Author Topic: COVID-19  (Read 194048 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #945 on: 18.12.21 - klo:05:00 »
Nyt sitten yllättäen — em. hätäjarrusuunnitelmien jälkeen — STM:n suunnasta tulee tällainen aloite:

STM:n ehdotus lausunnoille: Koronapassia voi vaatia ilman rajoituksia, viranomainen voisi edellyttää tapahtumilta sen vaatimista

Käsittelyäkin aiotaan kiirehtiä. Kiirehdittynäkin aikaa kuitenkin arviodaan siihen kuluvan kuukauden tai yli. Uhkana on, ettei pysytä vikkelän omikronvariantin vauhdissa. Ja aikaa on tietysti siihenkin, että lyödään vaikka siksi ajaksi hätä­jarru päälle.

Tämä toimenpide nähdään monella taholla (täälläkin!) jo myöhästyneeksi:

Koronan testaaminen Suomen rajoilla jakaa mielipiteitä – virologian professori: "Alkaa olla myöhäistä sen suhteen"

Quote
Rajoilla tehtävän koronatestauksen merkitys vähenee päivä päivältä. Mielipiteet kuitenkin jakaantuvat siinä, onko rajatestauksella enää yhtään mitään väliä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #946 on: 18.12.21 - klo:06:48 »
Asko Järvinen tässä:

Asko Järvinen: Omikron leviää nyt eksponentiaalisesti – "Jotain, mitä ei ole aiemmin nähty"

Quote
Järvinen muistuttaa, ettei mikään epidemia voi jatkua loputtomiin.

–  Kun rupeaa riittävästi ihmisiä olemaan sairastunut, silloin epidemia rupeaa rauhoittumaan. Jos ruvetaan kovasti rajoittamaan, epidemia pitkittyy.


Tarkoittaako tuo sitä, että ideaan laumasuojasta on taas palattu? Tavallaan, muuta käy kyllä selväksi, ettei sitä tarvitse enää tavoitella vain sairastumisten kautta.

Mutta jos osoittautuu, että omikron-variantti on oireiltaan lievä, niin seuraa tuosta se kerettiläinen ajatus, että onnistuu se niinkin. Jopa se kerettiläinen ajatus, että rokottamattomat eivät välttämättä aiheuta niin paljon pahaa, kuin tähän asti on uskottu.

Mutta minkälainen se variantti on, se täytyisi nyt tietää. Eikä sitä tiedetä. Hallituksen on pakko tehdä päätöksensä hätäjarrun käyttöönotosta perustaen ratkaisunsa teoriaan nimeltä "mutu".

Ja se voi olla sellainenkin, että meidät kansalaiset tuomitaan turhan päiten ja turhan pitkäksi aikaa viettämään ikävämpää elämää kuin olisi oikeasti tarpeen. Uskon, että "no-regret policy", joka todennäköisimmin ei harmita jälkeenpäin, olisi nyt juuri koronapassin laaja ja johdonmukainen käyttö.
« Last Edit: 18.12.21 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #947 on: 18.12.21 - klo:11:05 »
Tällainen puute oli löytynyt:

THL:n Tervahauta: Hätäjarru ei automaattisesti poista koronapassia

Quote
Hallituksen väläyttelemä koronahätäjarru ei laajentaisi epidemian torjunnan keinovalikoimaa, mutta lisäisi hallituksen strategista ohjausta alueille. THL:n mukaan koronapassissa on puutteita hätäjarrutilanteessa.

Quote
– Puhtaasti infektioepidemiologian kannalta koronapassissa on puutteita. Nykyisen version kanssa rokottamattomat pääsevät altistamaan itsensä tartunnalle ihmisjoukkoon, kun rokotetutkin voivat olla tartuttavia, huomauttaa Tervahauta.

Epäilemättä se sellainen onkin. Mutta miksei passia tehdä sellaiseksi, että rokottamattomat eivät pääse altistumaan? Miksei sitä tehty sellaiseksi alunperin? Muualla se on onnistuttu tekemään.

