Tuottava Maa Turvattu Luonto

Muut => Muut aiheet => Topic started by: Heikki Jokipii on 13.01.19 - klo:05:27

Title: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 13.01.19 - klo:05:27
Tänään oli hyvä kirjoitus Hesarin mielipidepalstalla:

Mihin enää tarvitaan tuumamittoja? (https://www.hs.fi/paivanlehti/13012019/art-2000005963594.html)

Quote
On mahdotonta ymmärtää, miksi kuluttajille yhä tuputetaan muinaisjäänne-mittayksiköitä.

Metrisopimus solmittiin Pariisissa vuonna 1875, jolloin keisarimme Aleksanteri II metrijärjestelmää koskevan sopimuksen hyväksyi, vakuutti ja vahvisti, ”luwaten Keisarillisella sanallamme Itsemme, Perillistemme ja Jälkeläistemme puolesta, että kaikki, mitä tässä Sowinnossa on suostuttu, on rikkomatt [..]
TILAAJILLE

Itsekin olen tuota vuosikausia ihmetellyt. Jopa Yhdysvaltain osalta, vaikka se ei periaatteessa kuulu meille. Mutta täysin olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa, että meillä täällä Euroopassa ole mitään syytä heitä tässä apinoida.

Varsinkin, kun tuo anglosaksinen järjestelmä ei itse asiassa ole meillä ollut koskaan virallisessa käytössä! Jos johonkin vanhaan halutaan palata, tai perinnettä jotenkin kunnioittaa, ne olisivat sitten vanhan Ruotsin tai Venäjän mittoja!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 06.02.20 - klo:09:44
Sain muuten tietää, että maailmassa on enää täsmälleen kolme valtiota, jotka eivät käytä metrijärjestelmää:

- USA
- Liberia
- Myanmar

USA ja Liberia käyttävät jenkkimittoja, Myanmarilla on käytössään oma vanha mittajärjestelmänsä.

Käytännössä kaikki jossain käyttävät sen ohella jossain myös metrijärjestelmää.

Yleinen väärä tieto tuntuu olevan että Britannia olisi yhä vanhoissa mitoissaan. Mutta näin ei ole laita, vaan se on metrijärjestelmässä. Ollut jo vuosia, eikä edes Brexitin yhteydessä ole kuulunut vaatimuksia, että se ottaisi vanhat mittansa takaisin.  ;D
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 07.02.20 - klo:08:57
Tuolta pohjalta tuntuu erityisen typerältä, että jenkkimittoja yhä käytetään kansainvälisissä (tai ihan suomalaisissa) yhteyksissä:

- öljyä mitataan barreleina
- ja tv:n tai tietokoneen näyttöjä tuumina
- ja lentoliikenne kertoo nopeuksistaan maileina tunnissa, korkeuksistaan jalkoina
- polkupyörien pyörien ja -kumien koot jalkoina ja tuumina
- jopa (Suomessa valmistetut) farkut tuumamitoissa

Sitten on vielä sekä-että-tapauksia: veneiden mitat muun muassa. Eräissä kalliissa raaka-aineissa käytetään lisäksi kaikista noista virallisista järjestelmistä poikkeavia mittajärjestelmiä (tai ainakin nimityksiä). Mikä on esimerkiksi "karaatti"? Joskus paino, joskus prosenttiosuus.

Pieni kuluttajan kapinointimahdollisuus: kun ostaa jonkun vempaimen, ohjekirjan saa käsittääkseni vaatia suomenkielisenä? Eikö voisi tiukkana vaatia, että myös vempaimen mitat siinä on esitetty suomalaisina, metrijärjestelmän mittoina? Että myyjän täytyy antaa myös tällainen "suomennos" asiakirjasta?
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 11.02.20 - klo:08:10
Tässä uutisessa tulee kahdella tavalla vaikeaksi ymmärtää asiaa:

Hurricane Michael upgraded to a Category 5 at time of U.S. landfall (https://www.noaa.gov/media-release/hurricane-michael-upgraded-to-category-5-at-time-of-us-landfall)

Yhdellä tavalla USA:n takia: nopeus esitetään "mph". Mutta toisen kerran Suomen ja Ruotsin takia: näissä maissa tuulennopeudet esitetään itsepäisesti aina m/s. Kun taas useimmissa muissa maissa ne esitetään km/h.

No, netistä löytyy kyllä helposti apua:

Saffir–Simpson scale (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saffir%E2%80%93Simpson_scale)

Jaa, ettei Pihtiputaan mummo pääse internetiin? Niin, silloin hän ei ole kyllä törmännytkään ylempään uutiseen!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 21.04.20 - klo:06:15
Tällaista uudistusta valmistellaan taustalla. Perussuomalaiset vastustavat asiaa omilla perusteillaan:

Henkilötunnusuudistus on punavihreiden märkä uni – Purra: ”Käsillä on siis uudistus, joka haluaa olla syntymäaikaneutraali, sukupuolineutraali, helpottaa ’paperittomien’ henkilötunnuksen saamista ..” (https://www.suomenuutiset.fi/henkilotunnusuudistus-on-punavihreiden-marka-uni-purra-kasilla-on-siis-uudistus-joka-haluaa-olla-syntymaaikaneutraali-sukupuolineutraali-helpottaa-paperittomien-henkilotunnuksen-saamista/)

Minäkin vastustan sitä. Mutta en noilla perusteilla.

Vaan siksi, että tuo systeemi on tyypillisesti sellainen, että se täytyisi tehdä kansainvälisesti yhdessä. Vähintään EU:n puitteissa. Mieluimmin koko maailmalle yhteisenä (YK?).

Muutoin vain lisäämme sekasotkua. Emme tarvitse mitään kansallisia erityispiirteitä tuollaiseen täysin tekniseen asiaan. Eikä mikään muukaan maa tarvitse.

Valmisteluaikataulu tuolle on onneksi sen verran pitkä, että sinä ehditään vielä kelkkaakin kääntää.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 25.09.20 - klo:06:23
Keskusta ryhtyi tuota henkilötunnusasiaa myös vastustamaan/toppuuttelemaan:

Marinin hallitus halusi sukupuolineutraalit henkilötunnukset – Nyt tuli torppaus keskustalta: ”Hetu-uudistus ei ole perusteltu tässä tilanteessa” (https://www.uusisuomi.fi/uutiset/marinin-hallitus-halusi-sukupuolineutraalit-henkilotunnukset-nyt-tuli-torppaus-keskustalta-hetu-uudistus-ei-ole-perusteltu-tassa-tilanteessa/55ad200a-d440-49bd-aefa-5af9a0109f24)

Mutta siis noilla tilanteeseen liittyvillä perusteilla. Ei minun yleisillä perusteillani.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 25.09.20 - klo:06:33
Hesarissakin kiinnitettiin huomiota tähän:

Suurten lukujen kanssa virheitä syntyy helposti – Ongelman juuret ovat 1600-luvulla
Suuria lukuja on vaikea hahmottaa, mutta mikä pahempaa, ne menevät eri kielillä eri tavoin. (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006642756.html)

Mutta mitä sillä on väliä, mistä ongelma on peräisin? Eikö pitäisi kysyä, mitä sille voisi tehdä? Ja se olisi yksi kansainvälinen sopimus. Eikä myöskään olisi väliä, kuinka päin se tehtäisiin.

Tuo on hyvin verrannollinen mittajärjestelmiin. Yhtä helposti kuin tuumissa ajatellut oppii ajattelemaan ja puhumaan senteistä, yhtä helposti hän oppii uuden tavan ilmaista suuria lukuja. Vaikka se olisikin erilainen kuin hänen lapsuudessaan. Kuinka moni meistä vanhemmistakaan enää ajattelee markoissa?

Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 01.01.21 - klo:07:16
Laitetaan tähän, vaikkei sama asia olekaan. Mihin ihmiskunta tarvitsee kielestä toiseen käännettyjä erisnimiä? Varsinkaan seuraavissa tapauksissa.

Vanhastaan tiesin, että Loimaa on ruotsiksi Loimijoki. Asken vasta sain tietää, että Laihia on ruotsiksi Laihela.

Täällä noita on jokunen lisää:

https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/ruotsinkieliset_kuntien_nimet


Iisalmi – Idensalmi
Ilmajoki – Ilmola
Ilomantsi – Ilomants
Kerava – Kervo
Keuruu – Keuru
Merikarvia – Sastmola
Pirkkala – Birkala
Vimpeli – Vindala

Nuo sellaisia, että nimi oikeastaan on hyvin suomenkielinen (la-pääte ym.). Mutta siitä huolimatta on virallinen ruotsinkielinen nimi. Muistakin voisi keskustella.

Jos asiasta on hyötyä, niin rientäkäämme auttamaan ja ja keksikäämme kaikille Ahvenanmaan eli Ålandin kunnille suomenkielinen nimi. Joka voisi jopa näyttää ruotsinkieliseltä, mutta olisi siis virallisesti suomenkielinen!

Tämä on sitten naurettavuutta toisinpäin:

Pedersöre – Pedersören kunta

Kuten oikeastaan myös ne tapaukset, joissa kunnan nimi käytännössä äännetään samalla tavalla. Mutta suomenkielinen nimi on väkisin väännetty korvaamalla å ja/tai lisäämällä kirjaimia. Tyyppiesimerkki (kummankielisten vika, en tosin tiedä) on Helsingin kaupunginosa Konala, ruotsiksi Kånala. Ja se on varmasti kaikissa opasteissa, molemmilla kielillä. — Ko. metroaseman nimi on nyttemmin muuttunut, mutta pitkään tuli asemalle tultaessa kuulutus: "Kaisaniemi. Kajsaniemi".
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 13.08.21 - klo:04:55
Hesarin mielipidepalstalla:

Suomi ei tarvitse pintin oluttölkkejä (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008180619.html)

Quote
SUOMESSA on käytössä erinomaisen selkeä mittayksikköjärjestelmä, jonka myötä myös juomapakkausten koko ja tilavuus on helppo mieltää. Nyt suomalainen panimoteollisuus hämmentää tätä tilannetta tuomalla markkinoille olutta Yhdysvalloista ja Britanniasta tutussa pintin tölkissä.

Aivan totta. Korneinta on, että tuo poikkeus olutmittoihin myönnettiin aikanaan Britannialle. Joka muutoin siirtyi metrijärjestelmään. Se kai piti myöntää yleisenä, Suomeakin koskevana. Nyt Britannia on lähtenyt EU:sta. Mikään ei kai nyt estäisi, että tehtäisiin moiset oudot koot laittomiksi?

Käyttäjäystävällinen ohje tuohon: älkää ostako pintin tölkkejä! Teidän ei tarvitse tehdä sitä periaatteellisesta syystä. Olut pintin tölkeissä maksaa kaupoissa paljon enemmän kuin tavanomaisissa mitoissa myytävä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 18.09.21 - klo:05:02
Ottamatta kantaa Brexitiin yleisesti, tämä on kyllä täyttä idiotismia:

Boris Johnsonin toive 20 vuoden takaa on toteutumassa: Metri­järjestelmän odotetaan poistuvan käytöstä Britanniassa (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008270865.html)

Nyt EU:n täytyy tehdä sellainen vastaisku, että ei mitään, toistan, ei mitään saa myydä EU:n alueella brittimitoissa. Tästä aloittaen:

Quote
Suomalaisittain kenties tutuin brittiläinen mittayksikkö löytyy baaritiskiltä: pintti tai pint olutta on 0,568 litraa eli 5,68 desilitraa.


Tai jos joku haluaa myydä, on ilmoitettava myös litramitoissa. Kaikkine desimaaleineen!

Saman tien sama jenkkimitoillekin.

Tässä tuo Hesarin uutinen antaa liioitellun kuvan järjestelmän nykykäytön yleisyydestä:

Quote
Nykyään brittiläistä mittajärjestelmää käytetään esimerkiksi Hongkongissa rinnakkain metrijärjestelmän ja kiinalaisen mittajärjestelmän kanssa. Australiassa brittiläistä järjestelmää käytetään metrijärjestelmän rinnalla, esimerkiksi polttoaine ilmoitetaan yleisesti gallonamäärinä.

Yhdysvaltalainen mittajärjestelmä on puolestaan hyvin lähellä brittiläistä mutta sisältää myös poikkeuksia.


Koska siinä taisivat olla lähes kaikki esimerkit, joita kerrottavissa oli. Jenkkimittojen käytön yleisyydestä oli jo edellä:

Sain muuten tietää, että maailmassa on enää täsmälleen kolme valtiota, jotka eivät käytä metrijärjestelmää:

- USA
- Liberia
- Myanmar

USA ja Liberia käyttävät jenkkimittoja, Myanmarilla on käytössään oma vanha mittajärjeselmänsä.

Käytännössä kaikki jossain käyttävät sen ohella jossain myös metrijärjestelmää.

Jos rinnakkaiskäyttö lasketaan mukaan, voi tällä hetkellä sanoa, että myös Suomi käyttää jenkkijärjestelmää. Ja oluen ostossa siis joskus brittijärjestelmää.

***

Toinen vastaiskustrategia olisi, että otettaisiin rinnakkaiskäyttöön — kun sitä nyt sopii ilmeisesti harjoittaa — vanhat suomalaiset mitat (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vanhat_suomalaiset_mittayksik%C3%B6t)!

Isänmaallinen ihminen tilatkoon siis seuraavan kerran ravintolassa pari korttelia olutta, ja, jos on juhlapäivä, siinä ohella puoli jumprua jotain sopivaa terävää! Ottinki (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ottinki) viinaa on kuitenkin liikaa, sitä älköön ravintolasta myytäkö! No, ehkä jollekin oikein isolle seurueelle?!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 04.01.22 - klo:06:57
Laitetaan tähän, vaikkei sama asia olekaan. Mihin ihmiskunta tarvitsee kielestä toiseen käännettyjä erisnimiä? Varsinkaan seuraavissa tapauksissa.

