Author Topic: COVID-19  (Read 193995 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #870 on: 14.11.21 - klo:05:40 »
Hesari raportoi Itävallasta:

”En ole ajatellut koko rokotusta tätä ennen” – Itävallassa alkaa pian ”rokottamattomien lockdown”, joka sai monet entiset rokotus­vastaiset jonottamaan rokotetta

Quote
Ilmainen kalja ei kiinnosta juuri ketään, mutta arviolta pari sataa ihmistä jonottaa kauppakeskuksessa koronavirusrokotetta.

Itävalta kiristää otettaan rokottamattomista, ja se näkyy. Rokotuspaikoilla on vilkasta, sillä pian rokottamattomien vapauksia kavennetaan.

HS:n haastattelut rokotuspaikoilla osoittavat, että rokotuksessa käy nyt moni sellainen, joka oli aiemmin päättänyt vakaasti jättää rokotuksen väliin. Myös itävaltalaismedia on raportoinut tiukennusten lisäävän rokotusintoa.
[..]
Toisella rokotuspaikalla, Wienin kongressikeskuksella, 17-vuotias Maurice Pichler kertoo taipuneensa rokotukseen, koska ilman sitä ei pääse enää kavereiden kanssa syömään, elokuviin eikä yli 16-vuotiaiden klubeille.

Tuo siis uhkauksen perusteella. Hesarinkin tietojen mukaan päätöksenteko asiasta on yhä vähän kesken:

Quote
Maanantaina Itävallan pahimmissa koronapesäkkeissä alkaa ”rokottamattomien lockdown”, jonka on tarkoitus laajentua koko Itävaltaan, Der Standard -lehti kertoi perjantaina. Päätöstä siitä odotetaan sunnuntaina.

Tämän Hesari osaa asiasta sanoa:

Quote
Koronapassi on ollut alusta alkaen monissa Euroopan maissa laajempi kuin Suomessa.

Tulevasta järjestelmästä Itävallassa:

Quote
Nyt tulevat kiristykset tulevat siis aiemman koronapassin päälle, joka alun perin salli myös koronatestituloksen oikeuttamaan sisäänpääsyä. Tiukemmassa mallissa vain rokotustodistus tai todistus paranemisesta kelpaavat.

Jo viime maanantaista asti rokotustodistus tai todistus paranemisen tuomasta immuniteetista on vaadittu ravintoloissa, kahviloissa, kampaamoissa, konserteissa, teattereissa, elokuvateattereissa ja muissa vapaa-ajan paikoissa kaikkialla Itävallassa.

Itävallassa, mutta eiköhän vastaavan voi sanoa Suomessakin:

Quote
Grujinin mielestä pelko uusia rokotteita kohtaan olisi pitänyt ottaa vakavasti, eikä vain hokea, että ottakaa rokote.

”Tämän paineen (koronapassin tiukennukset) he olisivat voineet luoda jo kesällä.”
(lihav. HJ)

Suomessa rokotuksissa kirjataan luultavasti koko rokotuskampanjan huonoin viikkotulos tältä viikolta. Laitan huomenna luvun eli lopputuleman tähän. Lauantaihin mennessä, kolmansien annosten kanssakin, vain n. 60 000.

Sitä edellisen viikon sinänsä huono tulos oli 15 292 ykkörokotusta ja 52 336 kakkosrokotusta eli yhteensä 67 628 rokotusta. Ja siitä viikko taaksepäin:

Viimeisen kokonaisen viikon rokotustulos yhteensä 99 528. Kakkosrokotuksia 76 864. Joten koko Suomen osalta ei ole havaittavissa minkäännäköistä rokotusinnostuksen kasvua. Kun numeroissa näkyy selvä lasku jo edellisviikoista. Kevään huippulukemista puhumattakaan.


