Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 333549 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #885 on: 03.12.23 - klo:15:48 »
Luomusadot (milj. kg) ja muutos (%) 2022-2023. Vuosi 2023 ennakkotieto. Luken tiedot ovat kahden desimaalin tarkkuudella.

2022   2023   Muutos %   
22.27   17.59   -21.0 %   Vehnä yhteensä
3.87   8.18   111.4 %   .Syysvehnä
18.40   9.41   -48.9 %   .Kevätvehnä
1.16   2.34   101.7 %   Ruisvehnä
9.46   12.57   32.9 %   Ruis
16.18   13.91   -14.0 %   Ohra yhteensä
14.32   10.41   -27.3 %   .Rehuohra
1.84   3.21   74.5 %   .Mallasohra
0.02   0.29   1350.0 %   .Syysohra
106.54   83.78   -21.4 %   Kaura
23.48   12.48   -46.8 %   Seosvilja yhteensä
7.16   4.11   -42.6 %   .Seosvilja (vain vilja)
16.32   8.38   -48.7 %   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)
0.30   0.51   70.0 %   Tattari
3.01   4.75   57.8 %   Rypsi ja rapsi yhteensä
3.01   3.34   11.0 %   .Rypsi yhteensä
2.13   2.04   -4.2 %   ..Kevätrypsi
0.88   1.30   47.7 %   ..Syysrypsi
0.00   1.41   #DIV/0!   .Rapsi yhteensä
0.00   0.08   #DIV/0!   ..Kevätrapsi
0.00   1.32   #DIV/0!   ..Syysrapsi
0.01   0.06   500.0 %   Öljypellava
0.05   0.16   220.0 %   Öljyhamppu
0.10   0.00   -100.0 %   Kumina
9.25   8.82   -4.6 %   Peruna yhteensä
3.95   3.46   -12.4 %   .Ruokaperuna
0.00   0.00   #DIV/0!   .Varhaisperuna
0.00   0.00   #DIV/0!   .Ruokateollisuusperuna
4.70   4.95   5.3 %   .Tärkkelysperuna
0.60   0.40   -33.3 %   .Muu peruna
0.00   0.00   #DIV/0!   Sokerijuurikas
8.10   10.08   24.4 %   Herne
2.25   3.52   56.4 %   .Ruokaherne
5.85   6.56   12.1 %   .Rehuherne
9.37   7.86   -16.1 %   Herne, säilörehu
3.11   2.12   -31.8 %   Härkäpapu
1.23   1.59   29.3 %   Härkäpapu, säilörehu
0.46   0.20   -56.5 %   Timotein siemen
47.54   43.48   -8.5 %   Kuivaheinä
..   ..   #VALUE!   Ruokohelpi
1038.08   969.22   -6.6 %   Säilörehu yhteensä
995.31   927.82   -6.8 %   .Esikuivattu säilörehu
42.76   41.40   -3.2 %   .Tuoresäilörehu
2.66   7.46   180.5 %   Tuorerehu
61.82   57.24   -7.4 %   Tuorevilja yhteensä
47.70   33.17   -30.5 %   .Kokoviljasäilörehu
14.12   24.07   70.5 %   .Tuoresäilövilja
7.01   11.31   61.3 %   Vihantavilja säilörehuksi

Laskelman lähde:         
SVT: Luonnonvarakeskus, Satotilasto, Luken päivitys:2023-11-24 08:46   

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #886 on: 03.12.23 - klo:16:03 »
Luomun satotasot (hehtaarisato kg/ha) ja muutos 2022-2023. Vuosi 2023 ennakkotieto.