Vielä pienempi epäkohta. Mutta kuitenkin, mihin kunta, eli Helsingin kaupunki, tarvitsee väärin käännettyjä (tai väännettyjä) erisnimiä? Kerään tähän hissukseen lisää esimerkkejä:

Klaavuntie - Klåvusvägen ("Klåvus' oli paikalla aikanaan olleen maatilan nimi, "klaavu" ei tarkoita mitään)
Puotila - Botbygård (ruotsiksi siis kartano)
Vartiokylä - Botby (vanhin Botby-nimi tulee muinaisesta miehennimestä Bote. Eli se on Boten kylä)
Helsinginkatu - Helsingegatan (Helsinge on suomeksi Helsingin pitäjä, eli nyk. Vantaa)
Vironkatu - Estnäsgatan
Suomenlinna - Sveaborg
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 11.01.22 - klo:05:02
Ei sitä prosessia ole saatu pysäytetyksi:

Henkilötunnus tulossa sukupuoli­neutraaliksi ja Suomeen muuttajille tunnus aiemmin – lakiesitys lausunto­kierrokselle (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008528902.html)

Tämä perustelu pätee edelleen:

Minäkin vastustan sitä. Mutta en noilla perusteilla.

Vaan siksi, että tuo systeemi on tyypillisesti sellainen, että se täytyisi tehdä kansainvälisesti yhdessä. Vähintään EU:n puitteissa. Mieluimmin koko maailmalle yhteisenä (YK?).

Muutoin vain lisäämme sekasotkua. Emme tarvitse mitään kansallisia erityispiirteitä tuollaiseen täysin tekniseen asiaan. Eikä mikään muukaan maa tarvitse.

Valmisteluaikataulu tuolle on onneksi sen verran pitkä, että sinä ehditään vielä kelkkaakin kääntää.

Mutta ei nähtävästi ole keritty. Kelkka menee vaan, kun se on matkaan laitettu.

***

Ihan protestiksi: kun minulla nuoruudestani sellainen sattuu olemaan, ryhtyisinkö nyt piruuttani käyttämään ruotsalaista henkilötunnustani?!!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.22 - klo:08:38
Ei sitä prosessia ole saatu pysäytetyksi:

Henkilötunnus tulossa sukupuoli­neutraaliksi ja Suomeen muuttajille tunnus aiemmin – lakiesitys lausunto­kierrokselle (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008528902.html)

Tämän epävarmuuden poistamiseksi tarvitsisimme globaalia henkilötunnusta:

Ylittyikö raja tammikuussa? Meitä on nyt maapallolla kahdeksan miljardia – Listasimme seitsemän väestönkasvun vaikutusta
Ihmiskunnan täsmällistä kokoa ei tiedetä, ja tämän vuosisadan ennusteissa on miljardien ero.  (https://yle.fi/uutiset/3-12293889)

Jonka jokainen saa jo syntyessään. Jossa yhteydessä hänet merkitään globaalisti yhteensopivaan rekisteriin.

Emme tarvitse Suomen puuhastelua oman henkilötunnuksensa uusimiseksi.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 31.05.22 - klo:04:04
Ei tullut Hesarin pääkirjoittajalle mieleen...

Suomenkin on syytä pohtia Valko-Venäjän nimeä (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008851745.html)

... kuinka (eris)nimien kääntäminen oli alunperinkin typerä idea. Eikä yksin tuossa tapauksessa. Syytä on pohtia jokaikisen maailman maan nimeä! Ja asiassa päätöksen pitäisi tehdä EU tai YK. Ei Suomi.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 02.06.22 - klo:07:17
Jopa presidentti vedettiin tuohon turhanaikaisuuteen mukaan:

Ajatus Valko-Venäjän kutsumisesta Belarusiksi ”hyvä ja varteenotettava keskustelun­avaus”, sanoo presidentti Niinistö (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008857785.html)

Ja nyt muutoin hyvin arvostelukykyinen presidentimme erehtyi käyttämään noita adjektiiveja.

Tässä on onneton perinne: Eestin itsenäistyessä muutettiin hyvin suomenkieleenkin sopiva maan nimi 1930-luvulla käytettyyn muotoon 'Viro' Lennart Meren suosituksesta.

Ei kun kaikki tuo takaisin. Nimenomaan maan nimen pitäisi olla Belarus (https://fi.wikipedia.org/wiki/Valko-Ven%C3%A4j%C3%A4). Ja Venäjän Rossija (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4). Kiellettyä tai paheksuttua olkoon edelleen käyttää muotoa 'Ryssä'.  Juuri tässä maailmanpolittisessa tilanteessa Rossijaa tietysti saa kutsua vaikka millä nimilllä. 8)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 05.06.22 - klo:07:15
Uutisia radiossa Kiinan taikonauteista rakentamassa avaruusasemaa.

Missä viipyy oma termi kiinalaisille miljardööreille?
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 05.06.22 - klo:07:17
Lisää tietoa käytännöstä Britanniassa:

Patriootti juhlii ja elää maan tavalla
Antaa tulla naulojen ja tuumien, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kolumnissaan. (https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008804694.html)

Quote
PATRIOOTTISESSA juhlahumussa ratsastaa myös pääministeri Boris Johnsonin hallitus, joka suunnittelee palauttavansa naulat eli paunat sekä unssit. Tätä on brexit-vapaus. Yleiseurooppalaisen mittapakkopaidan pitää antaa tilaa perinteisille brittimitoille. Kiloja ja grammojakin saisi toki yhä käyttää – Britannia on suvaitsevainen maa.

Kyynikon mielestä imperiumin ajan painomittojen tuputus platinajuhlien alla on laskelmoitu veto. Aivan kuin menneen maailman romantiikka saisi unohtamaan 2020-luvun huolet.

Käytännössä tietenkään juuri mikään ei muuttuisi. Kauppaketjut eivät lähde vaihtamaan kiloja nauloiksi ja sekoittamaan asiakasparkojensa päitä.

Eivät kai. Mutta jotain sekaannusta on isänmaallisisista syistä kuitenkin tärkeää aiheuttaa? Suomalaisisänmaallisille jo edellä suositus:

Toinen vastaiskustrategia olisi, että otettaisiin rinnakkaiskäyttöön — kun sitä nyt sopii ilmeisesti harjoittaa — vanhat suomalaiset mitat (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vanhat_suomalaiset_mittayksik%C3%B6t)!

Isänmaallinen ihminen tilatkoon siis seuraavan kerran ravintolassa pari korttelia olutta, ja, jos on juhlapäivä, siinä ohella puoli jumprua jotain sopivaa terävää! Ottinki (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ottinki) viinaa on kuitenkin liikaa, sitä älköön ravintolasta myytäkö! No, ehkä jollekin oikein isolle seurueelle?!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 07.06.22 - klo:16:01
Vihdoinkin:

EU päätti: Tällainen laturipää on pian ainoa sallittu Euroopassa (https://yle.fi/uutiset/3-12479651)

Edellä ja muissakin triideissä päätöksista, jotka EU:n olisi pitänyt jo ammoin tehdä. Sitähän varten EU on.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 10.06.22 - klo:04:38
Tämä on skandaalimaista:

Ukrainasta paennut Jaroslav Brišten joutuu maksamaan 60 prosenttia veroja – Tuhansien pakolaisten henkilötunnus jäi virastolimboon (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008869231.html)

Nimittäin se, että jokainen maa jakelee omia henkilötunnuksiaan.

Tämän epävarmuuden poistamiseksi tarvitsisimme globaalia henkilötunnusta:
 – klips –
Jonka jokainen saa jo syntyessään. Jossa yhteydessä hänet merkitään globaalisti yhteensopivaan rekisteriin.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 29.06.22 - klo:05:58
Ei tullut Hesarin pääkirjoittajalle mieleen...

Suomenkin on syytä pohtia Valko-Venäjän nimeä (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008851745.html)

... kuinka (eris)nimien kääntäminen oli alunperinkin typerä idea. Eikä yksin tuossa tapauksessa. Syytä on pohtia jokaikisen maailman maan nimeä! Ja asiassa päätöksen pitäisi tehdä EU tai YK. Ei Suomi.

Sattuneesta syystä Radio Suomessa pohdittiin nyt Türkiyen (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Turkki) nimeä. Yritettiin vaimon kanssa tuota yleiskommenttia mukaan. Ei mahtunut/ehtinyt ennen seuraavaa aihetta.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 28.07.22 - klo:04:33
Angolassa löydettiin jättimäinen vaaleanpunainen timantti – Lulon ruusuksi nimetty jalokivi painaa 170 karaattia (https://yle.fi/uutiset/3-12552545)

Quote
170 karaattia on 34 grammaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karaatti

Quote
Karaatti (lyhenne ka[1][2]) on jalokivien massan mittaamiseen käytetty yksikkö, suuruudeltaan 200 milligrammaa.[1][2]
[..]
1. Valtioneuvoston asetus mittayksiköistä (1015/2014), 9 § Finlex. Viitattu 4.6.2015.
2. ”Tietyillä erikoisaloilla käytettävät yksiköt”, SI-opas, s. 9. Suomen Standardoimisliitto, 2002. ISBN 952-5420-93-0. Teoksen verkkoversio.

Järkeä? Koska määritellään maustamisessa käytetyt "hyppysellinen" tai yksi "eine"? Ruoanlaitto ansaitsee varmasti erikoisalana oman yksikkönsä?
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 07.08.22 - klo:04:04
Parempaan suuntaan ollaan menossa:

Miksi kuningas Carl Gustaf on Kaarle Kustaa, mutta prinssi Carl Philip saakin pitää oman nimensä? (https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008938657.html)

Quote
[..] Tätä selittää suomen kielen lautakunnan vuonna 2002 antama suositus. Sen mukaan historiallisten henkilöiden, mukaan lukien tulevien hallitsijoiden, nimiä käytetään vastedes alkuperäisessä muodossaan. Muutos ei kuitenkaan ulotu takautuvasti vanhoihin nimikäännöksiin.

”Kun kerran on totuttu puhumaan kuningas Yrjöstä eikä Georgesta, niin puhuttakoon yhä. Mutta jos Englannissa Elisabetin jälkeen valtaan nousee prinssi Charles, hän on sitten kuninkaanakin Charles eikä kuningas Kaarle.”


Mutta tosiasiassa mikään ei estäisi noudattamasta uutta käytäntöä välittömästi ja takautuvasti. Ei niihin suomalaistetuihin (tai saksalaistettuihin!) nimiin niin ole totuttu, että tuosta mitään vaikeuksia seuraisi. Ehkä olisi hyvä jossain kielilautakunnan nettisivulla olla pieni tarina siitä, miten hassusti ennen toimittiin. Esimerkein.

Ja seuraavaksi suomen kielen lautakunta on usutettava paikannimien kimppuun! Radikaalimmalla otteella siinäkin!

PS. 9.9.22: Nyt kun Charlesista tuli kuningas, olisi hyvä sauma soveltaa uutta sääntöä myös Carl Gustafiin. Ja siitä eteenpäin ja taaksepäin kaikkiin!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 23.08.22 - klo:04:43
Tästä aiheesta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg26889#msg26889) jatkaen:

Erilaisia "laastarointeja" ehdotetaan akuutin ongelman ratkaisemiseksi:

Työ ja asunto löytyivät, mutta passi­vääntö pankkien kanssa estää sotaa Ukrainasta paenneen perheäidin kotoutumisen Suomeen – ”En pysty maksamaan vuokraa" (https://www.hs.fi/talous/art-2000008995610.html)

Mutta ei nähdä perusongelmaa: ihmisen identiteetti tai sen todistaminen ei saisi olla kansallisvaltioista kiinni!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 27.08.22 - klo:06:11
Aina välillä täysin suomalaisen uutistenlukijan nimi Angela lausutaan radiossa Anzela.

Englanniksi siis. Siinä kielessä on trendi, että kaikki kerakkeet pikkuhiljaa lausutaan "Z". Mukana jo C(H), G, J,...ja tietysti itse Z. Ollaksemme kansainvälisiä, meidän pitää tehdä samoin?

PS. Lähetin YLE:lle palautteen, jossa sanoin tuon olevan sanzen outoa. Ja YLE:n kohdalla jopa onzelmallista.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 27.08.22 - klo:06:18
Missä viipyy oma termi kiinalaisille miljardööreille?

Ajettiin kesällä Naantalissa.

Viittasin metsän takaa häämöttävään rakennukseen:

— Tuolla näyttää olevan se raumalaisen oligargin rakennuttama huvila!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 08.09.22 - klo:06:07
Tähän yleisökirjoitukseen oli yhä syytä:

Mittana kappa on muinaisjäänne (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009049765.html)

(11.09.22) Virkamies vastasi vastaamatta. Sen, minkä kaikki jo tiesimne:

Kappa on mittana epätarkka, mutta perinteinen (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009056800.html)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 11.09.22 - klo:06:07
Britannian uusi kuningas on nyt filatelisteille ja numismaatikoille juhlaa. Kaikki rahat uusitaan. Muille tuskin.  Ainakaan tuossa asiassa.

Euron kohdalla setelit saatiin yhtenäisiksi. Ja muuttumattomiksi: niissä ei ole komission puheenjohtajan kuvaa. Mutta sitten kuin pakkomielteenä tehtiin joka maalle omat eurokolikot. Samat sanat kuin edellä.

Sentään britit ovat saaneet puntansa kymmenjärjestelmään. Nyt ei ole tietoa, kuinka innostunut uusi pääministeri on kaiken palauttamisesta entiselleen (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg23217#msg23217).
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 20.09.22 - klo:04:06
Kyllä tämän hermostumisen ymmärtää:

Virpi Kaartinen, 82, hermostui koko kaupungin täyttävään ”finglishiin” – Kuva näyttää, miten suomen kieli jää englannin jalkoihin Jyväskylässä (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009076384.html)

Kyse on oikeastaan samasta ilmiöstä kuin siinä, miten meille siellä täällä tyrkytetään tuumamittoja.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 22.09.22 - klo:05:23
Britannian uusi kuningas on nyt filatelisteille ja numismaatikoille juhlaa. Kaikki rahat uusitaan. Muille tuskin.  Ainakaan tuossa asiassa.