PS. 15.11.21: Viime viikolla annettiin ykkösrokotuksia 11 912, kakkosrokotuksia 33 600. Yhteensä 45 512. Täydellinen romahdus edellisiin viikkoihin verrattuna. Katsokaa noita allekkain olevia lukuja, ja kauhistukaa! Ilman tarpeellisia rokotuksia on vielä satoja tuhansia henkilöitä. Vielä toistaen sen, että keväällä tuon verran rokotettiin päivässä.

Kolmosrokotusten ottamisen innosta ei voi vielä sanoa paljon, koska mahdollisuus se ottaa on vasta vähitellen aukeamassa. Viime viikolla niitä otettiin 30 476.
« Last Edit: 15.11.21 - klo:15:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #871 on: 14.11.21 - klo:07:20 »
Nyt pitäisi Suomen hallituksenkin uuden strategian pyrkiä oikeastaan aivan häikäilemättömästi rokotuskattavuuden nostamiseen. Ja siis pitäisi avatakin yhteiskuntaa aina niin, että se samalla edistää tuota tavoitetta.

Tämän uuden ohjeen ensimmäinen kohta on siinä suhteessa tervetullut:

Uudet ohjeet rajoituksista: tätä tarkoittaa leviämisalue jatkossa

Quote
Leviämisalue määritellään uuden ohjeen mukaan seuraavin epidemiologisin tunnusmerkein:

Puute tai puutteita alueellisessa tai väestökohtaisessa rokotuskattavuudessa.
Sosiaali- tai terveydenhuollon kuormitus kasvaa ja palvelujärjestelmän osan tai osien toimintakyky heikkenee.
Positiivisten näytteiden osuus on alueella suurempi kuin 3,0–3,5 prosenttia, pois lukien kohdennetut terveystarkastukset.
Jätevesiseurannassa on satunnaisvaihtelun ylittävää kasvua.
Alueella esiintyy laajoja joukkoaltistumisia.
Jäljityksen viive rajoittaa tartuntaketjujen riskiperusteista tehokasta katkaisua.
Tartuntojen 14 vrk:n tapaussumma koko väestössä on suuruusluokkaa > 100 / 100 000 asukasta tai rokottamattoman tai jonkun muun väestöryhmän suuruusluokkaa > 200 / 100 000 asukasta.


Koska se mahdollistaa mm. sen huomioon ottamisen, että nuoremmissa ikäluokissa rokotekattavuus ei ole samalla tasolla kuin vanhemmissa. Eli ne tietyt ikäluokat eivät enää pääsisi piiloon vanhempiensa ja isovanhempien selän taakse: ei riittäisi, että he ovat rokotuksen ottaneet.

Yleisemminkin niin, että kattavuus on tästä lähin yksi kriteereistä. Arvioidaan ikäänkuin potentiaalinen riski. Eikä jäädä odottamaan, että se toteutuu tartuntojen leviämisenä. Joka kyllä myös säilyy kriteerinä. Myös se toimii suosittamaani suuntaan, että rokottamatonta väestöryhmää voidaan tarkastella erikseen. Ja luullakseni THL:n rekisterit sen kyllä mahdollistavat.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #872 on: 14.11.21 - klo:12:48 »
Itävallassa kuten edellä kerrottiin. Saksassa taasen (päivittyvästä):

Quote
Saksan väistyvä liittokansleri Angela Merkel lähetti lauantaina videoviestin kaikille rokotuksia vastustaville. Viestissään hän pyysi kaikkia, jotka syystä tai toisesta eivät ole rokottautuneet harkitsemaan päätöstään.

Ja:

Quote
Saksassa tarjotaan jälleen kansalaisille ilmaisia koronatestejä. Maan terveysministeriö kertoi perjantaina antavansa asetuksen, joka lupaa kaikille jo lauantaista alkaen vähintään yhden testin viikossa.


