Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 10:40 »
https://www.hs.fi/talous/art-2000010433298.html]Aurinko­voimalat tuottavat keski­päivällä jo melkein ydin­voimalan verran sähköä
5
MT:n ja Aamusetin lisäksi Pro Luomun tiedote ei näytä saaneen julkisuutta. Asiakaan ei enää kiinnosta lukijoita? Ja toimitukset tietävät sen?

***

Toinen näkökulma. Hesarin ruokamainokset. Niissäkään ei luomua näy. Ja tarjotaan kovasti kalaa. Joka jo poistaa luomuvaihtoehdon. Hesarin Visio-litteessä oli kyllä tämä:

Luksusluomusta kasvoi kultti

Quote
Luksusruokakauppa Erewhonista on tullut Los Angelesissa valtavan suosittu. HS Visio vieraili paikan päällä ja selvitti, miksi ihmiset haluavat maksaa maltaita kaupan tuotteista.

Mutta jutussa pikemminkin ihmetellään, miten amerikkalaiset saattavat olla noin hulluja. Eikä yritetä tuoda kulttiä Suomeen.

Sinänsä tuosta artikkelista tulee taas esille, miten luomun kysynnässä on yhä tärkeän tekijänä myös tietty snobisimi. Kuten
vaikka tässä.
6
Muut aiheet / Vs: Hiilidioksidin nappaaminen ilmasta
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 06:09 »
Australiassa – Suomen tavoin – kuitenkin hyysätään näitä suunnitelmia. Kirjoittaja ryttää ne:

The Carbon Capture Con

Quote
Carbon-capture-and-underground-storage “(CCUS)” tops the list of silly schemes “to reduce man-made global warming.” The idea is to capture exhaust gases from power stations or cement plants, separate the CO2 from the other gases, compress it, pump it to the chosen burial site and force it underground into permeable rock formations. Then hope it never escapes.

Lopulta näin:

Quote
Increased CO2 in the atmosphere encourages all plants to grow better and use more CO2. Unfortunately natural processes are continually sequestering huge tonnages of CO2 into extensive deposits of shale, coal, limestone, dolomite and magnesite – this process has driven atmospheric CO2 to dangerously low concentrations. Burning hydrocarbons and making cement returns a tiny bit of this plant food from the lithosphere to the biosphere.

Regulating atmospheric carbon dioxide is best left to the oceans and plants – they have been doing it successfully for millennia.

The only certain outcome from CCUS is more expensive electricity and a waste of energy resources to do all the separation, compressing and pumping. Unscrupulous coal industry leaders love the idea of selling more coal to produce the same amount of electricity, and electricity generators would welcome an increased demand for power. And green zealots in USA plan to force all coal and gas plants to bury all CO2 plant food that they generate. Consumers and taxpayers are the suckers.

Naturally the Greens love the idea of making coal and gas-fired electricity more expensive. They conveniently ignore the fact that CCUS is anti-life – it steals plant food from the biosphere.

Aina on kuitenkin se mahdollisuus, että noissakin pyrkimyksissä voi käydä näin. Eli onnistuminen, joka ei näy missään.

Mutta lopputuloksena voi olla, että meillä on riesanamme ydinjätteen lisäksi huomattavasti suuremmat loppusijoituspaikat hiilidioksidia. Koska joku tuo esille, että siellä he ovat 100 000 vuotta?
7
Yleinen Keskustelualue / Vs: Glyfosaatin uusi aika
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 05:14 »
Eikö tämä ole jonkinasteista harhaanjohtamista:

https://www.roundup.fi/

https://www.roundup.fi/usein-kysyttya/

Quote
Roundup ja glyfosaatti

Glyfosaattia sisältävät tuotteet ovat poistuneet Roundup tuotevalikoimasta. Oy Transmeri Ab on lopettanut kuluttajatuotteina myytävien, harrastekäyttöön tarkoitettujen glyfosaattituotteiden maahantuonnin ja myynnin Suomessa. Roundup-tuotemerkki jatkaa markkinoilla, mutta valikoimassa jatkavien tuotteiden vaikuttava raaka-aine ei ole glyfosaatti. Tutustu tuotteisiin tästä.

Mitä on glyfosaatti?

Glyfosaatti on vihreässä pakkauksessa myytävien Roundup-tuotteiden tehoaine, joka kuluttajatuotteissa on huomattavasti miedompi kuin vastaavassa maataloustuotteessa. Juuri glyfosaatti saa kasvin kuihtumaan ravinteiden puutteeseen. Roundup on viranomaisten hyväksymä ja se tehoaa myös hankaliin vieraskasveihin, kuten jättiputkeen.

Onko Roundup-tuotteissa POEA-apuainetta (polyetoksyloitu talialkyyliamiini)?

EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on todennut, että POEA-apuaine (polyetoksyloitu talialkyyliamiini) on glyfosaattia huomattavasti myrkyllisempi. Tämän vuoksi sellaiset glyfosaattivalmisteet, jotka sisältävät tätä apuainetta, tulisi kieltää. Transmerin markkinoimissa, kuluttajille tarkoitetuissa Roundup-glyfosaattituotteissa (Roundup Garden 280 ml & 540 ml, Roundup Quick 1 L, 2,5 L & 3 L, Roundup Geeli 150 ml ja Roundup Piha 5 L) ei ole POEA-ainetta.

Kuinka glyfosaattipitoinen Roundup toimii?

