Author Topic: COVID-19  (Read 193643 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #765 on: 21.09.21 - klo:04:34 »
Tällainen siitä on tulossa:

Tällainen on viivästynyt koronapassi: Alaikäisten testaaminen ilmaista, muut maksavat itse, käyttö rajattu yrityksiin

Quote
Ylen tietojen mukaan koronapassi voidaan vaatia kaikilta yli 12-vuotiailta. Passia voivat käyttää yksityiset yritykset, jos alueella on voimassa rajoituksia.
[..]
Esityksen mukaan alaikäisten eli 12–17-vuotiaiden testaaminen on maksutonta*) julkisella puolella. Muut maksavat testaamisen itse tai ottavat vaadittavat rokotteet.

Kaikilla toimenpiteillä on tarkoittamattomia seurauksia. Tässä tullaan luullakseni pettymään (;D):

Quote
Ylelle kerrotaan, että koronapassin ensisijainen tehtävä on avata tapahtumia turvallisesti, ei nostaa rokotekattavuutta.
(lihav. HJ)

Koska käsitykseni mukaan enää ei juuri muuta kannustusta tarvita:

Quote
Kuitenkin kaikkia, jotka tällä hetkellä voivat ottaa rokotteet, kannustetaan ottamaan ne.

Voi olla, että rokottaminen alkaa vilkastua jo eduskuntakäsittelyn aikana! Jos minun "etiäiseni" osuvat oikeaan.

Tämä on juuri oikea ratkaisu:

Quote
Koronapassin käyttö on rajattu vain yksityisiin yrityksiin, koska ketään ei voi estää pääsemästä julkisiin palveluihin, kuten kirjastoihin, museoihin tai uimahalleihin. Tästä olisi koitunut perustuslaillisia ongelmia.

Kirjastoillahan ym. on käytössään jo vanha koeteltu keino: suljetaan ne kaikilta! Ei aiheuteta perustuslaillisia ongelmia! Tästä irvailusta huolimatta tuo oli hyvä ratkaisu, koska sillä tavalla saadaan passi nopeammin käyttöön. (Eduskuntakäsittelyä lyhennettyä...  8))

Näin uumoillaan myös:

Quote
Koronapassin merkitys saattaa jäädä lopulta vähäiseksi. Hallitus on luvannut purkaa rajoituksia jo lokakuun aikana, kunhan tavoiteltu 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan.
[..]
Viivästyneestä passista piti antaa esitys jo syyskuun puolivälissä. Eduskuntakäsittely vie aikaa, joten voi olla, että käyttöönotto tapahtuu vasta lokakuun puolivälissä.

Mutta tuossakin voidaan huomata, ettei se lopulta vähäiseksi jäänytkään. — Lokakuu**) on täällä tuotapikaa, nopeammin kuin miltä nyt tuntuukaan. Tai tuntuuhan se jo: terasseja ei oikein enää nytkään voi käyttää ravintolarajoitusten lieventämiseen. Tai se on siinä ja siinä.  :'(

Nämäkin ideat tuon myötä nyt ajankohtaistuvat. Eikä tule perustuslaillisia ongelmia.

_______

*) kuulostaa näennäisen kohtuulliselta, koska lapsilla ja lapsiperheillä on puutetta rahasta. Mutta onko se oikeastaan? Rokotus on myös heille ilmainen. Mutta jos tuo on jo esityksessä, voitaneen säästyä joiltakin itkuvirsiltä "lasten puolesta".

**) saavutetaanko silloin tuo tavoiteltu rokotuskattavuus? Ehkä. Mutta ks. juuri edellinen puheenvuoro.
« Last Edit: 21.09.21 - klo:07:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #766 on: 21.09.21 - klo:05:12 »
Tästä pikku-uutisesta (päivittyvästä) tulee mieleen kaksi asiaa:

Quote
Brasilian presidentti Jair Bolsonaro söi pizzaa kadulla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen alla, todennäköisesti koska hänellä ei rokottamattomana ole pääsyä syömään sisätiloihin New Yorkin kaupungin sääntöjen takia.

