Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:11:31 »
Vähän perspektiiviä (osin samoja tietoja kuin Lukella edellä):

Lihantuotanto on kolminkertaistunut Suomessa 60 vuodessa, parin viime vuoden aikana tuotanto on kääntynyt laskuun

Kulutuksen llasku on tällaista:

Quote
Lihan kulutus on viime vuosina vähentynyt huippuvuosista 2016–2018, jolloin lihaa syötiin reilu 81 kiloa henkilöä kohden.

Nykyinen lihan kulutus on noin 77 kiloa, kun mukaan on laskettu riista ja syötävät elimet. [..]

Pitkä kehitys:

https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html

Jonka vielä muistaa. Tillilihapäivä kansakoulussa 1950-luvulla oli juhlaa!  :D
2
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:09:48 »
Lainaan vielä. Tätäkö kaivataan:

Quote
Myöhäisin jäidenlähtö kaikissa kolmessa joessa tapahtui keväällä 1867, jolloin Aurajoki oli jäätön 6. toukokuuta, Kokemäenjoen jäät lähtivät liikkeelle 19. toukokuuta ja Tornionjoen jäät 9. kesäkuuta. Samalta keväältä tiedetään, että Näsijärvestä ja Kallavedestä jäät lähtivät vasta 17. kesäkuuta. Tavattoman myöhäisen kevääntulon takia kasvukausi jäi auttamattoman lyhyeksi, mistä oli seurauksena paha katovuosi ja nälänhätä. Aurajoessa yhtä myöhäinen jäidenlähtö koettiin myös keväällä 1852, jolloin lehtitietojen mukaan Turun linnan edustalla ajettiin joen jäällä hevosilla vielä 26. huhtikuuta.

Eli nälkävuotena. Jolloin minun isoisäni isoäiti kuoli keuhkotautiin (lungsot) hiukan vajaa 25-vuotiaana. Jonka varmaan tartutti nälän takia liikkeellä ollut kerjäläinen. Huonoja vuosia oli ollut jo aiemmin. Sukutraditio kertoo, että pulaa ruoasta oli Jokipiin torpassakin. Muut kuitenkin selvisivät hengissä.
3
Eli MT meni täysin em. lankaan. Kukaan ei tiedä, paljonko Etelä-Savossa luomua kulutetaan.

Samoin meni Ilta-Sanomat:

Yllättävä havainto luomun ostajista

Quote
INNOKKAIMMAT luomutuotteiden ostajat eivät asukaan Uudellamaalla, kuten saattaisi kuvitella, vaan Etelä-Savossa. Tämä käy ilmi luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomun tietokoosteesta, joka kokoaa yhteen julkiset luomutilastot.

Luomua viikoittain ostavien osuus maakunnan koko väestöstä oli viime vuonna Etelä-Savossa 40 prosenttia. Toisin sanoen, kaksi viidestä eteläsavolaisesta ostaa luomua viikoittain. Pohjoiskarjalaiset tulivat toisiksi 38 prosentin osuudella.

Mutta kertoi Iltis tämänkin:

Quote
Pro Luomun kokoamien tietojen mukaan luomun myynti väheni viime vuonna kuusi prosenttia edellisvuodesta.
[..]
Kaikkiaan luomua myytiin päivittäistavarakaupoissa viime vuonna yhteensä 352 miljoonalla eurolla. Luomun osuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä oli 1,9 prosenttia.
4
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:08:03 »
5
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:07:37 »
Ei ole mitätön tuoteryhmä:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/sailykkeet-keitot-ja-ateria-ainekset/sailykkeet/kala--ja-ayriaissailykkeet

138 tuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/hillot-ja-sailykkeet/kala-ja-ayriaissailykkeet

100 tuotetta.

Ja kaikista niistä vain tämän yhden yhteydessä voidaan mainita luomu (molemmissa kaupoissa kyllä saatavissa):

Järki Särki 275/180g luomutomaatti & yrtit
Kaikki Järki Särki -tuotteet
5,55 €
20,18 €/kg


Sekään ei tuon pääainesosan ansiosta. Kyllä se luovuttamiselta näyttää:

Tästäkin on 11 vuotta:

Miksi luomukala ei polski Suomessa?

Nyt tuo tapaus on vähän erilainen. Mutta ei ole tullut siitäkään mitään.

Ja kaikkea niitä yhdistää — kysynnän puute.
6
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:06:32 »
Ei ole tämäkään kivaa kehitystä:

Aurinko­voimalat tuottavat keski­päivällä jo melkein ydin­voimalan verran sähköä

Quote
Aurinkovoiman määrän odotetaan tuplaantuvan seuraavan vuoden kuluessa

Tuollaiset paneelikentät ovat vieä rumempiä kuin tuulivoimalarykelmät. Koskahan ensimmäisen kerran kuulemme käytettävän nimitystä "aurinkopuisto"?
7
Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:06:01 »
Tieto, terveiset:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Kööpenhaminan yliopistossa tehtiin merkittävä löytö juurien kasvun mekanismissa. Juuristotutkimus on nyt pinnalla, sillä se auttaa ilmastonkestävien kasvien jalostuksessa.