Lisää tietoa suunnitelmista saanemme samasta linkistä päivän mittaan.

***

Selvinnyt on, että mitään ei ole päätetty. Mutta uutisen otsikon uudesta muotoilusta voi päätellä, mitä yhä funtsaillaan:

Quote
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta: Pian voi olla tarve laittaa koronapassi hyllylle – Se tarkoittaisi rajoituksia myös rokotetuille

Mutta, tiistaille menee:

HS: Pääministeri Marin näkee vielä muita kiritystoimia ennen hätäjarrua
Hallitus miettii uusia keinoja hillitä koronaviruksen leviämistä tiistaina.

« Last Edit: 18.12.21 - klo:14:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #948 on: 19.12.21 - klo:06:04 »
Kummasti ravintolat aina palaavat tämän kysymyksen keskiöön:

Koronapassin käyttö voidaan joutua keskeyttämään, sanoo THL:n Markku Tervahauta: ”Tilanne on hieman absurdi”

Quote
TOINEN tapa ottaa koronapassi osin pois käytöstä on, jos aluehallintovirastot sulkevat alueellisesti joitain tiloja kokonaan. Ne eivät kuitenkaan voi sulkea laajasti esimerkiksi ravintoloita. Tällöin voisi syntyä tilanne, jossa vaikkapa kuntosaleja pistetään kiinni mutta ravintoloissa voi juhlia suurissa seurueissa koronapassin avulla myöhään yöhön saakka.

”Se ei ole loogista. Juuri siksi on pohdittava koronapassin ottamista kokonaan pois käytöstä.”

Samaa on sanottu koulujen siirtymisestä etäopetukseen. Osin näyttää siltä, että ravintoloiden täydellinen sulkeminen on nyt poliittisesti edellytys kaikille koronatoimenpiteille. Ensin se, sitten vasta jotain muuta. Mutta ei ole sekään helppo tie:

Ravintolat ja tapahtumat voivat pian sulkeutua rokotetuiltakin – Kiurun ja THL:n lausunnot ennakoivat poliittista myrskyä

Quote
NÄYTTÄÄ selvältä, että koronapassin jäädyttämisestä tulee ankara poliittinen vääntö. Hallitus markkinoi rokotteita ja koronapassia keinoina palata normaaliin elämään. Jos ravintolat sekä kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-ala joutuvat taas pistämään ovia säppiin, se on kova isku sekä yrityksille että ihmisille.


Mutta kaikkein vaikeinta näyttää olevan koronapassin "valuvikojen" korjaus! Jopa täysin mahdotonta, jossain järjellisessä ajassa. Niinpä sitten... no, kuulemme tiistaina.

***

Muualla (päivittyvästä):

Quote
Ranskassa otetaan ensi vuoden alussa käyttöön uusi rokotuspassi. Ilman todistusta saaduista rokotuksista ei pääse muun muassa ravintoloihin tai pitkän matkan julkiseen liikenteeseen.


Meillä on jo tuollainen. Eli EU:n rokotustodistus. Mutta täällä harkitaan nyt sen ottamista pois käytöstä.

Quote
Sadat ihmiset kokoontuivat lauantaina osoittamaan mieltään koronapassia vastaan Espanjassa Barcelonassa ja Bilbaossa. Todistusta vaaditaan sisäänpääsyyn baareihin, ravintoloihin, kuntosaleille ja hoivakoteihin.

Osa mielenosoittajista ilmoitti vastustavansa koronarokotuksia niiden mahdollisten sivuvaikutusten takia. Toiset kertoivat kylteillä olevansa rajoituksia ja vapauden rajoittamista vastaan.


Tällaiselle voisi nyt olla Euroopan laajuisesti sosiaalinen tilaus:

Onko nyt sen paikka, että mennään isolla joukolla eduskuntatalon eteen mielenosoittamaan koronapassin puolesta? Ja turhia, kaikkia koskevia rajoituksia vastaan?