Brasilian turismiministeri Gilson Machado julkaisi Instagramissa sunnuntai-iltana kuvan, jossa Bolsonaro seurueineen syö pizzapaloja ravintolan ulkopuolella.

New Yorkissa astui viime viikolla voimaan rokotepakko, jonka myötä muun muassa ravintoloiden sisätiloihin, kuntosaleihin ja viihdeareenoille päästäkseen on esitettävä todistus vähintään yhdestä koronarokotusannoksesta.

Bolsonaro on sanonut, että hän on "viimeinen brasilialainen" joka rokotetaan. Brasilia on yksi koronapandemian pahimmin runtelemista maista, ja virusta usein vähätellyttä Bolsonaroa on kritisoitu rajusti pandemian hoidosta.

Ensinnäkin se, että jos rokotusvastaiset ottavat oikeudekseen tuolla tavalla demonstroida asiaansa, niin on se oikeus rokotusmyönteisilläkin. Niinpä sellaiset julkkikset Suomessa: keksikää jotain, tehkää jotain! Julkisuutta teille, julkisuutta asialle!

Toiseksi: voisi kyllä olla kohtuullista, että em. 12-17 -vuotiaille riittäisi (alkuun) tuo yksi rokotuskerta. Koska heillä ei välttämättä nyt ole ollut mahdollisuutta toiseen. Mutta ensimmäinen heiltä pizzalle mennessä vaadittaisiin. Anniskeluravintoloihinhan he eivät muista syistä pääse.*)

Siinä rokotuskertavaatimuksessa eduskunta voisi tehdä muutoksen. Jos tuo on mahdollista New Yorkissa, eiköhän se ole mahdollista Suomessakin. Niin paljon järkeä ja vastustuskykyä populismin houkutuksille en eduskunnalta odota, että he poistaisivat tuon lasten testien ilmaisuuden.

_____

*) elleivät sitten pyri ravintolaan väärennetyin paperein. Kuten minun sukupolveni aikanaan teki — en tietenkään minä, mutta pojat.  ;D
« Last Edit: 21.09.21 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #767 on: 21.09.21 - klo:16:42 »
Masentava maanantai tai noitasapatti vai miksi sitä haluamme kutsua, edelleenkin jatkuu.

Eilinen rokotusten määrä — yhteensä, molemmat rokotukset — koko maassa vain:

1 115

***

Näin sitten YLE kertoi tuosta tänään:

Quote
Ensimmäisen annoksen saaneiden osuus Suomessa on 73,3 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kaikkien rokoteannosten saaneiden osuus väestöstä on 58,6 prosenttia.

Mainitsematta maanantain rokotusten määrää.

***

Koronapassi etenee sellaisena kuin YLE jo vähän etukäteen kertoi.

Hallitus sopi matkustussäännöistä, myös esitys koronapassista valmistui: passin ikäraja 12 vuotta, perustuu EU:n rokotustodistukseen

Quote
Koronapassi on siis käytännössä sama asia kuin EU:n rokotustodistus. Se vain otetaan kansalliseen käyttöön. Todistuksesta näkyvät koronarokotukset, todistus sairastetusta koronasta tai merkintä negatiivisesta koronatestituloksesta.

Mutta poliittista uskallusta pudottaa tuosta valikoimasta negatiivinen testitulos ei siis ole.

Näinkin, sen passin suhteen:

Tapahtuma-ala toivoo koronapassille pitkää ikää, vaikka koronatilanne kohentuu – muutoin Suomeen ei saada kansainvälisiä tapahtumia

Koronatilanteen kohentumista muutoin on vaikea ennustaa. Mutta rokotustilanteen kohentumisesta tuo eilinen maanantai antaa hyvin huonon signaalin.
« Last Edit: 22.09.21 - klo:04:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #768 on: 22.09.21 - klo:04:15 »
Mutta vähän myönteisiä uutisiakin Afrikasta, Bloombergilta. Kolme maata lisää on ylittänyt 10% tason: Algeria, Libya ja Mauritania. — Globaali rokotusluku kasvaa edelleen vauhtia, jossa 6 miljardia ylittyy syyspäivän tasauksen päivänä.

Näin tapahtui. Nyt on tuo päivä ja nyt on rokotettu yli  6 miljardia annosta.

