Author Topic: COVID-19  (Read 193326 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #390 on: 15.03.21 - klo:09:50 »
Hesarin pääkirjoituksessa on hyvin pitkälle sama asenne:

Vuosi viruksen varjossa on ollut vaikea, mutta kauneusvirheistä huolimatta Suomi on selvinnyt hyvin

Quote
Irlannin ja Viron esimerkit kuitenkin osoittavat, että muutos hyvästä tilanteesta huonoon voi tapahtua hetkessä.

TILAAJILLE
13.3. 20:15
KORONAVIRUS­EPIDEMIA iski Suomeen toden teolla vuosi sitten. Se on ollut pitkä ja raskas vuosi. Mutta myös onnistunut. Suomi on ainakin toistaiseksi ollut viruksen torjunnassa Euroopan huippumaa. Tartunnan on saanut runsas prosentti suomalaisista, kun muualla Euroopassa viruksen saaneita on tyypillisesti 5–6 prosenttia väestöstä.


Nimittäin siten (taas uusi vertaukseni käyttöön. HJ), että kun tämä nuorallakävely on tähän asti niin hyvin onnistunut, jatketaan varovasti vielä hetki. Kohta olemme ylittäneet alla kuohuvan kosken.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #391 on: 15.03.21 - klo:09:52 »
Mutta tässä on jo sen vision väläytys, ettei armoa ole:

Vakava varoitus koronan eteläafrikkalaisesta muunnoksesta: ”Tämä variantti on painajainen - Aivan toisesta maailmasta”

Quote
Molemmat koronarokoteannokset jo saanut henkilö sai tartunnan eteläafrikkalaisesta variantista tällä viikolla Etelä-Savossa.


Joten tämäkin on ilmeisen välttämätöntä:

PS. Sinänsä kiitettävästi valmistelu on kyllä jo aloitettu:

Suomen koronatilanne pahenee, mutta kulisseissa valmistellaan jo exit-strategiaa – käyttöön heti sulkutilan jälkeen?

Vastaavasti Marinin nykyisen pessimismin pohjalta pitäisi varmaan asettaa ryhmä suunnittelemaan sitä, miten siirrymme pysyvästi — ainakin siis vuosiksi — suljettuun yhteiskuntaan.

Mielikuvitukseni lähti jo liikkeelle, minkälainen tuo yhteiskunta voisi olla!  8)

Siitähän saisi jopa kelvollisen scifi-romaanin aiheen. Työnimenä "Vuonna 2024".

On meillä kuitenkin jo edeltä tämä "lohtu":

Quote
Virologi Olli Vapalahden mukaan rokotukset tulevat taittamaan kriisiltä pahimman terän. Vaikka virus muuntuisi, rokotus antaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan.

Myös koronarokotteita todennäköisesti päivitetään viruksen muuntuessa, aivan niin kuin tehdään influenssarokotuksille.

Saammeko tietää Uuden Suomen esiin tuomasta tapauksesta, kuinka äijän/ämmän lopulta kävi?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #392 on: 15.03.21 - klo:09:54 »
Entäpä tämä sitten:

Millainen on kesän korona­tilanne? Asiantuntijat arvioivat kolmea eri vaihto­ehtoa

Yhteistä kaikille noille skenaarioille on se, että Suomen hyvä tautitilanne säilyy ennallaan. Tai hyvässä skenaariossa laskee voimakkaasti. Pahassa sitä yritetään laskea voimakkaasti.

Siis nimenomaan tartuntamääriä. Jossain takaraivossa on kaikilla yhä, että korona hävitetään rajoituksilla.Tuhahdutetaan.  Viime keväänä se saattoi olla ainoa keino. Mutta ei ole enää.

Ei vielä uskalleta maistella sen kanssa rinnakkaiseloa. Jos rokotuksiin viitataankin, kaikki kiva siirretään siihen ajankohtaan, jolloin myös "perusterveet" on rokotettu (oli se sitten 70% tai 100%).

