Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Matti Pekkarinen on 22.03.08 - klo:19:47

Title: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Matti Pekkarinen on 22.03.08 - klo:19:47
Haluatko tukea luomun laajenemista?

Ruokakaupassa pitää olla tarkkana, jos ei halua tahtomattaan tukea luomuaatetta.
Vielä pari vuotta sitten luomu pyrki ”profiloitumaan” kaupassakin : luomulle oli omat hyllyt, ja isot kyltit kertomassa Aatteen Voimasta…. Nyt luomutuotteet laitetaan ovelasti muiden melkein samannäköisten pakkausten sekaan. Ainakin vanhat ja heikkonäköiset tulevat tahtomattaan ostaneeksi luomua. Tällä ”salaa myymisellä” pyritään kai nostamaan luomun osuutta nykyisestä noin yhdestä prosentista elintarvikekaupassa. Ja sittenpä kohta päästään julistamaan vaikkapa että ”luomun menekki kasvaa kohisten, taas lisääntynyt kolmanneksella” tms. Ja veroeuroja taas tarvitaan extra- maataloustukeen.

Että lasit mukaan kauppaan. Ja aikaa.

Matti
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 23.03.08 - klo:08:05
Mitä oli siis tapahtunut tässä marketissa, josta uutisemme kertoo (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=32)?

Vaikutelma kun oli, että luomu on sieltä käytännössä hävinnyt. Pitää vielä kerran tarkistaa, ettei "luomustrategia" siellä ole nyt tuo Matin mainitsema.

Mutta vaikka sieltä löytyisikin tätä "salamyyntiä", niin silti tuon marketin sanoma on selvä: siellä on havaittu, että luomu ei kiinnosta sen asiakkaita, se ei ole "myyntivaltti".

Täytyy oikeastaan tehdä taas - lomalla kun oln - kierros kaikissa Helsingin Itäkeskuksen myymälöissä, jollaisen joku vuosi sitten tein (silloin hintoja vertaillen), ja katsoa nyt, mikä on luomutarjonnan tilanne siellä, ylipäänsä. Oliko tämä uutisessa mainittu market poikkeus? Vaikka poikkeuksenakin se oli uutisen arvoinen, koska muutos siellä oli niin selvä.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 26.03.08 - klo:05:48
Tarkistuskierroksella eilen ko. H:gin Itäkeskuksen supermarketissa löysin vielä - ensi kierroksella silmäni välttäneet - seuraavat tuotteet: yksi (1) luomujuusto (juusto-osastosta, joka oli n. 10 metriä pitkä, viisi hyllyä päällekkäin) ja kolme laatua luomutofua.

Tässä marketissa ei ilmennyt sitä, että luomua olisi laitettu tavanomaisen joukkoon. Eli todellakin ko. market on tehnyt johtopäätöksensä luomun kysynnästä, ja vähentänyt tarjonnan sitä vastaavaksi. Tässä tapauksessa siis lähes olemattomiin.

Lisäys klo 13, tänään: Aamutuimaan tein sitten vierailun myös toiseen, vielä huomattavasti isompaan supermarkettiin Itäkeskuksessa. Siellä tulos oli käytännössä melkein sama. Poikkeuksena oli se, että siellä oli vihannesten ja hedelmien luomuhylly - mutta kuitenkin vain pari metriä ehkä parista sadasta metristä vihannesten ja hedelmien yleistarjonnasta. Eli johtopäätös näyttäisi samalta, luomu ei vedä. Juustoissa taas se yksi, jauhoja ehkä vähän enemmän.

Mutta sitten tuli poikkeus. Ensin mainitun market-ketjun toinen myymälä (myös Itäkeskuksessa) tarjosi luomua niin kuin ennenkin. Ei kyllä mitenkään enempää, mutta niin kuin ennenkin, ei vähempääkään. Tämä myymälä on Alkon vieressä - vaikuttaisiko se asiaan? Alkossa kun on pakko käydä nk. "keskiluokankin"? Mutta lähellä tätäkin myymälää, jossa tänä aamuna ensin vierailin, on myös Alko, ja hyvät parkkipaikatkin, mutta se ei näytä lisänneen siellä luomun tarjontaa (eikä - siitä päätellen - kysyntääkään).

Kokonaisuutena vaikutelmani pysyy, luomu ei välttämättä "vedä" lainkaan niin hyvin kuin sanovat ne, joiden palkallisena tehtävänä on niin sanoa.

* * *

Sala- ja pakkomyyntiä en näissä marketeissa havainnut, mutta olen kyllä samaa mieltä, että pikkuliikkeissä ihan varmasti kiireinen ostaja nappaa luomutuotteen, sitä varsinaisesti haluamatta. - Itse asiassa vaimolleni sattui tällainen vahinko jokunen viikko sitten - ja siitähän saimme aikaan/ihan teimme kotona leikillisen "kriisin" tämän luomujuustopaketin ympärillä ... että meidän perheessäkin ... ;)

***

PS. 28.03.2008 paikallisessa pienessä myymälässä: luomua tarjolla vain kananmunia ja kaksi laatua jauhoa.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 14.04.08 - klo:17:17
Mutta nyt, kun oli aikaa käydä hyllyjä tarkemmin läpi, niin siinä paikallisessa pienessä myymälässä luomutuotteet olivat nimenomaan siten, kuin Matti alussa kertoi: muiden tuotteiden lomassa, huomaamatta, hintakin merkittynä usein niin, ettei sitä kiireessä ehdi arvioida (esim. kappale- tai pussihinta, jolloin ei tule katsoneeksi kilohintaa).

