Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Biopolttoaineiden itse aiheutettu "vaikea yhtälö"

(1/32) > >>

Heikki Jokipii:
FAO ja OECD tulivat taas tuloksiin, että ...

Biopolttoaineiden käyttö syö entistä suuremman osan maailman elintarviketuotannosta

Tämä Kansan Uutisten uutinen jo vuodelta 2008 kuvaa asian terävästi ja oikein:

Biopolttoaineet vievät ruokapulaan

Hiukan mutta ratkaisevasti erilainen on Demokraatin reaktio tähän uuteen julkistukseen, sen pääkirjoitus tänään:

Ruoan ja energian tuotannon vaikea yhtälö

Siinä ikäänkun valittaen todetaan tämä biopolttoaineiden osuuden kasvu, jonkinlaisena luonnonvoimana. Ja kylläkin näin ...


--- Quote ---Kestävän maataloustuotannon ja puhtaiden polttoaineiden saannin yhdistäminen yhä pidemmälle etenevään ilmastonmuutokseen ei ole helppoa. Maailmanlaajuisesti energian kysyntä kasvaa edelleen väestönkasvun ja kehittyvien maiden elintason nousun myötä. Suomessakin pitää nyt katsoa nykyisiä teknologioita pidemmälle.
--- End quote ---

... mutta ei nähdä tai tuoda esille, että lopulta nämä biopolttoaineet ovat itse aiheutettu päänsärky: EU, Suomi siinä mukana, on itse määritellyt biopolttoainedirektiivinsä.

Se on politikkaa, tämä asia, Demokraatti. Kuten STT:n uutinenkin sen sanoo:


--- Quote ---Kasvu perustuu ympäristöpoliittisiin päätöksiin.
--- End quote ---

Ja kun poliittinen juna on pistetty liikkkeelle, se helposti vain kiihdyttää vauhtiaan, kuten uutisessamme kerroimme.

Mitä sitten tehdä? Siihen löytyy neuvo jo KU:n vanhasta uutisesta (lihav. HJ):


--- Quote ---Biopolttoaineiden huuma on vuoden sisällä kokenut yhä kovempia kolauksia. OECD:n kesällä julkaistu oma raportti totesi, että biopolttoaineiden tukeminen on valtavan kallista. Myös OECD arvioi, että biopolttoaineiden vaikutus ilmastonmuutokseen ja energiaturvallisuuteen on vähäinen ja että niiden tuotanto on nostanut ruoan hintaa.

OECD kehotti jäsenmaitaan lopettamaan uusien tukimuotojen kehittämisen biopolttoaineille ja pyrkimään nykyisten lakkauttamiseen.
--- End quote ---

Politiikkaa, siis: ensimmäiseksi ainakin EU:n bioenergian lisäystavoitteet on nyt laitettava jäihin. Vähintään tuumaustauko. 

***

Tuli muuten mieleen, että FAO tavallaan itse löysäilee asiassa, KU:nkin mukaan ...


--- Quote ---Toisaalta FAO:n pääjohtaja Jacques Diouf totesi julkistustilaisuudessa, että biopolttoaineisiin sisältyy myös mahdollisuuksia. Niiden tuottaminen voisi luoda kehitysmaiden maaseudulle työtilaisuuksia ja tuloja.
--- End quote ---

... ja antaa näin pikkusormen pahalle. Hyvin samantapaista löysäilyä kuin luomun suhteen. Ja kummankin asian lobbarit hakevat sitten tukea tällaisista lauseista tai ajatuksista.

Heikki Jokipii:
Nyt näyttäisi siltä, että EU pystyisi tämän itse aikaansaamansa ongelman edes jollakin tavalla vähän korjaamaan.

Tämän tiedon voi lukea Satu Hassin artikkelista eli blogista:

Jotain rajaa ruoan polttamiselle autoissa

Jonka kannanottoihinkin voin jopa aivan valtaosin yhtyä!

