauta-tai-sikatiloille)

Tämä sen sijaan antaa lohduttoman kuvan:

Lintuinfluenssa leviää ärhäkkänä, tilanne pahempi kuin koskaan: ”Olemme erittäin huolissamme siipikarjaelinkeinon puolesta” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/cce2f4ec-ae03-4c92-9891-95f23bf7daaa)

Quote
Lintuinfluenssa leviää vakavana tautimuotona. Sitä on ensimmäisen kerran Suomessa todettu turkiseläimissä, jo viidellä tilalla. Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia on ennätysmäärin. Tilanne on hyvin vakava erityisesti siipikarjatuotannon kannalta.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 21.07.23 - klo:04:08
Tilanne on taas tämä:

Ruokavirasto perustaa tartunta­vyöhykkeen (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009732687.html)

Quote
RUOKAVIRASTO on päättänyt perustaa tartuntavyöhykkeen, jolla yritetään estää lintuinfluenssan leviäminen entisestään. Tartuntavyöhyke kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Päätös astuu voimaan välittömästi, Ruokavirasto tiedottaa.

Tartuntavyöhyke tarkoittaa sitä, että vyöhykkeen alueella siipikarjan ja muun vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona on kielletty. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja.

Ainakin Luomunokan luomubroileritilat (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg30104#msg30104) ovat lähes kaikki noilla alueilla. Tuokaan peruste hurjille hinnoille ei siis tänä kesänä päde. Myöskään Laitilan luomumunia munineet kanat eivät nyt ulkoile.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.07.23 - klo:16:45
Näin nyt:

Ruokavirasto suosittelee myös harrastekanojen sisälläpitoa koko Suomessa – luonnonvaraisissa linnuissa on runsaasti lintuinfluenssaa (https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/lemmikki--ja-harraste-elaimet/uutiset/ruokavirasto-suosittelee-myos-harrastekanojen-sisallapitoa-koko-suomessa--luonnonvaraisissa-linnuissa-on-runsaasti-lintuinfluenssaa/)

Mutta vailla isompaa vahinkoa kenellekään (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=561.msg34058#msg34058) Ruokavirasto olisi samantien voinut harrastekanalat vaikka aluksi täksi kesäksi kieltää.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 25.07.23 - klo:04:24
Tämä artikkeli on yhteensä hyvin pelottava:

Suomen lintuinfluenssatilanteen erityispiirteenä ovat tartunnat nisäkkäissä, jotka ovat kontaktissa ihmisiin ‒ tilanne voi kehittyä nopeammin vaikeaan suuntaan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/0869e8be-7700-4e1a-a706-d8bcc2eeb985)

Quote
WHO:n mukaan H5N1-alatyypin virus on aiheuttanut parinkymmenen vuoden aikana yli 800 ihmisen sairastumisen. Näistä kuolemaan on johtanut noin puolet tapauksista.

Vielä nuo ovat olleet poikkeustapauksia. Suomessa se ei ole ajateltavissa, mutta periaatteessa: kotikanalan pitäjälle ei hoitoa anneta, ellei hänellä ole kallista vakuutusta sairastumisen varalta?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 25.07.23 - klo:17:40
Näin:

Ruokavirasto laajentaa lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä neljään uuteen maakuntaan: ”Tilanne on poikkeuksellinen” (https://yle.fi/a/74-20042453)

Quote
Ensin vyöhyke kattoi Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. Nyt vyöhyke laajennetaan Pirkanmaalle, Päijät-Hämeeseen, Kanta-Hämeeseen ja Uudellemaalle.

Viimeistään nyt ei yksikään luomubroileri tepastele vapaana ulkosalla. Tokkopa moni (luomuinen) munintakanakaan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 28.07.23 - klo:04:25
Se, että kerran on käynyt näin...

Suomessa itsenäistymisen jälkeen riehunut espanjantauti oli ihmiseen tarttuvaksi muuntunut lintuinfluenssa  (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/d88575ca-9995-43dc-888e-e725a6c29714)

Quote
Lintuinfluenssavirukset voivat olla mahdollisia pandemian synnyttäjiä, jos virus muuntuu ihmisestä toiseen leviäviksi. Espanjantaudin aiheuttanut H1N1-tyypin A-influenssavirus oli lintuinfluenssa, joka oli muuntunut ihmiseen tarttuvaksi vain muutamia vuosia ennen pandemian alkua.