Sama juttu vapaapäivien kanssa:

These Holidays Change After the Queen’s Death (https://www.timeanddate.com/news/calendar/holiday-changes-elizabeth-ii)

Sotkuja seuraa, ei varsinaisia hyötyjä.  Eri maiden vapaapäiväjärjestelmien tilkkutäkistäkin on iloa vain tietovisoissa.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 23.09.22 - klo:07:12
Tällainen on yhä käytössä:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Dunam

Törmäsin siihen suht. tuoreessa Israelissa (?) kirjoitetussa artikkelissa. Linkki myös tähän:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunam
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.22 - klo:05:19
Perustellusti voi ihmetellä sitäkin, mihin vanhoja komeljanttarin virkoja tarvitaan? Kyllä, tarkoitan kuninkaallisia. Ja tätä kansainvälistä pakkoa osallistua täälläkin teeskennellen tähän leikkiin. Puheeseen siitä, kuka tulee "valtaan". Vaikka kaikki tosiasiassa tietävät, ettei heillä hiukkaakaan valtaa ole.

Täälläkin muuten medialla täytyy ainakin jotenkin "pokka pitää". Tuo kaikki täytyy jotenkin ottaa vakavasti, sille ei saa ihan avoimesti nauraa!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 30.09.22 - klo:08:22
Näitäkään erikoisia lukusanoja (crore, lakh) emme varmasti tarvitse:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Crore

Eivätkä kyllä tarvitse intialaisetkaan.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 04.10.22 - klo:14:32
Vihdoinkin:

EU päätti: Tällainen laturipää on pian ainoa sallittu Euroopassa (https://yle.fi/uutiset/3-12479651)

Edellä ja muissakin triideissä päätöksista, jotka EU:n olisi pitänyt jo ammoin tehdä. Sitähän varten EU on.

Ja niin päätettiin:

Euroopan parlamentilta sinetti: Tämä on kahden vuoden päästä EU:ssa ainoa laturi lähes kaikessa pienelektroniikassa (https://yle.fi/uutiset/3-12648909)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 06.10.22 - klo:05:35
Perustellusti voi ihmetellä sitäkin, mihin vanhoja komeljanttarin virkoja tarvitaan? Kyllä, tarkoitan kuninkaallisia. Ja tätä kansainvälistä pakkoa osallistua täälläkin teeskennellen tähän leikkiin.

Lisänä Tanskan tilanne. Ihan vakavasti Suomen media keskustelee/uutisoi nyt alaikäisten kuninkaallisen jälkeläisten titteleistä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 16.10.22 - klo:09:57
Voidaan jatkaa siitä kysymyksestä täällä.

Kaksi kertaa vuodessa siirrettäviä kellonaikojakaan emme mihinkään tarvitse. Mutta niin vaan siirrämme 30.10. taas kellojamme.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 18.10.22 - klo:04:44
Nimittäin se, että jokainen maa jakelee omia henkilötunnuksiaan.

Tämän epävarmuuden poistamiseksi tarvitsisimme globaalia henkilötunnusta:
 – klips –
Jonka jokainen saa jo syntyessään. Jossa yhteydessä hänet merkitään globaalisti yhteensopivaan rekisteriin.

Mutta EU:ssa on yritystä asiassa:

Czech EU presidency seeks way out of deadlock on European digital identity (https://www.euractiv.com/section/digital/news/czech-eu-presidency-seeks-way-out-of-deadlock-on-european-digital-identity/)

Selvä välivaihe globaaliin tunnukseen voisi olla EU:n tunnus. Jopa niin, jos se hyvin rakennetaan, että se otettaisiin suoraan maailmanlaajuiseen käyttöön.

Ovatko isot maat ottaneet oikeudekseen tässäkin asiassa ryppyillä?

Quote
The compromise follows a discussion that took place in July where, with the significant exception of France and Germany, all member states pushed for the Digital Wallet to be an identification means in its own right, rather than just an ‘empty shell’.

The most significant change now is that the European Digital Identity Wallets have been added as an electronic identification means.

The compromise includes a definition of “unique and persistent identifier” as “an identifier which may consist of either single or multiple national or sectoral identification data, is associated with a single user within a given system and persistent in time”.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.22 - klo:08:10
Se oikeastaan tästä vielä puuttuu...

Suomen Pankki kehottaa hankkimaan rahaa varastoon – 19-vuotias Robert Kykkänen kertoo, ettei mene minnekään ilman käteistä (https://yle.fi/uutiset/74-20001872)

... että Pankki kehottaisi pitämään kotona kultaa ja jalokiviä. Ja oravannahkoja.

***

Ei siinä mitään, varmasti Pankin neuvot ovat sinänsä hyviä. Mutta asia on täynnä kummaa konservatiivisuutta elektronista rahaa vastaan. Ei haluta myöntää, kuinka tavattoman helppoa on kehittää väliaikaista "rahaa" (eli sellaisena toimivaa) hätätilanteessa. (Ja nyt puhutaan luultavasti 2 tunnin sähkökatkoista!) Köyhempiä aikoja eläneet muistavat kauppiaiden "vastakirjat". Joihin ostokset merkittiin tilipäivänä tapahtuvaa maksua odottamaan.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 23.10.22 - klo:08:58
Nyt sitä pelätään. Ja siksi kirjoitellaan. Oikeastaan kaikkiin näihin argumentteihin on esitettävissä vastine:

Suomi ei ole vielä valmis luopumaan käteisestä rahasta (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009142083.html)

Alkaen tästä, joka ei ole argumentti lainkaan:

Quote
Esimerkiksi Saksassa käteisen käyttö alle 50 euron ostoksissa on maan tapa.


Saksassa tai muuallakin on varmasti monia mielenkiintoisia tapoja, joita ei Suomessa tunneta.

Sieluni silmin näen tulevaisuuden, jossa saksalaisia turisteja etukäteen briifataan Suomesta, että siellä (eli täällä) koetaan epäkohteliaisuudeksi maksaa (juuri) pikkuostoksiaan käteisellä! Silloin kun Eestissä oli kruunut käytössä, minua briifattiin, että on epäkohteliasta jättää tippinä tarjoilijalle suht. arvottomia silloisia kolikoita.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.22 - klo:05:13
Voidaan jatkaa siitä kysymyksestä täällä.

Kaksi kertaa vuodessa siirrettäviä kellonaikojakaan emme mihinkään tarvitse. Mutta niin vaan siirrämme 30.10. taas kellojamme.

Hekin ovat kyllästyneet tähän loputtomaan jahkaamiseen:

Kesäajasta luopumisessa pitäisi jo ryhtyä tuumasta toimeen (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009163824.html)

Quote
EUROOPAN PARLAMENTTI äänesti keväällä 2019 kesä- ja talviaikaan siirtymisen lopettamisen puolesta. Parlamentti esitti, että kelloja siirrettäisiin EU-maissa viimeisen kerran vuonna 2021. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, muun muassa koronaviruspandemian vuoksi. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kellot Suomessakin siirretään taas kesäajasta talvi- eli normaaliaikaan.

Aamulla keksittiin, ja lähetettiin radioonkin: siirtelystä luopumisen olisi voinut tehdä ihan etätyönäkin. Miten korona siihen vaikutti?
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 30.10.22 - klo:04:59
YLE kuvaa varsin hyvin tämän riesan:

Junat seisovat, baari-ilta pitenee ja yötyöläiset tekevät pidemmän vuoron – ensi yönä siirretään taas kelloa, vaikka sen piti jo päättyä (https://yle.fi/uutiset/3-12670063)

Quote
Kellojen siirrolle ei oikein ole enää perusteluja, mutta siitä on vaikea päästä eroon. Yrityksille siirtyminen kesäajasta normaaliaikaan ei kuitenkaan aiheuta suurta hämminkiä.

Mutta ottaa sitten lopuksi — vailla kritiikkiä — esiin tämän, jolla asiassa etenemistä voidaan vielä maailman tappiin  kiistelemällä lykätä:

Quote
Se, jäisikö Suomi pysyvästi kesä- vai normaaliaikaan, jakaa mielipiteitä. Terveyden näkökulmasta valoisia tunteja aamuun lisäävä normaaliaika olisi parempi, kun taas moni ulkona harrastava kannattaa kesäaikaa, jonka avulla valoisia tunteja osuisi enemmän ilta-aikaan.


Pitäisikö kirjoittaa perustuslakiin tai EU-direktiiviin, että on jokaisen täysi-ikäisen oma asia, milloin aamulla nousee tai menee illalla nukkumaan?

Eli nyt pitäisi yksinkertaisesti palauttaa status quo: normaaliaika. Lopettaa kellonajan kanssa kekkaloiminen tykkänään. Eikä EU:n pitäisi siinä asiassa jättää minkäänlaista harkintavaltaa jäsenvaltioilleen. Sen enempää kuin käytetyssä metrin pituudessa. Nykyehdotuksessa tulisi vielä ongelma siitä, miten sovittaa maan ratkaisu naapurimaan ratkaisuun. Esimerkkinä vaikka Helsinki ja Tallinna.

***

Tämä on yhteistä kaikille tässä triidissä esille tulleille ongelmille:

Quote
Päätöksenteon prosessi on jumissa, sillä kellojen siirron lopetus on sekä liian vähäpätöinen että paljon tunteita herättävä asia, sanoo liikenneneuvos Maria Rautavirta liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Toisena hyvänä esimerkkinä nämä paikannimet (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg19951#msg19951). Sekin on hetken sitä ajatellen hyvin vähäpätöinen asia. Mutta herättää isoja tunteita mm. siinä vaiheessa, kun on päätettävä, millä kielellä olevat opasteet ovat kunnassa ylimpinä. Se asia tulee ratkaistuksi, koska työmiehet on kutsuttu opasteita kiinnittämään. Mutta miten voisi nyt antaa huomautuksen/varoituksen päätöksentekijöille laiskottelusta? Ei hyväksyttäisi sitä, jos jollakuilla toisilla oli kiireitä koronan kanssa, niin aivan toisten työt jäivät tekemättä?

Kapinaliikkeen kohteenakin kesäaika saattaa olla liian mitätön? Periaatteessa olisi mahdollista, että ilmoittaisimme nyt, että koskaan emme enää siirrä kellojamme! Ja toimisimme sen mukaan myös ensi keväänä.

PS. Nimen saisi komeaksi:

Quote
Kansanliike Oikeaan Aikaan
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.22 - klo:05:25
Meitä on nyt 8 miljardia, ja lisää väkeä syntyy maailmaan joka päivä lähes parin Oulun verran (https://www.hs.fi/tiede/art-2000009071571.html)

Quote
YK:n väestölaskuri kertoo, että meitä on kahdeksan miljardia 15. marraskuuta. Luku on suuri, mutta nyt syntyvyys laskee kaikkialla. Äidit synnyttävät keskimäärin 2,4 lasta. Väestönkasvu pysähtyy, jos luku saadaan alle 2,1:n.

Todetaan:

Quote
8 miljardia ihmistä vuoden 2022 lopulla on pakosta arvio. Siinä on heittoa jopa 50 miljoonaa ihmistä suuntaan jos toiseen, arvioivat väestötieteilijät.

Lukeman harhan myöntää myös YK.

Maapallolle ei ole osattu luoda väestöjen tilinpitoa, joka olisi kattava ja kaikkialla hyväksytty. Maat laskevat kansalaisiaan omilla tavoillaan.

Mutta niin vain Suomi valmistelee uutta omaa järjestelmäänsä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg17066#msg17066). Kansallisin erikoisuuksin, jotka ovat relevantteja oikeastaan vain täällä ja nyt, tänne tulleen woke-kulttuurin myötä tms.

Noiden miljoonien tavallaan kadoksissa olevien ihmisten intressissä ei erityisesti ole, että he tulisivat rekisteröidyiksi sukupuolineutraalisti. Se on, että että he tulisivat rekisteröidyiksi.

Toistaen edeltä: vähintään nyt pitäisi tavoitella EU:n yhteistä järjestelmää. Ensin, välitavoitteena.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 13.12.22 - klo:05:00
Ihan hyvä:

Kotus ehdottaa paikannimilain säätämistä hallitusohjelmaan (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009260450.html)

Quote
Kotuksen mukaan nimien oikeellisuus ja oikea paikantavuus on tarpeen koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Täsmällinen ja luotettava viranomaisviestintä edellyttää, että kustakin paikasta käytetään tietyssä kielessä yhtenäisesti samalla tavalla kirjoitettua nimeä.


Mutta siihen ei kyllä Kotusilta löydy "munaa", että se samantien ehdottaisi paikannimien kääntämisestä luopumista. Tuossakin 'tietyssä kielessä". Ja lopputekstissä paminaa nimen "kulttuurisesta merkityksestä". Se on: antaa nimen olla ennallaan. Mutta oikein kirjoitettuna. Kumpaisellakin kielellä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 13.12.22 - klo:07:30
Kyllä minä toisenkin kerran tänään niin mieleni pahoitin.

Radiossa kerrottiin My Star -aluksen liikenteen aloittamisesta. Ja Radio Suomen juontaja kertoi aluksen pituudesta jalkoina.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 04.01.23 - klo:05:38
Tässä asiassa on kyllä kompastuttu omiin jalkoihin:

Passiin annettu sormenjälki avuksi rikosten selvittämiseen ja torjuntaan – ministeriö selvittää (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/passiin-annettu-sormenjalki-avuksi-rikosten-selvittamiseen-ja-torjuntaan-ministerio-selvittaa/8381208)

Quote
Ministeriö päätti perjantaina asettaa hankkeen selvittämään sitä, millaisia oikeudellisia reunaehtoja passeja varten annettujen sormenjälkien käyttöön liittyy, jos niiden käyttöä laajennettaisiin myös rikosten selvittämiseen.

Nykyisin biometriset tiedot, kuten kuva ja sormenjälki, tallennetaan sekä passi- että henkilökorttirekisteriin. Kyseisiä tietoja voi muuten käyttää ainoastaan onnettomuuden tai rikoksen uhrin tunnistamiseksi, jos tunnistaminen ei muuten onnistu.

Poliisilla ja esitutkintaviranomaisilla on puolestaan ollut omat rekisterinsä käytössä rikosten torjuntaan.

Se enää puuttuu, että epäilty kiistäisi poliisin oikeuden käyttää rikospaikalta löytynyttä sormenjälkeä. Sillä perusteella, että sitä ei ollut annettu siinä tarkoituksessa!!!

***

Tähän triidiin, koska kuitenkaan kovin isosta epäkohdasta ei ole kyse.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 06.01.23 - klo:05:06
Aikakysymyksen tarpeettomaan tillkkutäkkiin kuuluvat myös kansallisesti ja uskonnollisesti määräytyneet vapaapäivät.