Eli kyllä: lasit ja aikaa mukaan kauppaan! Varsinkin, ilmeisesti, jos menee tällaiseen pienehköön kauppaan.

Mutta silti luomua ei tässä pienessä myymälässä paljoa ollut.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 01.11.08 - klo:13:52
Ja nyt menee sitten kai tosi vaikeaksi:

Luomulehmät saavat poikkeuksellisesti syödä tavallista rehua (http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/uutisetetusivulle/829473CAB93C8A90C22574F3003161C5?opendocument)

Suuri osa luomumaidosta oli jo tähänkin mennessä sekoitettu tavallisen maidon sekaan, ja nyt sekään ei sitten edes enää pariin kuukauteen ole oikeata luomua?

Kiinnittäisin muuten lukijoiden huomiota lihavoimaani sanaan - kun luomu halutaan sen myynninedistämisessä aina yhdistää "lähiruokaan":

Quote
Syksyn korjuuolosuhteet ja tuontivalkuaisrehun toimituksissa tapahtuneet viivästykset ovat aiheuttaneet tilapäisesti luonnonmukaisesti tuotetun valkuaisrehun puutetta.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.09 - klo:18:38
Tämä uutinen on vallan hupaisa - mutta hienoakin on, että Vihreä Lanka sen julkaisee:

Luomumerkki karkoittaa ostajat (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/luomumerkki-karkoittaa-ostajat)

Tämä tutkimus taas tukee oikein hyvin teoriaa, että osa luomumyynnistä on tätä salamyyntiä, vahingossa ostettua luomua. Kun tuo liike ilmeisesti oli sellainen, jossa luomuväki yleensä käy, muissa kaupoissa tämä salamyyntiprosentti olisi saattanut olla kolmea suurempikin, arvaisin.

(kelaa taaksepäin eli ylöspäin Matin puheenvuoroon, ensimmäisenä)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 30.07.11 - klo:12:37

Tänään tein uuden ja uudenlaisen ´”bongauksen” samaisessa Helsingin Itäkeskuksen Prismassa, josta olen usein täällä raportoinut.

Vihannesten luomuhyllykössä oli myynnissä kotimaista punasipulia hintaan 2,99 nippu.

Alempana oli merkintä:

”2,99 €  /0,2 kg”

Otin ko. hintalapun heti irti ja vein sen lähimmälle myymälän työntekijälle. Tämä hyvin ystävällinen nuori rouva ymmärsi heti ihmettelyni aiheen ja etsi n. 5-10 minuuttia pyynnöstäni myymälänhoitajaa, jota ei kuitenkaan siinä tavoitettu.

Annoin yhteystietoni, ja minuun luvattiin olla asiassa yhteydessä.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 02.08.11 - klo:18:44
Prismasta tuli vastaus. Oli kyse inhimillisestä virheestä:

Quote
Hei,
 
Saimme palautteen koskien luomu punasipulinipun hintaa. Valitettavasti meillä sattui myyjälle virhe, kun hän laittoi tuotteen koneelle (kassajärjestelmään). Tuote oli mennyt järjestelmään 2,99€/ 0,2 kg (14,95€/kg) kun sen piti olla 2,99€/ kpl. havaittuaan virheen he korjasivat sen.
 
Olemme pahoillamme aiheuttamastamme harmista.
 
Ystävällisin terveisin
Kimmo Konttinen
PT-myyntipäällikkö
Prisma Itäkeskus
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 20.09.12 - klo:17:25
 
Tätä isoilla ja pienillä numeroilla ja kiloilla ja kappaleilla (tai puseiilla tai nipuilla tms.) kikkailua jaksetaan yhä harrastaa:
 
tänään kävin ruokatunnilla pienessa K-kaupassa, ja kaukaa näin, että
 
Quote
"Luomutomaatti 3,29

Tomaatti (kotimainen) 3,99"

Mutta sitten lähempää katsottuna siinä luki, että luomutomaatti oli 3,29 "kpl", joka "kpl" tarkoitti 500 g pussia. Pienellä, mainoksen alareunassa,  luki sitten kiliohinta 6,58.  Se oli siinä, joten lakia ei rikottu.

Tavallisessa tomaatissa hinta oli ihan normaalisti kilohinta.
 