Mutta se on nyt intuitioni, että riski on ennemmin tai myöhemmin pakko ottaa. Ja kauan ennen, ennenkuin on "satavarmaa", ettei uusia tartuntoja tule. Koska niitä voi monilla tavoilla tulla. Ja en usko tai halua, että elämämämme ja kulttuurimme on jatkossa pelkkää korona pelkoa. Entisen nk. jumalanpelon tapaan.
« Last Edit: 15.03.21 - klo:23:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #393 on: 15.03.21 - klo:10:15 »
Tämä on tosi tylsä ja jopa typerä pylväsdiagrammi:

Helsingissä hälyttävä ilmaantuvuus­luku – katso missä paikoissa korona tarttui useimmin

Sama talous 39,6%. Nuorena muistan vitsinä kerrotun, että ei uskalla mennä kotiin, koska sinne on moni kuollut. Mutta se oli vitsi!

Mitä toimenpide-ehdotuksia tuosta "tiedosta" voisi keksiä? Suljetaan kaikki kodit kuukaudeksi? Niihin verrattunahan ravintolat ja yökerhot vaikuttavat 6,1 prosentillaan tosi turvallisilta paikoilta?

Luulisi, että tuohon olisi kehitettävissä järkevämpi laskentatapa tai tulosten esitystapa. Vaikka siihen tapaan kuin jääkiekossa merkitään pelaajan pisteisiin myös syöttöpisteet, ei yksin maalit. Eli koti saisi tartunnasta vain yhden pisteen.
« Last Edit: 15.03.21 - klo:12:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #394 on: 16.03.21 - klo:05:17 »
Saksalaisessa twitterissä on tähän reagoitu epäuskon ja epätoivon sekoituksella:

Astra Zenecan alamäki syvenee – Euroopan suurimmat maat Italia, Saksa ja Ranska ilmoittivat keskeyttävänsä rokotteiden jakelun

Tässä tilanteessa? (Saksan 1. rokotuksen saaneiden osuus nyt 7,8%.) Mitä tehdä jo saapuneille rokotteille? Joudutaanko ne tuhoamaan? Eikö nyt saisi jonossa vielä pitkään oleva (nuorempi) ilmoittautua vapaaehtoiseksi, ja ottaa tuon? Eivätkö jo tuon kerran saaneet tarvitse toisen annoksen?

Tietysti Saksa ja Ranska voivat tuon EMA:n ylimääräisen kokouksen ja sen oletettavasti ko. rokotteen turvallisuuden taas vahvistavan linjauksen jälkeen perua. Mutta rokotusaikaa tuossa menetetään. Siitäkin saksalaisessa twitterissä kysyttiin, kuinka monta sairastumista ja kuolemaa jää noin estämättä.

Spikedin Rob Lyons sanoo sen ulos selvemminkin:

The precautionary principle kills
The decision of EU states to suspend the use of the AstraZeneca vaccine is not cautious – it’s dangerous.


Artikkelissa tulee esille sekin, miten EU on muutoinkin UK:hon verrattuna ollut hidas rokotuskampanjansa käyntiin saattamisessa. — Bloombergin em. luku nyt: EU 7,7%, UK 36,6%.

***

Suomihan ei tuohon mene mukaan, ja oikein hyvä niin. Mutta Suomen osalta näin eleettömästi YLE:n kestouutinen kertoi tämän (joka itse täytyi tässä boldata):

Quote
Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut nyt lähes 597 500 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotettujen määrä on lisääntynyt eilisestä noin tuhannella.

Pyöristetty vielä ylöspäin. Rokotelaskurin mukaan luku oli 833.
« Last Edit: 16.03.21 - klo:08:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #395 on: 16.03.21 - klo:05:20 »
Koko kirjoitus on sitä, mutta tässä lainauksessa prof. Pekka Nuorti on kehittänyt erittäin näppärän perustelun suljetun yhteiskunnan (piirteiden) säilyttämiseksi ja lisäämiseksi. Huippusuoritus:

Korona­tartunnat ryöpsähtivät hälyttävästi Virossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, miten Suomi voi välttää saman kohtalon

Quote
”Pandemiatilanteessa rokotteen yksilötason teho ei ole välttämättä yhtä tärkeä kuin se, kuinka nopeasti rokotukset saadaan toteutettua ja kuinka iso kattavuus niillä saadaan aikaiseksi.”

