Ehdotus on outo, uus, miksi tämä hiljaisuus. Ehkä se kuitenkin kestää vain hetken, täällä Suomessa. Nyt on taitanut luomuväelläkin olla päällimmäinen huoli nitraattiasetuksesta ja sen seurauksista, joista
keskustelemme jo toisaalla.
Luomutavaran eristäminen tavanomaisesta on jo tuttua tuoreen, pakkaamattoman lihan kohdalla. Sen myynnistä on määrätty, että liha ja sen käsittelyvälineetkin (veitset, leikkuulaidat) täytyy erittäin tarkasti erottaa tavanomaisista. Tämä on kallista, niin kallista, että jopa Helsingin Itäkeskuksen varmasti yli hehtaarin Prisma-halli ei myy pakkaamatonta luomulihaa.
Mutta nyt sitten tulisi sertifiointimääräys koskien tuoreita vihanneksiakin myyviä likkeita? Jonka siis oletetaan myös olevan kallis, nostavan liikaa kustannuksia, johon vain isoilla liikkeillä olisi varaa.
Mutta luulenpa, että tämä haastateltu (vihreiden meppi) Christofer Fjellner oli vielä päättänyt vähän "terästää" lausuntoaan pikku liioittelulla. Luomumaito
ei ole vihannes (ei kuulu luokkaan "gröna produkter"), ja se on kyllä nykyisin käytännössä aina pakattu bensa-asemalla tai lähikaupassa (niinkuin tavanomainenkin). Eli luultavasti ehdotus ei sitä koske.
Mikähän tämän uuden ehdotuksen taustalla on? Onkohan niin, että "luomuväärennöksiä" on helppo tehdä tässä vähittäismyyntitilanteessakin, so. myydä tavanomaisia vihanneksia luomuhintaan, kylttiä vain vaihtamalla? Ja tätä tapahtuisi jossain päin EU:ta niin yleisesti, että asiaan yritetään puuttua nän: varmaankin tuon "sertifikaatin" eli myyntiluvan voisi sitten väärinkäytöksista menettääkin? Jos tämä on suunnitellun direktiivin tarkoitus, Fjellner ja KRAV ilmeisesti katsovat, että Ruotsissa ollaan niin lainkuuliaisia, ettei tällaista riskiä ole, ja direktiivi vain haittaisi oikeaa luomumyyntiä?
Onko asia noin, on vielä tarkistamatta (muutama googlaus ei ollut avuksi) mutta etsitään lisää. Tai sitten kuulemme asiasta kohta omilta MEP:eiltämme.