Tottakai vapaapäiviä, ja yhteisiäkin*) vapaapäiviä, sinänsä tarvitaan. Mutta asian rationaalinen suunnittelu tässäkin kysymyksessä maailmasta puuttuu. Asiaan liittyvät joskus, mutta ei aina, yhä vielä siellä täällä käytetyt vanhanaikaiset kalenterijärjestelmätkin.

_____

*) vaikka ne käyttäisi sitten vaikka – aselepoon!  8)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 15.01.23 - klo:12:17
Tässä, miten Napolin kaupungin nimi voidaan kirjoittaa:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Napoli#/languages

Tässä, miten München:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchen#/languages

Mutta sitten tässä, miten New York:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/New_York#/languages

Huomattavasti vähemmän erilaisia kirjoitustapoja. Useimmiten on tyydytty siihen, mitä käytetään New Yorkissa.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 17.01.23 - klo:07:03
Tästä hankkeesta (jonka toimikausi alkoi 26.1.2018!) kerrotaan...

Kellonajan siirrosta luopuminen /kesäaika, talviaika (https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM070:00/2018)

... että sen toimikausi päättyy tämän vuoden lopussa. Nyt siitä on oltu hipihiljaa.

Quote
Euroopan komissio ehdottaa, että kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa. Tavoitteena on, että kellonajan siirrosta luovuttaisiin yhtenäisesti. Jäsenvaltiot päättäisivät kuitenkin itse pysyvästä ajastaan. Uuden järjestelmän myötä jokaisen EU-jäsenvaltion olisi ilmoitettava ajoissa komissiolle, jos se aikoisi muuttaa normaaliaikaansa.

Vaikka olenkin tuota valintaoptiota vastaan (koska tavoitteena on yhtenäinen luopuminen), on merkillistä, ettei Suomessa ole edes siitä päätetty. Nyt sekin optio on valumassa hiekkaan, ettei nyt enää vaihdettaisi aikaa (koska ollaan nyt normaaliajassa). Mitään keskustelua siitä ei ole aloitettu. Jos asia joskus maaliskuussa tulee esille, sanotaan varmaan, että nyt on liian myöhäistä tehdä asialle mitään.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 21.01.23 - klo:05:47
On tämä sitten kanssa:

Eurooppa selviää säikähdyksellä, mutta Venäjällä alkaa kylmä yö (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009319510.html)

Nimittäin tämä (lihav. HJ):

Quote
Venäjän sota Ukrainassa maksaa jo enemmän kuin mitä Venäjä saa energiatuloillaan korvattua. Budjettivaje kasvaa. Jatkossa hintakattoa tulisi laskea, jotta Venäjän budjetilta putoaisi lopullisesti pohja. Seuraava sopiva taso voisi olla 30 dollaria barrelilta.

Suomalainen media käyttää — on pakko käyttää — amerikkalaista — ja vain amerikkalaista (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg16309#msg169309) — mittayksikköä kertoesaan venäläisestä öljystä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 02.02.23 - klo:06:00
Ja.tänään on se viikonpäivä, jolloin tulen pahalle tuulelle pelkästä lehden avaamisesta tietyltä sivulta. Aivan, sitä aukeamaa ei ole pakko avata. Pörssikurssit ja raaka-aineiden hinnat.

Tietyt jalometallit troy-unsseina.

Ja öljy barreleina.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.23 - klo:05:00
Tänään on taas se viikonpäivä.

Tosiasia kerrotaan täällä (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Unssi):

Quote
Jalometalleja, kuten kultaa ja hopeaa, mitataan vieläkin yleisesti troy-unsseissa, joka on nykyään määritelty 31,103 476 8 grammaksi.[2] Kultaunssi ja hopeaunssi tarkoittavat troy-unssia. Troy-unssi on hyväksytty jalo­metallien massan yksiköksi Suomessakin voimassa olevassa mitta­yksikkö­asetuksessa, joka määrittelee sen suuruudeksi 31,10 grammaa.[4]


Niinpä Hesarissa kerrottu tieto, että kullan hinta on nyt 1837,57 dollaria troy-unssilta, on yksikäsitteisesti sanottavissa, että sen hinta on 59,09 dollaria grammalta. Tai haluttaessa sama kilohintana.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 25.02.23 - klo:09:02
Jonka jokainen saa jo syntyessään. Jossa yhteydessä hänet merkitään globaalisti yhteensopivaan rekisteriin.

Emme tarvitse Suomen puuhastelua oman henkilötunnuksensa uusimiseksi.

Niinpä tätä ei kannata jäädä harmittelemaan:

Digitaalinen henkilöllisyys ei etene tällä vaali­kaudella (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009414764.html)

Quote
Henkilötunnus olisi muun muassa poistanut tiedon sukupuolesta henkilötunnuksesta.

Hallituksen ajamat esitykset digitaalisesta henkilöllisyydestä ja henkilötunnuksen uudistamisesta eivät etene tällä vaalikaudella.

Syynä on eduskunnan aikataulu.

Uutisessa viitataan jo laajempaan tarpeeseen:

Quote
Yksi digitaalisen henkilöllisyyden lakiesityksen tavoitteista oli myös luoda edellytykset EU:n digitaaliselle lompakolle. EU:ssa on käynnissä rajat ylittävää sähköistä tunnistamista sekä sähköisiä luottamuspalveluja koskevan eIDAS-asetuksen muuttaminen.

Keskeisin muutos on lainsäädännön luominen uusille eurooppalaisille lompakkosovelluksille. eIDAS-asetuksen muutosten toimeenpano tulee tulevaisuudessa edellyttämään toimenpiteitä myös Suomessa.

EU:n lainsäädäntöehdotuksen mukaan eurooppalaisen lompakkosovelluksen käyttäjän olisi mahdollista sovelluksella osoittaa henkilöllisyytensä sähköisesti, osoittaa itseään koskevia henkilötietoja ja todistuksia sekä tehdä sähköinen allekirjoitus.

Se edellytys täyttyy parhaiten EU:n yhteisen henkilötunnusjärjestelmän kautta. Aluksi EU:n yhteisen, sitten maailman yhteisen. Jonka kehittämisessä sukupuolineutraali henkilötunnus voisi olla jopa este, hankaluuus!  8)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 02.03.23 - klo:05:22
Taas on torstai. Hesari kertoi, että öljyn hinta on 82 dollaria barrelilta.

Eikä saanut kerrottua, että hinta on 517 dollaria tonnilta.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 04.03.23 - klo:06:36
Huvittavaa, että suomalainen Wikipedia kuitenkin kertoo kullasta (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kulta#) näin (lihav. HJ):

Quote
Vuoteen 2011 mennessä kultaa on tuotettu arviolta 171 miljoonaa kiloa,[19] noin 27 grammaa jokaista maapallon ihmistä kohti. Vuotuinen kullan tuotanto on vakiintunut noin 2,5 miljoonaan kilogrammaan.


Englanninkielinen (amerikkalainen?) pysyy johonmukaisena:

Quote
According to the United States Geological Survey in 2016, about 5,726,000,000 troy ounces (178,100 t) of gold has been accounted for, of which 85% remains in active use.[117]

Ei, se olikin vain tuossa kohdassa. Muutoin tuossakin tekstissä puhuttiin tonneista. Ja tuokin kohta täytyi noin selventää.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 04.03.23 - klo:06:53
Vaikka olenkin tuota valintaoptiota vastaan (koska tavoitteena on yhtenäinen luopuminen), on merkillistä, ettei Suomessa ole edes siitä päätetty. Nyt sekin optio on valumassa hiekkaan, ettei nyt enää vaihdettaisi aikaa (koska ollaan nyt normaaliajassa). Mitään keskustelua siitä ei ole aloitettu. Jos asia joskus maaliskuussa tulee esille, sanotaan varmaan, että nyt on liian myöhäistä tehdä asialle mitään.

Näin tulee käymään.

Harmistuneiden kansalaisten osaksi jää jupista.

Siellä se on kalentereissa:

Quote
26.su
Marian ilmestyspäivä
Kesäaika alkaa


Mikään ei enää auta.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 09.03.23 - klo:05:20
Aikakysymyksen tarpeettomaan tillkkutäkkiin kuuluvat myös kansallisesti ja uskonnollisesti määräytyneet vapaapäivät.

Tottakai vapaapäiviä, ja yhteisiäkin*) vapaapäiviä, sinänsä tarvitaan. Mutta asian rationaalinen suunnittelu tässäkin kysymyksessä maailmasta puuttuu. Asiaan liittyvät joskus, mutta ei aina, yhä vielä siellä täällä käytetyt vanhanaikaiset kalenterijärjestelmätkin.

_____

*) vaikka ne käyttäisi sitten vaikka – aselepoon!  8)

Jos ihmisten ajankäyttöä noin säädellään, niin tässä olisi rationaalinen ehdotus:

Helkavapaa loppiaisen ja helatorstain tilalle (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009436126.html)

Quote
Organisaation ajankäytön tehostamiseksi ja tasa-arvoistamiseksi loppiainen ja helatorstai voidaan lakkauttaa. Korvaavasti voidaan säätää lailla viikon 20 torstai ja perjantai vapaaksi nimellä helkavapaa muinaissuomalaista perinnettä jatkaen. Tällä toimenpiteellä tehostetaan työyhteisön ajankäyttöä merkittävästi kajoamatta vapaapäivien lukumäärään.

PS. Ja siinä toteutuisi myös eräällä tavalla "kosminen oikeudenmukaisuus". Mieitä kirkosta eronneita on maailman sivu pilkattu (kyllä huumorilla ja hyväntahtoisesti) siitä, että meillekin kelpaavat joulut ym. kristilliset vapaapäivät. Nyt pääsisimme vastaavalla tavalla pilkkaamaan kristittyjä, joille kelpaa pakanallinen vapaa-aika!   ;D
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 11.03.23 - klo:06:29
Radiossa äsken juontaja yritti kehittää Helsingille ihan oman kevätpäiväntasauksen. Väittämällä, että nyt täällä on jo yli puolet ajasta valoisaa. Vaan eipä ole. Vaan kevätpäivän tasaus tapahtuu koko maailmassa ihan samana päivänä. Joka on tänä vuonna 20.03.23.

Josta tuli mieleen: jossain määrin vielä täysin turhaa sählinkiä aiheutetaan silläkin, ettei mukauduta tähtitieteen faktoihin.

Vaan ei se aina helpota, jos mukaudutaan. Pääsiäinen on määritelty tapahtuvaksi kevätpäivän jälkeisen täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. Jolloin sen ajankohta vaihtelee. Tuo määritelmä on jostain 300-luvulta. Mikään ei kristittyjä estäisi nyt 2000-luvulla määrittelemästä sille ihan yhden ja saman päivän*) joka vuodeksi. Tämä ei tule teologiseksi esteeksi:

https://jokiheik.tripod.com/Jeesuksen__kuolinaika.html

Koska siis yhdelläkään teologilla ei siihen ole varmaa vastausta (minun tulkintani siitä on sitten toinen juttu). Asia siis sovittakoon. Päivämäärää myöten. Samassa rytäkässä muslimit voisivat määritellä ramadanin ajankohdan uudelleen. Kohtuuttomia eivät nuo säännöllistämisvaatimukset ole, koska meidän muiden elämää myös eri tavoin noiden pyhien takia rajoitetaan. Suomessa ei ehkä vielä paljon ramadanin takia, mutta sekin aika voi muslimiväestön kasvaessa tulla.

PS. Sama juontaja yritti sitten myöhemmin paikata virhettään sanomalla, että se tapahtuikin Nuorgamissa. Mutta ihan sama juttu.

_____

*) ja tietysti myös sen ajankohdasta riippuvaisille juhlapyhille (helatorstai, helluntai). Vrt. myös edellinen puheenvuoro. Eikö EU nyt voisi kutsua koolle kirkolliskokouksen asiaa päättämään? Kirkolliskokouksia on tiettävästi silloin kauan sittenkin pidetty Rooman keisarin koolle kutsumana (https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikean_ensimm%C3%A4inen_kirkolliskokous). Siellä Nikeassa muuten pääsiäisen nykyinen ajankohta (so. laskentasysteemi) tuon W-artikkelin mukaan päätettiiin.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 14.03.23 - klo:06:13
Radiossa mainittiin nyt ensi kerran kellojen siirrosta. Kuulutettaessa kappaletta "Kuka voisi kellot seisauttaa".

Tavallaan tiedän, kuka voisi eräässä mielessä kellot seisauttaa. Ettei niiden vakaassen käyntiin käyntiin enää koskaan koskettaisi. Mutta he eivät tee sitä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 14.03.23 - klo:07:25
Radiota tässä kuunnellaan. Laitetaan tämä kommentti tähän, koska siinäkin jossain mielessä on kyse traditioiden orjallisesta noudattamisesta.

Juontaja on tottunut toivottelemaan. Milloin hyvää mitäkin kissanristiäispäivää.

Nyt alkavat ylioppilaskirjoitukset. Ja juontaja toivotti kaikille osallistujille onnea niissä.

Haloo? Eihän niissä missään tapauksessa pitäisi onnella pärjätä!!! Korkeintaan sen verran tarvitsee, ettei jää auton alle paikalle mennessä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 23.03.23 - klo:07:23
Vähän aasinsiltaa pitkin. Tällä yhtenäistämisellä ei saavuteta mitään:

Hesari kertoi aamulla, että logot joutuvat pois tupakka-tuotteista vapun jälkeen. YLE myös:

Tupakkalaki vie askeista pian logot – tältä uudet pakkaukset näyttävät (https://yle.fi/a/74-20023827)

Se on tyypilllinenkin paheettoman idea paheen vähentämiseksi. Eikä aiheuta juuri muuta, kuin pikkuharmia myyjiile, jotka joutuvat pikkuriikkisistä teksteistä tiirailemaan, oliko kyseessä se tuote, jonka asiakas halusi.