Jos tuollainen järjestettäisiin, se luultavasti ylittäisi kansainvälisen uutiskynnyksen. Suomi mainittaisiin!
« Last Edit: 19.12.21 - klo:11:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #949 on: 19.12.21 - klo:13:57 »
Niille, jotka eivät malta odottaa tiistaihin, voi jotain löytyä jo tästä:

Seuraa suorana klo 14: Pääministeri Marin tentattavana jännitteisessä tilanteessa – vetääkö hallitus hätäjarrusta?

Quote
Uutisoimme haastattelutunnilla esiin nousevat asiat tässä artikkelissa.

Vaan eipä siinä paljon ole tullut:

Quote
Marin ei halunnut spekuloida sillä, estäisikö hallitus tiistaina koronapassin käytön esimerkiksi ravintoloissa.

Marinin mukaan yksi arvioitavana oleva asia on se, pitäisikö koululaisten joululomalta paluuta myöhentää vaikean koronatilanteen takia.

– Selvää on, että hallitus ottaa rajoitustoimia käyttöön, mutta missä tilanteessa, se arvioidaan tiistaina.

Marin ei halunnut ottaa vielä kantaa rajoituksiin tarkemmin, vaan hän vetosi siihen, että hallituksella ei ole vielä THL:n näkemystä millaisiin toimiin on välttämätöntä ryhtyä.
(lihav. HJ)

YLE oli kyllä jo muuttanut otsikkoa tällaiseksi:

Quote
Seuraa suorana: Marin ei sulje koronapassin hyllyttämistä pois, pohdittavana myös koululaisten joululomilta paluun myöhentäminen
« Last Edit: 19.12.21 - klo:18:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #950 on: 20.12.21 - klo:13:24 »
Tässä viime viikon 6.12.-12.12.21 tulos:

Ensimmäinen annos 33 710, toinen annos 54 589. Kolmas annos 261 659.

Joten tiettyä paranemista tahdissa on nyt tapahtunut. Jokainen luku on edellisviikosta noin tuplaantunut.

Viime viikon 13.12.-20.12.21 tulos. Ensimmäinen annos 15 768, toinen annos  26 485.

Kehnosti taas meni. Ei käytetty sitä viikkoa siihen kuin olisi pitänyt. Se masentava n. 20% ja n. 10% klappi alle nelikymppisissä näkyy pylväsdiagrammissa edelleen.

Kolmas annos 236 012. Mutta he koostuvat niistä, joiden aika on tullut täyteen. (Hups, olikohan tuo nyt ihan sovelias ilmaisu? Tarkoitin tietysti sitä rokotusväliä.)
« Last Edit: 20.12.21 - klo:13:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #951 on: 20.12.21 - klo:14:50 »
Ennakointia:

Näin omikronhyöky eronnee aiemmista korona-aalloista – asiantuntijat ennakoivat tilannetta, jollaista koko pandemia-aikana ei ole vielä nähty

Quote
Vapalahden mukaan muun muassa kontaktien rajaaminen etupainotteisesti sekä FFP2-maskien käyttäminen ovat asioita, joilla omikronin leviämiseen voidaan vaikuttaa.

– Ja kolme rokotetta on parempi kuin kaksi rokotetta, joten kolmansien rokoteannosten jakaminen on tärkeää, erityisesti vanhemmille ja riskiryhmille.

Myös Lehtonen kehottaa ihmisiä ottamaan kolmannen rokotteen pian. Hän näkee, että omikron käy leimahduksenomaisesti läpi kaikki suomalaiset jo tammikuun loppuun mennessä.