Espanjantauti tuli Suomeen neljänä aaltona vuosina 1918–1920. Maapallolla on laskettu kuolleen tähän infektioon 40–50 miljoonaa ihmistä. Tavallinen kuolinsyy oli ilmeisesti joko itse viruksen tai sejälkitaudin aiheuttama keuhkokuume.

... ei onneksi tarkoita, että niin väistämättä tapahtuisi uudestaan. Loistava ja nopea (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=998.msg25121#msg25121) kansainvälinen kehitystyö COVID-19 -viruksen (rokotteen kehittämisessä ja jakelussa) kertol, että miten on aina ollut, niin ei ole aina oleva.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 29.07.23 - klo:04:44
Ei malttanut MT tänäkään kesänä olla tätä idyllitarinaa ja asian puffia olla julkaisematta:

Pihalla tepastelevat kesäkanat Hertta, Haakana ja Sätkä ilahduttavat hoivakodin asukkaita Riihimäellä: "Vesimeloni ja kurkku ovat niiden suosikkeja" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/5d47f10a-6e1f-46de-b37e-7104169d4a45)

Jutun lopussa on sentään huomautus (kursiv. alkup.)

Juttu on kirjoitettu ennen lintuinfluenssa-rajoituksia.

Näin tuollakin toimitaan:

Quote
Kanojen neljä kuukautta kestävä pesti päättyy syyskuussa, jolloin kanat siirtyvät palvelutalon pihapiiristä talveksi takaisin kotiinsa.

Tai ainakin se oli suunnitelmissa tuota kirjoitettaessa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 02.08.23 - klo:04:50
Näin asia sitten lipsahti. Lopulta kanat selvisivät helpolla, mutta turkiseläimille kävi kävi huonosti:

Yle: Lopettamispäätös tehty 70 000 turkiseläimelle – päätökset tehty nyt kolmelle tilalle, tartuntoja havaittu kahdellakymmenellä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/ebff05ed-9438-40bf-9ffe-c4a78a67dcd2)

Tilannetta ovat hyödyntäneet nekin, jotka haluavat turkistarhauksen Suomessa loppuvan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 11.08.23 - klo:05:00
Eikö Essayah vetoa tässä suoraan — koirien terveeseen järkeen:

Essayah torjuu saksalais­virologin vaatimuksen turkis­tarhojen sulkemisesta (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009771322.html)

Quote
ESSAYAH korostaa, että kenenkään ei tule koskea kuolleisiin lintuihin ilman asianmukaista suojausta. Myös lemmikkien perään kannattaa katsoa, vaikka tartuntariski on pieni.

”Jos koira kulkee vapaana, varovaisuus on tietenkin ihan järkevää”, ministeri sanoo.

***

Jos tartuntoja nyt havaittaisiin (laajalti) lemmikkieläimissä, poliitikot ym. olisivat luultavasti. paljon vähemmän verenhimoisia kuin turkiseläinten kohdalla.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 11.08.23 - klo:14:14
Eivät selviä asiasta helpolla kissatkaan. Eivätkä lemmikkikoirat:

Lintuinfluenssa leviää – älä ulkoiluta kissaasi näillä alueilla (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009775502.html)

Quote
Kissojen ulkoilua valjaissa suositellaan välttämään lintuinfluenssan tartuntavyöhykkeellä. Riski koskee myös koiria ulkoiluttavia.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 18.08.23 - klo:06:13
Niinpä:

EU:n tartunta­tauti­asiantuntija: Viruksesta on muodostunut tuhoisa (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009787913.html)

Quote
Asiantuntija on huolissaan siitä, että lemmikit voivat altistaa ihmiset H5N1-lintuinfluenssa­virukselle.
[..]
EPIDEMIAN aikana tartuntariski on suurin siipikarjatiloilla työskenteleville ja teurastus- ja siivoustöihin osallistuville ihmisille, Adlhoch sanoo. Riski johtuu tartunnan saaneiden lintujen lisäksi viruksen saastuttamasta ympäristöstä.

”Siipikarjatiloilla työskentelevillä on kuitenkin yleensä erityistä koulutusta ja he ovat tietoisia riskistä. Heillä on myös asianmukaiset suojavarusteet suoran kosketuksen välttämiseksi.”

Sen sijaan Adlhoch on huolissaan niiden ihmisten puolesta, jotka kasvattavat kanoja takapihallaan. Influenssavirus saattaa tarttua luonnonvaraisista linnuista kanoihin ja sairastuttaa ne.