Kun tupakka joskus Amerikan löytämisen jälkeen tuli Eurooppaan ja Suomeen, se levisi kyllä räjähdysmäisesti (Vanhan Helsingin, Vanhankaupungin kaivauksissakin on siitä selvät merkit). Tietääkseni tuolloin ei käytetty yhtään logoa.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 24.03.23 - klo:12:48
Sujuvasti mennään toisten selän taakse (Valtioneuvosto):

Kelloja siirretään kesäaikaan ensi sunnuntaina 26. maaliskuuta (https://valtioneuvosto.fi/-/kelloja-siirretaan-kesaaikaan-ensi-sunnuntaina-26.-maaliskuuta)

Quote
Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Kaikki jäsenmaat eivät ole muodostaneet asiasta kantaansa, mikä on edellytys neuvoston käsittelylle. Asian käsittely neuvostossa on siis toistaiseksi pysähtynyt.

Keksisin kyllä monia keinoja asian käsittelyn vauhdittamiseksi. Kansalaisen menetelmänä voisi olla kehittää mehevän ilkeitä vitsejä tms. EU:n (tai Suomen) päätöksenteon vauhdista. Neljässä vuodessa ei ole edetty asiassa, josta ei edes ole isoa riitaa.

Sekä EU-parlamentti että Suomen eduskunta valittiin v. 2019.

Tästä voisi aloittaa:

Kurkkudirektiivistä muistamme, että EU kyllä pystyy muuttamaan päätöksiään. Mutta siihen kuluu aina aikaa.

Mutta mehevämpänä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 25.03.23 - klo:09:33
En kehota tähän mutta tämä Apu-lehden pikkutarina kesäajasta (https://www.apu.fi/artikkelit/mista-kesaaika-tulee-tiesitko-etta-idean-keksi-hyonteistutkija) on jotenkin viehättävä:

Quote
Suomessa kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran 1942.

Orimattilassa maanviljelijät pitivät ­kellojen siirtoa hömpötyksenä, joka häiritsi lehmien unia ja aamulypsyjä. Kapinan seurauksena koko kunta eli tuon sotakesän ”Orimattilan aikaa”. Seuraavana vuonna talviaikaan palattiin koko Suomessa, ja pysyvästi kellojen siirtely alkoi meillä 1981.

Sen verran täytyy vielä jupista, että Wikipedian kartan mukaan (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4aika) se on nyt oikeastaan EU ja USA, jotka nyt ovat "Orimattila". Elävät muusta maailmasta poikkevassa ajassa. Ja jotkut muut. Kuitenkin vain noin 10% maailman ihmisistä. Vielä tämä:

Quote
Lisäksi useissa maissa kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa osavaltiot ja provinssit voivat itsenäisesti päättää, käyttävätkö ne kesäaikaa.

Kuinka osavaltiot olivat Australiassa ja Kanadassa oikeuttaan käyttäneet, näkyy kartassakin. USA:ssa yksi (!) osavaltio (ja jotain merentakaisia pikkualueita).

Kyllä EU:n päättäjät voivat vielä jotain sellaista sotkua EU:inkin tuoda. Jos ei tehdä tätä:

Eli nyt pitäisi yksinkertaisesti palauttaa status quo: normaaliaika. Lopettaa kellonajan kanssa kekkaloiminen tykkänään. Eikä EU:n pitäisi siinä asiassa jättää minkäänlaista harkintavaltaa jäsenvaltioilleen. Sen enempää kuin käytetyssä metrin pituudessa. Nykyehdotuksessa tulisi vielä ongelma siitä, miten sovittaa maan ratkaisu naapurimaan ratkaisuun. Esimerkkinä vaikka Helsinki ja Tallinna.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 26.03.23 - klo:04:19
Näyttää siltä, ettei muutos kesäaikaan onnistunut palvelimellamme. Tämä viesti on lähetetty nyt viralliseen aikaan klo 5:19. Mutta kirjautuu lähetetyksi tuntia aiemmin.

Nyt täytyykin mennä vääntämään keittiön kelloa.  >:(

Hesari yrittää tässä tavallaan aloittaa keskustelun alusta:

Taistelu kelloa vastaan (https://www.hs.fi/visio/art-2000009459312.html)
   
Quote
Kellojen siirtäminen kesä- ja talviaikaan paljastaa, että nykyihmisen suhde aikaan on kroonisesti kieroutunut, kirjoittaa HS Vision toimittaja Niclas Storås esseessään.
Tilaajille
Niclas Storås HS
25.3. 2:00 | Päivitetty 25.3. 20:30

Aina, kun kellojen siirto lähenee, alkaa kuulua mutinaa. Vaikuttaisi siltä, että monen mielestä kellonajassa tai ajassa ylipäätään on jokin vialla.

Kellojen siirtämisestä kesä- ja talviaikaan pitäisi luopua tai siinä pitäisi pysyä. Mutta viime aikoina mieleeni on alkanut hiipiä ajatus siitä, että kyse ei ole vain kellonajan siirtämisestä. Ehkä ajassa on tosiaan jotain vialla?

Niinkuin tässäkin (lihav. HJ):

Suomessa siirrytään yöllä kesäaikaan – Kerro, miten suhtaudut kellojen siirtämiseen (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009477843.html)

Quote
Kellojen siirtäminen aiheuttaa monelle terveyshaittoja, sillä ihmisen sisäinen kello sopeutuu muutoksiin hitaasti. Silti ensi yönä siirrytään taas kesäaikaan. Jutun lopussa voit kertoa, mitä ajattelet kellojen siirtämisestä.

Quote
Kellojen siirtäminen aiheuttaa monille terveysongelmia, vaikka nukkuisikin riittävästi. Tästä syystä kellonajan siirrosta luopumista käsitellään parhaillaan EU:ssa.


Ei sitä oikeastaan enää käsitellä. Se on jo päätetty. Mutta byrokratia on tilanteen jähmettänyt (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg32082#msg32082).

***

PS. Olisi luullut, ettei tällaista enää voisi sattua:

Juna-asemien infotaulut sekosivat kesäaikaan siirtymisestä, vikatilanteen kestoa ei tiedetä (https://yle.fi/a/74-20024254)

Kun minäkin osasin siirtää keittiön kellon heti ihan oikeaan suuntaan!  ;D No, toisaalta tuo palvelimemme tapaus... asemien kellot on toisen uutisen mukaan korjattu. Palvelimemme ei vielä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.23 - klo:08:03
Aina välillä täysin suomalaisen uutistenlukijan nimi Angela lausutaan radiossa Anzela.

Englanniksi siis. Siinä kielessä on trendi, että kaikki kerakkeet pikkuhiljaa lausutaan "Z". Mukana jo C(H), G, J,...ja tietysti itse Z. Ollaksemme kansainvälisiä, meidän pitää tehdä samoin?

PS. Lähetin YLE:lle palautteen, jossa sanoin tuon olevan sanzen outoa. Ja YLE:n kohdalla jopa onzelmallista.

Kreikassa käydessäni mukanani oli Suomesta ostettu Berlizin fraasisanakirja. Siinä kreikan  lauseet oli kirjoitettu siten miten ne suomeksi kirjoitetaan. Nyt en ole nähnyt, miten ranskan ja englannin vastaavat sanakirjat on tehty. Täytyypä tarkistaa.

Idea tietysti oli, että kreikkalaiset aakkoset piti esittää suomalaisilla. Mutta niin täytyisi ranskalaisetkin. Että "Je t'aime" on suomalaisilla "sö tääm". Standardisoimisvimmassani haluaisin kieltää kaikki erivapaudet omaan ortogorafiaan (https://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeinkirjoitus)! Ankara foneemiperiaate! 8)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 08.04.23 - klo:08:17
PS. Ja siinä toteutuisi myös eräällä tavalla "kosminen oikeudenmukaisuus". Mieitä kirkosta eronneita on maailman sivu pilkattu (kyllä huumorilla ja hyväntahtoisesti) siitä, että meillekin kelpaavat joulut ym. kristilliset vapaapäivät. Nyt pääsisimme vastaavalla tavalla pilkkaamaan kristittyjä, joille kelpaa pakanallinen vapaa-aika!   ;D

Kieltämättä vähän risookin, kun radio vielä tunkee joka väliin mm. niitä viikonpäivien erityisnimityksiä: "Hyvää..." Tai sitten "hiljaista viikkoa". Ymmärtäisivät edes olla hiljaa!

Ehdottoman uskonnonvapauden kannattajana. Nyt on myös menossa ramadan. Mutta siihen liittyvää tarinaa ei YLE tyrkytä.*)

Mutta kieltämättä risoo enemmän, kun lehdet, erityisesi HS, katsovat oikeudekseen olla tällä ja ensi viikolla olla yhden päivän ilmestymättä. Ja pakottavat minutkin jonkinlaiseen päivän rytmin muutokseen.

Jos muuten Alko olisi yhä selkeämmin osa valtiota, eikö sen voisi pakottaa tasa-arvoiseen kohteluun**) vedoten olemaan auki? Tämä sanottuna niin, että minulla ei valittamista oikeastaan siinä ole. Koska nautin alkoholini käytännössä aina pubini valvotuissa olosuhteissa. Ja se on koko ajan auki.   ;D

_____

*) mutta sitäkin voimallisemmin kristinuskoa. Aamulla 9.4.23 YLE:n ääniuutiset olivat sitä täynnä! Ei, minusta ei ole hyvä peruste, että kun nyt kerran on pääsiäinen.

**) tämä ei tietysti koske ramadanin viettäjiä!  ;D
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 23.04.23 - klo:09:09
Fahrenheit-asteikko (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit-asteikko) on tämän verran tuumia ja jalkoja suositumpi:

Quote
Fahrenheit-asteikko on edelleen yleisessä käytössä Yhdysvalloissa, Palaussa, Mikronesian liittovaltiossa, Marshallinsaarilla, Bahamalla, Belizessä ja Caymansaarilla.[6][7] Sitä käytetään Celsius-asteikon rinnalla Australiassa, Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa.[8][9]

Mutta mitä hyötyä siitä noissakaan maissa on? Varsinkaan rinnakkaiskäytöstä? Ja rinnakkaiskäytöstä se Yhdysvalloissakin on. Kun Valkoinen Talo kertoo ilmastotavoitteistaan, se kertoo niistä celciusasteissa.

Hullummin on käynyt Réaumur-asteikolle (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9aumur-asteikko):

Quote
Asteikko oli käytössä erityisesti Ranskassa (1790 saakka, jolloin valittiin tilalle celsiusaste), Saksassa ja Venäjällä, mutta ei ole käytössä enää kuin juustontuotantoaloilla Italiassa ja Sveitsissä.[8][9]


Nimi muuten pitäisi (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg32237#msg32327) sanoa ja kirjoittaa 'reomyyr'!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 27.04.23 - klo:04:47
HS:n pääkirjoituskolumnista (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009544712.html):

Quote
Se oli vaikeaa, ja esimerkkejä on paljon. Englanninkielinen media taipui vasta vuonna 2019 käyttämään Kiovasta ukrainalaista nimeä Kyiv venäläisen Kievin sijaan. Asiaa ei vain pidetty tärkeänä.


Suomenkielinen media ei vieläkään ole taipunut käyttämään läntisen naapurimaansa pääkaupungista sen omakielistä nimeä. Käyttää yhä koko maastakin pilkkanimeä 'Ruotsi'.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 28.04.23 - klo:08:12
Kullasta on jo luovuttu. Mutta käteisestä rahasta luopuminen on yllättävän vaikeaa. Tämmöinen askel siinä nyt on päätetty ottaa:

Rahankäytöstä tulossa täysin ilmaista eri puolilla euroaluetta – keskuspankki aikoo tarjota kansalaisille digieuron maksukorttien tilalle (https://yle.fi/a/74-20028976)

Quote
Muutaman vuoden päästä pankkikorttimaksut voivat kuitenkin olla historiaa ja rahankäyttö ilmaista koko euroalueella.

Euroopan keskuspankki ja muut euroalueen kansalliset keskuspankit nimittäin suunnittelevat uutta digitaalista euroa, joka toimisi älypuhelimissa.

Se kävisi maksuvälineeksi kaikkialla eikä sen käytöstä jäisi samanlaista maksujälkeä kuin esimerkiksi pankkikorttimaksusta – se siis toimisi käteisen rahan tavoin.


Uudistus on kovasti myöhässä. Mutta silti vaatii vielä vuosien valmistelun. Liittyy sarjaamme siten, että siinäkin on vaikuttamassa psykologinen tarve säilyttää kaikki ennallaan. Vaikka se olisi kuinka hankalaa.

Halutaan maksaa pintti olutta käteisellä ja ikiomassa valuutassa. 8)

PS. 29.04.23: Luultavasti on jo jossain aloitettu EU-kansalaisaloitteen kerääminen, että käteinen raha pitää ehdottomasti säilyttää. Että käteisen rahan pitää kaikkialla kelvata. 8)

PS2. Oikeastaan tuon uudistuksen vallankumouksellisuutta tuossa uutisessa suuresti liioitellaan. Tämä on ollut tietääkseni olemassa jo kauan:

https://www.pckt.fi/

Eikä siinä sitten käytännön eroa ole, onko asian takana EKP tai iskä tai äiskä.  :D
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 06.05.23 - klo:05:02
Perustellusti voi ihmetellä sitäkin, mihin vanhoja komeljanttarin virkoja tarvitaan? Kyllä, tarkoitan kuninkaallisia. Ja tätä kansainvälistä pakkoa osallistua täälläkin teeskennellen tähän leikkiin. Puheeseen siitä, kuka tulee "valtaan". Vaikka kaikki tosiasiassa tietävät, ettei heillä hiukkaakaan valtaa ole.

Täälläkin muuten medialla täytyy ainakin jotenkin "pokka pitää". Tuo kaikki täytyy jotenkin ottaa vakavasti, sille ei saa ihan avoimesti nauraa!

Nyt media, erityisesti YLE saattaa hiukan olla olevinaan itsekriittinenkin. Mutta täysillä ja vakavalla otteellakin Charlesin kruunajaisia nyt uutisoidaan ja esitetään.

Suora lähetys Suomessa. Asialla on pitkät perinteetkin. Pidemmät kuin Dianan hautajaiset. Ensimmäinen tuollainen lähetys, jonka olen nähnyt, olivat prinsessa Margaretin häät v. 1960. Nyt en aio katsoa.

Kaikessa tuohon asiaan liittyvässä vilisee radiossa nyt sana "mielenkiintoinen".
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 13.05.23 - klo:16:31
Aina välillä täysin suomalaisen uutistenlukijan nimi Angela lausutaan radiossa Anzela.