Mitä paremmin epidemiatilanne on hallinnassa, eli mitä matalampi tilannetta kuvaava r-tartuttavuusluku on, sitä pienempi määrä rokotettuja riittää tuomaan laumasuojan koko väestölle. Laumasuoja taas vaikuttaa siihen, milloin rajoituksia voidaan ryhtyä purkamaan.

”Jos r-luku pysyy pienenä, lopputulemana on se, että laumasuojaan riittää pienempi rokotettujen määrä ja pienempitehoinenkin rokote toimii”, Nuorti painottaa.


Eli kääntäen. Nyt rajoittamaan, että päästään laumasuojaan! Ei niin, että laumasuojaan, jotta päästään rajoituksista eroon! Tai laumasuoja saavutetaan parhaiten silloin kun sitä ei oikeastaan enää tarvita? Vai miten?

***

Edellä esiin tulleen "anarkistisen" visioni pohjalta totean tästä samaisessa aamun Hesarissa olleesta pohdinnasta...

Entä jos rokotusten toinen kierros aloitettaisiin vasta, kun kaikki työikäiset ovat saaneet ensimmäisen piikin? ”Pohdinnassa se varmaan tulee olemaan”, THL:n Hanna Nohynek sanoo

... että varmasti tuotakin kannattaa pohtia, mutta se on vähän epäolennaista, kun kuitenkin konsensus on se, että riskiryhmäläiset rokotetaan ensin. Tehty päätös siitä tulee esille (maksumuurin takana olevassa) artikkelissakin, ja arvio, että se olisi tehty toukokuuhun mennessä.

Lisäksi THL:n hurjin arvio oli tämä:

*) ja niinhän nyt THL:n lukujen mukaan tapahtuu: em. STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa annettiin luku, että 3. vuosineljänneksellä Suomi on saanut rokotteita 12 330 000 kpl. Siitä on helppo laskea, että syyskuun loppuun mennessä yli 100% suomalaisista on rokotettu, tai ainakin voitu rokottaa, kahteen kertaan eli molemmilla annoksilla.

Noilla luvuilla asiaa ei tarvitsisi pohtia.
« Last Edit: 16.03.21 - klo:08:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #396 on: 16.03.21 - klo:07:32 »
Madrid mainittiin edellä. Mainitaan tässäkin:

Helsingin koronatilanne on nyt pahempi kuin Madridissa, Berliinissä ja Kööpenhaminassa – katso käyristä, miten pääkaupungit eroavat toisistaan

Quote
Tammikuun lopussa Madridin ilmaantuvuusluku oli 972 ja Helsingin 159.

Nyt Helsinki (321) on kuitenkin ohittanut Madridin (289).


Mutta lisäksi kerrotaan:

Quote
Eurooppalaisten pääkaupunkien joukossa pahin koronatilanne on tällä hetkellä Tallinnassa (1845) ja Prahassa (1567).

Ehkä vahingossa tulee esille tällainen tieto, joka ei oikein vala luottamusta rajoituksiin tehokkaana keinona:

Quote
Prahassa kovat rajoitustoimet, kuten maahantulokielto, ravintoloiden ja nähtävyyksien sulkeminen, liikkumisrajoitukset sekä lasten ja aikuisten maskipakko eivät ole riittäneet parantamaan tilannetta.


Linkistä voi saada käsityksen, että rajoitukset ovat olleet voimassa tammikuusta asti (?). Mikä riittäisi?

Tsekkissä 1. rokotuksen saaneita on nyt 7, 4%. Sitä kautta tietysti Prahan tilanne ei nopeasti parane. Mutta näyttäisi siis siltä, ettei se parane käytetyillä keinoillakaan.