– Jos haluaa suojella itseään kehottaisin välttämään isoja ihmisryhmiä. Riskiryhmäläinen voi kuitenkin käydä asioilla FFP2-maskin kanssa. Se suojaa käyttäjäänsä 95 % teholla, hän kertoo.
(lihav. HJ)

Noin väjäämättömältä se siis näyttäisi. Jolloin siis yksilön valinta olisi vain, ottaako sen vastaan rokotettuna vai ilman? Mutta nyt täytyy kuitenkin tehdä kaikki, ettei niin kävisi:

Vakava varoitus päättäjille: Jouluviikolla voi olla kymmeniätuhansia tartuntoja

Quote
Tutkijat ja muut, muun muassa talouden, asiantuntijat ovat lähettäneet hallitukselle ja virkamiehille avoimen kirjeen, jossa vaaditaan äkkiä rajoitustoimia Omikron-virusta vastaan.
[..]
Jos ihmisten välisiä kontakteja ei rajoiteta nyt voimakkaasti, voi Suomessa pahimmillaan olla jo jouluviikolla kymmeniätuhansia tartuntoja päivässä. Nopeasti ja voimakkaasti toimimalla voidaan ehkä välttää laaja yhteiskunnallinen kriisi ja pitkä sulkutila. Tilanne heikkenee nyt erittäin nopeasti, ja jokainen päivä on kallis, sanotaan varoituksessa.


Jotta vältetään sulkutila, täytyy ottaa käyttöön sulkutila?

***

Uusi tartuntoja oli viikonloppuna +5 932. Eli n. 2000 päivässä. Noin tuplaantunut. Mutta sairaalaan ei ole ihmisiä vielä joutunut samassa suhteessa.

Otan 3. rokotteen ylihuomenna. Olen tarvittaessa valmis pitkin hampain jatkamaan naamiaisiakin. Mutta hiukan katkeroittaa, jos nuo hiukan höperöt nuoret nyt toimivat niin, että minut taas suljetaan kotiin ja eristyksiin.
« Last Edit: 20.12.21 - klo:15:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #952 on: 21.12.21 - klo:05:00 »
Tätä mieltä hän:

"Omikron-paniikkiin ei ole aihetta” – HUSin Asko Järvisen mielestä yhteiskunnalla syytä huoleen hoidon turvaamisesta kaikille

Quote
Lyhyeksi aikaa säädetyt kovat koronarajoitukset ovat asiantuntijoiden mielestä parempi ratkaisu kuin näennäisratkaisuilla pitkään kitkuttaminen.

No jaa, mikseipä sitä voisi harkita. Muutaman viikon ajaksi systeemi sellaiseksi, etteivät rokottamattomat, passittomat pääsisi minnekään! Edes ruokakauppaan! Omaiset ym. kuljettakoot ruokaa oven ulkopuolelle!  8)

Ihan tosissaan sanottuna: jos koronapassi nyt poistetaan siten kuin on väläytelty, että anniskeluravintolat joutuvat kaikki sulkemaan klo 17 (18) niin luultavasti jo aika tottuneesti yöelämä niissä muuttuu päiväelämäksi, ainakin viikonloppuisin. Kotibileidenkin järjestämisessä lienee jo rutiinia. Ja tuohon elämään on sitten myös kaikilla rokottamattomilla nuorilla aikuisilla täysin vapaa pääsy.

Quote
Hallitus keskustelee huomenna myös koronapassin hyllyttämisestä, sillä passin ei katsota enää riittävän varotoimeksi tartuntoja vastaan.

– Koronapassia ei heitetä roskakoppaan vaan sen käyttöä rajoitetaan tilanteessa, jossa tartuntoja näyttää tulevan myös rokotetuille, selventää HUSin Järvinen.


Kyllä se roskiin suunnitellaan, em. ehdotuksen mukaan, heitettävän. Ja yksi syy käydä rokotettavana rokottamattomilla poistuu. Samassa artikkelissa olevat lääkärisedän viisaat kehotukset ja perustelut  jäävät, niiden täytyy riittää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #953 on: 21.12.21 - klo:07:20 »
Vieläkään ei tätä nähdäkseni (lukemani pohjalta) kunnolla tiedetä:

Mutta minkälainen se variantti on, se täytyisi nyt tietää. Eikä sitä tiedetä. Hallituksen on pakko tehdä päätöksensä hätäjarrun käyttöönotosta perustaen ratkaisunsa teoriaan nimeltä "mutu".