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Matti Pekkarinen on 29.11.12 - klo:18:50

Vaimo lähti äsken pariksi päiväksi etelään (=Espoo). Oli pakko poiketa ihan itse ruokakaupassa (puuttui olutta, sipsejä ja rasvaista maitoa)

Opettavainen käyntihän se olikin. Vaikka sixpäkki painoi vaativasti ostoskorissa, maltoin hetken aikaa tarkkailla S-kaupan tarjontaa. Ja tarkkana saa siellä ollakin. Luomumehu ja luomuleipä yms ovat nyt todella huomaamattomasti järkiruuan seassa ja pakkausten ulkonäkö jäljittelee rehellistä suomalaista ruokaa. LUOMU-sanakin taitaa olla entistä haaleamman vihreällä ja pienemmällä. Kauppa saattaa käydä.  Hinta ei kaikilla luomutuotteilla paljoa poikkeakaan yleisestä tasosta (esim mehuilla, jotka ovat ilmeisesti tuontitavaraa). Eikä välttämättä kotimaisilla viljatuotteillakaan. Selityshän siihen on verorahoista maksettava extratuki. Jos myynti ei muuten suju, voidaan (vähäinen)luomuvilja kuten muukin luomutuote ihan hyvin myydä normaalihintaan. Viljelijä voi paksusti:  http://mattipekkarinen.net/korokelaidaton.htm  ... vaikka tuottaisi vain mielikuvia: http://mattipekkarinen.net/syksylu.htm .

Matti
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 29.12.12 - klo:14:08

Tiedoksi tämä kysymys, jonka lähetin "S-kanava.fi" -palautelaatikkoon:

Quote
Myymälä: S-market, Itäkeskus

Ihmettelin seuraavaa asiaa myymälässänne tänään 29.12.2012.

Vertailin erään vihanneksen hintoja tavanomaisena ja luomuversiona. Molempien hinta oli ilmoitettu "nippuna".

Kummassakaan ei ollut kilohintaa. On selvää, että tuote voidaan myydä "niputtain", mutta olen ollut siinä käsityksessä, että kilohinta täytyy silti ilmoittaa. Myyjä, jolta asia tiedustelin, väitti, että näin ei ole laita, vaan "nipun" hinta rittää, kilohintaa ei tarvitse ilmoittaa (koska se olisi niin "vaikeata" tms.).

Miten Teidän mielestänne on asian laita?

Heikki Jokipii

puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

***

Automaatti vastasi minulle:

Quote
Kiitos yhteydenotostasi! Käsittelemme asiasi mahdollisimman pian.
 
Terveisin
S-ryhmä

Lukijoillemme lisätietona, että toki näiden kahden nippujen kokoa (kun tuotteet olivat hyllyssä vierekkäin) pystyi silmämääräisesti arvioimaan, ja luomunippu oli reippaasti tavanomaista pienempi - ja silti kalliimpi!
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 02.01.13 - klo:18:54
Olin väärässä - ja myyjä ihan oikeassa - tässä nippu- ja ruukkuhinnassa. Kuluttajavirasto kertoo sivullaan (http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/yritykselle/hinnan-ilmoittaminen/myynti-ja-yksikkohinta/) (joka minun olisi täytynyt etsiä ja tarkistaa) ihan selvästi näin:

Quote
Elintarvikkeiden yksikköhintaa ei tarvitse ilmoittaa

[...]

*   nippuina myytävistä varhaisvihanneksista ja ruukkuvihanneksista.

Kyse oli ruukkuvihanneksista (basilikasta). Se on - käytännössä - ymmärrettävääkin, punnitse sitten erikseen vaikka ruukku jne. Mutta en ihan lakkaa jupisemasta - tämä myyntitapa olisi kyllä oivallinen myydä (hajamieliselle kuluttajalle) tähänastisen vihannesten kilohinnan ennätyksen "bongailussamme" saavuttanutta luomubabypinaattia (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=66.msg2317#msg2317) ...
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Matti Pekkarinen on 12.01.13 - klo:20:02
Luomun piilo- tai salamyyntiä on myynti sekoitettuna turvalliseen  tavanomaiseen ruokaan.
Sitä on myös luomutuotteen myynti vaikeasti huomattavalla tai vaikeasti tunnistettavalla merkinnällä. (esim "bio", ja pienesti sekin...). Joskus siinä vaanii todellinen VAARA: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=2760

Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 26.01.14 - klo:14:26
Huomasin äskeisellä kauppareissullani seuraavan:

Itäkeskuksen Prismassa nestemäisten maitotuotteiden aiempi selkeä luomutuotteiden merkintätapa (vihreä muovikehys hintalapun ympärillä) oli nyt korvattu aivan huomaamattomalla noin neliösentin kokoisella vihreällä merkillä itse hintalapussa.

Tämä on oikeastaan hävytöntä sekä niitä kohtaan, jotka haluavat ostaa luomua - joiden kohdalla ko. tuotteiden löytäminen vaikeutui oleellisesti - että niiden kohdalla, jotka eivät halua - joiden kohdalla todennäköisyys sille, että he vahingossa tällaisen tuotteen ostoskoriinsa laittavat, myös lisääntyy oleellisesti.

Pitäisikö kassalla olla velvollisuus huomauttaa:

- Tämä tuote on siis luomua. Oliko tarkoituksenne todella ostaa sitä?
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.14 - klo:15:13
Sama temppu oli tehty lihahyllyssä! Tosin siellä - hyvin pitkässä hyllyssä - oli vain kolmea merkkiä luomujauhelihaa tarjolla, mutta kuitenkin. *)

Osaa hyvin kuvitella kiireisen perheenemännän (kumpaa sukupuolta hän sitten onkin) nappaavan katsomatta kilohinnaltaan n. 1,5-2 kertaa kalliimman paketin.