Siinä on tietysti se hyvä tarkoitus, että viruksen saaneet tietäisivät siitä, ja osaisivat käyttäytyä asianmukaisesti. Mutta myös se tarkoittamaton seuraus, että rokottamattomat negatiivisen tuloksen turvin voivat taas vierailla 'Kneipessa", vailla lisäkustannuksia. Ainakin niissä osissa Saksaa, joissa ei ole käytössä tiukka "2G-käytäntö'.

***

Ei sen Suomessakaan näin pitänyt mennä:

Quote
STM:n strategiajohtajan Pasi Pohjolan mukaan koronapassin tarkistaminen vasta puolenyön aikaan ei ole paras tapa asiakkaiden suojelemisen kannalta.

– Peräänkuuluttaisin myös toimijoiden vastuuta oman asiakaskuntansa suojelemiseksi. Sinänsä tämä ei ole lainvastaista niiden tulkintojen pohjalta, joita on tehty, mutta tämä on asia, johon joudutaan kiinnittämään myös jatkovalmistelussa huomiota.


Mutta ei se mitään. Valmistellaan siis lisää ja uudestaan.

« Last Edit: 14.11.21 - klo:14:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #873 on: 14.11.21 - klo:18:37 »
Näin sitten "päivittyvän" mukaan kävi:

Quote
Itävallassa määrätään rokottamattomat pysymään pääosin kotonaan. Keskiyöstä lähtien ne yli 12-vuotiaat, jotka eivät ole saaneet koronarokotusta, voivat poistua kotoaan vain välttämättömistä syistä.

Itävallan uusi liittokansleri Alexander Schallenberg ilmoitti asiasta sunnuntaina iltapäivällä.

– Emme ryhdy tähän kevyin sydämin, mutta valitettavasti tämä on välttämätöntä, Schallenberg sanoi itävaltalaislehti Der Standardin mukaan.

Yleisradioyhtiö ORF:in mukaan Itävallan väestöstä noin kaksi miljoonaa ihmistä on rokottamatta.

Sattumoisin henkilökohtaisestikin merkittävä päätös. Poikani joutui juuri tänään työasiassa matkustamaan Itävaltaan. Hänellä on molemmat rokotukset. Mutta on rauhoittava ajatus, että hän ei tuostakaan syystä todennäköisesti tapaa siellä yhtään rokottamatonta.

****

Ehdotukseni edellä hallituksen vahvasta suosituksesta Suomessa saattoi tuota kautta tulla hyvinkin kurantiksi!
« Last Edit: 14.11.21 - klo:19:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #874 on: 15.11.21 - klo:05:09 »
Katsotaanpa välillä globaalia tilannetta Bloombergista.

Quote
More than 7.49 billion doses have been administered—97 shots for every 100 people worldwide

Taas tulee eräs puolen miljardin raja kohta ylitetyksi*). Ja kohta on annettu keskimäärin yksi rokotus jokaiselle maailman ihmiselle. Tätä vauhtia mennään, mutta rokotusten epätasainen jakautuminen ei ole muuttunut, joten tämä tavoite on yhä tämän matkan päässä:

Quote
Globally, the latest vaccination rate is 37,109,070 doses per day, which includes 9,967,684 people people getting their first shot. At this pace, it will take another 6 months until 75% of the population has received at least one dose.

Jos tuo vauhti pysyy, 8 miljardia pistosta tulee marraskuun aikana täyteen. Ja tuo keskimääräinen 1 rokotus per ihminen.

Ottakaamme nyt käyttöön uusi 20% raja (COVAX:in tavoite) tarkastellessamme Afrikkaa. B:n uuden esitystavan mukaan se on 40 rokotusta 100 ihmistä kohti. Sen rajan on Pohjois-Afrikassa ylittänyt Marokon ja Tunisian lisäksi nyt myös Mauritania. Eteläisessä Afrikassa ylittäneet maat ovat Zimbabwe ja Botswana. Etelä-Afrikka aivan huulella. Sillä välillä olevalla alueella vielä vain pienehkö Ruanda.