Niinpä Euroopan tautiehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) hengityselinvirusten pääasiantuntija Cornelia Adlhoch olisi varmaankin samaa mieltä, ettei tuota harrastusta nyt kannata ainakaan rohkaista (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=123.msg34181#msg34181).
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.08.23 - klo:04:21
Näin Ilta-Sanomien mukaan:

Ruokavirasto: Linnut pidettävä sisällä koko Suomessa (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009799063.html)

Quote
Ruokavirasto suosittelee, että lintuja pidettäisiin sisällä koko Suomessa lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi.

Virasto suosittelee lintujen sisälläpitoa tai muulla tavalla sen varmistamista, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen kanssa. Myös siipikarjan ja vangittujen lintujen ruoka ja vesi on suojattava.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 04.10.23 - klo:04:06
Ranskan mielestä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=123.msg33039#msg33039) rokote on jo olemassa:

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa (https://www.atl.nu/miljoner-ankor-vaccineras-mot-fagelinfluensa)

Quote
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.
Detta är en låst artikel. Som prenumerant kan du läsa vidare
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 27.10.23 - klo:04:04
Entä tällainen keino:

Disease-resistant chickens? Gene-editing technology has potential to eradicate avian flu (https://geneticliteracyproject.org/2023/10/26/disease-resistant-chickens-gene-editing-technology-has-potential-to-eradicate-avian-flu/)

Sellainen siis ehkä tulee käytettäväksi. Käytettäväksi. Josta erityisesti EU:ssa on pitkä matka siihen, että se tulee käyttöön.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 12.11.23 - klo:08:22
Tämä tuli (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=123.msg33372#msg33372) uudestaan esille:

Siipikarja-ala tasapainoilee ristiriitaisten paineiden keskellä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/5d35aea1-e6c7-4a96-84d1-2cd8d6a7a0dd)

Quote
Kuluvan vuoden ehkä kovin isku oli IB-viruksen rantautuminen Suomeen. Tauti aiheutti joillekin kananmuna- ja broilertiloille vain pienen notkahduksen tuotantoon, toisille taas ison pudotuksen ja valtavat tappiot.

Hurjaa oli myös kuluttajien reaktio: rokotevastaiset piirit alkoivat pommittaa alan toimijoita somessa ja suorin yhteydenotoin.

Lehtilä toteaa, että median toiminta on nykyään niin nopeaa, että mikä tahansa mielipide voi saada äärettömän nopeasti julkisuutta, täysin riippumatta siitä, onko sen takana minkäänlaista faktaa.

Osa kuluttajista vaati tiukkaan sävyyn, että kanoja ei saa rokottaa. ”Vaikka tauti on maailmalla todella yleinen ja monessa muussa maassa sitä vastaan on rokotettu vuosia”, Lehtilä huomauttaa.


Jos kävisi niin onnellisesti, että lintuinfluenssaa vastaan onnistuttaisiin kehittämään rokote, sama olisi varmaan edessä?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 14.01.24 - klo:12:07
Varsin pirullinen on tauti:

Lintuinfluenssa saavutti kaukaisen saaren Etelämantereen tuntumassa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/8d8c503b-9833-45ca-abf6-72c16a0a61c2)

Quote
Tutkijat pelkäävät, että lintuinfluenssan vaikuttavan tuhoisasti Etelämantereen eläimiin ja lintuihin. Alaskassa jääkarhu on kuollut lintuinfluenssaan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 16.01.24 - klo:15:55
Pirullinen on:

Uusi asetus velvoittaa turkiseläinten tilat suojattaviksi verkoilla ja muilla toimenpiteillä lintuinfluenssan torjumiseksi  (https://mmm.fi/-/uusi-asetus-velvoittaa-turkiselainten-tilat-suojattaviksi-verkoilla-ja-muilla-toimenpiteilla-lintuinfluenssan-torjumiseksi)

Jos noin, itse asiassa vapaita kanojakaan ei enää ole? Ei luomukanoissakaan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 28.03.24 - klo:05:06
Voihan pahus:

Lintuinfluessa tarttui lypsylehmiin ja vuohiin USA:ssa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/dda4bac4-24cf-4b84-9e4a-a1648d62ae09)

Quote
Yhdysvalloissa on todettu aikaisemmin vakavaa lintuinfluenssaa siipikarjassa mutta nyt tauti on levinnyt nautoihin ja vuohiin. Virus on sairastuttanut lukuisia muitakin eläinlajeja, kuten kojootteja, pullonokkadelfiinejä ja saukkoja. Suomessa lintuinfluenssa levisi viime vuonna turkistahoille.