Tämä alkaa näyttää jopa uudelta kampanjalta, jossa luomumyyntiä lisätään sitten näin - kun se muuten alkaa tökkiä.

Se, jolla on twitter-yhteys, voisi nyt kysyä Ilkka Alarotulta (https://twitter.com/IlkkaAlarotu) asiasta!

_________

*) ainoat kaupan luomulihat nyt, kun n. 20 luomukinkkuakin - jotka vielä viikko sitten (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=66.msg4937#msg4937) näin, olivat nyttemmin altaasta hävinneet. Myytyinä kaiketi, voisiko muutakaan uskoa, jos ne yleensä "viedään käsistä" tms.?  8)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 11.03.14 - klo:06:57
Nyt eli eilen samassa yllä mainitussa kaupassa käydessäni huomasin seuraavan:

aiempi erillinen luomuvihannesten hylly oli liikkeestä lakkautettu ja ko. tuotteet oli sijoitettu tavanomaisten joukkoon. Ne oli kyllä merkitty - jo kolmannella erilaisella tavalla, vihreällä hintalapulla (jossa aika vaivoin erottuva teksti "Luomu").

Myönteinen puoli asiassa on tietysti se, että nyt on helpompi verrata viereisten tuotteiden kilohintoja keskenään. Sikäli kuin se kiireinen perheenisä/-äiti ehtii sen pitkän ostoslistansa kanssa tehdä ...
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 13.06.14 - klo:05:13
Nyt näyttää siltä, että tämä S-liikkeen uusi luomutuotteiden sijoittelupolitiikka ei saa edes luomuasiakkaiden kannatusta. (http://keskustelu.plaza.fi/showthread.php?s=5b682b364899183db183beb274cd9183&p=11673746#post11673746)

Quote
Vaihdoin Cittariin ja siellä onneksi on luomut melkein yhdessä paikassa.
ja
Quote
No, ainakin mina siirryin toiseen kauppaan. Aivan käsittämätön "uudistus"...

Ja on myös näin:

Quote
Etiketitkin ovat huonontuneet, entiset vihreät sentään erottuivat. Ei ihme että naapuri kertoi ostaneensa vahingossa luomua.

Ja "pika-analyysi" siellä:

Quote
Valituksia luomujen hajauttamisesta on tullut paljon, mutta jos menekki (vahinko-ostokset?) kasvaa, on ihan sama mitä kuluttajat toivovat.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Matti Pekkarinen on 04.11.14 - klo:08:46
Luomuväen ahneus pistää taas silmään (MT 3.11.-14). "Luomutuotannon korvausta maksettaisiin ensi vuodesta lähtien 160 euroa hehtaarilta vuodessa peltoviljelykasveille, 600 euroa avomaan vihanneksille. Lisäksi kotieläintilalla maksetaan hehtaarille 134 euroa."  Normaaliviljelyn tuen päälle tulee kotieläintilalla 294€/ha. Sadan hehtaarin tilalla siis lähes 30000€. Hyvän uuden henkilöauton hinta, vuosittain. Vaikka rahaa ei tärväänny lannoitteisiin eikä kemikaaleihin eikä paljoa viljan säilöntäänkään.
Artikkelin mukaan yllämainitun sekä perus-maataloustuen (n 600€) lisäksi vielä pitäisi luomussa saada erikoiskorvauksia siitä, että muutamina vuosina ollaan oikein äärimmäisen erinomaisen tehottomia: viherlannoituskasvien "viljelystä". Siis siitä, että ruohon annetaan vaan kasvaa, eikä tehdä mitään hoito- tai sadonkorjuutoimia:


KOKO ARTIKKELI:
Viherlannoitusnurmen korvaus hiertää luomuväkeä

Luomuviljelijöiden on saatava pikaisesti tietoa uuden ympäristökorvausjärjestelmän vaatimuksista, korostaa eteläisten tuottajaliittojen yhteinen luomuvaliokunta kannanotossaan. Erityisen huolissaan valiokunta on siitä, korvataanko luomutiloille riittävästi luomuviljelykiertoon oleellisesti kuuluvista viherlannoitusnurmista. Ohjelmaesityksen mukaan luomutiloille ei maksettaisi erillistä korvausta viherlannoitusnurmista, eikä niiden kasvipeitteisyydestä saisi korvausta. Luomutuotannon korvausta maksettaisiin ensi vuodesta lähtien 160 euroa hehtaarilta vuodessa peltoviljelykasveille, 600 euroa avomaan vihanneksille. Lisäksi kotieläintilalla maksetaan hehtaarille 134 euroa.

”Keväällä viranomaiset viestittivät, että luonnonmukaisen tuotannon tuet nousevat. Tilanne näyttää nyt hieman erilaiselta, kun otetaan huomioon myös ympäristökorvaus”, toteaa valiokunnan puheenjohtaja Tapani Koskela Porvoosta. Tulevalla ohjelmakaudella kerääjäkasvien käyttö tulee vaikuttamaan ratkaisevasti luomutilojen korvaustasoon. Toimenpiteestä ehdotettu sadan euron hehtaarikorvaus tulisi valiokunnan mukaan saada käyttöön mahdollisimman monena vuotena viljelykierron aikana.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi kasvattaa luomuviljeltyä alaa tuntuvasti vuoteen 2020. Siksi toimenpiteiden korvaukset pitää säilyttää kannustavina uudella ohjelmakaudella, valiokunta vaatii.Luomuvaliokuntaan kuuluvat MTK:n Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan liitot sekä ruotsinkielisen SLC:n Uudenmaan tuottajaliitto.