***

"Anarkistinen" tulkintani. Kun ravintolat suljetaan, ihmiset tapaavat toisiaan (salaa?) kodeissaan. Ja sitten saadaan  ihan oikeinkin sellaisia tuloksia, että kodeistahan sen tartunnan yleisimmin saa. Vrt. edellä.
« Last Edit: 16.03.21 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #397 on: 16.03.21 - klo:15:08 »
Tältä minustakin tuntuu:

Kari Enqvistin kolumni: Vallanpitäjien koronavaroitukset saavat minut tuntemaan itseni lapseksi

Quote
Omasta mielestäni hallitus on pärjännyt pandemian kanssa paremmin kuin hyvin. Niin hyvin kuin on inhimillisesti mahdollista tässä epätietoisuudessa ja alati muuttuvissa olosuhteissa. Mutta mitä enemmän aikaa on kulunut, sitä enemmän viranomaisten viestintä on alkanut maistua sormella heristelyltä.

Tilanne on vakava. Tilanne on huolestuttava. Nyt tilanne pitää ottaa vakavasti. Kehitys vaikuttaa huolestuttavalta.

En halua kiistää näitä väitteitä. Mutta minusta on vähitellen alkanut tuntua kuin lapsesta, joka sedän tai tädin mielestä roikkuu liikaa netissä. Voi hyvä nuori, etkö sinä jo tottele, he toruvat. Joo joo, sanoo lapsi. Tunneviesti ei löydä perille. Eikä kohta minunkaan osoitteeseeni.

Sillä oikeasti me tolkun ihmiset olemme olleet huolestuneita jo vuoden päivät. Olemme ottaneet viruksen vakavasti kaksitoista kuukautta. Emme ole pyörineet paritansseissa emmekä painimatoilla, polkka ei ole pauhannut eikä karaoke kaikunut. Kädet olemme pesseet kurttuisiksi kuin pyykkärillä. Silmälasit huurruttava maski on meillä ollut tukevasti naamalla sen kerran kuukaudessa, kun olemme uskaltautuneet kauppaan.

Nyt tavallaan kuuluisi tuohon lisätä tuohon jotain omaa, henkilökohtaista. Mutta ei siihen oikeastaan voi. Sen päälle, mitä on jo edellä tullut sanotuksi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #398 on: 17.03.21 - klo:05:54 »
Otetaan vähän takaisin, tietystä rokotuskritiikistäni. Selitys sille, miksi HUS-alue on rokotuksissa jäljessä muuta maata, löytyy kyllä helposti näistä faktoista:

Quote
Helsingissä asui 11,8 prosenttia Suomen koko väestöstä, mutta vain 9,1 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä.

Helsingin mukana muukin Uusimaa on keskimäärin väestöltään nuorempaa kuin koko maassa. Ja vielä mennään rokotuksissa yli 80-vuotiaissa. Tai oltaisiinko jo yli 75-vuotiaissa? [..]

Helsinki on itse asiassa hyvinkin kärjessä iäkkäiden rokotusosuudessa. Vaikka tästä uutisesta (5 päivää sitten) ...

Yli tuhat rokotetta on jäänyt Helsingissä antamatta, koska ajan varannut ei saavu paikalle – annokset pitää nopeasti antaa jollekin

Quote
80–84-vuotiaista helsinkiläisistä noin 17 prosenttia on edelleen ilman rokotusta.

... saamme tiedon, että 83% tuosta ryhmästä oli saanut rokotuksen!

Vaikka HUS edelleen onkin Hesarin päivittäisessä rokotuskartassa osuudessa häntäpäässä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #399 on: 17.03.21 - klo:05:57 »
Aika käsittämätön hässäkkä, tämä Astra-Zeneca -kohu. Tässä tällainen taustatieto Suomesta:

Veritulppaan sairastuu vuosittain 5 500–11 000 suomalaista ja rokotehaittailmoituksia on yhdeksän – EMA:n selvityksestä toivotaan valoa asiaan

Sama Hesarissa:

Suomi ei ole keskeyttämässä Astra Zenecan rokotteen käyttöä – THL:n ylilääkärin mukaan veritulppatapauksia on todettu odotusarvoa vähemmän