Mutta hurjia paineita kohdistuu nyt siihen, että jotain päätöksiä on nyt ehdottomasti tehtävä. Mitä, se vaihtelee. Tai mitä ehdottomasti ei saa päättää.

Ennenkaikkea tästä ei tiedetä:

Quote
Vielä ei tiedetä varmasti, aiheuttaako omikronmuunnos yhtä paljon vakavia oireita kuin vaikkapa deltamuunnos. Varhaiset tutkimustulokset ovat keskenään ristiriitaisia.

« Last Edit: 21.12.21 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #954 on: 22.12.21 - klo:05:19 »
Tavoite maailmalle:

WHO: Koronasta päästävä eroon ensi vuoden loppuun mennessä

Quote
WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perää sitä, että rokotteita saataisiin tasaisemmin ympäri maailmaa. Yhdysvaltalaisen Novavaxin koronarokote hyväksyttiin käyttöön EU:ssa.

Hyvältä nyt näyttäisi, Bloombergin mukaan. 9 miljardia rokotusta tulee täyteen luultavasti jo joulunpyhinä. Toisaalta odotettua "purskahdusta" Afrikan rokotuksissa ei ole vielä näkynyt.

Toisaalta tietty pessimismi rokotusten tehon suhteen on nostamassa päätään. Tuossa uutisessakin:

Quote
Novavaxin rokotteen tehoksi on kahdessa erillisessä kliinisessä tutkimuksessa saatu 89-90 prosenttia. Lääkevirasto huomautti kuitenkin, että rokotteen tehoa esimerkiksi nyt valtavirukseksi nousevaa omikronia vastaan on testattu vasta rajallisesti.


Katso myös seuraava puheenvuoro Suomen hallituksen tuoreista linjauksista.
« Last Edit: 22.01.22 - klo:10:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #955 on: 22.12.21 - klo:05:21 »
Erottelusta rokottamattomien ja rokotettujen välillä päästiin eroon:

Tämä uusista koronarajoituksista nyt tiedetään: ravintolat suljettava pian entistä aiemmin, koronapassin käyttö keskeytyy osittain

Quote
Ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja rajataan. Jouluaatosta alkaen ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 21 ja suljettava ovensa kello 22. Tätä rajoitusta ei voi välttää edellyttämällä koronapassia, joten kaikki ravintolat sulkeutuvat.

Seuraavina päivinä koronapassilla ravintolaa voi pitää auki kello 22 saakka, anniskelun on loputtava kello 21.

Tiistaista 28.12. alkaen kolmeksi viikoksi rajoitukset tiukentuvat lisää. Silloin ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 17, ja suljettava ovensa kello 18. Poikkeuksena ovat kuitenkin ruokaravintolat, joiden aukiolo sallittaisiin koronapassilla kello 18–20. Anniskelua tuolla aikavälillä ei sallita.

Suositusten mukaan:

Quote
Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei näihin paikkoihin pääse edes täydellä rokotussarjalla tai negatiivisella testituloksella.

Hallituksen linjaus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukainen. THL suositti passin käytön keskeyttämistä juuri korkean riskin tapahtumissa.

Tai kuinka se olikaan:

Tältä se nyt näyttäisi:

Rokottamattomien rajoittaminen on THL:n mallinnusten mukaan kaikkien rajoittamista tehokkaampi keino vähentää sairaaloiden kuormitusta

Mallinnusten realismikysymykseen ei ilmeisesti tässä vaiheessa juurikaan pysty tarttumaan. Eli tuo täytynee nyt totena tai todenäköisimpänä vain uskoa.

Henkilökohtaisesti hallituksen ratkaisu ei vaikuta minuun tai käyttäytymiseeni mitenkään.