Pessimisteille tiedoksi: siellä Afrikassa ne yhä myös ovat, ne kaksi täysin rokottamatonta maata tai aluetta (Eritrea ja Somalimaa). Ja huomattava määrä maita, joissa kattavuus on niin alhainen, että näkee, että massarokotuksia ei vielä ole aloitettu. Afrikan ulkopuolella Pohjois-Korea on kartalla yhä täysin rokottamaton.

______

*) ylittyi jo samana päivänä. 16.11.tieto, että se on 7,52 miljardia.
« Last Edit: 16.11.21 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #875 on: 16.11.21 - klo:05:21 »
Näin ei oikeastaan käynyt:

Koronatoimet kiristyivät: ravintolarajoituksia neljälle uudelle alueelle – ravintola-alaa edustava Mara kantelee oikeuskanslerille

Vaan hallitus jänisti, eikä tehnyt ratkaisua, jolla koronapassit olisi saatu tehokkaaseen käyttöön. Kun nyt rajoitusalue laajenee muuallekin maahan, sielläkin opitaan nopeasti, miten passia täytyy kysyä vasta keskiyöllä, niissä kuitenkin aika harvoissa paikoissa, joissa ylipäänsä täytyy. Joten koronatoimien ei voi sanoa kiristyneen.

Maran kantelu on pelkkää varjonyrkkeilyä. Kyllä se osaa jäsenensä ohjeistaa, miten rajoituksista ei tarvitse käytännössä välittää. Ja tämä täysin laillisesti.

Itävaltaan tai Saksaankin verrattuna meillä ei ole rajoituksia! Tätä rajoituksettomuutta jatkettiin hallituksen päätöksellä vuoden loppuun.  8)

Noin 800 uutta tapausta päivässä ei vielä muuhun riittänyt. Tämä ravintoloissa, nyt sitten nähdään, miten AVI:t toimivat muussa.

***

Tällaisen "taskun" olemassaoloon eivät tietysti ravintolarajoitukset (passien kanssa tai ilman) vaikuta:

Alle 10-vuotiailla on nyt ensi kertaa enemmän korona­tartuntoja kuin millään muulla ikä­­ryhmällä – ”Siellähän ne tartunnat näkyvät, missä on rokottamattomia”

Mutta ehkäpä AVI:en ratkaisut vaikuttavat. Lasten koronarokotuksia odotellessa.
« Last Edit: 16.11.21 - klo:07:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #876 on: 16.11.21 - klo:16:17 »
Rokottajista. Myllypurossa tänään ottamassa influenssarokotusta. Sairaanhoitaja, joka näki sairasvakuutuskortin ja koneen kanssa tilanteemme, varasi meille rokotusten yhteydessä 3. koronarokotusajan. Sanoisin jotain. Ellen olisi sanaton. Kuten tällaisesta sanotaan.  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #877 on: 17.11.21 - klo:05:23 »
YLE:n päivittyvä:

Quote
13:07 Eilen
Varpu Kiviranta
Suomessa 80,6 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut kaksi koronarokoteannosta

Yli 12-vuotiaista 80,6 prosenttia on saanut kaikki koronarokoteannokset, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Ensimmäisen rokoteannoksen yli 12-vuotiasta on saanut 86,2 prosenttia.

Koko väestöstä ensimmäisen annoksen saanut 75,8 prosenttia ja toisen 70,9 prosenttia.

Niinhän tuo kertoi. Mutta sitä tietoa YLE ei välittänyt eteenpäin, että rokotusmäärät maanantaina olivat:

Ensimmäinen annos 85, toinen annos 222, kolmas annos 163.