Englanniksi siis. Siinä kielessä on trendi, että kaikki kerakkeet pikkuhiljaa lausutaan "Z". Mukana jo C(H), G, J,...ja tietysti itse Z. Ollaksemme kansainvälisiä, meidän pitää tehdä samoin?

PS. Lähetin YLE:lle palautteen, jossa sanoin tuon olevan sanzen outoa. Ja YLE:n kohdalla jopa onzelmallista.

Tämä on täysin suomenkielinen kappale:

https://genius.com/Kaarija-cha-cha-cha-lyrics

Mutta uskollisena englanninkielen ylivallalle kertosäe ja nimikin on tuo. Eikä suomeksi "tsa-tsa-tsaa" tai "za-za-zaa". Siellä myös vilahtaa: "yeah, yeah, ye, ye, yeah". Lausutaan ja kirjoitetaan suomeksi "jee, jee, je, je, jee".
 

PS. Palvelimemme on kiitettävän uskollinen periaatteelliselle kannalleni: tämäkin viesti kirjautui lähetetyksi Oikeaan Aikaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg29200#msg29200)!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 21.05.23 - klo:04:06
Vielä tähän:

Perustellusti voi ihmetellä sitäkin, mihin vanhoja komeljanttarin virkoja tarvitaan? Kyllä, tarkoitan kuninkaallisia. Ja tätä kansainvälistä pakkoa osallistua täälläkin teeskennellen tähän leikkiin. Puheeseen siitä, kuka tulee "valtaan". Vaikka kaikki tosiasiassa tietävät, ettei heillä hiukkaakaan valtaa ole.

Täälläkin muuten medialla täytyy ainakin jotenkin "pokka pitää". Tuo kaikki täytyy jotenkin ottaa vakavasti, sille ei saa ihan avoimesti nauraa!

Niinkuin asia on:

Euroopan hovien naisilla on vahvempi asema kuin koskaan, mutta poliittista valtaa kuninkaallisilla on enää yhdessä maassa  (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/728e87a2-605e-4846-aea4-f6d0cc273fa6)

Quote
Poliittista valtaa kuninkaallisilla ei käytännössä ole juuri muualla kuin Liechtensteinissa. Minut yllätti tieto siitä, että lilliputtivaltiossa monarkian painoarvo on ollut 2000-luvulla kasvussa.

Kun nyttemmin on näin...

Quote
Naisten asema hoveissa on nyt vahvempi kuin koskaan, kun monarkiat eivät enää periydy mieslinjassa.

... eikö tuota nyt täydy soveltaa takautuvasti? Minullakin olisi muutama sukulinja hyvin varhaisiin kuninkaallisiin – ja eihän aviottomuuskaan voi enää olla este! – joten muutinkin mielipidettäni, ja minäkin olenkin käytettävissä monarkeja valittaessa!  8)

Enkä minäkään tavoittele poliittista valtaa. Mutta ne linnat voisivat olla kivoja. Minulle ja lapsenlapsilleni, pikku prinssille*) ja prinsessalle. Varsinkin, jos niistä löytyy kummitus (https://viaplay.fi/sarjat/pikku-kummitus-lapanen). Englannin monarkkia valitessa voi kyllä tulla pieni perheriita siitä, olenko se minä vai vaimoni. Mutta jompikumpi meistä kuitenkin! Nämä nykyiset ovat turhanaikaisia... vallanastajia meidän sukujuuriimme verrattuna!

________

*) joka ei kyllä tänään oikein osannut käyttäytyä arvolleen sopivalla tavalla. Kuningattaren eli mummun luona vieraillessaan. Myöhemmin on päätettävä, vapauttaako ikä (2 vuotta) majesteettirikossyytteestä.  ;D
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 29.06.23 - klo:09:04
Tullut nyt yhteensä toisiin ajatuksiin tästä. Ei, kyllä nuo kuninkaallisten nimet täytyy kirjoittaa suomalaisittain.

Niinpä Englannissa on nyt kuninkaana Zaals III. Ja hänellä pojat Uiljam ja Häri.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 11.07.23 - klo:04:09
Euron kohdalla setelit saatiin yhtenäisiksi. Ja muuttumattomiksi: niissä ei ole komission puheenjohtajan kuvaa. Mutta sitten kuin pakkomielteenä tehtiin joka maalle omat eurokolikot. Samat sanat kuin edellä.

Tähän ei saa varmaan yhdistettyä sitä...

Kaikille tutut eurosetelit uudistuvat – keskuspankki avasi äänestyksen uusien setelien kuvituksesta (https://yle.fi/a/74-20039509)

... että yhtenäistettäisiin eurokolikot. Eipä varmasti, koska tuossakin hankkeessa on vahvasti mukana se, että rahan halutaan olevan muutakin kuin vaihdon tekninen työkalu. Kulttuurisia merkityksiä väkisin mukaan:

Quote
Uusien eurosetelien teema on jokin näistä:

    Linnut – vapaita, vahvoja ja innoittavia
    Eurooppalainen kulttuuri
    Eurooppalaisten arvojen toteutuminen luonnossa
    Tulevaisuus omissa käsissämme
    Kädet – rakennamme Eurooppaa yhdessä
    Eurooppa - yksilöinä yhdessä
    Joet – Euroopan elämän virta

Turvallisuuskysymykset eivät mitään tuollaista olisi edellyttäneet.

Ceterum censeo: eikö EU:n olisi nyt sopivaa jarrutella uusien hankeiden keksimisessä ja aloittamisessa, ennenkuin eräät pitkään roikkuneet vanhat on viety loppuun? Kesäajasta luopuminen!!!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 13.07.23 - klo:04:45
Kuka tässä mokasi ja häpäisi itsensä?

Bidenin etikettimoka syynissä: Hoviasiantuntija kommentoi, kuinka vakava virhe oli (https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset/a/66673740-9e22-4b73-b2c8-4203fd18eeb5)

Minun vastaukseni: Iltalehti. Jo ottamalla asian esille. Vrt. juuri edellä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg33011#msg33011).

***

Itse mietin, että kiinnittäisinkö Bidenin vierailun aikana pienellä mielenosoituksella huomiota siihen, ettei maailman johtoon pitäisi valita selvästi liian vanhoja ihmisiä. Mutta äidin opettama etikettisääntö vieraskoreudesta sai minut luopumaan ideasta.  8)

Vaikka epäilemättä nuo olisivat hyvnkin passeleita terveisiä juuri Suomesta (https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016101022443567).
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 04.08.23 - klo:07:23
Itse asiassa tämäkin on sitä turhanaikaista nimien kääntämistä:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Allah

Radiosta äsken vanha iskelmä, jossa tuota sanaa käytettiin. Yritettiin olla jotenkin hauskoja tms. "Marokosta Sudaniin".

Ei koskaan sanota, että suomalaisten uskon Ukkoon ja Ahtiin jne. on nykyisin syrjäyttänyt usko ruotsalaisperäiseen Gudiin.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 09.08.23 - klo:06:07
Tätä minäkin ole jossain yhteydessä toivonut:

Think Megawatt Hours of Gasoline (https://wattsupwiththat.com/2023/08/06/think-megawatt-hours-of-gasoline/)

Quote
The energy content of gasoline and other fuels is usually measured in Btu, or kilojoules if you are metric. But it can also be done in kilowatt or megawatt hours. Fuel energy and electric energy are both energy, after all.

Eli myös energiamuotoja verratessa olisi tarpeen käyttää yhtä yksikköä. Hupaisasti tuo amerikkalainen kirjoittaja viittaa tuossa mahdollisuuteen käyttää jotain muuta kuin metrijärjestelmää. Eikä.huomaa epäjohdonmukaisuuttaan.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 22.08.23 - klo:06:58
Tämä ei olisi välttämättä huono juttu:

Valamon luostarin johtaja esittää ortodoksisen pääsiäisen siirtämistä (https://yle.fi/a/74-20046266)

Quote
Mikäli Suomen ortodoksinen kirkko päättäisi siirtyä käyttämään juliaanista kalenteria pääsiäisen vietossa, olisi pääsiäinen usein eri aikaan luterilaisen pääsiäisen kanssa.
[..]
Tulisiko sen jälkeen toiveita siitä, että myös ortodoksit saisivat omat vapaapäivät oman pääsiäisjuhlan aikaan?

Varmasti tulisi. Ja toiveita siitä, että uskonnottomat saisivat saman verran vapaapäiviä ihan milloin itse haluavat.

Ellei näitä minun toivomuksiani (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg31827#msg31827) saada toteutettua. Mutta arkkimandriitan lisäksi olen siis minäkin tehnyt asiasta aloitteen.  8)

Hesarista:

Quote
Suomen ortodoksisen kirkon pääsiäisenvieton ajankohta on monimutkainen kysymys, hän sanoo, muttei avaa perustelujaan tämän tarkemmin.

Minusta koko kristikunnan pääsiäisen vieton ajankohta on yksinkertainen kysymys. Josta olen jo tuossa linkatussa puheenvuorossani avannut perusteluni.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 03.09.23 - klo:08:22
Tämän hankkeen perustiedoista...

Kellonajan siirrosta luopuminen /kesäaika, talviaika (https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM070:00/2018)

Quote
Hankkeen eteneminen
26.1.2018
Toimikausi alkaa
22.10. – 7.11.2018
Lausuntokierros kellojen siirtelystä
Päättynyt
31.12.2023
Toimikausi päättyy
(lihav. HJ)

... voisi päätellä, että ensi lokakuussa olisi sitten vihoviimeinen kerta, kun Suomessa kelloja siirretään. Mutta asian ympärillä vallitsee pahaenteinen hiljaisuus. Pahoin pelkään, että jossain on porukka, joka suunnittelee alkavansa keskustelun alusta. Väittäen vaikka, ettei tästä ole tehty päätöstä:

Ei se tässäkään etene. Näin asian käsittely on siinäkin saatu jumiin:

Eduskunnassa keskustellaan siirtymisestä pysyvästi kesäaikaan (https://yle.fi/uutiset/3-11206275)

Kun tuota vääntöä kahden ajan välillä kylliksi jatketaan, joku keksii ehdottaa kompromissina, että vaihdetaan aikaa sopivasti kesken vuotta!  >:(
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.23 - klo:04:02
HS:n pääkirjoituskolumnista (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009544712.html):

Quote
Se oli vaikeaa, ja esimerkkejä on paljon. Englanninkielinen media taipui vasta vuonna 2019 käyttämään Kiovasta ukrainalaista nimeä Kyiv venäläisen Kievin sijaan. Asiaa ei vain pidetty tärkeänä.


Suomenkielinen media ei vieläkään ole taipunut käyttämään läntisen naapurimaansa pääkaupungista sen omakielistä nimeä. Käyttää yhä koko maastakin pilkkanimeä 'Ruotsi'.

Uuden mausteensa soppaan tuo, jos valtiot haluavat sitten toisen nimen:

Lehti: Intian hallitus haluaa vaihtaa maan nimen – tämä olisi uusi nimi (https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009834473.html)

Quote
Intialaislehden mukaan hallitus aikoo esittää nimenvaihtoa parlamentille parin viikon päästä.

Intiassa on leimahtanut spekulaatiot siitä, että maa olisi vaihtamassa nimeä. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Intian presidentti Droupadi Murmu viittasi illalliskutsussa itseensä Bharatin presidenttinä sen sijaan, että olisi kutsunut itseään Intian presidentiksi, Reuters uutisoi.

Mutta tuo nimi ei tietysti sellaisenaan sovi suomenkieleen. Niinpä pohdiskelemaan, millä nimellä me maata jatkossa kutsumme?  8)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 10.09.23 - klo:04:03
PS. 29.04.23: Luultavasti on jo jossain aloitettu EU-kansalaisaloitteen kerääminen, että käteinen raha pitää ehdottomasti säilyttää. Että käteisen rahan pitää kaikkialla kelvata. 8)

PS2. Oikeastaan tuon uudistuksen vallankumouksellisuutta tuossa uutisessa suuresti liioitellaan. Tämä on ollut tietääkseni olemassa jo kauan:

https://www.pckt.fi/

Eikä siinä sitten käytännön eroa ole, onko asian takana EKP tai iskä tai äiskä.  :D

En kyllä ymmärrä tämän kirjoituksen uhkakuvia:

Digitaalisen euron hyödyt ovat mitättömät verrattuna sen aiheuttamiin kustannuksiin ja uhkiin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/da4c86d2-15a2-4e91-b7da-9612829ea891)

Erityisesti yksityisyyden suhteen. Jos koko systeemin idea olisi juuri se, ettei kansalaisen rahan käytön kohteesta jäisi jälkiä.

Mutta tämän kysymyksen ymmärrän:

Quote
Digieuroa kannattavien pitää kyetä viimeistään nyt vastaamaan meppi Markus Ferberin kysymykseen: "Mitä sellaista voin tehdä digieurolla, mitä en voi tehdä nykyisillä maksutavoilla?"


PS. 14.09.23: Lainaukseni linkki näyttää vanhentuneen. Mutta tästä oli kyse:

PCKT - Oma raha opettaa (https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.pckt.parent&hl=fi&gl=US)

Quote
PCKT on vanhemman puhelimeen asennettava sovellus, jolla vanhempi voi antaa lapselleen rahaa ja seurata lapsen rahankäyttöä.

Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 14.09.23 - klo:04:22
Itse mietin, että kiinnittäisinkö Bidenin vierailun aikana pienellä mielenosoituksella huomiota siihen, ettei maailman johtoon pitäisi valita selvästi liian vanhoja ihmisiä. Mutta äidin opettama etikettisääntö vieraskoreudesta sai minut luopumaan ideasta.  8)

Vaikka epäilemättä nuo olisivat hyvnkin passeleita terveisiä juuri Suomesta (https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016101022443567).