Mutta niin ei vaikuta myöskään passittomien eli rokottamattomien käyttäytymiseen.

Nämä on ihan hyvä argumentteja:

Ravintoloitsijat vastustavat korona­passin hyllytystä, johtaisi henkilö­kunnan lomautuksiin: ”Miltä sinusta tuntuisi saada joulu­lahjaksi lomautus­kirje?”

Quote
Raunion mukaan koronapassi on toiminut hyvin, vaikkei se estäkään tartuntoja.

”Sairaalahoidossa ero rokotettujen ja rokottamattomien välillä on suuri, ja sen pitäisi olla yksi kriteeri.”

Sairaalahoidon kantokykyä ajatellessa tulisi ottaa Raunion mukaan huomioon se, että rokottamattomat ovat teho- ja sairaanhoidossa yliedustettuja. Raunion mielestä passisysteemi on toiminut ravintopuolella hyvin.

”Vakavasti miettisin, ennen kuin tekisin mitään rajoituksia tai poistaisin [korona]passia käytöstä”, Raunio sanoo.
[..]
NOHON Vikström pitää rokotuskattavuuden nostamista ainoana kestävä polkuna ulos pandemiasta. Tärkeä keino tähän on Vikströmin mukaan koronapassin käyttö.

”Jos siitä [koronapassista] nyt luovutaan niin se on rokottamattomien erävoitto.”

Mutta myöhästyivät.

Fiksumpia vaihtoehtoja olisi hallitukselle tietysti teoreettisesti ollut. Mutta käytännössä nyt tehty oli viettelevän helppo. Niinpä se valittiin.
« Last Edit: 22.12.21 - klo:06:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #956 on: 22.12.21 - klo:06:34 »
Omikron-variantin tartuttavuuden suhteen ollaan nyt näin pessimistisiä:

Virustutkijan arvio: Omikron­muunnos saattaa aiheuttaa maailmalla nopean sairastumisten aallon, joka myös rauhoittuu melko nopeasti

Quote
OLLI VAPALAHTI näkee, että nyt Suomessa ollaan menossa kohti jyrkempää tartuntojen nousua. Tilanne muistuttaa Norjan epidemia­tilannetta, jossa pikkujoulujuhlien jälkeen useita tartuntaryppäitä lähti nopeasti leviämään väestöön.

”Jos tartuntakäyrää halutaan loiventaa, kontakteja on pakko rajoittaa. Elämme nyt niin kuin keväällä 2020 ennen pandemiaa. Ostoskeskukset ovat täynnä, biletetään ja on isoja konsertteja. Kokonaisuudessa on aika näpertelyä, meneekö joku ravintola kiinni tunnin aikaisemmin tai myöhemmin”, Vapalahti.

Tai pandemian alussa, jolloin rokotteita ei ollut. On selvästi syntymässä uusi rokotuskriittisyyden muoto — lääkärien keskuudessa: se ei auta mitään tai auttaa hyvin vähän, ainakin tartuntoihin.

Tautimuodon vakavuudesta ei ole vieläkään syntynyt konsensusta. Niinpä:

Quote
Koska omikronin aiheuttaman taudin vakavuudesta ei ole kattavaa tietoa, rajoitustoimien mitoituksen päättäminen on vaikeaa.


Kaikkien maiden hallitukset linjaavat "pimeässä". Mallin ottamisesta muista ei ole nyt apua.

Siinäkin ollaan entisessä, että lasten tasten elämää ei Suomen hallitus halunnut juuri lainkaan rajoittaa. Vaikka on nähtävissä:

Lasten rooli on muuttunut koronapandemiassa omikronin myötä, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja

Ravintolat ovat "vapaata riistaa". Ainakin öisin. Isojenkin lasten pitää olla silloin nukkumassa. — Minä itse kuuliaisesti olenkin jo ottanut sen tavakseni.   ;D

Toisaalta hallitus kyllä päätti 5-11-vuotiaiden rokottamisesta.
« Last Edit: 22.12.21 - klo:10:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #957 on: 22.12.21 - klo:09:53 »
Jännää on, voinko 22.12. palkita itseäni pubioluella 3. rokotuksen ottamisen jälkeen.