***

Voi tietysti sanoa olevan tällä tavalla:

Amnesty: Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin

Quote
Amnestyn raportin mukaan suurimmat rokotevalmistajat ovat priorisoineet toimituksissa vauraita valtioita. Tähän mennessä tuotetuista 5,76 miljardista rokoteannoksesta vain 0,3 prosenttia on jaettu matalan tulotason maihin. Näissä maissa asuvista ihmisistä alle yksi prosentti on rokotettu koronaa vastaan, kun rikkaissa maissa rokotteen on saanut 55 prosenttia ihmisistä.

Mutta osittain tuo tulos saadaan todeksi valitsemalla niin matalan tulotason maat kuin vauraatkin. Bloombergin kartta kertoo tavallaan saman, mutta myös nyansoidumman totuuden:

https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

Vaikka köyhän Afrikan osalta on juuri noin, löytyy sieltäkin poikkeuksia. Ja muualla maailmassa on vielä useampia köyhiä maita, joissa on edistytty paljon paremmmin kuin tuo iskulauseenomainen 1 prosentti.

Myös Amnesty tarjoaa ja tolkuttaa tätä patenttiratkaisua tuohon ongelmaan:

Quote
Yhtiöt ovat Amnestyn mukaan kieltäytyneet osallistumasta kansainvälisiin aloitteisiin, joiden tarkoituksena on tehostaa rokotteiden maailmanlaajuista tuotantoa jakamalla valmistukseen tarvittavaa dataa sekä teknologiaa. Yhtiöt ovat myös kieltäytyneet väliaikaisesta rokotteiden patenttijoustosta pandemian ajaksi, Amnesty lisää.

Jos tarkastellaan juuri niitä maita, joissa rokotukset ovat edenneet kehnoimmin (ml. Afrikan kaksi "0-kerholaista") löytyy asiaan varmasti todella monta muuta selitystä, ennen kuin päästään syyttämään lääkeyhtiöiden ahneutta. Tuossa tulee mieleen rokotusneulan sijasta — gramofonineula. Paikalleen juuttunut.
« Last Edit: 22.09.21 - klo:04:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #769 on: 23.09.21 - klo:04:23 »
Näin Bloomerg esittää globaalit näkymät:

Quote
When will life return to normal?

While the best vaccines are highly effective at preventing hospitalization and death, it takes a coordinated campaign to stop a pandemic. Infectious-disease experts say that vaccinating 70% to 85% of the U.S. population would enable a return to normalcy.

On a global scale, that’s a daunting level of vaccination. At the current pace of 31.5 million a day, the goal of high levels of global immunity remains a long way off. Manufacturing capacity, however, is steadily increasing, and new vaccines by additional manufacturers are coming to market.

The Path to Immunity Around the World
Globally, the latest vaccination rate is 31,515,929 doses per day, on average. At this pace, it will take another 6 months to cover 75% of the population.

Aavistuksen verran pessimistinen näkymä on, mutta ei toivoton. Puoli vuotta tuohon tavoitteeseen kuluu. Mutta kuitenkin vain se aika.

Mutta jotkut ovat turvassa, vaikka ihan kaikki eivät ole turvassa! Maa maalta, alue alueelta rokotuskattavuus voi nyt nousta. Afrikka jää varmaan viimeiseksi, mutta siellä jo pienempikin rokotuskattavuuden nousu voi merkitä suuria. Kuten olen edellä tuonut esiin, asettamalla siellä nyt "oman" tarkkailtavan rajani 10%. Jopa 5% voisi olla perusteltu raja. Sen on yittänyt Afrikassa edellisten 10-kerholaisten lisäksi 7 maata.

Sitten on kyllä ne 0-kerholaiset. Olen tainnut unohtaa joukosta yhden. Bloombergin kartan mukaan täysin rokottamattomia maita on Afrikan Eritrean ja Somalimaan lisäksi Pohjois-Korea.