Häntä ei vieraskoreus asiassa häirinnyt. Hän teki tämän kotona:

Senaattori Mitt Romney eläköityy politiikasta ja kehottaa Trumpia ja Bidenia tekemään samoin – Trumpilta heti kommentti (https://yle.fi/a/74-20050055)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 15.09.23 - klo:05:49
Hesarin — ja muunkin median — täytyy taas tänään kirjoittaa tästä kaikesta ikäänkuin vakavasti ja syvällisesti (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg28533#msg28533):

Kuningas ja itämaan tietäjät
Ruotsin kuningas on ollut vallassa 50 vuotta. Hänellä on Suomeen erityinen suhde. Tämä kuvakooste näyttää, millainen. (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009847652.html)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.23 - klo:07:17
Tässä asiassa on kyllä kompastuttu omiin jalkoihin:

Passiin annettu sormenjälki avuksi rikosten selvittämiseen ja torjuntaan – ministeriö selvittää (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/passiin-annettu-sormenjalki-avuksi-rikosten-selvittamiseen-ja-torjuntaan-ministerio-selvittaa/8381208)

– klips –

Se enää puuttuu, että epäilty kiistäisi poliisin oikeuden käyttää rikospaikalta löytynyttä sormenjälkeä. Sillä perusteella, että sitä ei ollut annettu siinä tarkoituksessa!!!


Hesari jatkaa saman urputtamista tässä pääkirjoituksessaan:

Poliisin keino­valikoiman laajentaminen ei saa tapahtua tieto­suojan kustannuksella (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009884448.html)

En osaa kuvitella, että mitään vahinkoa tapahtuisi. Niin kauan kuin Suomessa noudatetaan vanhaa roomalaista periaatetta, että epäiltykin on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Sanotaanko vielä näin: kunhan Hesari malttaa olla kirjoittamatta jostakusta syylisenä tuollaisen sormenjäljen perusteella. Jonka jäljen olemassaolostakaan lehden ei pitäisi tietää!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 01.10.23 - klo:10:34
... voisi päätellä, että ensi lokakuussa olisi sitten vihoviimeinen kerta, kun Suomessa kelloja siirretään. Mutta asian ympärillä vallitsee pahaenteinen hiljaisuus. Pahoin pelkään, että jossain on porukka, joka suunnittelee alkavansa keskustelun alusta.

Voisiko asian poliittisesti kilpailuttaa?

Kirjoittamalla lehtiin tms. että voiko hallitus luvata, että tämä oli nyt viimeinen kerta kun kelloja siirretään? Sitten kun se aika on päällä (https://www.havuwatches.com/pages/kellojen-siirto). (Eli n. kuukauden päästä.) Entä oppositio, mitä se lupaa? Jos välikysymyksemme menee läpi, ja hallitus vaiihtuu, entiseen ei enää palata, kesäajassakaan?

Nythän Suomella olisi ihan tyylikäs kohta osoittaa itsenäisyyttään. Varsinaisesti kapinoimatta. EU:lla on asiasta periaatepäätös. Ilmoittaa, että emme suostu enää odottamaan. Jos joku muu munii eli myöhästelee.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 03.10.23 - klo:12:26
PS. 29.04.23: Luultavasti on jo jossain aloitettu EU-kansalaisaloitteen kerääminen, että käteinen raha pitää ehdottomasti säilyttää. Että käteisen rahan pitää kaikkialla kelvata. 8)

Suomen eduskunnassa se on jo aloitettu:

Mäenpää muistutti käteisen tärkeydestä osana huoltovarmuutta – ”Minua pidettiin vanhanaikaisena” (https://www.suomenuutiset.fi/maenpaa-muistutti-kateisen-tarkeydesta-osana-huoltovarmuutta-minua-pidettiin-vanhanaikaisena/)

Quote
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää on korostanut useaan otteeseen käteisen merkitystä huoltovarmuuden vuoksi. Perinteistä maksutapaa hän puolusti myös hiljattain eduskunnassa puhuessaan. Vielä viime vuoden alussa Mäenpään ehdotukset käteisen turvaamiseksi naurattivat monia. Maaliskuuhun mennessä ei ketään enää naurattanut.

Minua kyllä naurattaa edelleen. Olen niin vanhanaikainen, että osaan kevyesti kuvitella kaikki kaupan käynnin muinaiset muodot (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg29010#msg29010) otettavaksi käyttöön (tuossa kuvitellussa) hätätilanteessa.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 05.10.23 - klo:06:44
Tästä opimme, että vanhempien  on syytä huolestua, jos nuoret alkavat osoittaa yllättävää ja outoa kiinnostusta leipomista kohtaan:

Takavuosien päihde yleistymässä nuorten keskuudessa – "Laittavat muovipussin päähän" (https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1df28b79-2c4e-442b-8598-ef283ff0412c)

Quote
– Ilokaasu on rekisteröity elintarvikkeeksi, joten sitä on laillista myydä. Päihdetarkoitukseen sitä ei tietenkään ole sallittua myydä, mutta kielto on helppo kiertää markkinoimalla sitä esimerkiksi kerman vaahdottamiseen tai vastaavaan.

Jättimäisiä 640 gramman ilokaasupatruunoita on saatavilla eräästäkin verkkokaupasta, jossa sen käyttötarkoitukseksi kerrotaan kermavaahdon valmistaminen ja juomien vaahdottaminen.

Tähän triidiin, koska uskon ongelman olevan varsin mitätön. Sehän tuossa artikkelissakin myönnetään, kun joudutaan etsimällä etsimään riskejä:

Quote
Ilokaasun käyttäjät tavoittelevat imppaamalla pari minuuttia kestävää euforista olotilaa. Sen käyttö sisältää kuitenkin riskejä; käyttäjältä saattaa esimerkiksi lähteä taju imppaamisen seurauksena. Pitkäkestoinen käyttö ja siitä aiheutuva hapenpuute voi aiheuttaa aivovaurioita.

Surakan mukaan suurimmat riskit liittyvät kuitenkin ilokaasulla ”kikkailuun”.

– Riskit kasvavat, kun nuoret käyttävät ilokaasua sekaisin muiden päihteiden kanssa tai kun he laittavat esimerkiksi muovipussin päähän impatessa.

Surakka katsoo, että kaikista aineista, joita on mahdollista väärinkäyttää, ilokaasu ei kuitenkaan ole pahimmasta päästä.

Ehkä hilpeintä on muistaa tämä tapaus:

Reijo Ojutkangas hoiti juoppoja ilokaasulla (https://www.hs.fi/ihmiset/art-2000002741680.html)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 11.10.23 - klo:08:24
HS:n pääkirjoituskolumnista (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009544712.html):

Quote
Se oli vaikeaa, ja esimerkkejä on paljon. Englanninkielinen media taipui vasta vuonna 2019 käyttämään Kiovasta ukrainalaista nimeä Kyiv venäläisen Kievin sijaan. Asiaa ei vain pidetty tärkeänä.


Suomenkielinen media ei vieläkään ole taipunut käyttämään läntisen naapurimaansa pääkaupungista sen omakielistä nimeä. Käyttää yhä koko maastakin pilkkanimeä 'Ruotsi'.

Urheilutoimittaja äsken radiossa äsken teki vielä lisää tätä uutta maantietoa. Lausui tämän maan nimen "giorgia":

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Georgia

Maan nimestä ansiokas selvitys tuossa Wikipedia-artikkelissa.

Sen verran oli urheilutoimittajakin jostain oppinut, ettei yrittänyt ääntää "zoozia".
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.23 - klo:06:00
Mäenpään toiveet (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg35297#msg35297) on otettu huomioon:

Hallitus: Kansalaisen pitää saada maksaa käteisellä
Hallitus suhtautuu myönteisesti myös digitaalisen euron käyttöönottoon. (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009934557.html)

Tulee tuosta kyllä mieleen, miten Suomessa tässä toisessakin projektissa edetään:

Metrojen halutaan kulkevan jatkossa itsekseen, mutta kuskin valvonnassa – edellinen yritys johti vuosien kiistaan oikeudessa (https://yle.fi/a/74-20055448)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.23 - klo:15:51
Suomi aikoo jatkaa alkoholiin liittyvien typerien säännöstensä sarjaa:

Alkoholia voi ensi vuonna tilata kotiinkuljetuksella, jos hallituksen tavoite toteutuu ‒ Grahn-Laasonen: ”Ei luovuteta alaikäisille tai selvästi päihtyneille”
Tilattavien juomien prosenttirajat olisivat samat kuin kaupoissa. Yläraja on nousemassa 8 alkoholiprosenttiin. (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/7110a657-2abb-46f8-9989-0cd29c431f8a)

Mikä viininvalmistaja on kiinnostunut tuottamaan, ja vain Suomea, ja vain tuota tarkoitusta varten 8% viiniä? No, ehkä.joku — suomalainen?
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.23 - klo:04:07
Tämä sivusto kertoo näin:

Kellojen siirto kesäaikaan 2024 (https://www.juhlapyhät.fi/ajankohtaista/kellojen-siirto-kesaaikaan)

Quote
Kellojen siirtämisen luopumisesta on keskusteltu jo vuosikausia ja EU parlamentin äänestys myös kääntyi vuonna 2019 sen puolelle, että kellojen siirtämisestä luovutaan. Lopulliset päätökset EU neuvoston kanssa ja varsinainen toimeenpano kuitenkin uupuvat toistaiseksi, joten ainakaan toistaiseksi kellojen siirtelystä ei ole vielä luovuttu. Näin ollen:

*    Kellojen siirto kesäaikaan vuonna 2024 tapahtuu varhain sunnuntaiaamuna 31.3.2024.
*    Kellot siirretään sunnuntaina aamuyöstä eteenpäin yhdellä tunnilla: klo 03:00 -> 04:00.
*    Ensimmäinen päivä kesäajassa on siis vuonna 2024 sunnuntai 31.3.

Eikä valtioneuvoston näille sivuille (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg34790#msg34790) ole myöskään mitään uutta tietoa tullut. Minulla on täysi syy pelkooni. Että keskustelu aloitetaan alusta. Lähtien siitä, olisiko Suomen siirryttävä pysyvään kesäaikaan. Ja tuo työryhmä/hanke asetetaan uudelleen!
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 27.10.23 - klo:05:28
Näin valtioneuvosto (26.10.2023):

Kellot talviaikaan ensi sunnuntaina 29. lokakuuta (https://valtioneuvosto.fi/-//1410829/kellot-talviaikaan-ensi-sunnuntaina-29.-lokakuuta)

Quote
Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Kaikki jäsenmaat eivät ole muodostaneet asiasta kantaansa, mikä on edellytys neuvoston käsittelylle. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.

Joten tässä ollaan:

palata, kesäajassakaan? Nythän Suomella olisi ihan tyylikäs kohta osoittaa itsenäisyyttään. Varsinaisesti kapinoimatta. EU:lla on asiasta periaatepäätös. Ilmoittaa, että emme suostu enää odottamaan. Jos joku muu munii eli myöhästelee.

Tai sitten se kansalaisten kapina? Tai tämä idea:

Quote
Voisiko asian poliittisesti kilpailuttaa?
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 28.10.23 - klo:06:14
Radiouutisissakin äsken kerrottiin, että sitten taas maaliskuussa siirrytään kesäaikaan. Hitsin viivyttelijät:

Quote
Elokuussa 2018 EU-komissio teki esityksen erillisistä kesä- ja talviajoista luopumisesta.[28] Komission ehdotuksen mukaan kellojen siirtämisestä luovuttaisiin EU-maissa vuonna 2019 ja jäsenmaat saisivat itse päättää, kumpaan aikaan jäävät.[29] Liikenne- ja viestintäministeriö järjesti asian tiimoilta kansalaiskyselyn, jossa pysyvästi talviaikaan siirtyminen sai niukasti enemmän kannatusta kuin kesäaika.[30][31]

Euroopan parlamentti äänesti kellonsiirron lopettamisesta 26. maaliskuuta 2019 ja hyväksyi äänin 410–192 esityksen, joka tarkoittaisi kellonsiirron päättymistä Euroopan unionin alueella vuonna 2021. Näin ollen jokaisen jäsenmaan parlamentin piti saada vuoden aikaa päättää tulevasta aikavyöhykkeestään riippuen, ottaako maa käyttöön talviajan vai kesäajan[32]. Asia on kuitenkin edennyt hitaasti, eikä luopuminen ole toteutumassa lähiaikoina.[33]


Suomen eduskunta niihin mukaan lukien.

Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 05.12.23 - klo:08:06
Minusta taasen...

Hallituspuolueista löytyy haluja kieltää Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus – näin mielipiteet jakautuivat (https://yle.fi/a/74-20063406)

... voitaisiin samantien poistaa koko menettely. Koko maailmasta. Mihin sitä tarvitaan?

Erityisesti henkilöllisyyden antaminen/todentaminen ei saa olla kiinni (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg31551#msg31551) kansalaisuudesta. Mutta siinäkään asiassa kaksoiskansalaisuus ei tuo mitään lisäarvoa.

Kolmoiskansalaisuus? Tusinakansalaisus? Kaikkien maailman maiden kansalaisuus?

Tarinaa kerrotaan Suomessa pyrkyristä, joka valtion virkaa hakiessaan hankki kaikkien puolueiden jäsenkirjan.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 12.12.23 - klo:05:02
Hesarin mielipidepalstalla hovoikeudenneuvos Aki Rasilainen kysyi, pitääksikö rikollisten muistelmistaan saamat hyödyt myös tuomita valtiolle menetetyiksi. Yleissäännön mukaisesti. Rikos ei saa kannattaa. Ihan hyvältä kuulostava idea.

Kun samassa lehdessä oli iso mainos Hesarin erikoisnumeroista "Kuninkaalliset", niin minä miettimään, mitä tasavallassa pitäisi tehdä tuollaisellle tienaamiselle.  ;D
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 19.12.23 - klo:08:43
Tästä tapauksesta tulee nyt jatkuvasti YLE:n paikallisuutissa:

Ullanlinnan surmasta syytetty psykiatri väittää vaimonsa kuolemaa onnettomuudeksi – asianajaja vaatii vapauttamista (https://yle.fi/a/74-20065664)

Kyllä, tästä:

Quote
Oikeudenkäynti on käyty suurilta osin suljetuin ovin, joten aineisto on enimmäkseen salattu. Helsingin käräjäoikeus antoi tänään maanantaina loppulausuntonsa. Syytetty on määrätty mielentilatutkimukseen.

Mutta YLE levittää ovet auki kaikelle kansalle. Ja sen toimittajien ammattiylpeyteen varmasti kuuluu kertoa asiasta mahdollisimman paljon.

Tsaarinvallan aikana oli kiellettyä kirjoittaa lehdisssä rikoksista. Siinä oli vissi järki. Nykyisin ehkä toisista syistä. Sillä mitäpä tuo surullinen tapaus meille kuuluu?