JUHANI REKU
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 04.11.14 - klo:16:10
Kiitoksia tästä ennakkovaroituksesta. Otan täällä sieltä esille tämän yhden asian, joka minusta on aikamoinen:

Artikkelin mukaan yllämainitun sekä perus-maataloustuen (n 600€) lisäksi vielä pitäisi luomussa saada erikoiskorvauksia siitä, että muutamina vuosina ollaan oikein äärimmäisen erinomaisen tehottomia: viherlannoituskasvien "viljelystä". Siis siitä, että ruohon annetaan vaan kasvaa, eikä tehdä mitään hoito- tai sadonkorjuutoimia:

[...]

Tulevalla ohjelmakaudella kerääjäkasvien käyttö tulee vaikuttamaan ratkaisevasti luomutilojen korvaustasoon. Toimenpiteestä ehdotettu sadan euron hehtaarikorvaus tulisi valiokunnan mukaan saada käyttöön mahdollisimman monena vuotena viljelykierron aikana.

Jos tämä menee läpi, niin viimeistään sitten pitää vaatia, että luomusatoja arvioidaan koko käytetyn pinta-alan mukaan. Eli TIKE:n täytyy muuttaa tilastointiaan.

Ja, todellakin, mitä järkeä on antaa tukea ... niin, siis kenelle? (Sampsa Pellervoiselle  (http://fi.wikipedia.org/wiki/Sampsa_Pellervoinen)...?  8))

(Tämä asia voisi olla eräässä muussakin triidissä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=162.msg3592#msg3592), mutta jatketaan tästä asiasta nyt tässä! Kun aloitettiin.)



PS. Samalla tietysti on päätetty (tai ainakin ehdotettu), että meidän perhe käyttää ensi vuonna tätäkin enemmän luomuun:

Ensi vuonna ostamme luomua vähintään 30 eurolla (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=246)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.14 - klo:14:06
Näin väittää Maaseudun Tulevaisuus:

Vähittäiskauppa sai napakat ohjeet luomun esillepanosta (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/v%C3%A4hitt%C3%A4iskauppa-sai-napakat-ohjeet-luomun-esillepanosta-1.75266)

Mutta jos näin on ...

Quote
Valmiiksi pakatut luomuelintarvikkeet voidaan sijoittaa tavanomaisten tuotteiden rinnalle. Pakkauksissa pitää olla luomusta kertova eurolehtitunnus.

... ja tuo vihreä lehti on hyllyn laidassa ja pakkauksissakin äärimmäisen pieni (kuten S-ryhnän kaupoissa, ks. edellä, on) niin luultavasti riski, että tavanomaisen ostaja ottaa vahingossa luomutuotteen, on aika suuri.

Luomutuotteiden ostajalla, joka varmasti erityisesti etsii ko. tuotteita, tuskin on yhtä suurta riskiä erehdykseen. 

Tuli muuten mieleen, että tätä asiaahan voisi tieteellisesti tutkia, järjestää jopa kokeen tai kokeita, kuinka merkinnät havaitaan. Yksinkertaisimmillaan voisi esim. jonain päivänä kysyä jokaiselta luommutuotteen ostajalta, halusitko ihan varmasti juuri tämän tuotteen.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.15 - klo:08:50
Tässä opinnäytetyössä voi olla paljonkin mielenkiintoista tietoa ...

Luomuelintarvikkeiden löydettävyys : Lahtelaisten asiantuntijoiden haastattelut (https://www.theseus.fi/handle/10024/87333)

... mutta tuli mieleeni, että tarkasteleekohan se sitä, kuinka paljon luomuelintarvikkeita ostetaan vahingossa.

Kun tiivistelmäkin tietää:

Quote
Luonnonmukaiset tuotteet ovat yleensä sijoitettuna tavanomaisten tuotteiden vierelle.


Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 22.08.15 - klo:04:29
Kyllä kauppa sen on itsekin huomannut, tässä lause Pro Luomun LUOMUKASVISTEN
ARVOKETJUTYÖRYHMÄn kokousmuistiosta 13.11.2014:

Quote
Esillepano vaikuttaa ratkaisevasti myyntiin. Erillinen luomutiski/-saareke on jopa vähentänyt myyntiä!

Selitys asialle voi tietysti siellä olla toinen kuin meillä täällä (ks. edellä), mutta havainto on siis tuo.

Myös em. opinnäytetyöstä löytyi tietoja:

Quote
K-Citymarket Paavolassa voidaan myös vaikuttaa luomutuotteiden sijaintiin, ja siellä oli kokeiltu omaa luomuosastoa, mutta se ei kannattanut eikä kiinnostanut kuluttajia.

Quote
Haastateltavien mielestä kaupan kannalta ei ole tarpeeksi kannattavaa pitää luomutuotteita ainoastaan yhdessä paikassa, ja tämä havainto on tehty kuluttajien toimintaa havainnoiden.