Noin tällä viikolla lähdettiin liikkeella. "Hyvä" alku näidenkin lukujen alittamiseen:

PS. 15.11.21: Viime viikolla annettiin ykkösrokotuksia 11 912, kakkosrokotuksia 33 600. Yhteensä 45 512. Täydellinen romahdus edellisiin viikkoihin verrattuna. Katsokaa noita allekkain olevia lukuja, ja kauhistukaa! Ilman tarpeellisia rokotuksia on vielä satoja tuhansia henkilöitä. Vielä toistaen sen, että keväällä tuon verran rokotettiin päivässä.

Kolmosrokotusten ottamisen innosta ei voi vielä sanoa paljon, koska mahdollisuus se ottaa on vasta vähitellen aukeamassa. Viime viikolla niitä otettiin 30 476.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #878 on: 17.11.21 - klo:07:21 »
Kyllä tämä täysin ymmärretaän:

Lakiluonnos: Jos koronapassi on käytössä, sitä tulisi vaatia heti ravintolan ovien avautuessa

Mutta asiaa valmistellaan juuri niin huolellisesti, perusteellisesti ja hartaasti, että se ehtii aikaisintaan pikkujoulukauteen 2022:

Quote
ENSI vuoden alusta lähtien koronapassia tulisi vaatia asiakkaalta koko sen ajan, kun yleisötilaisuus tai tila on auki, esittää sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hallituksen lakiluonnoksessa.


Mitä täällä edellä jo epäiltiinkin.

***

Ei Suomen tartuntatilanne ole sillä tavalla räjähtänyt kasvuun kuin esimerkiksi Tanskassa. Mutta hienoista nousua voi tässä luvussa nähdä. Tapauksia maanantaina +937. Viikonloppuna luku oli vajaa 800 päivässä. Viime viikolla vielä sen alle.

****

Saa vakavassakin asiassa vähän lohkaista:

Moni maa kiirehtii jo kolmansia rokote­annoksia, mutta ei Suomi – Nykyiset rokotteet eivät pysty täydellisesti estämään viruksen leviämistä, myöntää THL:n Nohynek

Quote
”Joudun toistamaan tätä liian usein, mutta meidän iso haavoittuvuutemme on rokottamattomien suuri määrä. Ymmärrän, että kunnista alkavat loppua ilmaiset ämpärit, mutta toivottavasti niissä jaksettaisiin vielä jumpata tätä eteenpäin, houkutella rokottamattomia joko konkreettisten tai kuvainnollisten ilmaisten ämpäreiden avulla ja saada rokotekattavuutta nostettua.”
(Mika Rämet)

Maanantaina olivat ämpärit vähissä (edellinen puheenvuoro). Toivottavasti niitä saatiin eilen lisää.  8)
« Last Edit: 17.11.21 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #879 on: 17.11.21 - klo:13:37 »
Eilen päästiin päivän tartuntaluvussa tasolle +1 151. Radion puheuutisten mukaan korkein määrä koko epidemian aikana.

Eilen päästiin rokotusluvuissa tasolle ensimmäinen annos 1 329, toinen annos 3 405 ja  kolmas annos 6 845.

Mutta riittänee kuitenkin, että en merkitse tänne enää joka päivä erikseen päivittäisiä rokotuslukuja. Vaan sitten viikon lopuksi koko viikon tuloksen.

Mutta tuon maanantain jälkeen (edellistä edeltävä puheenvuoro) oli jännittävää nähdä, kuinka tiistaina kävisi. Ja noin siinä sitten kävi. Kovasti olisin halunnut sanoa, että "ei huono". Mutta en voi. Tulos on edelleen todella huono, vaikka ylittää maanantain katastrofaalisen huonon.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #880 on: 18.11.21 - klo:05:13 »
Hänellä meni jo hermot tuota rokotusten tahtia seuratessa:

Vaasan johtava ylilääkäri: Rokotuspakko nopeasti käyttöön

Kyllähän se vähän siltä näyttää:

Quote
Rokottamattomia yli 12-vuotiaita on Suomessa noin 20 prosenttia. Se on Kaukorannan mielestä liian paljon. Rokotuspakko olisi hänen mielestään tultava voimaan niin pian kuin mahdollista.