Mutta ilonaiheitakin maailmasta asiassa löytyy. "Rokotuspahiksen" Bolsonaron Brasilia on saavuttanut jo 54,5% kokonaiskattavuuden. Ja tämä tapaus:

Toinen on Australia. Tarkistin Australian terveysministeriön sivulta, ja olihan sillä selvät suunnitelmat rokotuksista, rokotusjärjestyksessä jne. Mutta aloituspäivämäärää ei kerrottu. Vaikuttaisiko tuohon kiireettömyyteen se, että siellä erilaisten onnistuneiden rajoitustoimenpiteiden lisäksi on nyt kesä. Ja uusia tapauksia hyvin vähän, kymmenkunta päivässä. Joka on hyvin, hyvin vähän parinkymmenen miljoonan asukkaan maassa.

Mielenkiintoista kyllä, Australia on tukenut rutiköyhää Kamputseaa useilla miljoonilla rokotehankinnoissa. Siellä tehdään tuo noin päin, mutta uskon USA:n ja EU:n tekevän samoin, sitten kun ovat turvanneet oman väestönsä.

Nyt Kambodža*) on päässyt kokonaiskattavuudessa huikeaan 69,2 prosenttiin! Parempaan kuin Suomi (67,1%). Kun taas Australia, joka valitsi tuon toisenlaisen strategian, on luvussa 49,8%. Kipuiluahan siitä seuraa:

Tunnelma kiristyy koronakuria jatkavassa Australiassa – Melbournessa mielenosoittajat heittelivät poliiseja pulloilla, yli 200 pidätetty

Rikkaalla Australialla on kyllä resurssit nopeastikin nostaa kattavuuttaan.
____

*) Wikipedian mukaan maan nimen oikea muoto nykyisin
« Last Edit: 23.09.21 - klo:09:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #770 on: 23.09.21 - klo:04:29 »
Tällaisia amerikkalaisia keinojakin on nyt hiukan Suomessa käytetty:

Kuhmossa repäistiin: koronarokotteen ottajille ilmaista bensaa ja pizzaa

Hupaisa juttu. Vielä enemmänkin voisi kaikenlaisia niksejä käyttää. Miten olisi Syksyn Suuri Rokotuslotto? Esim. nyt syys- lokakuun ajan ensi rokotuksella käyneiden kesken arvottaisiin joku mojova pääpotti, ja sopivasti pienempiä? Vaikka Veikkauksen rahoista — senhän kannattaisi sponsata, että saadaan tämä ohi, ja kansa pääsee taas vapaasti pelaamaan!  ;D

Aloitetaan jo nyt pikkujoulukauden mainostaminen. Tuoden ennakoiden tämän esiin:

Koronapassi pelastaa pikkujoulutkin, hehkuttaa maan suurimman rock-klubin ohjelmavastaava Merimaa: "Varmasti tulee lisää keikkoja loppuvuoteen"

Quote
Rock-klubi Tavastialla huokaistiin eilen helpotuksesta. Vihdoin alkaa näyttää siltä, että puolitoista vuotta kestänyt pandemiapainajainen on ohi.

– Tämä on nyt sellainen uutinen, jota on pitkään odotettu! Otamme koronapassin viipymättä käyttöön. Hienoa päästä avaamaan yhteiskuntaa tätäkin kautta enemmän, sanoo Tavastian ohjelmavastaava Mikko Merimaa.

Kyseessä on siis eduskunnan käsittelyyn edennyt esitys koronapassista, joka pelastaa Merimaan mukaan pikkujoulutkin.

– Lokakuun alusta se pelastaa toivottavasti kaiken muunkin, hän jatkaa innoissaan

Kun heti menee, vielä ehtii varmistaa pääsynsä pikkujoulubileisiin!

Kaikenlaiseen "karnevalismiin" on meillä kyllä varaa rokotteiden puolesta. (Esim. vakavat pohdinnat rokotusjärjestyksestä voidaan jo unohtaa.) Vaikka saapuvat määrät jatkossa pienenevät, THL:n arvio on että viikkoon 41/2021 (alkaa 11.10.) mennessä olemme saaneet Suomeen yhteensä 8 937 495 rokoteannosta. Joista eiliseen mennessä oli käytetty 7 410 452. Käytettävissä on siis 1 527 043 annosta.
« Last Edit: 23.09.21 - klo:08:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #771 on: 23.09.21 - klo:06:16 »
YLE:nkin uutisessa oli huomattu tuo:

Nyt myös suomalaisia houkutellaan piikille palkkioilla: paperitehdas antaa työntekijöilleen kylmälaukun, jos he ottavat kaksi rokotetta

Mutta uutiseen oli löytynyt tällainen mielipide:

Quote
THL:n mukaan taloudelliset rokotekannustimet eivät ole Suomessa tarpeen, koska rokotustahti on muutenkin hyvä.