2022 2023 Muutos %   
2230   2160   -3.1 %   Vehnä yhteensä
2090   2740   31.1 %   .Syysvehnä
2260   1820   -19.5 %   .Kevätvehnä
2840   3430   20.8 %   Ruisvehnä
2120   2170   2.4 %   Ruis
2240   2020   -9.8 %   Ohra yhteensä
2270   1970   -13.2 %   .Rehuohra
2020   2110   4.5 %   .Mallasohra
..   3800   #VALUE!   .Syysohra
2380   2160   -9.2 %   Kaura
2170   2250   3.7 %   Seosvilja yhteensä
2080   2390   14.9 %   .Seosvilja (vain vilja)
2210   2180   -1.4 %   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)
700   1330   90.0 %   Tattari
690   1070   55.1 %   Rypsi ja rapsi yhteensä
700   980   40.0 %   .Rypsi yhteensä
620   830   33.9 %   ..Kevätrypsi
970   1380   42.3 %   ..Syysrypsi
..   1360   #VALUE!   .Rapsi yhteensä
..   ..   #VALUE!   ..Kevätrapsi
..   ..   #VALUE!   ..Syysrapsi
..   530   #VALUE!   Öljypellava
250   520   108.0 %   Öljyhamppu
..   ..   #VALUE!   Kumina
14580   15610   7.1 %   Peruna yhteensä
19120   21620   13.1 %   .Ruokaperuna
..   ..   #VALUE!   .Varhaisperuna
..   ..   #VALUE!   .Ruokateollisuusperuna
11960   14350   20.0 %   .Tärkkelysperuna
20380   16330   -19.9 %   .Muu peruna
..   ..   #VALUE!   Sokerijuurikas
2040   2190   7.4 %   Herne
2070   2390   15.5 %   .Ruokaherne
2020   2100   4.0 %   .Rehuherne
8730   12250   40.3 %   Herne, säilörehu
1410   1490   5.7 %   Härkäpapu
12690   6570   -48.2 %   Härkäpapu, säilörehu
520   200   -61.5 %   Timotein siemen
3660   3460   -5.5 %   Kuivaheinä
..   ..   #VALUE!   Ruokohelpi
11470   11450   -0.2 %   Säilörehu yhteensä
11510   11660   1.3 %   .Esikuivattu säilörehu
10620   8120   -23.5 %   .Tuoresäilörehu
4670   4350   -6.9 %   Tuorerehu
5980   4400   -26.4 %   Tuorevilja yhteensä
7580   6820   -10.0 %   .Kokoviljasäilörehu
3500   2950   -15.7 %   .Tuoresäilövilja
4470   7750   73.4 %   Vihantavilja säilörehuksi

Laskelman lähde:         
SVT: Luonnonvarakeskus, Satotilasto, Luken päivitys:2023-11-24 08:46   

Tämä ja kaksi muuta edellisissä postauksissa olevaa taulukkoa olisi ollut vertailun vuoksi parempi yhdistää yhdeksi taulukoksi mutta tässä softassa se on turhan vaikeaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #887 on: 03.12.23 - klo:20:47 »
Tulkitsenko siis oikein...

Luomukasvien korjuualat (1000 ha) ja muutos (%) 2022 ja 2023. Vuosi 2023 ennakkotieto. Luken tiedot ovat kahden desimaalin tarkkuudella.

2022 2023e Muutos %   
[...]
4.35   4.45   2.3 %   Rypsi ja rapsi yhteensä
4.33   3.41   -21.2 %   .Rypsi yhteensä
3.42   2.47   -27.8 %   ..Kevätrypsi
0.90   0.95   5.6 %   ..Syysrypsi
0.02   1.03   5050.0 %   .Rapsi yhteensä
0.02   0.09   350.0 %   ..Kevätrapsi
0.00   0.95   #DIV/0!   ..Syysrapsi
[..]

... että rapsin ja rypsin suhteellinen menestys luomuna (sadon kasvu) on täysin kiinni luomurapsin viljelyalan hurjasta viljelyalan lisäyksestä?

Tai mekein täysin? Myös satotasot näyttävät parantuneen?
« Last Edit: 03.12.23 - klo:21:05 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #888 on: 05.12.23 - klo:00:24 »
Tarkastellaan ensin rypsiä ja rapsia yhdessä (Luken tilastoissa ne ovat yläkategoriana yhdessä):

Rypsi ja rapsi yhteensä

Korjuuala (1 000 ha)            Huomio: Korjuuala on kasvanut vain vähän, 2,3 %.
2022   2023 Muutos %   
4.35   4.45   2.3 %   

Sato (milj. kg)                     Huomio: Sato on kasvanut paljon, 57,8 %.
2022   2023   Muutos %
3.01   4.75   57.8 %

Hehtaarisato (kg/ha)        Huomio: Satotaso (kg/ha) on kasvanut paljon, 55.1 %.
2022   2023   Muutos %
690   1070   55.1 %

Johtopäätös: Rypsin ja rapsin yhteissadon (kg) kasvu johtuu lähes kokonaan satotason (kg/ha) kasvusta.