– Mitä pikimmin sen parempi. Varsinkin nyt kun nähdään , että koronatilanne on Euroopassa heikentymässä. Rokotteita on valtakunnassa hyvin ja rokottamisetkin voidaan järjestää.

Jos kattavuus nousee sitä tahtia kuin ensi rokotuksissa vaikka eilen, niin saamme odottaa hyvin kauan, ennen kuin olemme lähelläkään 100 prosenttia. Siihen tavoitteeseen 736 päivää. Melko tarkkaan 2 vuotta. 90 prosenttiin siis noin vuosi. Ja sitten ne täytyisi vielä saada ottamaan kakkosrokotus! Ja ehkä kolmonenkin?

***

Tämä on hieno ehdotusta puoltava argumentti:

Quote
Kaukorannan mukaan vastuu siirtyisi rokotuspakossa yksilöltä valtiolle.

– Yksittäisen kansalaisen niskoilta lähtee se harkinta esimerkiksi, onko rokottaminen turvallista, onko rokottautumisesta minulle jotain haittaa. Kuinka voin ja uskallan toimia. Silloin valtio kantaa vastuun ja vastaa myös mahdollisesti tulevista haittavaikutuksista, sanoo Kaukoranta.


Täällä jo kritisoimme sitä, miten ihmisten annettiin valita/pakotettiin valitsemaan, minkä (merkkisen) rokotteen ottivat toisena annoksena! Eli ottamaan itse siitä vastuun.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #881 on: 19.11.21 - klo:05:12 »
Mutta asiaa valmistellaan juuri niin huolellisesti, perusteellisesti ja hartaasti, että se ehtii aikaisintaan pikkujoulukauteen 2022:

Quote
ENSI vuoden alusta lähtien koronapassia tulisi vaatia asiakkaalta koko sen ajan, kun yleisötilaisuus tai tila on auki, esittää sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hallituksen lakiluonnoksessa.


Mitä täällä edellä jo epäiltiinkin.

Tässä on se ironinen lohdutus...

Tutkijatohtori uskoo korona­tilanteen helpottavan keväällä, mutta sitä ennen edessä on pitkä talvi – Asiantuntijat arvioivat lähi­kuukausia epidemian kanssa

... että vaikka Suomen viranomaiset nyt kovasti munivat eli viivyttelevät asioissa, toimenpiteet eivät ehkä sittenkään tule turhaan, sitten kun tulevat.

***

Hesarin 3. sivullla oli iso kaaviokuva siitä, miten voi käydä, vaikka jo näyttää hyvältä (jota ei voi valitettavasti linkata): koronatapausmäärien kehitys (ilmaantuvuus) muutamissa Euroopan maissa (Itävalta, Saksa, Tanska, Ruotsi, Suomi). Siinä Suomen tilanne ei näyttänyt pahalta. (Ei vielä?)
« Last Edit: 19.11.21 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #882 on: 19.11.21 - klo:05:15 »
Onko tämä jokin ongelma (myös HS):

Asiantuntija toivoo ymmärtävämpää suhtautumista rokottamattomiin: ”Koronavirus saavuttaa meidät kaikki”

Kenellekään ei saa tulla paha mieli?

Quote
Hän korostaa, että on toivottavaa, että ihmiset ottaisivat koronarokotteen. Samalla hän kuitenkin toivoo ymmärtävämpää asennoitumista rokottamattomia kohtaan.

”Se voisi olla paljon tehokkaampaa halutun lopputuloksen saavuttamiseksi kuin kahtiajako ja syyllistäminen.”

EUROOPASSA on paikoin otettu askeleita siihen suuntaan, että rokotettujen ja rokottamattomien oikeuksia eriytetään.