Johtopäätösosassa siinä oli lause:

Quote
Luomutuotteiden löydettävyys myymälästä riippuu kuluttajan huomiokyvystä.

Niinpä! Ja kun sitten vielä siellä oli tämä arvio ...

Quote
Asiakkaista tehtyjen huomioiden mukaan luomutuotteiden perään ei kysellä usein

... niin kyllä olisi mielenkiintoista ja perusteltua tehdä se tutkimus, jossa kaupan kassalla sitten kysytttäisiin: huomasitteko ostaneenne luomutuotteen?
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 12.09.15 - klo:18:40
Saman HeVi-arvotyöryhmän kokouksessa 31.8.15 oli Heidi Haaviston esitys "Luomu
HeVin haasteita Pääkaupunkiseudulla" (http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2015/09/Paakaupunkiseutu-HeVi-hoitajien-haastattelut.pdf), joka oli yhteenveto HeVi-hoitajien haastatteluista.

Kohdasta "Tuotesijoittelu" löytyi tällainen (dia 15, lihav. HJ):

Quote
Hyvä, että samat tuotteet lähellä toisiaan, niin näkee myös luomuvaihtoehdon.
Näin luomua saadaan tarjottua myös ei luomuorientoituneille asiakkaille.
Yhdessä kaupassa tämä oli moninkertaistanut myyntiä aiempaan verrattuna.

Eli kun luomuvaihtoehdon näkee siinä vieressä, niin silloin tulee vastustamaton tarve se ostaa, ihan kenelle vaan?

Vastaavan haastattelun (http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2015/09/Etela-Savo-HeVi-hoitajien-haastattelut.pdf) oli tehnyt Sari Kilkki Etelä-Savossa, ja sieltä löytyi vastaavassa kohdassa tämä (dia 24):

Quote
Luomut ovat tavallisten joukossa. Pieni soiro on jossa lukee luomu. ”Se valtaporukka pitää saada ostamaan vaikka niinku vahingossa se. Et se vaan kattoo, et toi on hyvänäköinen ja mä haluun ton.”
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 01.12.15 - klo:18:10
Pikkutapaus, mutta kerronpa. Ostoksilla Itäkeskuksen Prismassa.

Pysähdyinpä altaalle, jossa oli luomukinkkuja myynnissä. Ja mitä kummaa: niillä ei ollut hintaa lainkaan esillä!

No, hain myyjän. Hän ryhtyi avuliaasti käsikoneellaan selvittämään tuotteen hintaa, kunnes sain viestini  perille.

Anteeksi pyydellen hän lupasi hoitaa asian, eli järjestää hintalapun asianomaiselle paikalleen.

Nooo ... tämä saattoi olla vain pikku sattuma. Kun kaikenlaista sitä sattuu.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 04.12.15 - klo:15:09

Kyllä, näin voi joskus käydä, kaikenlaista sattuu.

Nyt, tänään, siellä oli oikein isolla merkittynä. että kyseinen luomukinkku maksaa 16,90 kilo.

(Eli olisiko "yhden eineen" verran halvempää kuin viime vuonna? Tai olisiko edes? Mutta siitähän meillä on toinen keskustelu.)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 24.12.15 - klo:13:18
Mutta jopa luomukinkun kanssa saattaa käydä näin, lainaus eräästä blogista (http://melukylantalo.blogspot.fi/2015/12/almost-christmas.html) (lihav. HJ):

Quote
Huomisen tärkein tehtävä on kuitenkin kinkun paisto. Mies meinasi jättää sen meidän vahdittavaksi. Jaiks, sen on pakko onnistua, oli se nimittäin niin kallis. Joku luomu kinkku, jonka hinta tajuttiin vasta kassalla. Sain syyt niskoilleni, kun en muka katsonut hintaa ja minä taas syytin miestä, joka käski ottamaan sen eikä enää valistelemaan josko joku olisi parempi :D Saa nähdä kuinka meidän käy.

Toivottavasti kaikki menee kuitenkin hyvin!  ;D

PS. yötuimaan. Toisaalta: miksei luomukinkkua viety takaisin, vaihdettu toiseen? Ei kehdattu? Tuttu myyjä, hirvittävä jono takana? Jossa jopa naapurin rouva?  ;)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 06.01.16 - klo:07:50
Huomasin äskeisellä kauppareissullani seuraavan:

Itäkeskuksen Prismassa nestemäisten maitotuotteiden aiempi selkeä luomutuotteiden merkintätapa (vihreä muovikehys hintalapun ympärillä) oli nyt korvattu aivan huomaamattomalla noin neliösentin kokoisella vihreällä merkillä itse hintalapussa.

Viimeisellä kauppareissullani samassa paikassa huomasin, että tuo vihreä merkintä (useimmissa luomutuotteissa) oli korvattu sinisellä merkinnällä.

Jossa lukee pienellä tekstillä "Luomu". Laktoosittomat tuotteet on niin ikään merkitty sinisellä neliöllä, jossa sitten on iso L-kirjain.