Ja luultavasti suhteelliset luvut ovat aika samanlaisia koko Euroopassa. Kuitenkin nyt hallitukset Euroopassa ovat olleet näin "varovaisia":

Myös Ruotsi ja Liettua keskeyttävät Astra Zenecan rokotteen käytön – Kartta näyttää: Jo pitkälti yli kymmenen Euroopan valtiota tehnyt saman päätöksen, Suomi odottaa lisäselvityksiä

Tässä fundeerannut, että purkautuuko jokin piilevä rokotusvastaisuus tai yleisempi epäluulo niitä kohtaa Euroopassa tuossa hysteriassa?

Erityisen surkuhupaisaa on Italian esiintyminen tuossa kartassa. Jonka maan aloitteesta äskettäin annettiin EU:ssa saman rokotteen vientikielto.

Pääkirjoituksessaan Hesari tuo esiin tämän luvun:

Quote
Euroopassa kuolee koronavirukseen joka päivä nelisentuhatta ihmistä.

Tällainen suhmurointi ei nyt tässä tapauksessa olisi moraalitonta:

Quote
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan on teoriassa mahdollista, että Suomi saa enemmän rokotteita käyttöönsä, jos jotkin maat lopettavat rokotteen käytön kokonaan.

Tai miten se nyt ottaa. Eivät ilman rokotusta (ainakin pitkäksi ajaksi) jäävät ihmiset ole tuota äkkiväärää päätöstä itse tehneet.
« Last Edit: 17.03.21 - klo:06:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #400 on: 17.03.21 - klo:07:07 »
Kyllä THL tänäänkin arvionsa toisti:

Kuinka paljon Suomeen tulee rokotteita? Entä pitävätkö ennusteet vielä paikkansa? THL:n Mia Kontio vastaa 9 kysymykseen

Quote
Ovatko ennusteet muuttuneet?

Ennusteet eivät ole vaihtuneet. Me arvioimme edelleen, että kesäkuun loppuun mennessä Suomeen on tullut 5–7 miljoonaa rokoteannosta, joista osa menee kakkosannoksiin. Arvioimme, että heinäkuun alkuun mennessä jopa 4,5 miljoonaa suomalaista, eli kaikki yli 16-vuotiaat, on rokotettu.

Vaikka koko tuon jutun mittaan tuokin esille asian epävarmuustekijöitä.

Pessimisteille*) alkavat vaikeat ajat. Mutta kyllä he vielä jotakin keksivät.  8)

Lastenkin rokottamista jo maailmalla kuumeisesti tutkitaan. Kestouutisesta:

Quote
16.3. klo 23.13 Moderna aloitti kokeet rokotteen tehosta lapsiin

Bioteknologiayhtiö Moderna aloitti tänään kokeet, joissa sen kehittelemää koronavirusrokotetta annetaan alle 12-vuotiaille lapsille.

Kyseessä on niin sanottu toisen vaiheen testi, jossa on mukana Modernan lisäksi terveysviranomaisia.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehtäviin kokeisiin on määrä osallistua reilut 6 700 lasta, joiden ikä vaihtelee kuuden kuukauden ikäisistä 11-vuotiaisiin.

Joulukuussa Moderna aloitti vastaavan testivaiheen 12–18-vuotiailla. Aikuisiin yhtiön rokotetta käytetään jo esimerkiksi Yhdysvalloissa ja EU-maissa, kuten Suomessa.

Eikä ole epäilystäkään, etteikö Suomikin heti siihen lähtisi mukaan, jos se tulee mahdolliseksi.