Sanoisiin, että... jaa-a. Sanonpa vielä, että vai niin. Ja sanonpa vielä tämänkin:

Käytettävissä on siis 1 527 043 annosta.

Viime viikon tahdilla niiden antamiseen tosin kuluu yli 2 kuukautta (10 viikkoa).
« Last Edit: 23.09.21 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #772 on: 24.09.21 - klo:05:43 »
En ehkä ihan näin, mutta jotain tällaita politisoitumista odotinkin (edellä) koronapassiasiassa syntyvän:

Koronapassi kuohutti kyselytunnilla: ”Käytännössä rokotepakko” sanoivat perussuomalaiset – Lintilä moitti puoluetta rokotevastaiseksi

Pikkujoulut tulevat tässäkin esille:

Miten käy pikkujoulukauden? STM: Paikalliset ravintolarajoitukset mahdollisia jatkossakin

Ja rajoitukset. Joita voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön. Tämä on nyt arvio tuossakin:

Quote
Suomen koronaepidemia on hiipumassa. Valtakunnallisista rajoituksista voidaan strategian mukaan luopua sitten kun rokotuskattavuus on 80 prosenttia. Tämä saavutetaan arviolta loka–marraskuussa.
(lihav. HJ)

Jos se edellyttää kaikkien edellä mainittujen rokotteiden antamista, niin rokotusvauhdista oli laskettavissa, että se tavoite saavutettaneen pikemminkin joulukuun puolella.

Sekin varmasti tulee koronapassikeskusteluun, että Ruotsi päätti olla (ainakin tässä vaiheessa) olla ottamatta passia käyttöön. Mutta vaikka olemme monessa kysymyksessä menestyksellisesti Ruotsista mallia ottaneetkin, nyt sen koronatoimenpiteet eivät yhteensä kyllä herätä luottamusta:

Quote
Koronaan on kuollut Ruotsissa liki 15 000 ihmistä ja tartunnan saaneita on yli 1,15 miljoonaa.
« Last Edit: 25.09.21 - klo:07:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #773 on: 25.09.21 - klo:05:25 »
Hesarissa tänään oli n. aukeaman verran rokotusskeptikoista ja heidän väitteistään. Haastateltiin mm. Hanna Nohynekia. Päädyttiin tietysti siltä osin siihen, että väitteet ja teoriat rokotteitten vaaroista ovat käytännössä kaikki tuulesta temmattuja. Tai jos johonkin oikeaan tietoon (hiukan) perustuvatkin, valtavasti liioiteltuja.

Mutta onko noista selkeästi rokotekielteisistä ryhmista lainkaan kyse siinä, että rokotukset eivät etene ihan toivotulla nopeudella? Edellä olen tuonut esiin, että ko. aktivistiryhmät ovat Suomessa hyvin pieniä, ja niitä on harvoja. Sen toi esille Hesarikin.

Mutta sen lisäksi Hesari (tai Nohynek) toi esille mielipidetutkimuksen, jonka mukaan vain 2% väestöstä on kielteisiä, eikä aio ottaa rokotusta. Joten se ei kyllä riitä hidasta vauhtia selittämään.

Peräti inhimillistä on toki kiinnittää huomiota juuri tuollaisiin tapauksiin. Huomaan itsekin paheksuvani kolmea jotenkuten tuntemaani ihmistä, joiden tiedän kieltäytyneen rokotuksista. Mutta samaan aikaan en hämmästele lainkaan sitä tosiasiaa, että kaikki muut tuttavapiirissäni ovat rokotuksen ottaneet! (Toki hekin tietysti useimmiten ovat jo yleensä hieman ikääntyneempiä.)