Ikimuistoinen nautinta on eräiden ihmisten oikeus vatvoakin noita tapauksia. Tsaarinvallan aikana kehittyivät nk. arkkiveisut (https://fi.wikipedia.org/wiki/Arkkiveisu) niistä kansalle kertomaan.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 29.12.23 - klo:05:16
En kyllä ymmärrä tämän kirjoituksen uhkakuvia:

Digitaalisen euron hyödyt ovat mitättömät verrattuna sen aiheuttamiin kustannuksiin ja uhkiin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/da4c86d2-15a2-4e91-b7da-9612829ea891)

Erityisesti yksityisyyden suhteen. Jos koko systeemin idea olisi juuri se, ettei kansalaisen rahan käytön kohteesta jäisi jälkiä.

Mutta tämän kysymyksen ymmärrän:

Quote
Digieuroa kannattavien pitää kyetä viimeistään nyt vastaamaan meppi Markus Ferberin kysymykseen: "Mitä sellaista voin tehdä digieurolla, mitä en voi tehdä nykyisillä maksutavoilla?"

Tällaista muutakin asiassa on:

Maksukorttien markkina on Suomessa kahden jättiyhtiön hallinnassa – tähän voi tulla muutos (https://yle.fi/a/74-20064790)

VM ko. rahan muodosta:

https://vm.fi/digitaalinen-euro

Vielä lainaus tuosta:

Quote
Siksi Euroopan unioni on ottanut tehtävän itselleen. Ratkaisu asiaan on digitaalinen euro.

Digieuro on vielä hahmottomaksi jäänyt keksintö, jonka kehittely on kuitenkin jo pitkällä ja ideakin loppuviimeksi yksinkertainen:

Digieuro olisi kuin digitaalista käteistä.

Digieuro olisi avointa kaikille, ja sen voisi liittää uudeksi maksutavaksi puhelimeen tai maksukorttiin. Maksaminen onnistuisi myös offline-tilassa. Maksuista ei jäisi jälkiä ja kaupoilta perittävät palkkiot kutistuisivat minimiin

Kaiken kaikkiaan: härkaseksi muuttunut kätpänen. Juuri sopiva Radio Suomen loputtomiin prohdattavaksi. Niinkuin juuri nyt tapahtuu.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 29.12.23 - klo:07:01
Ei tule heille mieleen...

Monella suomalaisella paikkakunnalla on myös latinankielinen nimi – tutkija: ”Kaiken maailman hupiveikkojen keksintöjä” (https://yle.fi/a/74-20060152)
.
... miten kaikki nimien kääntäminen on hupiveikkojen hommia. Tai yli-isänmaallisten kahjojen. Nurkkapatriootit mukaanlukien. Tai lukihäiriöisten. Tai heidän suopeiden ymmärtäjiensä: eihän suomalainen osaa tuota kirjoittaa.

Quote
Akatemiassa tehtiin 1600–1700 -luvuilla yli 4 000 väitöskirjaa, joiden kielenä oli latina. Väittelijät käänsivät itse teksteihinsä suomalaisten paikkakuntien nimiä latinaksi. Esimerkiksi ilmeisesti Oulu sai tätä kautta latinankielisen nimensä Uloa.

Ja 1800-luvulla professorit jatkoivat tuota väkisin kääntämisvääntämistä. Ulkomaisia nimiä myöten.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 01.01.24 - klo:05:05
Jatkoa kommenttiini (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg33011#msg33011).

Kun tällainen matkailun ja viennin edistämistyöntekijä siirtyy lopulta eläkkeelle, siitä täytyy kuitenkin kirjoittaa näin (lihav. HJ):

Tanskan kuningatar Margareeta luopuu kruunustaan (https://yle.fi/a/74-20067244)

Quote
Margareeta II:sta tuli valtaan astuessaan Tanskan ensimmäinen naispuolinen hallitsija sitten Kalmarin unionia 1388–1412 hallinneen Margareeta I:n.
[..]
Frederiksen toteaa myös, että kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary ovat valmiita nousemaan kuninkaaksi ja kuningattareksi ja ottamaan vastaan  tehtävän tuoman vastuun.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 18.01.24 - klo:06:32
Epäjohdonmukaisesti edellisen kanssa. Kuitenkin oli jännä juttu, että Frederik puheessaan jätti mainitsemattta Jumalan. Mitä ei myöskään varmaan ole tapahtunut satoihin vuosiin.

Suomessahan Jumala presidentin puheessa on traditiona hyvin nuori.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 24.01.24 - klo:05:11
YLE:

Quote
Uutisia lyhyesti
3 min
Norjan 86-vuotias kuningas Harald ei aio luopua kruunusta

Norjan hauras 86-vuotias kuningas Harald ei aio luopua kruunusta. Hän toisti kantansa tiistaina ensimmäisissä julkisissa puheissaan sen jälkeen kun Tanskan kuningatar Margareeta oli yllättäen luopunut kruunusta tammikuun puolivälissä. 

Hän ei tällä päätöksellään aiheuta Norjalle paljon vahinkoa. Jumalan kiitos?  8)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 14.02.24 - klo:08:10
Kaikki ei ole amerikkalaisten syytä. Vaan osin myös suomalaisten krääsäkauppiaiden:

Ystävänpäivä (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Yst%C3%A4v%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4)

Quote
Kansainvälisestä Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä.[7] Ystävänpäivä ei ole yleinen vapaapäivä missään maassa, vaikka se on virallinen juhlapäivä anglikaanisessa kirkkokunnassa ja luterilaisessa kirkossa.[8]

Ystävänpäivää on Suomessa vietetty 1980-luvulta. Kalentereissa ystävänpäivä on ollut virallisesti vuodesta 1996, mutta se merkittiin erehdyksessä kalenteriin ilman virallista päätöstä jo vuosina 1990 ja 1991.[2] Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Päivän tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Suomessa sen huomasi ensimmäisenä Tampereen Sydänyhdistys, joka keksi 1980-luvun alussa yhdistää ”punaisten sydänten juhlan” markkinointikampanjaansa. Seuraavaksi aiheesta kiinnostui Suomen Punainen Risti, joka painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit.

Tässä alkaa kaivata kansainvälistä Ei Minkään Päivää. Jolloin ei juhlittaisi mitään. Miksi? Ei mistään syystä.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 20.02.24 - klo:06:07
Virhemarginaali on todella iso kun uutistenlukija sanoo, että vihremaginaali on jotain "suuntaansa"!

Juu, kaikki tietysti tietävät, ettei sillä mitään omaa suuntaa ole. Mutta miksi noin on aina sitten pakko sanoa?
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 22.02.24 - klo:05:49
Ilkka Taipale ja Mirka Vainikka ovat oikealla asialla:

Henkilötodistus on jokaisen suomalaisen oikeus (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010241842.html)

Quote
Henkilötodistusten hankkiminen ei ole kaikille yhtä helppoa sen maksullisuuden takia

SUOMESSA vallitsee yleisesti käsitys, että oikeudet ja velvollisuudet ovat kaikille kansalaisille samat, sosioekonomisesta asemasta riippumatta. Tässä yhtälössä on kuitenkin yksi merkittävä virhe: henkilötodistuksen puuttuminen osalta kansalaisista. Henkilötodistus ei ole vain hallinnollinen asiakirja; se on perusoikeus, joka mahdollistaa täysimääräisen osallistumisen demokraattiseen yhteiskuntaan ja on näin ollen jokaisen suomalaisen ihmisoikeus.
[..]
Ehdotamme, että Suomen valtio ryhtyisi toimiin henkilötodistusten saannin helpottamiseksi. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi henkilötodistusten maksuttomuutta tai niiden hankkimisen kustannusten merkittävää alentamista, erityisesti vähävaraisille kansalaisille. Lisäksi prosessia henkilötodistuksen saamiseksi tulisi yksinkertaistaa ja tehdä siitä mahdollisimman saavutettavaa kaikille kansalaisille. Jos äänestys on mahdollista kotona, henkilökortin hankkiminenkin pitäisi olla!

Ja tuo on globaalistikin paljon tärkeämpää kuin tämä puuhastelu (https://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg31551#msg31551).

Saapi nähdä, mitä tämä asiaan vaikuttaa:

Perinteisistä passeista tulee lähes tarpeettomia, kun EU:n digilompakkoon tulevat sähköinen passi, ajokortti ja kuntosalikortti (https://yle.fi/a/74-20073971)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 28.02.24 - klo:12:08
Keskisarja:

Englanninkieliset sanahirviöt kertovat käyttäjiensä typeryydestä (https://www.uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/6591867)

Heti alku on break-trough:

Quote
Kansanedustaja Teemu Keskisarja, tervetuloa afterworkeille, Trust-hankkeeseen, Talk & Walk -tilaisuuteen, Innovation Lane -alueelle, kehittämään Bucket Listiä tai Reads-sisältöjä...

Ihan vaan vinkiksi kutsujille, eduskunta-avustajani Terhi laittaa fingelskankieliset viestit ja kortit suoraan roskakoriin. En edes harkitse lukemista ja vastaamista. Suomalaisten ja ruotsalaisten asioiden englannintaminen suomalaista ja suomenruotsalaista yleisöä varten on varma typeryyden merkki. Tapahtuman järjestäjä luulee vierassanalla luovansa modernin, muodikkaan tai kansainvälisen vaikutelman.[/quote}
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 03.03.24 - klo:05:00
YLE, lyhyet:

Quote
Joe Biden sekoitti puheissaan Gazan ja Ukrainan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti varhain lauantaiaamuna Suomen aikaan tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin maan alkavan lähettää ruoka-apua ilmapudotuksilla Gazaan.

Tilaisuudessa nähtiin hetki, kun Biden puhui kahteen otteeseen Gazan sijaan Ukrainasta. Biden on aiemminkin on kompuroinut ja sekoillut sanoissaan.

Jatkokautta presidentiksi hakevan Bidenin ikä on huolestuttanut amerikkalaisia. 81-vuotias Biden on Yhdysvaltain vanhin istuva presidentti. Jatkokauden päättyessä hän olisi 86-vuotias.

Itse mietin, että kiinnittäisinkö Bidenin vierailun aikana pienellä mielenosoituksella huomiota siihen, ettei maailman johtoon pitäisi valita selvästi liian vanhoja ihmisiä. Mutta äidin opettama etikettisääntö vieraskoreudesta sai minut luopumaan ideasta.  8)

Vaikka epäilemättä nuo olisivat hyvnkin passeleita terveisiä juuri Suomesta (https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016101022443567).

Sittenkin liian vieraskorea?

***

Kaikilla maapallon asukkailla pitäisi olla äänioikeus Yhdysvaltain ja Venäjän presidentinvaaleisa! Vähintään niin, että ehdokas pitäisi hyväksyä myös maailmanäänestyksessä. Vrt. tähän (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=934.msg25745#msg25745).
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 08.03.24 - klo:07:36
Urheilutoimittaja äsken radiossa äsken teki vielä lisää tätä uutta maantietoa. Lausui tämän maan nimen "giorgia":

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Georgia

Maan nimestä ansiokas selvitys tuossa Wikipedia-artikkelissa.

Sen verran oli urheilutoimittajakin jostain oppinut, ettei yrittänyt ääntää "zoozia".

Samainen ohjelma kertoi äsken, että erästä urheilukisaa oli Helsingin ohella hakenut kaupunki nimeltä Zööteborg.


Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 31.03.24 - klo:08:33
Jo täysin resignoitunut asenne asiaan:

Suomi ja muu EU siirtyvät kesäaikaan ensi yönä – kesä- ja normaaliajasta kirjavia käytäntöjä maailmalla (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/20444c5c-9424-4cc8-bbc4-c46e82239bbc)

Quote
Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että EU:ssa luovuttaisiin kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirrosta. Asian käsittely on toistaiseksi pysähtynyt EU:n neuvostossa.

Vaikka mitään kunnon perustelua asian viivyttämiselle ei ole. Mutta ihan näin vielä sanotaan (lihav. HJ):

Quote
Kelloja siirretään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina.
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 09.04.24 - klo:05:12
Hesari:

Tarkin kello heittää nyt vain sekunnin 40 miljardissa vuodessa (https://www.hs.fi/tiede/art-2000010331562.html)

Sen sijaan EU:n kello heittää tunnilla joka vuosi, puoli vuotta kerrallaan, sen ajan. Ja aikataulu (https://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=955.msg34790#msg34790) asian muuttamisessa pettänyt niin, että... että... tuota... sovittiin jo kauan sitten, että täällä ei saa käyttää rumaa kieltä. 8)
Title: Vs: Vanhojen mittojen tarve?
Post by: Heikki Jokipii on 14.04.24 - klo:04:38
EU kielsi kahden aineen käytön ja nyt vessanpönttö tahriintuu herkästi – näin valmistaja ohjeistaa putsaamaan pinttymät (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/2ec90814-9486-4ba3-807c-d5c0c3366210)

Vai tapahtuiko niin, että EU:n oli tarkoitus kieltää vain myrkyllinen lyijyvalkoinen. Mutta tuli kieltäneeksi suhteellisen vaarattoman sinkkivalkoisen? Eikä saa asiaa korjattua? Vertaa vaikka kesäaika-asiaan?

Käytettiinkö tämän valmistamisessa lainkaan lyijyä?

Quote
”Moni tosiaan muistelee vanhoja hyviä aikoja ja esimerkiksi Arabia 59 -wc-istuimen siloisaa ja kiiltävää pintaa, joka suorastaan heitti lian pois, kuten asiakkaamme ovat todenneet”, teknisen tuen asiantuntija Maarit Yltävä saniteettituotteita valmistavasta Geberit Oy:stä kertoo.

Syynä on lasitteen muutos. Ennen lasitteessa käytettiin sinkkioksidia ja lyijyä, jotka tekivät pinnasta liukkaamman. Ne ovat kuitenkin ympäristölle haitallisia aineita, joten EU:n kielsi niiden käytön. Hyvästä syystä toki.

Täytyy ottaa selvää. Tieto ei netissäkään ole suoraan tarjolla. Tähänastisten tietojeni mukaan tuo kiusallinen muutos johtui vain sinkkivalkoisen poistamisesta seoksesta.