_____

*)  eikä Marin pysty tätä Enqvistin (leikillista, tottakai) toivomusta toteuttamaan:

Quote
Olisi suorastaan virkistävää nähdä Sanna Marinin kävelevän mikrofonin taakse ja ilmoittavan, että nyt kaikki on menossa päin helvettiä.
  ;D
« Last Edit: 17.03.21 - klo:11:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #401 on: 17.03.21 - klo:09:22 »
Tällaisia jo mietitään:

Voivatko rokotetut jo höllätä? THL:n Nohynek toivoo virallista linjausta ensi kuussa

Quote
Kaikille on Suomessa toistaiseksi samat säännöt – on ihminen rokotettu tai ei. Yhdysvalloissa tartuntatautivirasto on antanut ohjeistuksen, jonka mukaan kaksi rokoteannosta saaneet voivat keskenään jättää maskit pois.
[..]
Tämä perustuu hänen mukaansa tutkimustietoon, jonka mukaan toisen rokoteannoksen jälkeen suojateho on erittäin hyvä ja viruksen eritys vähenee neljäsosaan siitä, mitä se on rokottamattomilla.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kahden rokotusannoksen saaneilla ihmisillä on hyvin vähäinen riski tartuttaa virusta eteenpäin, Nohynek sanoo.

Kuitenkin Yhdysvalloissa suositellaan, että kun rokotettu ja rokottamaton ovat samoissa tiloissa, myös rokotettu käyttää maskia.

Mutta THL:n toista kanavaa pitkin tuli (edellä) siis tieto, että kesäkuun loppuun mennessä koko aikuisväestö on rokotettu!!!

Mutta jo sitä ennen, tuon Amerikan säännön seuraaminen alkaisi edellyttää, että ne kantaisivat selvästi näkyvää pinssiä, joita ei ole rokotettu!
« Last Edit: 17.03.21 - klo:10:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #402 on: 18.03.21 - klo:05:14 »
Hetkeksi taas globaali näkökulma. Eilen ylittyi rokotuksissa (1. ja 2. kerrat yhteensä) 400 miljoonan raja (Bloomerg). Kyllä, ilman muuta rokotukset ovat keskittyneet rikkaisiin maihin. Mutta voisi vähän muuttaa erästä nyt käytettyä iskulausetta ja sanoa: "Rich lives matter". Meillä rikkaillakin on vain yksi elämä, ja arvokas.

Köyhiä kehitysmaita on muuallakin, mutta paljon Afrikassa. Mikä on Afrikan tilanne? Yleisesti, taudin leviämisessä? BBC:n mukaan tämä:

Coronavirus in Africa tracker

Otetaanpa siitä ensin varmistetut tapaukset. Kumulatiivinen luku on juuri ylittänyt 4 miljoonaa. Ylen kestouutinen joka päivä kertoo saman luvun Euroopasta. Viimeinen tieto siitä, että se luku olisi (juuri, aika äskettäin) ylittänyt 40 miljoonaa. Lähde on sama: Johns Hopkins -yliopisto. Tuossa on nyt kolme nelosella alkavaa isoa lukua, mutta se on vain sattuma, enkä siitä aio yrittää repiä.

Joten tämä "taika" näyttää edelleen jatkuvan:

Kummallinen tosiasia, josta todellakin on mediassa vain vähän kerrottu:

Defying all predictions, Africa is the global COVID-19 ‘cold spot’. How come health officials and the media are not honestly exploring why?

Kerrataanpa Wikipediasta väkiluvut: Afrikka 1 308 064 000, Eurooppa 747 183 000.

Alunperin köyhään Afrikkaan tarvittavien rokotteiden määrä tuntui hengästyttävän suurelta. Mutta ehkei se tunnu enää, kun alamme tottua suuriin lukuihin myös tuolla Bloombergin trackerissa. Ja lainaan lisää itseäni:

Tuohan tietysti tarkoittaa myös, että se osatavoite, että ikäihmiset on rokotuksilla suojattu, saavutetaan Afrikassa huomattavasti vähäisemmällä rokotemäärällä kuin täällä Euroopassa ja USA:ssa. Rokotettavia olisi n. 73 miljoonaa ihmistä, kahdella rokotuskerralla tarvittaisiin siis n. 140 miljoonaa annosta. USA:ssa ja Euroopassa tuota ryhmää on yhteensä noin 200 miljoonaa.

Kun olen asiassa nyt omaksunut hyvänilman linnun roolin.