***

Kun olen korostanut itsekkäiden motiivien merkitystä useankin kerran, niin sovellettakoon sitä itseenikin.

Minä haluan koronapassin käyttöön, ettei taas lipsahda päälle tilanne, että rokottamattomien nuorten parissa ryöpsähtää joku merkittävämpi rypäs. Ja kaikki baarit*) taas kerran suljetaan, enkä pääse — säntillisenä vanhuksenakaan — mielipubiini ottamaan muutamaa kavereiden kanssa. Kun talvi tulee, eivät vaihtoehtoiset järjestelyt toimi.  ;D

Rokotuspassia kannatan siis kahdesta (itsekkäästä) syystä:

- jos se innostaa nuoria rokotuksiin, tuollaisten ryöpsähdysten todennäköisyys laskee
- jos sellaisia kuitenkin tulisi, pubini saisi olla auki

***

Mennään sitten ihan lapsiin. Suomen Uutiset yrittää tätä:

Quote
Harrastuksiin päästäkseen pitää lapsen siis olla rokotettu, tai vanhempien pitää maksaa satojen eurojen edestä koronatestejä.


Lapsen rokotus maksaa 0 euroa. Eikö vieläkin ole voimassa se, että jos kieltäytyy neuvolasta, ei saa äitiyspakkausta? Sanoisin, että sille asialle tuskin mitään voidaan, jos lapsi joutuu eriarvoiseen asemaan sen vuoksi, että on saanut typerät ja itsepäiset vanhemmat. — Erään uskonnollisen ryhmän kohdalla, joka kieltää verensiirrot, tiedän tapauksia, että lääkäri on antanut lapselle sellaisen vanhempien tahtoa vastaan. Tuskinpa lapsi  varsinaisesti itse kieltäytyy rokotuksistakaan. — Kylmän rauhallisesti voi laittaa lapset marisemaan vanhemmilleen tuossa tapauksessa tunnetulla, klassisella tavallaan: "Kaikki kaveritkin pääsee ..."! Jos kyse on vähän vanhemmasta lapsesta (nuoresta), jonka kohdalla rokotuksesta kieltäytymisen voi arvioida olevan aivan oma tahto, niin olkoon sitten ilman noita harrastuksia.

_____________

*) tai kirjastot8)

Tosin tuon Jyväskylän tapauksen toistumisen todennäköisyys nykyisen yleisen ilmapiirin vallitessa taitaa olla aika pieni. Ilmapiiri on tietysti muuttunut rokotusten myötä.

Huomaan, kun tuota puheenvuoroa etsiessäni selailin silloisia kirjoituksiani, kannattaneeni alkukeväällä tavallaan enemmän riskiottoa. Olenko nyt koronapassia kannattaessani muuttanut mielipiteitäni? Kun ilman sitä otettaisiin vain riskit vastaan? Kiistän olevan noin, koska passin käyttöönotto juuri mahdollistaa tuon riskinoton, ja vielä muuttuvassa tilanteessa. Eikä maksa paljon! Ja on siis eräänlainen varmistus rajoitusten salakavalaa uutta tulemista vastaan.
« Last Edit: 26.09.21 - klo:10:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #774 on: 26.09.21 - klo:10:06 »
Kyllähän se vähän näinkin on:

Osa kansanedustajista palaa eduskuntaan ilman rokotetta – Ylilääkäri toivoo esimerkillä johtamista ”oman itsensä ja koko yhteiskunnan kannalta”

Quote
JÄRVINEN toivoo kansanedustajilta esimerkillä johtamista rokotusten ottamisessa. Rokotteen ottamalla he viestittäisivät yhteiskunnalla, että rokottautuminen on järkevää.

– Oman itsensä ja koko yhteiskunnan kannalta. Se on se tapa, jolla me saamme purettua epidemian vaikutuksia ja yhteiskunnan toimimaan toisella tavalla.


Niin. Kansanedustajat säätävät sitten lait. Seuraavaksi tulee käsiteltäväksi rokotuspassi. Ilkikurisesti voisi kysyä, että tullaanko sitä kysymään eduskunnan kuppilan ovella/tiskillä? — Tai sitten Storyvillessä?