Jotenkin kyllä ihmetyttää, mitä tällä muutoksella on tavoiteltu. Väistämättä tulee mieleen Sari Kilkin saama haastattelulausunto (edellä 12.9.15). Merkintä on nyt entistäkin huomaamattomampi.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 08.01.16 - klo:13:52

Tämanpäiväisellä reissullani ko. kauppaan huomasin sitten tämän:

luomuvihanneksiiin oli palautettu vanha merkintätapa, iso ja näkyvä luomusta kertova vihreä pahvinen kyltti! (Ne olivat kyllä edelleen tavanomaisten vihannesten joukossa.)

Mutta vaikkapa tuo toisaalla mainitsemani, uudelleen kauppaan tullut luomukinkku (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=6.msg7886#msg7886) oli merkitty sillä huomaamattomalla sinisellä neliöllä. Jonka tekstiä en muuten ilman silmälaseja näe!
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 12.01.16 - klo:13:57
Tällainenkin niksi on olemassa. Olisin antanut olla, ellei näin olisi Itäkeskuksen S-marketissa toimittu kolmen vihanneksen kohdalla, vihanneshyllyllä, tänään.

Ylimpänä, juuri siinä käden ulottuvilla, silmien edessä luomutuote. Ja vielä seuraavallakin hyllyllä. Ja sitten alahyllyllä, edellyttäen kumartumista, vasta se tavanomainen tuote. Nämä (ja kilohinnat, euroa):

Keräkaali luomu 1,95
Keräkaali tavallinen 0,49

Porkkana luomu 1,98
Porkkana tavallinen 1,09

Sipuli luomu 2,58
Sipuli tavallinen 1,19

Merkintätapa oli kyllä muuten niin, kuin edellisessä puheenvuorossani vihanneksista kerroin, toisesta S-ryhmän myymälästä.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 23.01.16 - klo:10:04
Mutta tällä K-kaupalla onkin sitten ihan päinvastainen strategia kuin S-ryhmän kaupoilla näyttää olevan (ks. edellä):

K-citymarket Tammisto on Paras LuomuHeVi-kauppa (http://proluomu.fi/k-citymarket-tammisto-valittiin-parhaaksi-luomuhevi-kaupaksi/)

Quote
Näyttävä esillepano houkuttelee asiakkaita

K-citymarket Tammistossa on satsattu myös luomuHeVi-tuotteiden esillepanoon. Hiljattain tehdyn remontin yhteydessä luomu sai lisää näkyvyyttä ja yhtenäistä tilaa, ja asiakas löytää luomutuotteet nyt helposti kylmätiskin yläreunaa koristavien kylttien perusteella.
(kursiv. HJ)

Tuo on minusta reilua sekä niitä kohtaan, jotka luomua etsivät, että meille, jotka sitä haluavat välttää.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 13.08.17 - klo:05:46
Huomasin, että Itäkeskuksen Prismassa oli vihanneksissa palattu erilliseen luomuhyllykköön. En pysty tarkkaan ajoittamaan tuota muutosta.

Olisiko niin, että uskolliset luomun ostajat olivat vaatineet sitä? Kun luomutuotteiden löytäminen muiden seasta oli heille vaikeaa?

Ja/tai salamyynnin uhreilta olisi tullut kiukkuista palautetta, myös?
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 10.10.18 - klo:06:36
Foodiessa asiakas oli valitellut luomukasvisten vähentymistä eräässä liikkeessä.  Hänelle vastattiin:

Quote
kiitos palautteesta. Pirkkalan S-marketin luomuhedelmien ja -vihannesten valikoima ei ole supistunut lainkaan. Luomutuotteet on siirretty kukin omien rinnakkaistuotteidensa viereen, jotta aiempaa useampi asiakas hoksaisi tarttua luomuvaihtoehtoon. Aiemmin ostaminen edellytti sitä että asiakas oli jo ennalta päättänyt ostaa luomua, ja suuntasi askeleensa suoraan ”luomu-osastolle”.

Eli tuo uudempi sijoittelupolitiikka on monessa Prismassa yhä voimassa, vaikka "omassa" Prismassani palattiin vanhaan.

"Hoksaisi"? Kuten edellä todettu, meidän tulkintamme tuosta on se, että tosiasiassa toivotaan, että yhä useampi asiakas ei hoksaisi mitään. Ja tarttuisi siihen luomutuotteeseen, kilohintaakaan vilkaisematta.

Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.20 - klo:07:02
Joskus yöllä ei tullut uni silmään, ja sain tällaisen idean, jonka voisi toteuttaa, sikäli kuinka resursseja on.

"Liitytään" uuteen Pro Luomun "Se on hyvä merkki" -kampanjaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=541.msg18757#msg18757)! Meidän versiossamme tietysti

Se on hyvä varoitusmerkki!

Edessä on tolkkuttomia hintoja! Vaihda kaistaa... hyllyä! Pidä silmällä kilohintoja! Älä usko kaikkea/mitään, mitä myyjät yrittävät sinulle kertoa!


Meidän kampanjamme logon voisi tehdä varoitusmerkistä, liikennemerkistä, jonka keskelle sijoittaisimme EU:n luomumerkin.