***

Tällainen julkilausuma muuten on viime lokakuussa tehty, jolla on relevanssia Afrikankin tilanteen kannalta:

Great Barrington Julkilausuma

Quote
Infektiosairauksien epidemiologeina ja kansanterveystieteilijöinä meillä on vakava huoli koronavirustaudin nykyisten torjuntatoimien kielteisistä vaikutuksista ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Suosittelemme lähestymistapaa, jota kutsumme Kohdennetuksi Suojeluksi.

Tulemme sekä vasemmalta että oikealta, ja ympäri maailmaa, mutta meille on yhteistä se, että olemme omistautuneet työurillamme ihmisten suojeluun. Nykyiset yhteiskuntien sulkutoimet ovat aiheuttamassa valtavia lyhyt- ja pitkäaikaisia kielteisiä kansanterveysvaikutuksia. Näihin kuuluvat (muutaman nimetäksemme) alentuvat lapsuusiän rokotuskattavuudet, sydän- ja verisuonitautien heikentyvät hoitotulokset, vähentyvät syöpäseulonnat ja kielteiset vaikutukset mielenterveyteen, mikä kaikki johtaa tulevaisuudessa vuosien ajan suurempaan kuolevaisuuteen, ja erityisesti työväenluokka ja nuoremmat ihmiset kantavat tästä raskaimman taakan. Koulunkäynnin kieltäminen lapsilta on erittäin epäoikeudenmukaista.

Sulkutoimien jatkaminen siihen asti kunnes rokote on saatavilla aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa, josta vähäosaisimmat väestöryhmät kärsivät eniten.

Juuri Afrikkaa koskevissa uutisissa korostuu se, ettei COVID-19 maanosaa sinänsä niin paljon koettele kuin sen epäsuorat vaikutukset.

Kohdennetulla suojelulla tarkoitetaan juuri sitä, mitä minäkin epäsuorasti tuossa laskelmassani maanosien väestörakenteista. Lokakuussa ei vielä ollut tietoa siitä, kuinka nopeasti rokotteet tultaisiin saamaan käyttöön. Rokotusvastainen ei julkilausuma ole (lihav. HJ):

Quote
Kun väestön immuniteetti lisääntyy, vähenee koronavirustartunnan vaara kaikille, mukaan lukien haavoittuville riskiryhmille. Tiedämme että lopulta kaikissa väestöissä saavutetaan laumaimmuniteetti eli se taso tartunnoissa, jossa viruksen kierto stabiloituu, ja että stabiloitumista voidaan auttaa rokotuksella, joskaan se ei ole edellytys laumaimmuniteetin saavuttamisessa. Tavoitteemme tulee näin ollen olla kuolevaisuuden minimointi ennen kuin laumaimmuniteetti saavutetaan.

Kaikkein myötätuntoisin lähestymistapa, joka tasapainottaa riskit ja hyödyt laumaimmuniteettiin saavuttaessa, on antaa niiden elää normaalisti, jotka ovat pienimmässä riskissä kuolla, jotta he voivat luoda väestöön immuniteettia virukselle luonnollisen koronavirustartunnan avulla, samalla kun suojelemme suurimmassa vaarassa olevia. Me kutsumme tätä Kohdennetuksi Suojeluksi.

Nyt kun rokotteet ovat käytössä, kaikkein nopein tapa laumaimmuniteetin saavuttamiseksi luultavasti ovat rokotukset. Vai olisiko siinä juuri ero Euroopan (EU:n) ja Afrikan välillä? Täällä rokotuksilla saavutettava laumaimmuniteetti siintää jo aika lähitulevaisuudessa (vaikka em. hallitukset Astra-Zeneca -sekoilullaan yrittävät siirtää sitä kauemmas!). Afrikassa ei. Siellä suositeltavin politiikka voisi olla juuri se, että yritettäisiin (kohdennetusti) suojella riskiryhmät rokotuksin. Ja muutoin yritettäisiin minimoida yhteiskunnalliset haitat. Ja "annettaisiin palaa". Ei yritettäisi mimimoida tarttuvuuslukuja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #403 on: 18.03.21 - klo:05:15 »
Takaisin Eurooppaan. Aavistin, olin käytännössä varma, että tämä asia toteutuu:

Luulenpa, että valtio luikertelee ulos tuosta vaikeasta päätöksestä näin: rokotus ja sen mukana rokotepassi on täysin vapaaehtoinen, mutta minkä sille sitten tekee, jos yksityiset tapahtumien järjestäjät sitä vaativat. Tai muut valtiot maahan pyrkiviltä jne.