Study finds what gets plant roots to grow strong

Quote
"Numerous methods to change the genetic characteristics of plants are available today. These can be used to get plants to develop longer roots, faster, and in doing so, become more resistant to droughts or floods. One of the methods enlists the help of bacteria that live in symbiosis with the plant and can cause the plant to change its growth pattern. Several companies in Denmark are working on this right now," explains Ph.D. student Jeppe Ansbøl who co-authored the study.

The new knowledge applies to all flowering plants and perhaps more, according to the researcher. In principle, crops like tomatoes, potatoes, rice, wheat and corn could be altered to grow more and denser roots, because we now know how plants get their roots to grow.

https://twitter.com/AYlhainen/status/1791029252156018891?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
8
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:05:41 »
Suomalainen essee, jossa on sanottu olennaisin:

Mitä Immanuel Kant sanoisi Venäjästä, ydinsodan uhasta ja konferenssimatkailusta?

Janne Saarikivi.

***

Hesari kyllä palvelee niitäkin, jotka haluavat tietää nippelifaktat näistä:

Venäjä ilmoitti ottaneensa mannerten­väliset Bulava-ohjukset käyttöön
9
Tämän jo tiedämmekin (uudestaan):

Viewpoint: Uncomfortable truth — ‘Organic farming takes too much land to have any chance to feed the world in a climate-changed environment’

Quote
A report last year from the World Resources Institute (WRI) noted that while around 85% of the planet’s usable land is already used for commercial forestry or agriculture, the world is on course to need more than 50% extra food and wood by 2050 compared to 2010. At present rates of yield increase, meeting this demand would mean converting an area of natural habitat up to two times the size of India. A biodiversity and environmental Armageddon.

As international climate expert Professor Johan Rockström recently warned, the ‘safe land-use’ boundary has no capacity for expansion: “We have reached the end of the road in expanding agriculture into intact nature.”

This issue highlights a key distinction between the perceptions and reality of ‘local’ and ‘global’ sustainability. Because if food production is reduced, for example by increasing the area of organic farming, someone else, somewhere else will have to make up the difference for the loss in yield. And the scientific evidence increasingly shows that this is likely to have significantly worse environmental impacts at a global level.

Niinpä johtopäätös:

Agricultural science and organic farming: Time to change our trajectory

Quote
It could be argued that in 1941, farming without synthetic fertilizers and pesticides was a reasonable approach. However, after more than 75 years of scientific advancement, it is no longer reasonable. The rule-forming bodies for organic farming have not conducted any rational, compound by compound, evaluation of the risks and benefits of all synthetic fertilizers and pesticides, nor have they considered the existing evidence for lifting the ban on specific rates or uses of prohibited materials.



It is time for the agricultural science community to review its current trajectory regarding organic farming. While our current direction is troublesome for agricultural scientists, for students, and for the public, continuing it would be perilous. … Those of us in the agricultural science community must make a choice: either continue on this current trajectory or remain true to the ideals of science. I believe it is time to change course.
10
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Last post by Heikki Jokipii on 19.05.24 - klo:04:26 »
Mitä tällä aktiolla halutaan tukea?

”Klassista harhaanjohtamista” – Yleisö äänesti vuoden viherpesuksi kananpoikamainoksen

Quote
HKScanin Kariniemen kananpoika -tuotemerkin mainos “Omasta mielestämme hyvin kasvatettua kananpoikaa” on vuoden viherpesuteko. Se voitti ylivoimaisesti mainonta- ja viestintäalan kuluneen vuoden pahimpia viherpesutekoja palkitsevan Vuoden Huiputus-kilpailun, jonka palkinnot jaettiin keskiviikkona Helsingissä.

Kananpoikamainos ylsi seitsemän ehdokkaan joukosta voittoon yleisöäänestyksen 29 prosentin ääniosuudella. Voittaja valittiin yleisön ja tuomariston yhteisäänin. Yleisöääniä kilpailussa annettiin 10 989.

– Kariniemen mainos on klassista harhaanjohtavaa markkinointia, jossa ympäristöongelmat ja eläinten kärsimys pyritään ohittamaan vetoamalla pintapuolisiin parannuksiin, kuten broileritilojen virikkeisiin tai eläinten ravinnon kotimaisuuteen, tuomariston puheenjohtaja, Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen kommentoi.

– Kuluttajalla ei ole realistisia edellytyksiä arvioida eläinten pahoinvointia positiivisten mielikuvien takana. Ei siis ihme, että yleisö äänesti tätä mainosta sankoin joukoin.

Kyllä, aavistelemme, että luomubroilerin takkuilevaa myyntiä. Vai onko kyse kasvissyönnin puffaamisesta?

Tuo, että eläinten ravinnon kotimaisuus olisi vain "pintapuolinen" parannus, tukee aavistustamme. Näitä kohtuuhintaisia tuotteita ei Greenpeace (ja Kansan Uutiset?) haluaisi meidän ostavan:

https://www.s-kaupat.fi/hakutulokset?brand=Kariniemen&queryString=Kariniemen&sort=comparisonPrice%3Aasc

Vaan ehkä näitä... hei, onko jotain tapahtunut:

Quote
Voi ei, hakusanalla ”luomubroileri” ei löytynyt tuloksia!

Quote
Voi ei, hakusanalla ”L'Uomu Nokka” ei löytynyt tuloksia!
Pages: [1] 2 3 ... 10