Tarkastellaan sitten rypsiä ja rapsia erikseen.En jaksa kopioida lukuja taulukkomuodossa tähän vaan siirrytään suoraan lyhyesti perusteltuihin johtopäätöksiin:

Rypsin korjuuala on laskenut 21.2 %, mutta satotaso noussut 40 %, ja sato on noussut 11 %, joten rypsin sadon kasvu johtuu kokonaan satotason noususta.

Rapsin osalta vastaavaa tarkastelua ei voi tehdä, koska tietoja vuoden 2022 osalta puuttuu tai ne ovat ovat alle Luken käyttämän tarkkuustason.

Joten rapsin osalta tarkastelu on tehtävä niukemman tiedon varassa.

Rapsin sato vuonna 2022 oli Luken mukaan 0.00 (milj. kg), mutta ko. vuoden 2022 korjuualaa oli kuitenkin 0.02 (yksikkö 1000 ha) eli 20 hehtaaria, ja korjuuala 2023 oli 1030 ha eli kasvua korjuualassa oli 5050 %. Koska Luke ilmoittaa sadon vain kahdella desimaalilla (0.00 milj. kg), niin rapsin sato vuonna 2022 saattaa kuitenkin välillä 0-4999 kg. Näin ollen rapsin satotaso voisi olla jotain nollan tai noin 2499 kg/ha välillä vuonna 2022. Vuonna 2023 rapsin satotaso oli 1360 kg/ha. Mitään varmaa ei voi näiden tietojen perusteella sanoa, mutta maalaisjärki (!) sanoo, että tuskin satotaso on voinut kasvaa lähellekään korjuualan kasvuprosenttia (5050 %), joten suurimmaksi osaksi rapsin sadon kasvu johtuu korjuualan kasvusta.
« Last Edit: 05.12.23 - klo:09:34 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #889 on: 09.12.23 - klo:05:27 »
Tämä ihan lihavoimani lauseen takia:

MT-kysely: Yllättävän moni viljelijä ei aio ostaa lainkaan lannoitteita ensi kesäksi

Quote
Puolet viljelijöistä, jotka aikovat ostaa ensi kesälle lannoitteita, ovat hankinnan jo tehneet marraskuun puoliväliin mennessä.

MT kysyi ensi kesän lannoitehankinnoista Kantar Agrin toteuttamassa viljelijäkyselyssä.

15 prosenttia viljelijöistä vastasi, ettei osta ensi kesäksi lannoitteita ollenkaan, vaikka ei ole luomussa.

Osuus on yllättävän suuri. Pro Agrian kehityspäällikkö Sari Peltonen kertoo, että hän olisi arvioinut osuuden 5–10 prosenttiin.

Lannoitteiden hinnat olivat etenkin viime vuonna ja edelleen tänä vuonna selvästi korkeammat kuin aiemmin.

”Lannoitteiden käyttöä mietitään aiempaa tarkemmin eli ostomäärät voivat olla pienempiä kuin ennen. Se, että jätetään lannoitteet kokonaan hankkimatta, on harvinaisempaa. Hyvää ja laadukasta sadontuottoa ei saada aikaan ilman ravinteita”, Peltonen sanoo.

Tottakai he itsekin sen tietävät, eikä meidän (Jarrumiehen) tarvitse sitä heille kertoa.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #890 on: 21.12.23 - klo:06:18 »
Syyskylvö on mielenkiintoinen asia myös luomusatojen kannalta:

Sateinen syksy kutisti syyskylvöjen alaa, vaikka syyskasvit kiinnostavat

Jarrumiehen mukaan esim. syysvehnä luomuna oli viime vuonna parantanut satotasoaan. Kuitenkin muistaen, että taso tavanomaiseen verrattuna yhä on kehno. Juuri vehnä oli tässä näin merkittävä:

Ensimmäiset kesän 2024 viljakasvit on jo kylvetty – syyskylvöt kärsivät sateista

Quote
Suomen noin 2,3 miljoonan peltohehtaarin alasta noin miljoonalla hehtaarilla kasvaa viljaa. Ensi vuonna kasvavasta viljasta on kylvetty vajaa kymmenesosa jo tämän vuoden syksyllä. Siitä suurin osa on syysvehnää eli noin 59 000 hehtaaria ja toiseksi eniten syysruista, noin 20 000 hehtaaria. Kolmanneksi eniten on kylvetty syysruisvehnää, joka on ollut harvinaisuus tähän asti Suomen pelloilla. Sen kylvöala oli tänä syksynä noin 9 000 hehtaaria.