Onnistui! Täällä ollaan, kolmesti rokotettuna, tuoppi tuossa edessä!

***

Kun tuossa oli sitten myös päivän Iltalehti, niin sattuipa siitä silmiin tämä optimistinen näkemys:

WHO:n suomalaisasiantuntija kutsui omikronia ”mahdollisesti jopa evoluution joululahjaksi” – selittää nyt sanojaan

Quote
– Uusin, mutta ei suinkaan viimeinen variantti, omikron, se tosi elämän data, mitä Etelä-Afrikasta alettiin saamaan jo marraskuun loppupuolella, kertoo, että tapausmääriä ja sairaalahoitoon joutuneita katsoessa nähdään, että kyseessä on viruksen lievempi versio kuin aikaisemmat.

Sanen mukaan samanlaista signaalia kuulee myös muun muassa Tanskasta ja Englannista.
[..]
Näyttää siltä, että omikron ottaa valtaviruksen aseman.

– Omikron voi olla viimeinen vaihe pandemian siirtymisessä endemiaksi. Se voi olla, että tämä enteilee sitä. On spekuloitu aikaisemmissakin pandemioissa, että jotain vastaavaa on tapahtunut. Mutta näistä ei voi ikinä täysin varma olla. Varmaa on se, että pandemiavaihe tulee päättymään.

Endeemisellä kierrolla tarkoitetaan, että tietty taudinaiheuttaja saavuttaa väestössä niin sanotun tasapainon ja aiheuttaa kausivaihtelun mukaisesti epidemioita. Tautitaakka ei kuitenkaan ole verrattavissa pandemiaan.


Arvio voi kieltämättä olla vielä ennenaikainen. Mutta kieltämättä tuollaisia huhuja nyt maailmalla leviää.

Suomessa "ilma" on nyt sakeana varoituksista siitä, että sairaalat kohta kriisiytyvät. Mutta vielä ei oikeastaan tietoa siitä, kuinka asiassa käy.  Niissä varoituksissakin on tiettyä ennenaikaisuutta.

Päivä on kyllä lyhyt tarkkailujakso. Mutta eilen tapaukset kasvoivat +2 877 hengellä. Ja sairaalaan joutuneet vähenivät 26 hengellä.
« Last Edit: 22.12.21 - klo:11:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #958 on: 22.12.21 - klo:12:44 »
Ei ollut tunnelma korkealla siellä pubissa henkilökunnan parissa. Radiosta kuunneltiin hallituksen tiedotustilaisuutta ja aika lailla tähän tapaan jupistiin (päivittyvästä):

Quote
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa arvostelee päätöksiä uusista koronarajoituksista.

MaRa katsoo, että koronapassin poistaminen käytöstä on valtioneuvoston oman koronastrategian vastainen päätös.

Kaikkiaan päätökset ovat MaRan mukaan hyytävä joulun toivotus alan yrittäjille ja työntekijöille. 
[..]
MaRa perää rajoitusten aiheuttamien tappioiden kattamiseksi riittävää kustannustukea. Järjestö katsoo, että erittäin ankarat rajoitukset olisi ollut parempi kohdistaa vain rokottamattomiin kansalaisiin.

Jo sanotusti: vaikka minua eivät rajoitukset koskekaan, ymmärrän, että ko. pubi on olemassa vain, jos firma ja henkilökunta pärjäävät.