PS. Erään toisen kysymykseksen yhteydessä olemme jo kerran (kymmenisen vuotta sitten) kiinnittäneet huomiota eduskunnan ravintolaan. Ja siihen, että kansanedustajat eivät aina toimi niin itse, millä tavalla he olettavat tai tahtovat kansalaisten toimivan.
« Last Edit: 26.09.21 - klo:10:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #775 on: 27.09.21 - klo:12:18 »
Tuota arviota sallittaneen vielä hiukan pilkata nyt, kun viime viikon tulos varmistui.

Se oli 149 277.

Eli melko tarkkaan puolet siitä, mitä tuolloin ilmoitettiin annettavan "viikoittain".

Säälimättä (vai nauruaan pidätellen? Ei, ei oikeastaan.) on kirjattava tänne myös viimeisen varmistuneen viikon tulos.

Se oli 141 984.

***

Mutta ehkä ei ole syytä pessimismiin. Olisiko jo näin (Iltalehdestä):

Quote
Norjassa suurin osa riskiryhmistä on jo suojattu, minkä vuoksi korona ei horjuta enää sairaanhoidon kantokykyä. Tilanne ei THL:n johtajan mukaan ole Suomessa vielä aivan yhtä hyvä, vaikka tavoite ei olekaan kaukana.

– Varmaan on niin, että heti kun 40- ja 50-vuotiaat saadaan rokotettua, ollaan hyvässä asemassa, [Mika] Salminen arvioi Suomen tilannetta.

Eli ne ongelmalliset alle nelikymppiset voitaisiin ehkä väliaikaisesti unohtaa? Ainakin tässä tavoitteen saavuttamisessa?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #776 on: 28.09.21 - klo:06:19 »
Päivittyvästä:

Quote
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on noussut koronatartuntatilastojen kärkeen. Pohjois-Savossa tartuntoja on ollut noin 160 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana eli ilmaantuvuusluku on ollut maan suurin.

Suuri osa tapauksista on todettu Kuopiossa. Kuluneiden kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu kaupungissa 329. Se on noin viidennes kaikista pandemian ajan tartunnoista Kuopiossa.

Suurin osa tartunnoista liittyy korkeakoulujen aloitustapahtumiin, joissa opiskelijat ovat olleet koolla isolla porukalla. Nyt oppilaitokset ovat suosittaneet opiskelijajärjestöille, että suurempia opiskelijatapahtumia ei järjestettäisi.

Niinpä niin. Oppilaitokset siis jatkavat rajoitusten suosittelua, vaikka hallitus ja terveysviranomaiset ovat siitä jo pitkälle luopumassa. Sisu ja/tai lainsäädännöllinen tilanne ei vielä riitä siihen, että ne suosittaisivat rokotuspassin käyttöä kaikissa noissa opiskelijatapahtumissa!

Toinen mahdollisuus on tietysti se edellä mainitttu tai vihjattu, ettei välitetä lainkaan noista opiskelijoista! Kun eivät itse ole ymmärtäneet! Maksakoot oppirahansa.
« Last Edit: 28.09.21 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #777 on: 28.09.21 - klo:15:31 »
Masentava maanantai tai noitasapatti vai miksi sitä haluamme kutsua, edelleenkin jatkuu.

Eilen oli piti todella läheltä, ettei rokotuksia ollut vähemmän kuin tartuntoja.

Rokotuksia oli 464. Tartuntoja 409.

Ilta-Sanomissa THL oli kuitannut tuon faktan näin:

Quote
Toisen rokotteen saaneiden määrä on noussut eilisestä vain muutamalla sadalla. THL:n mukaan alkuviikon luvut ovat tyypillisesti pienempiä kuin loppuviikolla.
« Last Edit: 28.09.21 - klo:15:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #778 on: 29.09.21 - klo:04:11 »
Loppusuora aukeaa tai ainakin kellot kilisevät viimeiselle kierrokselle. Kilpailija Suomi kyllä taitaa olla jo maitohapoilla?