Sitten tulevat sen tyyppiset rajatapaukset, että olisi sallittua pitää yökerhoa auki (viranomaisten luvalla), jos ovella vaaditaan rokotepassi.

Ja nyt se toteutuu:

EU: Matkustamista helpottava koronapassi voitaisiin ehkä ottaa käyttöön jo kesäkuussa

Näin:

Quote
Passin voisi saada, jos viranomaisilla olisi tieto siitä, ettei henkilö todennäköisesti levitä koronavirusta. Henkilö olisi siinä tapauksessa joko saanut koronarokotteen, toipunut taudista tai hän olisi hiljattain saanut negatiivisen koronatestituloksen.


Tuo viimeinen on vähän arveluttava kohta, koska sen "hiljattain" pitäisi olla tosi vähän aikaa sitten. Mutta ehkä sen voisi toteuttaa sähköisessä ratkaisussa. Suomessa se voisi olla mahdollinen:

Quote
Todistus on määrä liittää kansalaisten terveystiedot kokoavaan Omakanta-palveluun.


Jos myös koronatestitulokset kirjataan sinne. Ja tehdään ratkaisu, jossa kännykkä voisi nuuskia sen tiedon ja vain sen tiedon Omakannasta tietoturvallisesti.
« Last Edit: 18.03.21 - klo:05:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #404 on: 18.03.21 - klo:09:52 »
Tuli mieleen tuosta BBCn Afrikka-tilastosta. Siellä oli myös luku "Active confirmed cases". Nyt meille tarjotaan useimmiten Syomesta kumulatiivista lukua. Tuo Afrikan luku aktivitapauksista oli alle kymmenesosa kaikista tapauksista. Varmaan samoin olisi meilläkin. Mutta ehkä se luku ei olisi kyllin pelottava?

Voihan sen toki jotenkuten päätellä. Jos kaikkiaan n. 70 000:sta koronatapauksesta n. 10% olisi aktiivisia, näitä olisi n. 7000. Mutta pelottaisiko se kylliksi: olisi vain yhden promillen todennäköisyys, että tapaat koronaa sairastavan ihmisen? No, oireettomat huomioon ottaen n. 3 promillen mahdollisuus?

Tätähän ihmettelin jo viime vuoden puolella:

Oli tehty tällainen survey (netissä):

Survey Results: Where Are All the Sick People?

Quote
However, the result for the first question – “know any people currently ill?” — is that most people don’t know anyone or just know a few.   Readers should compare this to any of the very bad recent flu seasons, trying to remember when we all knew many people ill with the flu simultaneously.

--- klips ----

Enkä tunne tuttavapiiristäni ketään, joka olisi läpikäynyt taudin. Ylipäänsä, koko aikana, saati sitten, että sairastaisi sitä paraikaa.

---- klips ----

Tavallisella ihmisellä täytyisi siis olla jotain (plus...) 300 tuttavaa, jotta joukossa todennäköisesti tai varmasti olisi yksi koronaan sairastunut. Minulla on muistikuva jostain vanhastaan, että ihmisten keskimääräinen tuttavapiiri (joukko, joista tuntee edes nimen yms.) on siinä 200 ihmisen tienoilla ("kivikautisen heimon" kokoinen, yhä nykyaikanakin).


PS. Tänään taidettiin bongata tähän mennessä aikaisin päivämäärä YLE:n laskurissa:

3.9.2021

Tuostahan ei ole kesäkuukausiin, kesään, kuin kolme päivää!
« Last Edit: 19.03.21 - klo:04:25 by Heikki Jokipii »