Nyt on kohta mahdollista tehdä vertailuja siitä, kumpi on tehokkaampaa, ymmärrys vai sanktiot*). En tiedä vastausta, mutta tuskin tietää hänkään. Tätä sitten pitäisi  jäädä mahdollisimman kiltisti ja ystävällisesti (?) käyttäytyen odottamaan:

Quote
”Valitettavasti näyttää siltä, että ennemmin tai myöhemmin koronavirus saavuttaa meidät kaikki. Kysymys kuuluukin, ottaako viruksen vastaan rokotteella vai ilman rokotetta.”

_____

*) jotka Euroopassakin voi oikeastaan luokitella lieviksi. Ei siitä vankilaan joudu. Jos meillä syyllistäminen on pahinta, niin onhan Suomessa sananlasku, ettei haukku haavaa tee. Hei, onhan siinä sekin mahdollisuus, että osaa tehdä syyllistämisensä taitavasti ja tahdikkaasti!  8)
« Last Edit: 19.11.21 - klo:09:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #883 on: 19.11.21 - klo:17:37 »
Osoittautui heti, että olin edellä alaviittteessä väärässä:

Itävalta kertoi ensimmäisenä EU-maana ottavansa käyttöön rokotepakon – kaikkien kansalaisten otettava rokote helmikuun alkuun mennessä

Quote
Rokotteesta kieltäytymisestä rangaistaan sakolla tai vankeusrangaistuksella. Lisäksi Itävalta asetetaan täyteen sulkutilaan maanantaista alkaen. Sulkutila kestää enintään 20 päivää.

Olen varmasti edellä riittävän selvästi kertonut, että tuota haluaisin Suomessa välttää. Koska sitä voidaan tavoitella myös toisella tavalla.

Mutta edellisessä puheenvuorossa esille tulleessa maakohtaisessa vertailussa Itävalta tulee olemaan yksi vertailtava maa.

Vaan tältä pohjalta tämä toisen käden tieto:

Sattumoisin henkilölökohtaisestikin merkittävä päätös. Poikani joutui juuri tänään työasiassa matkustamaan Itävaltaan. Hänellä on molemmat rokotukset. Mutta on rauhoittava ajatus, että hän ei tuostakaan syystä todennäköisesti tapaa siellä yhtään rokottamatonta.

Siellä oli kuitenkin ravintoloita, jotka eivät passia tarkastaneet. Tähän täytyy jatkaa, että poikani ei moisissa vieraillut. Teki kotiin tullessaan vielä apteekista saadun pikatestin, jonka tulos oli negatiivinen.
« Last Edit: 19.11.21 - klo:18:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25417
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #884 on: 20.11.21 - klo:05:35 »
Tällaisilta näyttävät vaihtoehdot Hollannissakin (lihav. HJ):

Hollannissa poliisi ampui varoituslaukauksia koronarajoituksia vastustaneen mielenosoituksen muututtua mellakaksi – useita loukkaantunut, kymmeniä pidätetty

Quote
Hollannissa on voimassa osittainen koronasulku lisääntyneiden koronavirustartuntojen takia. Sulku alkoi viime viikon lauantaina ja sen on määrä kestää kolme viikkoa. Tämän jälkeen hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen. Se on pohtinut vaihtoehtoa, jossa rokottamattomia ei jatkossa päästettäisi baareihin ja ravintoloihin.

Baarien, ravintoloiden, kahviloiden ja supermarkettien tulee sulun aikana sulkea ovensa kello 20 ja ei-välttämättömät liikkeet suljetaan kahta tuntia aiemmin.

Ihmisiä on ohjeistettu työskentelemään etänä. Tapahtumia on peruttu ja jalkapallo-otteluita pelataan ilman yleisöä.

Meillä taas, sanoo intuitioni, häämöttää totaalisempi koronasulku, Hollannin malliin. Ellei lihavoitua saada kunnolla käyttöön. Muuallakin kuin ravintoloissa.
« Last Edit: 20.11.21 - klo:08:24 by Heikki Jokipii »