***

Kerran aiemminkin ajattelimme "osallistua" mainoskampanjaan:

Luomua? Ole ilman. (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=324)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 01.12.22 - klo:05:01
Hesarikin oli huomannut ilmiön olemassaolon. Juttu siitä myös tänään torstailiitteessa:

Pieneneviä tuotteita entisellä hinnalla (https://www.hs.fi/visio/art-2000008872061.html)

Quote
Hinnankorotuksen voi tehdä monella tavalla. Ehkä viheliäisin tapa korottaa hintoja on niin sanottu shrinkflaatio eli tuotekoon pienentäminen vaivihkaa. Kun tuotteen koko pienenee ja hinta pysyy ennallaan, lopputulos on sama kuin hinnankorotus. Rahalle saa aiempaa vähemmän vastinetta.


Mutta ei tuonut kertaakaan esille, minkä tuotteiden myynnissä tuota on jo aivan perinteisesti harrastettu. Kukaan ei edes ihmettele enää, miksi luomukahvia myydään oudossa 450 gramman pakkauskoossa.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 10.07.23 - klo:05:39
Tähän, tuohon on täysin totuttu myös täällä, Tokmannilla:

Kulta Katriina Luomu 450 g SJ
5,49
12,20 €/KG (https://www.tokmanni.fi/kulta-katriina-luomu-450-g-sj-6420101146447)

Kulta Katriina 500 g SJ
5,49
10,98 €/KG (https://www.tokmanni.fi/kulta-katriina-500-g-sj-6420101441542)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 21.07.23 - klo:04:20
Kuluttajaliitolla on nyt tällainen kartoituskampanja:

Nyt kuka vain voi ilmiantaa kutistuneita tuotteita – Kuluttajaliitto kerää yhteen havaintoja ”shrinkflaatiosta” (https://yle.fi/a/74-20024407)

Mekin varmasti kerromme sinne havaintomme luomutuotteista. Joita meillä on täällä jo vuosien takaa. Sinänsä se ei ole hirveästi tarpeen, koska Kuluttaliitto ja suuri yleisö ovat varmasti jo huomanneet tämän jo vakiintuneen käytännön juuri niiden kohdalla.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Jarrumies on 21.07.23 - klo:10:14
Kannattaa ilmoittaa luomutuotteiden pakkausten sisältömäärän kutistuksista Kuluttajaliittoon. Kuluttajaliitto on ollut ainakin aikaisemmin hyvin luomumyönteinen ihan jo lonkka-asetuksiltaan. Muuten saattaa olla niin, että Kuluttajaliito ei nosta luomun kutistuksia näkyvästi esiin.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 21.07.23 - klo:10:43
Kuluttajaliiton luomumyönteisyys on tiedossa.

Nyt lähti sinne kuitenkin kuvaus, "ilmianto" asiasta. Ja kun siellä voi sen tehdä, laitoin lisäksi linkin tähän keskusteluumme.

Luulenpa ettei siellä ihan noin vain voi tuota luomuhinnoittelua tässä yhteydessä unohtaa. Jos jonkinlainen kokonaiskuva luvataan.
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 27.09.23 - klo:07:30
Luomutuotteet eivät sitten kuitenkaan.mahtuneet tähän mukaan:

Katso lista tuotteista, jotka ovat suomalaisten mielestä kutistuneet – sadat kertoivat havaintonsa ”shrinkflaatiosta” (https://yle.fi/a/74-20051892)

***

Oivariini mainittiin. Siitäkin olisi löytänyt tällaisen vertailuparin (lihav. HJ) :

Valio Oivariini® Luomu™ 350 g HYLA®
Kaikki Valio Oivariini -tuotteet
~3,29 €
9,40 €/kg (https://www.s-kaupat.fi/tuote/valio-oivariinir-luomutm-350-g-hylar/6408430310913)

Valio Oivariini® 400 g normaalisuolainen HYLA®
Kaikki Valio Oivariini -tuotteet
~3,29 €
8,23 €/kg (https://www.s-kaupat.fi/tuote/valio-oivariinir-400-g-normaalisuolainen-hylar/6408430030316)
Title: Vs: luomun sala- ja pakkomyynti ja MAATALOUSTUKI
Post by: Heikki Jokipii on 21.01.24 - klo:06:03
Uudenlainen ongelma:

Korvaamisruletti tuo yllätyksiä ruuan verkko-ostajalle –keräilijä joutuu kiperien arvovalintojen äärelle (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/c91fade7-6fd8-47b2-a671-561bfd283c2a)

Quote
Ruokia laatikkooni noukkiva keräilijä joutuu korvaavien tuotteiden etsinnässä kiperien arvovalintojen eteen. Jos esimerkiksi kotimaisia luomukesäkurpitsoja ei ole, kumpi joustaa – luomu vai kotimaisuus? Vai voiko laatikkoon laittaa mitään, jos on vain ulkomaista ei-luomua tarjolla? Ehkä tilaukseen pitäisi laittaa lisäviesti: älä ota stressiä, kaikki korvaavakin otetaan ilolla vastaan ja käyttöä keksitään.

Eräälle läheiselle sukulaiselleni sattui juuri äskettäin, että tilaukseen oli laitettu luomumunia. Joita ei ollut tilattu. Valituksilla ei tehoa. Tilauksessa oli vapaan kanan munia. Kauppa vetosi siihen, että myös luomumunat ovat vapaista kanoista.

PS. "Shrinkfaatiokantelullame" Kuluttajaliitolle näytä olleen myöskään mitään vaikutusta.