Glyfosaatti tuhoaa rikkakasvit sisältä käsin. Kun glyfosaattipitoista Roundupia levitetään rikkakasville, se imeytyy lehtiin, sekoittuu kasvin nestekiertoon ja kulkeutuu kaikkialle kasvissa, myös syvimpiin juuriin. Kasvin kyky kasvaa tuhoutuu ja se kuihtuu ravinteiden puutteeseen. Kuihtuneen kasvin voi muokata maahan tai kompostoida.

Saako lasten leikkipaikoilla käyttää glyfosaattia ja onko glyfosaatista vaaraa lemmikeille?*

Lasten leikkipaikoilla kannattaa käyttää rikkakasvien torjuntaan mekaanisia menetelmiä. Glyfosaatilla käsitellyt alueet (puistot, piha-alueet) on hyvä merkitä, ja alueille menemiseen suositellaan 7 vrk:n varoaikaa. Lasten/lemmikin satunnaisesta liikkumisesta glyfosaatilla käsitellyllä alueella ei kuitenkaan aiheudu suurta riskiä, kunhan valmiste on ehtinyt kuivua kasvien pinnalta.

* Lähde: Tukesin verkkolehti

Onko glyfosaattipitoinen Roundup myrkyllistä?

Glyfosaattia on tutkittu 40 vuotta ja sen vaikutuksista ympäristöön tiedetään erittäin paljon. Noudata aina Roundup-tuotteiden käyttöohjeita tarkasti. Anna vastakäsitellyn alueen kuivua rauhassa, ettei Roundup leviä jaloista myös esimerkiksi hyötykasveihin.

Kaikki Roundup-tuotteet ovat vahingollisia vesien pieneliöille. Varmista siis, ettei Roundupia joudu vesistöön. Jäljelle jäänyt torjunta-aine viedään ongelmajätteen keräyspisteeseen ja tyhjät myyntipakkaukset asianmukaiseen jätepisteeseen.

Tuotteen nimenä käytetään kuitenkin Roundupia. Joka jonkin aikaa sitten samaistettiin glyfosaattiin. Tuossa ratsastetaan vanhalla maineella.

Jos lopulta jää perustelematta, miksi uudelle linjalle on menty. Vrt. myös juuri edellinen puheenvuoro (sen linkki).
8
Yleinen Keskustelualue / Vs: Puolueet ja luomu
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 04:45 »
Tästäkään artikkelista ei selviä, onko demarien linja luomun suhteen muuttunut:

SDP ajaisi viljelijät elintarvikeketjun vähäosaisiksi – vähittäiskauppa varmasti kiittäisi kädenojennuksesta

Quote
Suurin oppositiopuolue esittää tukijärjestelmään leikkauksia, jotka pitäisi käytännössä toteuttaa luopumalla maatalouden ympäristötoimista ja eläinten hyvinvointityöstä aiheutuvien töiden ja kustannusten korvauksista.

Tämän verran vihjettä on (lihav. HJ):

Quote
Näin ollen SDP:n ehdotus kohdistuu ympäristökorvaukseen ja eläinten hyvinvointikorvaukseen sekä luomukorvaukseen, joilla rahoitetaan niitä toimia ja menetyksiä, joista viljelijöillä ei ole mahdollista saada korvausta markkinoilta.

Edelleen tarvittaisiin Demokraatti-lehden versio.
9
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 04:22 »
Näin asia kaiketi sotilaallisesti on:

”Venäjän suurin etu sodassa” – Zelenskyi lyttää kiellot iskeä lännen antamilla aseilla Venäjän maaperälle

Quote
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvostelee AFP:n haastattelussa kovin sanoin länsimaiden asettamia rajoituksia, joiden mukaan Ukraina ei voi lännen luovuttamilla aseilla iskeä Venäjän maaperälle.

Presidentin mukaan Ukrainalle annettavan aseavun rajoitukset ovat antaneet Venäjälle sodan ”suurimman edun”.

– He [Venäjä] voivat ampua omalta alueeltaan millä tahansa aseilla meidän alueellemme. Me emme voi tehdä länsimaisilla aseilla mitään heidän järjestelmilleen Venäjällä, sanoi Zelenskyi.

Vrt. juuri edellä.

Näin asia ihan loogisesti etenee siihen, että kaikki käytettävissä oleva laitetaan pellin? Ja toivotaan sitten jotain tällaista tapahtuvan.
10
Ei se ollutkaan ihan niin. Tuli tämä korjaus:

Pro Agria korjasi tietoaan: Luomuviljelyala pienenee vain hiukan

Quote
Pro Agria kertoi tiedotteessaan 16.5., että luomun viljelyala olisi kevään viljelysuunnitelmien perusteella pienenemässä jopa 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Nyt Pro Agria on korjannut tiedotettaan. Arvio kuuluu nyt näin: ”Kevään viljelysuunnitelmien perusteella 30 %:lla alueista luomun viljelyala vähenee 3-10 % vuoden takaiseen verrattuna.”

Ala ei siis ole vähenemässä kuin hiukan.

Perustelumme sille, miksi alkuperäisen aluksi uskoimme, pätevät kyllä edelleen.

Nyt Ruokavirastolla olisi paikka kertoa asian oikea laita.

PS. Pro Agriakin sitten näin:

Quote
”Toiveissa on tilanteen palautuminen, jotta luomutuotannon jatkamisen edellytykset säilyvät ja kuluttajille voidaan tarjota laadukkaita luomutuotteita myös tulevaisuudessa”, tiedotteessa todetaan.
Pages: [1] 2 3 ... 10