(Mitä en samassa blogissa olleen erään toisen artikkelin kohdalla voi lainkaan tehdä, mutta se ei nyt kuulu tähän.)

Vihreät yleensä ovat nyt tässä asiassa sekä syyllisiä että (nyt) sankareita. He eivät voi kieltää, etteivätkö he yleisellä tasolla olisi aikaansaaneet tätä hysteriaa uusiutuvien energialähteiden osalta.

Mutta toisaalta jo täällä meillä on tämä uutinen, jonka mukaan "takinkääntö" asiassa on alkanut jo jonkin aikaa sitten (2007):

SENSAATIO: nyt myös vihreät järjestöt ovat ryhtyneet vastustamaan EU:n biopolttoainelinjaa

***

Kun Hassi viittasi Eija-Riitta Korholaan, tässä nyt sitten tasapuolisesti linkki hänenkin puheenvuoroonsa:

Intohimot ja biopolttoaineet

Siinä tulee taustaa myös Vihreiden toiminnalle asiassa, aiemmin.

Heikki Jokipii:
Nyt Lomborg sättiii EU:ta siitä, että se ei - vaikka asia siellä jo hyvin ymmärretään - pysty pyörtämään päätöstään (vaan vain lykkää päätöksentekoa asiassa):

The great biofuels scandal

Eli ei saatu edes leikattua 10% tavoitetta 7 prosenttiin (josta jo oli puolittain sovittu). Nyt meillä on se edelleen niskassamme. Ja tämä on kuitenkin se, mihin pitäisi pyrkiä (artikkelin loppulause):


--- Quote ---And for now, it is just about saying stop to the immoral biofuels madness. Not just by timidly capping targets, but by stopping its use altogether.
--- End quote ---

Eli (vapaasti): on aika sanoa tälle biopolttoaineiden epämoraaliselle hulluudelle stop. Ei vain asettaa kattoja sille, vaan pysäyttää se ihan kokonaan.

Artikkeli esittelee hyvin perusteet sille, miksi näin täytyy tehdä.

Heikki Jokipii:
Sen enempää Korhola kuin Hassikaan eivät nyt ole tulleet esiin, selittämään, miksi tässä nyt näin (ks. Lomborg, yllä) kävi. En ainakaan itse ole huomannut, onko joku?

***

Jos esim. tämä keksintö osoittautuu läpimurroksi, asia voi muuttua toiseksi, ja biopolttoaineista voi tulla hyväksyttävä asia. Itse kiinnitin huomiota tuossa selostuksessa luvattuun suljettuun ravinnekiertoon (jos ymmärsin asian oikein).

Mutta siihen asti kunnes / jos asia - tämän keksinnön kautta, tai muuten - varmistuu, EU:llakin pitäisi yksinkertaisesti olla malttia odottaa. Mahdollisimman varhainen toimenpiteisiin ryhtyminen ei ole viisautta, jos (ja kun) toimenpiteiden vaikutuksista ei ole varmuutta. Ja varsinkaan sellaisessa tapauksessa, kuin tässä, jossa on käytännön varmuus, ettei ko. toimenpiteillä ole haluttua vaikutusta.

Heikki Jokipii:
Kun EU-parlamentti ei tässä saanut mitään aikaiseksi, niin ilmeisesti EU-komissio nyt saa:

tämän aamuun Hesarin mukaan EU on luopumassa nk. 20-20-20-tavoitteestaan, ja asettamassa ilmastokysymyksessä vain yhden tavoitteen: kasvihuonekaasujen vähentämisen.

Eli uusiutuvan energian ja vielä erikseen (oletettavasti) biopolttoainetavoitteet eivät olisi enää sitovia. Kasvihuonepäästöjä voisi vähentää vaikka ydinvoimalla.

Kyse on tosin vielä ehdotuksesta (vai vielä senkin luonnoksesta?) ja asia ratkeaa vasta maaliskuussa EU-maiden yhteisessä kokouksessa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version