PS. 23.12.21. YLE:n eilisiltaisessa jutussa tämä teoria on tuotu otsikkoon asti:

Koronapassin hyllyttäminen turhauttaa yökerhoja: "Ravintola-alaa käytettiin keppihevosena, että nuoret aikuiset saatiin rokotukseen"

Tuosta voimme sanoa sen, että mikäli se oli tarkoituksena, se ei onnistunut. Rokotustilastoja edellä tarkkaan seuranneina. Tänä aamuna on tilanne edelleen tämä:

Se masentava n. 20% ja n. 10% klappi alle nelikymppisissä näkyy pylväsdiagrammissa edelleen.

Edellä on täällä esitetty näkemys, että virhe oli juuri siinä, että rajoitukset ja passin käyttövelvoite kohdistettiin liian tarkasti ja ainoastaan yökerhoihin!

Keskuudessamme kulkee yhä n. 1,25 miljoonaa täysin rokottamatonta yli 12-vuotiaista. Luvussa ovat mukana hyvin varttuneetkin, joista heistäkin n. 5-10% on jättänyt asian väliin. He muuten taitavat suhteellisesti kuormittaa sairaanhoitoa aika paljon. — Ettei asia menisi vain nuorten moittimiseksi!   8)
« Last Edit: 23.12.21 - klo:06:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #959 on: 23.12.21 - klo:05:06 »
Tätä seuraamme varmasti kaikki, koko Suomen kansa (lihav. HJ):

Pääministeri Marin: Rajoitusten jatkumista ei voida sulkea pois – valmiuslaki otetaan käyttöön vain jos mikään muu ei riitä

Quote
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi A-studiossa, että rajoitustoimilla on kaksi tehtävää: pienentää tautimäärää ja sairaalakuormitusta sekä ostaa aika koronarokotusten etenemisessä.

– Tarkkailemme tilannetta hyvin tarkasti. En voi sulkea pois sitä, että rajoitukset jatkuvat kolme viikkoa pidempään. Ytimessä on sairaalahoidon kuormituksen tilanne, Marin sanoi.

– Emme vielä tiedä olemmeko rajoitusten kanssa myöhässä vai juuri oikeassa aikataulussa muihin maihin tilannetta vertailtaessa. Omikron valitettavasti leviää entistä herkemmin.

Siinä ohella ehkä seuraamme myös tartuntamäärien kehitystä:

Noin väjäämättömältä se siis näyttäisi. Jolloin siis yksilön valinta olisi vain, ottaako sen vastaan rokotettuna vai ilman? Mutta nyt täytyy kuitenkin tehdä kaikki, ettei niin kävisi:

Vakava varoitus päättäjille: Jouluviikolla voi olla kymmeniätuhansia tartuntoja

Quote
Tutkijat ja muut, muun muassa talouden, asiantuntijat ovat lähettäneet hallitukselle ja virkamiehille avoimen kirjeen, jossa vaaditaan äkkiä rajoitustoimia Omikron-virusta vastaan.
[..]
Jos ihmisten välisiä kontakteja ei rajoiteta nyt voimakkaasti, voi Suomessa pahimmillaan olla jo jouluviikolla kymmeniätuhansia tartuntoja päivässä. Nopeasti ja voimakkaasti toimimalla voidaan ehkä välttää laaja yhteiskunnallinen kriisi ja pitkä sulkutila. Tilanne heikkenee nyt erittäin nopeasti, ja jokainen päivä on kallis, sanotaan varoituksessa.


Jotta vältetään sulkutila, täytyy ottaa käyttöön sulkutila?

Nyt kun ollaan jo pitkällä jouluviikossa, uskaltanee jo sanoa, että ihan noin se ei ole mennyt. Melkeinpä joka päivä rikotaan kyllä ennätys, mutta vielä on pysytty tuhansissa. Rajoituksekin oikeastaan ovat vasta alkamassa.

THL ja YLE ovat mahdollistaneet sen, että kumpaakin lukua on mahdollista seurata lähes päivittäin. Nyt THL muuten voisi palauttaa vanhan käytäntönsä, ettei noiden lukujen ilmoittamisessa julkisuuteen pidettäisi viikonlopputaukoa.