Tämä kerrotaan luomutiloista:

Quote
Luomutilat suosivat ruista, ja luomun osuus syysrukiin kylvöalasta onkin noin 19 prosenttia. Luomusyysvehnän osuus on noin 5 prosenttia koko syysvehnän kylvöalasta.

Luomu on hyvin edustettuna myös syysöljykasvipelloilla. Luomurypsiä ja -rapsia kylvettiin noin 2 100 hehtaaria, joka on noin 40 prosenttia niiden koko kylvöalasta.


Jos vähän ilkeilisi, niin nurmea ei tietääkseni kasvateta syyskasveina (?).  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #891 on: 01.01.24 - klo:08:29 »
Luomua ei mainita...

Saloniemen uuteen perunavarastoon mahtuu jopa neljä miljoonaa kiloa perunaa – varastotila on jaettu neljään osaan, joissa jokaisessa on oma ilmanvaihto

... mutta luku on sattumoisin lähellä. Koko Suomen luomuruokaperunasato 3,5 miljoonaa kiloa mahtuisi tuohon yhteen varastoon.

Tällä tavalla olimme edellä luomuperunasta... huolissamme:

Vaikka luomuperunan kokonaissato laski vain 5%, niin luomuruokaperunasato oli vain 3,5 milj. kiloa. Luomuperunaa siis syntyi vähemmän kuin luomulihaa.

Eli suomalaista kohti vain vähän yli puoli kiloa.

Luomuvarhaisperunan sato oli 0,0 milj. kiloa. Sen jo aavistimme.
« Last Edit: 01.01.24 - klo:08:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #892 on: 05.01.24 - klo:05:35 »
Nyt Ruokavirastoa ei tarvitse tähän tapaan kiittää. Sen puuttuvat tilastotaulukot eivät vieläkään löydy täältä:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Sillä Ruokavirastolle on ollut mahdollisista ne kesäkuusta 2023 ne julkaista. Tai viimeistään heinäkuusta. Mutta se ei ole tapahtunut edes vielä tammikuussa 2024. Tänään.

Mutta helmikuussa  ne viime vuonnakin julkaistiin (maaliskuussa lopullisesti). Ja hyvin myöhään aikaisempinakin vuosina.

***

Ja tämän kanssa on näin:

Luomuviljamarkkinat

Quote
Vilja-alan yhteistyötyhmän markkinatyöryhmä laatii arvion luomuviljan tarjonnasta ja kysynnästä kotimaassa alkaen 2019.

Ja päättäen sen vuoteen 2021. Muiden Pro Luomun arvoketjuryhmien työ päättyi tämän mukaan...

https://proluomu.fi/proluomu/arvoketjutyo/

... jo vuonna 2020. Luomuluonnontuotteiden ryhmä lopetti jo 2017 (?). Tästä, ja Suomen julkisen tiedon avoimuudesta, on jo täällä huomautettu:

Quote
Arvoketjutyöryhmät ovat osa Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatiohanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #893 on: 05.01.24 - klo:05:37 »
Sen sijaan Luke toimii aina kiitettävän täsmällisesti:

https://www.luke.fi/fi/tilastot/maito-ja-maitotuotetilasto/maito-ja-maitotuotetilasto-marraskuu-2023-ennakko-tietokantajulkistus

Tuoltakin voi jo onkia tietoa. Koko vuoden tilanteen saamme:

Quote
Tilaston seuraava julkistus 25.1.2024

Kaaviosta helposti näemme, miten luomumaidon tuotanto on pudonnut toukokuun n. 7 miljoonasta litrasta marraskuun n. 5,5 miljoonaan litraan. Iskulause, muistisääntö siitä ihan itsestään syntyy: luomumaitoa tuotetaan kansalaista kohti litra kuukaudessa. (Ja siinä on tietysti luomujuustokin mukana.]

Luomumaidon osuus marraskuussa oli 3,25%.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #894 on: 27.01.24 - klo:05:10 »
Mitä.me tästä opimme?