Suomen varastoissa makaa yli 840 000 koronarokotetta – tavoitteeseen menee silti vielä viikkoja: näin koronatilanne on kehittynyt

Quote
Suomen rokotustavoitteen täyttymistä odotetaan kuin kuuta nousevaa. Hallitus on ilmoittanut, että kaikki koronarajoitukset ja -suositukset poistetaan, kun yli 12 vuotiaiden rokotuskattavuus on 80 prosenttia.

Tällä hetkellä yli 12-vuotiaista suomalaisista ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 83,7 prosenttia. Tuplarokotettuja on 69,1 prosenttia.

Ensimmäisiä annoksia on annettu yli 12-vuotiaille 4 092 033. Toinen annos on annettu 3 379 191 ihmiselle.

Rokotetavoitteesta puuttuu siis yli 10 prosenttia mikä tarkoittaa satojatuhansia ihmisiä. THL:n viestinnästä arvioidaan Iltalehdelle, että jos nykyinen rokotustahti jatkuu, Suomessa saavutetaan rokotustavoite 4–5 viikon päästä.

– Jos tahti hidastuu, kestää pidempään.

Rokoterekisterin mukaan Suomessa on antamatta reilut 849 000 koronarokotusta.

Tavoitteen saavuttaminen ei edellytä noiden kaikkien rokotteiden antamista. 533 042 toista rokotuspistosta riittää. Sen toteuminen 4–5 viikossa näyttää todellakin nyt todennäköiseltä. Maanantai-ilmiöstä*) (edellinen puheenvuoro) huolimatta.

***

Tämä saattaa olla totta:

Quote
[Husin ex-toimitusjohtaja Juha] Tuominen antaa haastattelussa kovaa kritiikkiä yhdestä Suomen korona-ajan päätöksestä. Hänen mukaansa oli ”ilmiselvä virhe”, että koronarokotteita jaettiin alussa tasaveroisesti kaikkialle Suomeen.

– Siinä menetettiin ihmishenkiä. Olisi pitänyt ensin ohjata rokotetta alueille, joilla tauti tappoi ihmisiä eikä rokottaa siellä, missä tautia ei ollut. Minusta kannattaisi tehdä opinnäytetöitä siitä, millä perusteella rokotusjärjestys laadittiin, Tuominen sanoo Helsingin Sanomissa.

Tuolle näkemykselle täälläkin aikanaan hiukan lämmettiin, silloin kun HUS:in alue ehkä vielä nykyistäkin selvemmin oli se, missä tauti liikkui. Mutta voi olla, että nyt sillä on enää akateemista merkitystä. Tuominenkin haastattelussaan myönsi, että kokonaisuutena Suomi on selvinnyt taudista hyvin.

***

Entä sitten, kun vahinko on jo tapahtunut? Lääkekehitys koronataudin hoitamiseksi ei ole suinkaan pysähtynyt:

A daily pill to treat covid could be just months away, scientists say

Kun tauti nyt todennäköisesti lääketieteellisen konsensuksen mukaan jää keskuuteemme jonnekin aina hiukan lillimään, tuolla on oma merkityksensä. Rokotusten ohella.

________________

*) uudesta maanantai-ilmiöstä! Ei tuo alkuun mitenkään ollut "tyypillistä", päinvastoin: alkuun se hidastuminen tapahtui nimenomaisesti loppuviikosta, lauantaisin ja sunnuntaisin. Ei ollut tuo edellispäiväinen tuloskaan 464 mitenkään "tyypillinen": se taisi olla koko rokotuskampanjan absoluuttisesti huonoin tulos! Aivan käsittämättömän huono, tähän "loppukiriin" tai "viimeiselle kierrokselle", "kuun nousemisen" odotteluun.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25408
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #779 on: 29.09.21 - klo:05:09 »
Tällal oikke:

Rauma luopuu 75 prosentin rajoituksesta yleisötiloissaan ja tapahtumissa

Quote
Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset ovat edelleen voimassa.

– Kaikkien yleisötapahtumien järjestäjien on huolehdittava siitä, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittävän etäisyyden ylläpitämiseen tartuntojen leviämisen estämiseksi, todetaan kaupungin tiedotteessa.
(lihav. HJ)

Yht tyhjän kans, sano mnää.