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Mahtavaa!
@TuplaKari
 otti pronssia #YEN Awardseissa. Euroopan kolmanneksi paras #kaura sato #Scotty -kauralla.  Onnea!

https://twitter.com/AYlhainen/status/1750142017395360052/photo/1

Ehkä sen, etttä satotason nostaminen hurjasti ei olekaan Suomessa toivotonta. Ja sen, että asiassa voi turvautua vieraan apuun:

Scotty
Uutuus!
Runsassatoinen uutuus, joka sopii kaikille maalajeille
Satokärkeä edustava kauralajikE
Iso ja painava jyvä, ohut kuori
Menestyy parhaiten vyöhykkeillä I-III, kaikilla maalajeilla
Alkuperä ja lajikeoikeudet
Saksalainen Nordsaat Saatzucht GmbH, edustaja Suomessa S.G. Nieminen Oy.
(lihav. HJ)

Päinvastoin kuin tässä jutussa annetaan ymmärtää:

Yli puolet Suomen pelloista on viljelty yhden yhtiön kehittämillä lajikkeilla – epävarma maailmantilanne on nostanut kotimaisen jalostuksen uuteen arvoon

***

Tämä oli muistutus siitä, että kyseessä ei ole kilpailutilanne, jossa luomu hissukseen ottaisi satotasoissa tavanomaista kiinni. Ei lainkaan, vaan tavanomaisen etumatka yhä kasvaa. Eikä EUole vielä edes kunnolla ottanut muuntogeenisiä lajikkeita käyttöön!
« Last Edit: 10.03.24 - klo:03:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #895 on: 28.01.24 - klo:05:36 »
Tässä viittaukset oikeaan raporttiin. MT:

4 200 maitotilaa tuottaa nyt lähes saman verran maitoa kuin 40 000 tilaa vuonna 1991

Quote
Ennakkotilaston mukaan viime vuonna maitoa tuotettiin 2 132 miljoonaa litraa. Määrä on vajaan prosentin vähemmän kuin vuonna 2022.
[..]
Maitotiloja on nyt jäljellä noin kymmenesosa vuoden 1991 määrästä. Tuolloin tiloja oli noin 40 000. Meijereihin vastaanotettu kokonaismäärä vuonna 1991 oli 2 345 miljoonaa litraa.

Eli vaikka tilamäärä on reilussa 30 vuodessa pudonnut kymmenesosaan, kokonaistuotantomäärä on laskenut vain noin yhdeksän prosenttia, 213 miljoonaa litraa.

Luomumaidosta erikseen:

Quote
Luomumaidontuottajien määrä väheni peräti viidenneksellä viime vuoden aikana, ja tuottajien määrä tippui alle sadan. Luomumaitoa tuotettiin reilu 73 miljoonaa litraa eli yhdeksän prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Niinpä luomumaidon osuudeksi viime vuonna jäi 3,4 %. Kun se edellisenä vuonna (2022) vielä oli 3,75%.

Kansalaista kohti 13 litraa luomumaitoa. Tölkki noin kerran kuukaudessa.
« Last Edit: 28.01.24 - klo:06:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #896 on: 06.02.24 - klo:05:08 »
Tuolla toisissa triideissä mainitussa tilaisuudessa on myös tällainen osuus:

Quote
Maa- ja metsätalousministeriö ja Pro Luomu ry järjestävät Luomufoorumin 7.2. klo 12-16. Seminaarissa esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Päivi Nerg kertoo miten uusi hallitus on sitoutunut Luomu 2.0 ohjelman toteutukseenja ylitarkastaja Sampsa Heinonen Ruokavirastosta, mitä tilastot paljastavat alkutuotannon kehityksestä.
(lihav. HJ)

Eiköhän tuo merkitse myös sitä, että kohtapuoleen myös Ruokaviraston netissä olevat (pitkään odottamamme) tilastot päivittyvät? Jo tuon tilaisuuden yhteydessä?

PS.8.2.24: Ei tullut samalla kertaa. Vaikka Heinonen piti esityksensä.
« Last Edit: 08.02.24 - klo:07:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #897 on: 11.02.24 - klo:05:31 »
Olemme ehkä tehneet tuplatyötä tässäkin triidissä. Kuten toisessakin.Näin hyvin MTK veti viime syksynä (16.10.2023) yhteen:

https://www.mtk.fi/-/luomumarkkinat

Quote
•    Nauta: Luomunaudanlihan osuus kokonaistuotannosta on pysynyt melko vakiona vuodesta 2007. Vuonna 2021 se oli 4,0 % ja vuonna 2022 hieman laskenut 3,4 %. Naudalihan kokonaistuotanto pysyi samana, 4,0  %.
•    Sika: Luomusianlihan osuus kokonaistuotannosta on ollut vähäistä, mutta myös melko vakio. Vuonna 2021 osuus oli 0,4 %, mikä pysyi samana myös vuonna 2022.
•    Lammas: Luomulampaanlihan osuus kokonaistuotannosta on suhteellisen korkea verrattuna muihin tuotteisiin. Vuonna 2021 osuus oli 24,2 % ja vuonna 2022 nähtiin pientä laskua 22,7 %
•    Kananmunat: Kananmunien luomutuotanto on kasvanut voimakkaasti vuosien varrella. Vuonna 2007 osuus kokonaistuotannosta oli 2,0 % ja se nousi 6,8  %:iin vuonna 2021. Vuonna 2022 se kasvoi edelleen 8,3 %:iin.
•    Vehnä: Vehnän luomutuotannon osuus on kasvanut vuosien varrella. Vuonna 2007 osuus oli 1,2  % ja se kasvoi 2,7  %:iin vuonna 2021. Vuonna 2022 luku nousi hieman 2,6 %.
•    Ruis: Rukiin luomutuotannon osuus kokonaistuotannosta on kasvanut voimakkaasti vuosien varrella. Vuonna 2007 osuus oli 9,8 % ja se nousi huomattavasti 15,1  %:iin vuonna 2021. Vuonna 2022 osuus laski hieman 14,3 %:iin.
•    Kaura: Kauran luomutuotanto on nähnyt merkittävää kasvua. Vuonna 2007 osuus oli 3,4 %, ja se nousi 7,4  %:iin vuonna 2021. Vuonna 2022 kasvu jatkui voimakkaasti 8,9 %:iin.
•    Peruna: Vaikka perunan luomutuotanto on kasvanut, sen osuus kokonaistuotannosta on pysynyt melko matalana. Vuonna 2021 osuus oli 2,0  %, mutta vuonna 2022 se laski hieman 1,7  %:iin.
•    Herne: Hernettä on tuotettu luomuna kasvavissa määrin. Vuonna 2007 osuus oli 11,5 %, vuonna 2021 osuus kasvoi 11,7 %:iin ja vuonna 2022 luku laski hieman 8,7  %:iin.
•    Härkäpapu: Härkäpavun luomutuotanto on kasvanut vuosien varrella. Vuonna 2021 osuus oli 14,2 % ja vuonna 2022 osuus kasvoi huomattavasti 15,6 %:iin.
•    Maito: Maidon luomutuotanto on kasvanut vuosien varrella. Vuonna 2007 osuus oli 1,2  % ja se nousi merkittävästi 3,7  %:iin vuonna 2021. Vuonna 2022 osuus pysyi melkein samana, 3,8 %.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #898 on: 15.02.24 - klo:08:19 »
Nyt tuli Lukelta tämä lopullisena:

Sato- ja luomusato 2023

Puutarhatilastojakin voinemme jo ryhtyä odottamaan. Kohta nekin tulevat. Julkistamiskalenterin mukaan kyllä vasta 29.02.2024.

***

Ruokavirastosta ei vieläkään mitään uudempaa. Kesäkuun versiot yhä sen sivulla. Puutteineen:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/
« Last Edit: 15.02.24 - klo:09:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #899 on: 16.02.24 - klo:11:39 »
Iskulausetta meille tässä tarjotaan:

Quote
Luomuviljasato vuonna 2023 oli yhteensä 142 miljoonaa kiloa (-21 %, verrattuna edellisvuoteen) - osuus kokonaisviljasadosta 5 %.

Kun sen viereen nostetaan tämä tieto:

Luomualaa on 310 719 ha, osuus 13,7%. Laskua siinä edellisestä vuodesta 8%. Viljelyalasta varsinaista luomuhyväksyttyä viljelyalaa on 287 045 hehtaaria. Sen osuus Suomen viljelyalasta on 12,7%. Sitä osuutta käytämme nyt suhteutuksiin, kun saamme uusia luomun tuotanto- tai myyntitietoja.

Iskulause:

Luomu tuotti vain noin 40 prosenttia viljasta tavanomaiseen verrattuna! Edes luomun satotason tuplaaminen ei siis riitä!

***

Kaupassa osuus siitäkin pienenee.
« Last Edit: 16.02.24 - klo:11:47 by Heikki Jokipii »